fbpx
Četvrtak, 30 Kolovoz 2018 05:51

Izložba Tene Letice Tkalčević "Bilo jednom u papiru..."

Napisao/la ML/MM

U ponedjeljak 3. rujna u 20 sati u Laubi – kući za ljude i umjetnost održat će se otvorenje izložbe Tene Letice Tkalčević pod nazivom „Bilo jednom u papiru...“ Riječ je o izložbi radova nastalih u tehnikama papercuttinga  i paper engineeringa, a prikazuju motive iz klasičnih bajki.

Papercutting, ili jian zhi, je tradicionalna kineska tehnika rezanja slika iz papira pomoću škarica ili specijalnih nožića.  Žene, koje su se u prošlosti najčešće bavile papercuttingom, bile su okarakterizirane kao vrlo pametne. Papercut se najčešće poklanja kao poklon kada se ide u goste, te se smatralo da domaćinima nosi sreću i čuva kuću od uroka. Danas je papercutting prisutan diljem svijeta u različitim formama, jer se sa svojom selidbom prilagođavao različitim kulturama.  

Paper engineering je konstruiranje trodimenzionalnih ilustracija od papira, a danas se izuzetno cijeni u oglašavanju i animaciji. Paper engineering omogućava stvaranje čitavih setova, nalik onima u filmskoj industriji, koji se potom koriste za potrebe tiskanih materijala ili kao podloga za stop animacije.  Naravno, paper engineering omogućava i slaganje trodimenzionalnih ilustracija, koji imaju samo dekorativnu funkciju.  Najzahtjevniji oblik paper engineeringa je svakako pop-up ilustracija - ilustracije koje se pokreću otvaranjem i zatvaranjem knjige. Dok se takve ilustracije danas u najvećoj mjeri koriste za slikovnice, u prošlosti su se one koristile isključivo u znanstvene svrhe - za medicinske atlase, zemljovide…

U svojem radu Tena se koristi papercuttingom i paper engineeringom, a ponekad i kombinacijom tih dviju tehnika. Na izložbi „Bilo jednom u papiru...“ prikazuje motive iz bajki koje su za nju neiscrpan izvor insipracije. Prikazuje različite aspekte priče – nekad pristupajući pozitivnim a nekad negativnim likovima, što rezultira potpuno drugačijim radovima.

-Bajke su mi zanimljive jer, kao i u životu, uvijek ima dobrih stvari, ali i loših.  Jedno bez drugoga ne ide. Ne koristim šarene boje jer ni bajke nisu slatke i šarene, već su najčešće mračne. Trudim se bajke vratiti na njihovu klasičnu verziju. Često biram mračne elemente i likove jer bez njih priča ne bi postojala. Bez vuka, Crvenkapica bi samo otišla posjetiti baku i to bi bilo to- kaže Tena Letica Tkalčević.

Izložba je dio Laubina ciklusa Hrvatska umjetnost danas ostaje otvorena do 11. rujna 2018.


01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
info@01portal.hr
091/576-4485

Nedavne vijesti