fbpx
Petak, 07 Prosinac 2018 15:55

Mobilna aplikacija Pozdrav iz Zagreba u adventskom ruhu - razveselite svoje najbliže s digitalnim božićnim čestitkama

Napisao/la Redakcija

Mobilna aplikacija Pozdrav iz Zagreba (Greetingsfrom Zagreb) Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dobila je novo, blagdansko izdanje – Advent u Zagrebu. Aplikacija je obogaćena s deset božićnih čestitki koje se mogu dodatno personalizirati prigodnim stickerima i okvirima. Božićne razglednice koje su dio ovogodišnjeg blagdanskog izdanja mobilne aplikacije nastale su između 1911. i 1942. godine i dio su bogatog fonda od preko sto tisuća razglednica različitih motiva, koje se kao zapisi prošlosti i dragocjeno svjedočanstvo proteklih vremena čuvaju u Grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Upravo kako bi ovaj važan dio povijesti vratile u novi, digitalni život, djelatnice Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu Sofija Klarin Zadravec i Dragana Koljenik u suradnji s kolegama iz NSK i IT tvrtkom Plava tvornica te uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba osmislile su i napravile mobilnu aplikaciju Pozdrav iz Zagreba (Greetingsfrom Zagreb), koja je prvi puta javnosti predstavljena koncem prošle godine. Ovo je prva mobilna aplikacija nastala u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu kao rezultat dugogodišnjeg rada Knjižnice u digitalizaciji, uspostavi digitalne knjižnice i izradi virtualnih izložbi. Aplikacija je proglašena jednom od najboljih svjetskih kampanja knjižnica na ovogodišnjem natječaju za IFLA-inu međunarodnu nagradu za marketing BibLibre, a osvojila je i zlatnu medalju za inovaciju na Međunarodnoj izložbi inovacija ARCA 2018.

Nakon što korisnik preuzme aplikaciju može odabrati staru ili novu kartu grada i prošetati Zagrebom istražujući deset najljepših lokacija. Pritom može poslati ili podijeliti čak 50 razglednica i 10 božićnih čestitaka s obitelji ili prijateljima, pogledati kako se grad mijenjao u jedinstvenom spoju slika Nekad&Sad, kao i u galeriji sa 150 starih razglednica Zagreba s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Dostupna je na Android uređajima, a besplatno se može preuzeti na Google playu i mikrostranici Pozdrav iz Zagreba na hrvatskom i engleskom jeziku.

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti