fbpx

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je zagrebačku Gradsku upravu, gdje su je dočekali domaćini gradonačelnik Milan Bandić i predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić.

-Želim iskoristiti ovu prigodu i čestitati vam svima na postignućima i uspjehu za uspjehom koji grad Zagreb postiže u europskim, ali i svjetskim okvirima- poručila je predsjednica koja je zagrebačke čelnike posjetila nakon dvadeset izmještanja ureda.

Istaknula je kako se Zagreb na turističkom planu profilira kao jedna od najpoželjnijih europskih destinacija, te izrazila zadovoljstvo što zajedno sudjeluju u organizaciji Adventa, a uskoro će dovršiti projekt izdvajanja najvećeg dijela šume na Pantovčaku kao park-šume za Zagreb i sve građane. Spomenula je i susret s obrtnicima, napomenuvši da, unatoč porastu broja zagrebačkih obrtnika, tu ima još puno deficitarnih zanimanja, poput prerade kože, tekstilne industrije i zlatarstva.

-Znamo da je preduvjet razvoja i kralježnica gospodarstva malo i srednje poduzetništvo, pa se nadam da će i Zagreb nastaviti poticati poduzetništvo i obrtništvo- poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Gradonačelnik Milan Bandić zaželio je predsjednici Grabar-Kitarović dobrodošlicu, istaknuvši kako gradsko čelništvo čini sve da Zagreb i Hrvatska napreduju na području demografske politike, znanja i obrazovanja, rada i zapošljavanja, solidarnosti i socijalne pravde, otvorenosti i sigurnosti, multikulturalnosti, multietničnosti i multikonfesionalnosti.

Predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić kazao je kako je Gradska skupština sastavljena od različitih političkih opcija, ali je svim zastupnicima zajednička ljubav i briga za Zagreb. Izrazio je ponos zbog zastupljenosti žena u Gradskoj skupštini - 17 od 51 gradskog zastupnika, čime Zagreb ima bolji prosjek od nacionalne razine.

-Poruku koju ćemo danas zajedno poslati jest da dajemo podršku politici kojoj je cilj poboljšanje standarda naših sugrađana, napredak gospodarstva, znanstvene zajednice, javne uprave, zdravstva, socijalne skrbi, prometne infrastrukture, zaštite okoliša i brojnih ostalih područja vezanih za kvalitetu života- kazao je Mikulić.

Nakon posjeta i obilaska svih hrvatskih županija, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetom Gradskoj upravi Grada Zagreba završava aktivnosti vezane uz izmještanja Ureda predsjednice Republike Hrvatske.

Objavljeno u Grad Zagreb

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana za osobe s invaliditetom, koji se obilježava 3. prosinca, predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić tradicionalno je primio predstavnike zagrebačkih udruga osoba s invaliditetom u Staroj gradskoj vijećnici. Uz predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba, prijemu su nazočili i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Olivera Majić, Marica Mihalić iz Ureda pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, predsjednica Uprave Zagrebačkog holdinga, tajnica Gradske skupštine Grada Zagreba Mirjana Lichtner Kristić te pročelnici gradskih ureda, pomoćnici pročelnika i gradski zastupnici.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se od 1993. godine, kada je 3. prosinca Komisija za ljudska prava UN-a pozvala zemlje članice na obilježavanje tog datuma s porukom da osobe s invaliditetom trebaju uživati sva ljudska prava i sudjelovati u životu zajednice. Grad Zagreb, od 2003. godine sustavno provodi mjere i aktivnosti za unaprjeđivanje kvalitete života osoba s invaliditetom, sukladno strateškim dokumentima.

Trenutno je na snazi Zagrebačka strategija izjednačavanja mogućnosti za osobe s invaliditetom (2016. – 2020.) koja promovira potpunu integraciju osoba s invaliditetom u sva važna životna područja, a koja je usklađena s Konvencijom UN-a o zaštiti prava osoba s invaliditetom. Koordinacija i provođenje mjera i aktivnosti u nadležnosti je Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom u suradnji s Povjerenstvom Grada Zagreba za osobe s invaliditetom.

Predsjednik Gradske skupštine istaknuo je da su udruge najpozvanije da stalno propituju i pronalaze najbolja rješenja za mnoga pitanja i probleme vezane za unapređenje profesionalne rehabilitacije i poticanje zapošljavanja. Pohvalio je i Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom koji sustavno provodi razne mjere i aktivnosti za unaprjeđivanje kvalitete života osoba s invaliditetom i zahvalio jer su otvoreni za probleme osoba s invaliditetom te napomenuo Gradska skupština Grada Zagreba putem svojih mehanizama, odnosno donošenjem odluka i strategija čini sve kako bi se njihov život olakšao i njihova ograničenja bila što manja.

Objavljeno u Grad Zagreb

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić primio je predstavnike Vijeća romske nacionalne manjine Grada Zagreba predvođene predsjednikom Neđatinom Kamberovskim sa suradnicima te goste iz Republike Makedonije, Kjazima Skendera i Nezdheta Mustafu, ministra bez portfelja u Republici Makedoniji. Povod primanju bila je svečana sjednica Vijeća romske nacionalne manjine u povodu 15 godina rada Vijeća koja će se održati sutra u Europskom domu u Zagrebu.

Uz čestitku za petnaest godina rada, predsjednik Gradske skupštine istaknuo je dvije bitne odluke Gradske skupštine, donesene u travnju 2017. vezanu na Akcijski plan o implementaciji Nacionalne strategije o uključivanju Roma na lokalnoj razini te onu iz svibnja 2018. kojom je formalizirana namjera gradske uprave o stipendiranju učenika romske nacionalne manjine u Gradu Zagrebu. Naglasio je da je potrebno raditi na unapređenju kvalitete života svih građana te da generaliziranje o bilo kojoj naciji ili manjini nikada ne odgovara istini jer u svakoj nacionalnoj grupi ima povremeno devijacija u ponašanju no zato ne treba osuđivati ili stigmatizirati sve one koji njoj pripadaju.

U ime izaslanstva Vijeća, predsjednik Vijeća Neđatin Kamberovski istaknuo je zadovoljstvo kontinuiranom i vrlo živom razmjenom mišljenja i iskustava koju romska zajednica Zagreba ima s brojnom makedonskom te činjenicu da suradnja s crnogorskom tek započinje.

Ministar u Vladi Republike Makedonije Nezdhet Mustafa naglasio je da participiranjem u vlasti Romi u Makedoniji uspješno prevladavaju teškoće s kojima se susreću, kao što su nezaposlenost, loši uvjeti stanovanja, problemi u obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi. Njegov je osobni dojam da se razina kvalitete života Roma u Gradu Zagrebu tijekom posljednjeg desetljeća značajno poboljšala te je predsjedniku Mikuliću zahvalio na sluhu i otvorenosti što ga kao prvi čovjek gradskog parlamenta ima za potrebe romske zajednice u Gradu Zagrebu.

Predsjednik Gradske skupštine naglasio je da su Romi u Gradu Zagrebu i hrvatskom društvu ravnopravni sugrađani te da će Gradska skupština i dalje sustavno rješavati probleme na svim područjima, posebno za ostvarivanje prava djece, žena, omogućavanje stjecanja obrazovanja, osiguravanje zdravstvene i socijalne zaštite, primjerenog stanovanja, te iskorjenjivanja diskriminacije i segregacije po bilo kojoj osnovi.

Objavljeno u Grad Zagreb

Zvonimir Matošić, predsjednik Hrvatskog automodelarskog saveza, upoznao je predsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba, Andriju Mikulića s aktualnostima vezanima za izgradnju nove automodelarske piste na prostoru istočno od jezera Bundek, na tzv. Racinjaku.

Naime, od lipnja 2016. predsjednik GSGZ-a podržava i inicira susrete u Gradskoj upravi koji za cilj imaju premještanje postojeće piste s Knežije u Novi Zagreb. Lani je tako objavljen javni natječaj te je izabrano idejno rješenje prema kojem će biti izgrađen tematski park s novom, većom i suvremenijom automodelarskom pistom.

-Gospodin Matošić je čovjek pun energije i volje, koji je naš automodelarski savez uveo u europsku federaciju. Planski preduvjeti za premještanje piste postoje, dobra volja postoji, ne vidim ni jedan razlog da se taj projekt ne realizira i zato ću ponovno inicirati sastanak s resornim pročelnicima i njihovim suradnicima. Posebno poticajna treba biti i činjenica da Zagreb s novom pistom ima mogućnost biti domaćin najmanje četiriju prvenstava, što je za Grad Zagreb od velikog značaja – zaključio je predsjednik Gradske skupštine.

Objavljeno u Grad Zagreb

U Dubravi i u Sesvetama u dane vikenda obilježene su 27. godišnjice osnutka 145. i 144. brigade Hrvatske vojske, kojima je uz visoke uzvanike nazočio i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić, koji je položio vijenac i zapalio svijeću u spomen na poginule pripadnike dviju zagrebačkih brigada.

Oni su, kako je rekao, zaslužni za ostvarenje stoljetnog sna hrvatskog naroda o suverenoj i samostalnoj državi, u kojoj danas živimo.

-Da nije bilo hrvatske policije, hrvatske vojske i ovih brigada, ne bi danas bilo ni Hrvatske. Svojom ste žrtvom pokazali kako se voli domovina. Bili ste prvi kada je bilo potrebno i vaša će imena ostati zlatnim slovima upisana u hrvatsku povijest. Hvala vam za sve što ste učinili da danas možemo slobodno pjevati hrvatsku himnu i ponosno slaviti Dan neovisnosti– zaključio je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba.

Objavljeno u Grad Zagreb

Povorka sjećanja na sve preminule od raka dojke krenula je Masarykovom ulicom do Trga Petra Preradovića gdje se program nastavio na štandu udruge Europa Donna Hrvatska, koja je bila i organizator ovogodišnjeg Dana ružičaste vrpce koji je održan po 19. puta. Na svom štandu aktivistice udruge prikupljale su sredstva za kupnju aparata za interoperativno zračenje.

-Žena, ako treba na zračenje ozračila bi se na operacijskom stolu, te tako ne bi trebala dolaziti u bolnicu u više navrata- rekla je Vesna Ramljak iz Udruge liječnica.

Podršku ženama između ostaloga došli su dati i ministar zdravstva Milan Kujundžić te predsjednik Skupštine Grada Zagreba, Andrija Mikulić.

-Na vrijeme dođite na preglede, a mi ćemo učiniti sve što možemo da žene što ranije prepoznaju bolest te da budu izliječene- poručio je ministar Kujundžić. 

 

 

 Goran Stanzl/ PIXSELL

Objavljeno u Grad Zagreb

Centar za pružanje usluga u zajednici Savjetovalište Luka Ritz obilježio je prvu godišnjicu rada, kao ustanova socijalne skrbi koju je osnovao Grad Zagreb prepoznajući važnost sustavnog rada na prevenciji i rješavanju širokog spektra problema i teškoća u ponašanju djece i mladih.

Svečanosti je uz visoke uzvanike nazočio i predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić, koji je istaknuo da je u ovih godinu dana rada otkad postoji ustanova Centar „Luka Ritz“, ali i svih prethodnih godina otkad postoji savjetovalište, postignuto mnogo.

-Kao društvo postali smo svjesniji problema nasilja, teškoća s kojima se susreću mladi. I zato mi je drago vidjeti da danas postoje stručnjaci koji pomažu mladima da prevladaju i ublaže probleme s kojima se susreću, da postoji mjesto i za roditelje koji mogu potražiti rješenje za probleme sa svojom djecom, da postoji ustanova koja nije samo socijalna ustanova, nego je i odgojna i obrazovna, mjesto puno topline koje pomaže u razvoju djece, obitelji i zajednice u cjelini. Na tome i na svemu što ste postigli neizmjerno vam hvala. Čvrsto vjerujem da je Luka i dalje u srcima naših sugrađana, a zahvaljujući osnivanju Centra „Luka Ritz“, njegovo će se ime spominjati još generacijama. Čestitam vam na dosadašnjem radu i želim vam mnogo uspjeha i u budućnosti– rekao je predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić.

Objavljeno u Grad Zagreb

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić primio je Matu Kovačevića, člana Mjesnog odbora Lučko koji ga je upoznao s brojnim problemima svojih sumještana.

Neki od problema koji tište stanovnike Lučkog su; nedostatak zdravstvene ambulante i osnovnih komunalnih uvjeta za normalan život poput kanalizacije, vodovoda, plinovoda, nogostupa, i bukobrana. Tijekom sastanka dogovoreno je kako će se s pročelnicima resornih gradskih ureda, voditeljima podružnica Zagrebačkog holdinga i predstavnicima vijeća gradske četvrti organizirati zajednički obilazak ovog mjesnog odbora koji broji više od 3300 stanovnika.

-Svaki put me ražalosti kad vidim ovakav slučaj. Oni nisu građani drugog reda kada plaćaju prirez i porez Gradu Zagrebu, stoga ne bi trebali biti ni građani drugog reda kada su u pitanju osnovni životni uvjeti. Mi im te uvjete moramo osigurati- rekao je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić.

Objavljeno u Grad Zagreb

Hrvatska udruga vojnih minijaturista ove će godine po trinaesti puta organizirati Zagrebački maketarski kup Crna kraljica, koji će se održati 8. rujna. Svim je dosadašnjim kupovima Gradska skupština Grada Zagreba bila pokrovitelj, čemu se organizatori nadaju i ove godine, s čime je i predsjednika Gradske skupštine Andriju Mikulića upoznao Tomislav Stipanović iz Hrvatske udruge vojnih minijaturista.

Kup se tijekom proteklih godina razvio do gotovo najvećega maketarskog okupljanja u regiji, a ove će godine na njemu sudjelovati ekipe iz 17 europskih država te iz Libanona, Izraela i SAD-a.

-Radi se o poznatom i priznatom kupu, koji promovira Zagreb i Hrvatsku i poduprijet ćemo ih u tome kao i do sada– zaključio je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić.

Objavljeno u Grad Zagreb

Izaslanstvo grada Prizrena koje su činili Mytaher Haskuka, gradonačelnik Prizrena; Krenare Kuqi, šefica kabineta; Levent Kasemi, ravnatelj ureda za urbanizam; Visar Shehu, savjetnik gradonačelnika; Gëzim Kasapolli, veleposlanik Kosova u RH te Ermina Lekaj Prljaskaj, zastupnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru, primio je u Staroj gradskoj vijećnici predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr. sc. Andrija Mikulić, u pratnji gradskog zastupnika Ivana Ćelića i tajnice Gradske skupštine Grada Zagreba Mirjana Lichtner Kristić.

Tema susreta bilo je unapređenje bilateralnih odnosa, kako na gradskoj tako i na državnoj razini, a razgovaralo se i o konkretnim projektima poput organizacije gospodarskog foruma s hrvatskim gospodarstvenicima na jesen na Kosovu, zatim otvaranju katedre za albanologiju na zagrebačkom i katedre za kroatistiku na prištinskom sveučilištu te pomoći Hrvatske na području europskih integracija i povlačenju sredstava iz europskih fondova.

Predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr.sc. Andrija Mikulić, koji je i voditelj saborske Međuparlamentarne skupine prijateljstva s Republikom Kosovo, zaželio je gostima dobrodošlicu u Zagrebu i upoznao ih s radom Gradske skupštine Grada Zagreba. -Drago mi je što nakon međuparlamentarne suradnje dviju zemalja, Hrvatske i Kosova, nastavljamo razvijati i ovu na razini lokalnih predstavništava Zagreba i Prizrena. Svaki je međusobni posjet novi korak u razvoju daljnje suradnje i s obzirom na teme o kojima smo razgovarali, pristupit ćemo i operativnoj provedbi i pružiti pomoć ondje gdje možemo - rekao je nakon susreta predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba dr. sc. Andrija Mikulić.

Gradonačelnik Prizrena Mytaher Haskuka zahvalio je na prijmu i naglasio važnost međusobne suradnje, posebno ističući vrijednost hrvatskog iskustva na putu europskih integracija Kosova: -Prijateljstvo naših gradova seže u povijest i težimo tome da razvijemo suradnju posebno na gospodarskom području. Isto tako, nama treba hrvatsko iskustvo na našem europskom putu i želimo da nam Hrvatska u tome bude partner.

Objavljeno u Grad Zagreb
Stranica 1 od 2

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti