fbpx

Završio je još jedan Advent u Zagrebu. Tijekom godina postao je jedan od važnijih događaja koji privlači ne samo stanovnike iz svih dijelova Hrvatske, već i turiste iz raznih drugih zemalja. Svake godine ga posjećuje oko 100 tisuća turista te se taj broj iz godine u godinu povećava.

Zagrebačka agencija za istraživanje tržišta MSA Adria, provela je terensku anketu s ciljem uvida u zadovoljstvo domaćih i stranih posjetitelja s uslugom i ponudom Adventa u Zagrebu. Anketirani su strani i domaći ispitanici te je paralelno s anketom provedena i analiza društvenih mreža preko Metricoma, alata koji omogućuje praćenje komunikacije na internetskim portalima i društvenim mrežama.

Ono zbog čega je ponosna Policijska uprava zagrebačka je podatak od 86,2 posto, a koji se odnosi na broj ispitanika koji su nedvosmisleno istaknuli svoje zadovoljstvo „sjajnim poslom“ zagrebačkih policajaca. Upravo zbog njih, istaknuli su ispitanici, osjećali su se sigurno tijekom boravka na Adventu u Zagrebu. Lijepo je znati da nitko od ispitanika nije u anketi spomenuo da je doživio neko negativno iskustvo tijekom posjeta Adventu.

Objavljeno u Grad Zagreb

Adventska ponuda Zagrebačkog električnog tramvaja ove je godine dodatno obogaćena novim, specijaliziranim elektro vozilima. Zahvaljujući električnom pogonu, riječ je o krajnje tihom i potpuno ekološki prihvatljivom obliku prijevoza- e city tour vozilima

E-city tour vozila polaze iz Kurelčeve ulice kod Europskog trga te voze kružnom trasom koja obuhvaća najljepše dijelove središta Zagreba, Lenucijevu potkovu, odnosno relaciju preko Zrinjevca pa sve do Glavnog kolodvora. Vozila mogu prevesti do pet putnika, prometovat će svakodnevno od 10 do 13,30 sati s polascima svakih 30 minuta. Cijena vožnje iznosi 20 kuna, karte se mogu kupiti kod vozača.

Uvid u trasu i ostale detalje možete vidjeti OVDJE.

Objavljeno u Grad Zagreb

Mnoštvo trkača kostimiranih u vilenjake, sobove, Djedove Božićnjake i druge likove iz mašte i ove će godine protrčati najatraktivnijim adventskim lokacijama u sklopu jedinstvene utrke Zagreb Advent Run. Kostimirani sudionici, njih čak 2 835 iz 29 zemalja svijeta trčat će u nedjelju, 16. prosinca s početkom u 10 sati.

Start i cilj utrke su u Ulici Izidora Kršnjavog, ispred hotela The Westin, a mnogobrojni sudionici, okupljeni u čarobnoj atmosferi zagrebačkog Adventa, čine idealnu priliku za turističkom promocijom grada Zagreba koji je ujedno i suorganizator ove utrke. Utrka Zagreb Advent Run okupit će maštovite kostimirane sudionike koji će trčati ili hodati 5 ili 10 km najatraktivnijim zagrebačkim lokacijama. Najbolji i najkreativniji kostimi bit će nagrađeni, a svi sudionici utrke nosit će posebno dizajnirane kapice Djeda Božićnjaka u plavoj boji kojom se obilježava borba protiv dijabetesa, ali i službenoj boji grada Zagreba.

Utrka je jedini sportski događaj zagrebačkog Adventa, a za sudjelovanjem u njoj potrebno je ponijeti dobru volju te najluđi kostim. Dodatna posebnost ove utrke je njezin humanitarni karakter koji je ove godine posvećen podizanju razine svijesti o dobrobiti tjelesne aktivnosti za oboljele od dijabetesa. Stoga će i dio sredstava prikupljenih od kotizacija utrke biti doniran Hrvatskom savezu dijabetičkih udruga kao potpora programima i projektima koje Savez provodi.

Zbog provođenja mjera osiguranja na dan utrke, doći će do izmjena regulacije prometa užeg gradskog središta. Promet će se zatvoriti u prijepodnevnim satima središnjim dijelom grada kojim utrka prolazi: Ulica Isidora Kršnjavog – Žerjavićeva – Petrinjska – Đorđićeva – Zrinjevac – Praška – Trg bana Josipa Jelačića – Ilica, Krajiška – Kordunska – Klaićeva – Primorska – Deželića - Kačićeva – Kršnjavog.

Objavljeno u Grad Zagreb

Mobilna aplikacija Pozdrav iz Zagreba (Greetingsfrom Zagreb) Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dobila je novo, blagdansko izdanje – Advent u Zagrebu. Aplikacija je obogaćena s deset božićnih čestitki koje se mogu dodatno personalizirati prigodnim stickerima i okvirima. Božićne razglednice koje su dio ovogodišnjeg blagdanskog izdanja mobilne aplikacije nastale su između 1911. i 1942. godine i dio su bogatog fonda od preko sto tisuća razglednica različitih motiva, koje se kao zapisi prošlosti i dragocjeno svjedočanstvo proteklih vremena čuvaju u Grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Upravo kako bi ovaj važan dio povijesti vratile u novi, digitalni život, djelatnice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Sofija Klarin Zadravec i Dragana Koljenik u suradnji s kolegama iz NSK i IT tvrtkom Plava tvornica te uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba osmislile su i napravile mobilnu aplikaciju Pozdrav iz Zagreba (Greetingsfrom Zagreb), koja je prvi puta javnosti predstavljena koncem prošle godine. Ovo je prva mobilna aplikacija nastala u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu kao rezultat dugogodišnjeg rada Knjižnice u digitalizaciji, uspostavi digitalne knjižnice i izradi virtualnih izložbi. Aplikacija je proglašena jednom od najboljih svjetskih kampanja knjižnica na ovogodišnjem natječaju za IFLA-inu međunarodnu nagradu za marketing BibLibre, a osvojila je i zlatnu medalju za inovaciju na Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2018.

Nakon što korisnik preuzme aplikaciju može odabrati staru ili novu kartu grada i prošetati Zagrebom istražujući deset najljepših lokacija. Pritom može poslati ili podijeliti čak 50 razglednica i 10 božićnih čestitaka s obitelji ili prijateljima, pogledati kako se grad mijenjao u jedinstvenom spoju slika Nekad&Sad, kao i u galeriji sa 150 starih razglednica Zagreba s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Dostupna je na Android uređajima, a besplatno se može preuzeti na Google playu i mikrostranici Pozdrav iz Zagreba na hrvatskom i engleskom jeziku.

Objavljeno u Grad Zagreb

Zagrebački Advent nadmašio je sva očekivanja i ove godine! No, ponovno slušamo o prometnim gužvama i čepovima, unatoč povoljnom vremenu za bicikliranje i besplatnom javnom prijevozu vikendom.

-I dalje nepotrebno sjedamo u automobile, misleći kako ćemo njima stići brže i jeftinije, ali samo izazivamo još veću prometnu gužvu! Gubimo vrijeme i novac, izolirani smo, stvaramo buku, zagađujemo i uništavamo kulise Adventa tražeći parking u nepomičnim kolonama- izjavili su iz Sindikata biciklista, koji pozivaju građane da ovog Adventa ostave automobile kod kuće i što češće pješače, bicikliraju ili koriste javni gradski prijevoz, kako bi nam svima bilo ugodnije, a zrak čišći.

-Provodimo i promotivnu kampanju koja traje od ovog ponedjeljka, 10. prosinca pa sve do 19. prosinca, tijekom koje građani mogu osvojiti zanimljive nagrade- napomenula je Tena Šarić iz Sindikata biciklista.

Nagrade se mogu osvojiti postavljanjem selfija sa svojim biciklom na Facebook event Biciklom na posao i Advent 2018, a autori pet fotografija koje sakupe najviše likeova bit će dobitnici. Nagrade će se dodijeliti na božićnom tulumu Sindikata biciklista 19. prosinca u 19 sati u Domu održive mobilnosti, na adresi Ribnjak 3.

-Novitet ovogodišnje kampanje je predstavljanje mobilne aplikacije SMEUR za navođenje pješaka i biciklista po zagrebačkim ulicama. Googleova aplikacija za navođenje još uvijek ne nudi biciklističke pravce u Zagrebu pa je ova aplikacija zaista korisna, ali i posebna budući da izračunava i pravce s manjom zagađenosti zraka- nadodao je Michel Cindro.

Aplikaciju je izradio Fakultet elektrotehnike i računarstva u sklopu projekta symbIoTe, predstavljanje će biti u KSET-u u ponedjeljak 10. prosinca s početkom u 14 sati, a ulaz je besplatan. Također, iz Sindikata biciklista podsjećaju na obvezu nošenja svjetala na biciklima noću i u uvjetima smanjene vidljivosti, pogotovo s obzirom na to da su dani kratki.

 

Objavljeno u Grad Zagreb
Srijeda, 05 Prosinac 2018 14:17

U jazz ritmu nastavlja se program Kul adventa

Nakon izvrsnih koncerata grupe Flyer ibenda Maja's Jazz Enthusiasam program ispred Hrvatskog narodnog kazališta nastavlja se uz vrhunske jazz izvedbe, soul te klasične skladbe.

U čarobnu glazbenu kuglu na Kul adventu u srijedu, 5. prosinca s početkom u 18,30 stiže Nikola Šantek Trio, a već idućeg dana na pozornici ispred HNK zasjat će Lea &Three Colours Of Jazz band koji će publiku zabaviti uz dobre stare "zauvijek zelene" hrvatske i starogradske pjesme te prigodne božićne skladbe.

U petak, 7. prosinca publika na Trgu Republike Hrvatske uživat će u izvedbi ženskog pjevačkog etno ansambla Čipkice. Ovaj ansambl djeluje već deset godina, a uz nezaobilaznu hrvatsku tradicijsku glazbu njihov bogat i šarolik repertoar obuhvaćaju i pjesme mnogih drugih zemalja i kontinenata.

Subota na adventu rezervirana je za gostujući jazz band iz Italije, dok nas u nedjelju očekuje Marko Bertić kvartet. Kul adventi ove je godine u središte adventskih zbivanja stavio umjetnički izričaj - onaj glazbeni - i time je zaokružena nit vodilja ovogodišnjeg Adventa u Zagrebu koja je upravo kulturu stavila u središte zbivanja. Tako je i ovaj program, uz sve otvorene pozornice grada samo još jedan dokaz kako je Zagreb uistinu prava europska metropola kulture, koja uz baštinu ima za ponuditi i kreativni program visokog umjetničkog dosega.

Objavljeno u Grad Zagreb
Ponedjeljak, 03 Prosinac 2018 12:25

I Zoološki vrt dio adventske priče

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, otvorio je sinoć Advent u Maksimiru. Maksimirski mostovi, šetnice i stabla ukrašeni su tisućama lampica, a posjetitelje očekuje čarobni božićni ambijent uz koncerte i dobru zabavu u večernjim satima.

Da bi ugođaj na Maksimiru bio još bajkovitiji, adventskom programu se ove godine pridružio i Zoološki vrt koji će za vrijeme trajanja Adventa petkom, subotom i nedjeljom biti otvoren do 20 sati. 

 

 

Objavljeno u Grad Zagreb

Gradski zastupnik i predsjednik zagrebačkog HNS-a, Tomislav Stojak pozvao je gradonačelnika Zagreba da bude široke ruke i prema stanovnicima Zagrebačke županije i pokloni im besplatne autobusne vožnje na Advent u Zagrebu, a ne samo za stanovnike Krapine.

–Gradonačelniče, ne budite Grinch, budite široke ruke i prema ostalim stanovnicima zagrebačkog prstena, ne samo Krapine. Zar su stanovnici Samobora, Svete Nedelje, Dugog Sela, Vrbovca, Svetog Ivana Zeline i svih ostalih gradova i općina Zagrebačke županije manje vrijedni od stanovnika Krapine? Mi Zagrepčani smo navek’ sa Zagorcima dobri bili, ali dragi su nam i naši prijatelji iz Zagrebačke županije, i oni zaslužuju besplatno posjetiti naš Advent s kojim se tako ponosimo– rekao je Tomislav Stojak, komentirajući medijske najave da iz Krapine vikendom kreću besplatni autobusi koji prevoze stanovnike toga grada na Advent u Zagreb.

–U 10 milijardi proračuna valjda ima nešto novaca i za naše susjede iz Zagrebačke županije? Nisu valjda oni građani drugog reda u odnosu na Krapinčane? Uostalom, ako će se već besplatno prevoziti ljudi iz Krapine za Zagreb, zašto se zapostavljaju drugi gradovi iz Krapinsko-zagorske županije? Zar takav prijevoz ne zaslužuju i stanovnici Zaboka, Kumrovca, Klanjca, Stubice, Marije Bistrice …?– napomenuo je Stojak, zatraživši od Bandića da bi bilo najbolje da gradska uprava razradi model po kojem bi se besplatan dolazak na zagrebački Advent omogućio više-manje stanovnicima svih gradova i općina iz čitave Hrvatske, a Zagrepčani će ionako to platiti, jer je njihov gradonačelnik to tako zaželio.

–Kada već imamo gradonačelnika koji ima želju biti “gradonačelnik Hrvatske“, nek’ je bal!– zaključio je Stojak.

Objavljeno u Grad Zagreb

Advent u Zagrebu svečano je otvoren paljenjem lampica na Zrinjevcu gdje se okupilo mnoštvo Zagrepčana, kao i brojni posjetitelji koji su željeli biti dio ove božićne čarolije, koja je Zagrebu u protekle tri godine donijela nagradu za najbolji Advent. Zasluženo, jer Zagreb i ove godine izgleda veličanstveno.

Uz to, otvoren je i Ledeni park na Trgu kralja Tomislava. Tema je Suma Striborova, Ivane Brlić- Mažuranić, a na svečanom otvorenju sudjelovala je klizačka ekipa iz kluba Pahuljice.

 Ivan Buvinić/ PIXSELL 

 Matija Habljak/ PIXSELL

 

 

 

 Robert Anić/ PIXSELL

Objavljeno u Grad Zagreb

Tradicionalnoj predblagdanskoj manifestaciji Advent u Zagrebu i ove se godine pridružio Ured predsjednice Republike, koji je po drugi puta uoči Božića otvorio vrata kompleksa na Pantovčaku, pozvavši građane da posjete Advent na Prekrižju i pridruže se slavlju došašća, uz prisjećanje na motive i običaje Hrvatskog zagorja. Advent na Prekrižju svečano je otvorila predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, istaknuvši kako je cilj manifestacije poticanje druženja i zajedništva ususret radosti Božića.

-Naša je želja svake godine posvetiti program jednom dijelu naše prelijepe Domovine koja obiluje običajima, pjesmama, plesovima, tradicijom pripremanja jela i ukrašavanja doma u vrijeme Adventa- kazala je predsjednica te najavila kako će ove godine biti predstavljeni običaji Hrvatskog Zagorja, nakon prošlogodišnjeg Adventa koji je bio posvećen slavonskoj blagdanskoj tradiciji.

-Želja nam je da s ovog našeg brijega ponesete lijepe uspomene na davne dane tradicijskog iščekivanja Božića, na vrijeme i običaje koji žive zahvaljujući svima koji cijene svoju baštinu kojom se svi mi ponosimo- poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

U svom prigodnom govoru Predsjednica je zahvalila gradu Zagrebu i Turističkoj zajednici Zagreba na organizaciji te Etnografskom muzeju i učenicima škola koji će danas, i u sljedećim vikendima Adventa nastupati u Vili Prekrižje.

Otvorenju je nazočio i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je zahvalio predsjednici Grabar-Kitarović na priključivanju manifestaciji Advent u Zagrebu.

-Ovo sve što smo napravili, napravili smo zahvaljujući našim ljudima u Zagrebu. Da nema te topline, te pozitivne emisije, širine i širokogrudnosti, tople duše zagrebačke, širom otvorenih vrata, multikulturalnosti, multietničnosti, mi ovo ne bi u Zagrebu napravili- istaknuo je gradonačelnik.

Otvorenje su uveličali nastupi Dječjeg zbora OŠ August Šenoa, te HKUD-a Prigorec, a nakon prigodnog glazbenog programa, svi posjetitelji, zajedno s predsjednicom Kolindom Grabar- Kitarović i zagrebačkim gradonačelnikom, obišli su izložbu postavljenu u Vili Prekrižje.

Nakon otvaranja Adventa na Prekrižju, predsjednica i gradonačelnik Zagreba, paljenjem prve adventske svijeće na Trgu bana Jelačića na vijencu oko Manduševca svečano su otvorili Advent u Zagrebu.

Objavljeno u Grad Zagreb
Stranica 1 od 3

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti