Petak, 23 Veljača 2018 12:16

Kozić: Zagrebe probudi se, jer zagadit će vam vodu! Istaknuto

Napisao/la
Kozić: Zagrebe probudi se, jer zagadit će vam vodu! RTL, vijesti.hr

Nedavno usvojeni Plan gospodarenja otpadom i pripadajuća Strateška studija, čija javna rasprava traje do 28. veljače, izazvali su ovih dana diljem grada niz reakcija zabrinutih građana. Brezovica, gdje se očekuje izgradnja kompostane, nije izuzetak.

U sklopu plana predviđeno je odlaganje biološkog otpada na području gradske četvrti Brezovica. Brezovica je gradska četvrt čija je infrastruktura slabije razvijena od one u ostatku Grada Zagreba, koja je dugi niz godina bila dom jedne od najvećih zagrebačkih zona sanitarne vodozaštite. Radi se o prostoru Obreščice.

Upravo se na toj lokaciji predviđa izgradnja kompostane koja bi trebala zbrinjavati biološki otpad Grada Zagreba i Zagrebačke županije. U razgovoru sa Zdravkom Kozić, osobom koja je jedna od organizatorica nezadovoljne građanine Brezovice, doznali smo kako je ovaj projekt isprepleten nepravilnostima.

Još za vrijeme predizborne kampanje Milan Bandić je redovito pohodio Brezovicu, a to mu se isplatilo jer je upravo tu ostvario jedan od najboljih rezultata. Tada nije bilo govora o kompostani koja je predviđena na nekoliko stotina metara od prvih kuća. Građani se osjećaju prevareno, odjednom je odlučeno da će se kod njih graditi kompostana i to na nekada vodozaštićenom području rekla nam je Kozić.

Najveći razlog pobune protiv kompostane je činjenica da je natječaj za istraživanje područje raspisan prije zaključenja javne rasprave, čime se jasno krše europske direktive o zaštiti okoliša. Još je to čudnije kada se zna da se radi o EU sufinanciranom projektu. Isto tako, iz Grada tvrde, da će kompleks zauzeti prostor od 5 hektara, dok je područje predviđeno z istraživanje ukupne veličine od 180 hektara napominje Kozić.

„80-ih i 90-ih godina se tu htjelo preseliti Jakuševac, to je tada zaustavljeno jer se radilo o vodozaštićenom području. Ovo podsjeća an to.“ rekla je Kozić i dodala „Ne krivim ljude u Gradskoj skupštini, ne stignu se oni baviti ovime. Nama govore da vjerujemo struci, a ovakva rješenja pretvaraju nas građane u stručnjake.“

Bitno je spomenuti kako vodostaj Save kontinuirano pada, a paralelno padaju i vodostaji podzemnih voda. Tako bi se za nekoliko desetaka godina mogli naći u situaciji da će u Zagreb biti jeftinije dopremati vodu, nego je crpiti u Maloj Mlaki. Bazen vode u Maloj mlaki nalazi se na približno 110 metara nadmorske visine, dok se u Brezovici nalazi na 135 metara. Očito se radi o višem, stoga i dostupnijem izvoru pitke vode.

Zagrebe probudi se, jer zagadit će vam vodu, poručila je Kozić.

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
info@01portal.hr
091/576-4485

Nedavne vijesti