Vijesti s područja zagrebačkih gradskih četvrti
Četvrtak, 17 Svibanj 2018 17:17

Ivanić- Grad u znaku inovacija

Petu dvodnevnu izložbu inovacija u organizaciji Elektroničkog i računalnog kluba Ivanić, koja je od ove godine državna, otvorio je danas u Ivanić-Gradu u Hotelu Sport izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Gordana Jandrokovića Tomislav Sokol. Inovatore iz 70 hrvatskih škola, fakulteta i poduzeća na početku je pozdravio tajnik ERK-a Josip Kožar, u ime Zagrebačke županije župan Stjepan Kožić, a u ime grada domaćina zamjenik gradonačelnika Tomislav Cuvaj.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora Tomislav Sokol čestitao je organizatorima i sudionicima izložbe, te im prezentirao postojeće i buduće mogućnosti za unapređenje obrazovanja i inovatorstva u školama i na fakultetima. 

U okviru dvodnevne izložbe održat će se bogat program prezentacija, radionica i predavanja iskusnih inovatora i poduzetnika.Ovogodišnji ambasador izložbe je tvrtka STEMI za popularizaciju robotike i STEM područja u obrazovanju, a ulaz na izložbu je besplatan.

Objavljeno u Ivanić-Grad

Načelnik Općine Dubravica Marin Štritof potpisao je s ministricom regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelom Žalac Ugovor o sufinanciranju dogradnje mreže vodoopskrbe na nerazvrstanoj cesti Vinski put u naselju Pologi. Ministarstvo je kroz Program održivog razvoja lokalne zajednice i Program podrške regionalnom razvoju za tu namjenu osiguralo 250 tisuća kuna. Ukupna vrijednost investicije je 570 tisuća kuna.

-To znači da ćemo prije same izgradnje Vinskog puta kao ceste provesti vodoopskrbni sustav tako da će ta cesta biti opskrbljena vodom te će se ljudi moći normalno priključiti na sustav- rekao je načelnik Marin Štritof otkrivši nam pri tome i neke od apliciranih projekata.

-Aplicirali smo izgradnju nogostupa Ministarstvu graditeljstva, nabavku komunalne opreme, u Hrvatskoj turističkoj zajednici prijavili smo podest za promatranje biljke rosike u njenom staništu u Cretu Dubravica. Prijavili smo na Ministarstvo demografije obnovu zgrade vrtića. Čekamo da i županija otvori natječaje jer i tu ćemo se prijaviti, jer projektna dokumentacija nam je gotova- o prijavljenim projektima će načelnik Štritof.

Objavljeno u Dubravica

U Ivanić- Gradu danas su potpisani ugovori za Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok. Ugovore o sufinanciranju te dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok“ potpisali su ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih Zoran Đuroković i direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije Tomislav Masten.

Riječ je o projektu vrijednom više od 800 milijuna kuna, od čega sredstva Europske unije iznose više od 480 tisuća kuna ili 68 posto prihvatljivih troškova. Projekt „Regionalni vodoopskrbnog sustava Zagrebačke županije - Zagreb istok“ sufinancira se sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda, a provodi se u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“. Preostali dio od 223 tisuće kuna osigurat će se iz nacionalnih sredstava, od čega će 40 posto odnosno 89 tisuća kuna osigurati Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, a ostatak Hrvatske vode i Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije. 

Projekt obuhvaća izgradnju 316 metara novih vodoopskrbnih cjevovoda, 15 crpnih stanica, 5 vodotornjeva te 8 934 novih kućnih priključaka, kao i rekonstrukciju preko 108 m vodoopskrbnih cjevovoda i jedne crpne stanice te izgradnju vodocrpilišta Kosnica.

-Realizacijom ovoga projekta formirat će se jedinstveni vodoopskrbni sustav koji će udružiti postojeće podsustave, a što će u konačnici utjecati i na smanjenje gubitaka u regionalnom vodoopskrbnom sustavu. Također, do 2023. godine gotovo 30 000 stanovnika Zagrebačke županije imat će mogućnost priključka na vodoopskrbni sustav čime će se priključenost povećati s postojećih 62 posto na 90 posto- rekao je ministar Ćorić. 

Projektom „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije - Zagreb istok“ zahvaćeni su gradovi Vrbovec, Dugo Selo, Ivanić Grad i Sv. Ivan Zelina, kao i općine Brckovljani, Rugvica, Rakovec, Preseka, Gradec Farkaševac, Dubrava, Kloštar Ivanić, Križ i Bedenica.

Objavljeno u Zagrebačka županija
Četvrtak, 17 Svibanj 2018 13:03

Slaven Batovanja novi trener Lukavca

U drugoplasiranom sastavu Jedinstvene županijske lige, Lukavcu došlo je do promjene na trenerskoj klupi. Umjesto Siniše Miokovića koji je u Lukavec stigao prošlog ljeta, došao je zagrebački stručnjak Slaven Batovanja.

Posljednji susret koji je Mioković odradio bila je nedjeljna utakmica u Pisarovini kod Jamnice gdje je Lukavec neočekivano poražen s 2:1. Treći je to poraz Lukavca ovog proljeća, čime je definitivno ispao iz utrke za naslovom prvaka.

-Moram vam priznati da je to bilo jedno lijepo razdoblje i iskustvo, no sada svatko nastavlja svojom stranom- kratko će sada već bivši trener Lukavca, Siniša Mioković.

Mioković je iza sebe u Lukavcu ostavio sjajne rezultate, jer zimus je momčad koja je sezonu ranije bila „kanta“ za napucavanje doveo do jesenskog naslova.

-Zahvaljujemo mu se na svemu što je napravio. Postigli smo sjajan rezultat, vratio je nogomet u Lukavec, a dokaz tome bio je i jesenski naslov- rekao nam je član Uprave NK Lukavec, Saša Markulin.

Njegov nasljednik, Slaven Batovanja pobjednički je krenuo za kormilom novog kluba. U polufinalnom susretu Kupa Nogometnog saveza Velike Gorice, Lukavec je s 3:2 svladao Polet ušavši tako u finale, čime je ostvaren jedan od ciljeva. Drugi je zadržavanje drugog mjesta u prvenstvu Jedinstvene županijske lige.

Objavljeno u Sport
Četvrtak, 17 Svibanj 2018 12:43

AIRVG 2018- Zrakoplovni dan u Velikoj Gorici

Grad Velika Gorica kao organizator, uz Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i domaćina Zrakoplovno tehnički centar Velika Gorica, kao suorganizatore, u subotu 19. svibnja pripremaju Zrakoplovni dan u Velikoj Gorici- aeromiting AIRVG 2018.

Zrakoplovni dan za cilj ima promociju zrakoplovstva u Hrvatskoj te Velike Gorice kao „Grada zrakoplovstva“, te da se u sklopu AIRVG-a predstavljaju i potpisnici Povelje prijateljstva projekta „Velika Gorica- Grad zrakoplovstva“ koji čine okosnicu sustava zračnog prometa u Hrvatskoj.

-Grad Velika Gorica kada je promišljao i odlučio se da pokrene i Poveljom ukoriči ideju zrakoplovstva, krenuo je na put koji neće biti kratkotrajan. Taj put je naš životni put razvoja Velike Gorice, jer ona ima svoju budućnost u zrakoplovstvu. Mi potvrđujemo da jesmo Grad zrakoplovstva, a na ovaj način sve to dobilo je dobar i kvalitetan efekt- rekao je u najavi subotnje manifestacije gradonačelnik Dražen Barišić.

Zanimljiv letački i izložbeni program

Posjetitelje na velikogoričkom aeromitingu očekuje zanimljiv letački i izložbeni program zrakoplovstva. Letački program započinje u 14 sati preletom zrakoplova MiG 21 UMD, a njegovo zatvaranje u 17,30 sati započinje polusatnim programom Akro grupe „Krila Oluje“ . Između toga posjetitelji će moći vidjeti 15-ak različitih letačkih programa s 30-ak zrakoplova u kojima glavnu ulogu ima Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, ali i helikopteri Zrakoplovne jedinice Specijalne jedinice MUP-a.

-Hrvatsko ratno zrakoplovstvo maksimalno podupire ovu manifestaciju i maksimalno si dajemo truda da ova manifestacija bude što bolja. Lani je bilo dobro, a vjerujem kako će ove godine biti još i bolje- istaknuo je načelnik Stožera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Stanko Hrženjak. 

Osim u zraku, zanimljivo će biti i na zemlji gdje će se predstaviti 40-ak zrakoplova.

-Bit će postavljen i simulator letenja za MiG-ove koji će biti dostupan građanstvu koji će ga moći isprobati. Otvoreni smo za suradnju s ljudima- najavio je Hrženjak.

Zrakoplovno tehnički centar otvara vrata svojih hangara

Posebnost ovoga događaja je što Zrakoplovno tehnički centar Velika Gorica za sve građane ponovno otvara vrata svojih hangara koji će moći zaviriti u svijet održavanja zrakoplova.

-Zrakoplovno tehnički centar jedan je od čimbenika koji Veliku Goricu čini Gradom zrakoplovstva. Zadovoljstvo nam je sudjelovati u ovome sa svime onime što smo ponudili. Jedan od ciljeva postojanja našeg društva je promoviranje zrakoplovstva u cijelosti- kazao je predsjednik Uprave ZTC-a Ivica Grebenar.

Besplatan ulaz za posjetitelje

Uvod u subotnji aero dan je sutrašnja tribina na Veleučilištu Velika Gorica na temu „Opremanje Hrvatskog ratnog zrakoplovstva višenamjenskim borbenim avionom četvrte generacije“, dok će se u subotu na prostoru Zrakoplovno tehničkog centra od 11 do 20 sati održati već najavljeni još bogatiji aeromiting. Ulaz i parkiranje za sve posjetitelje su besplatni, a Grad Velika Gorica organizirao je i besplatnu autobusnu liniju koja će unutar gradskog središta prevoziti građane na ovo zrakoplovno događanje.

Objavljeno u Velika Gorica

Na trećoj uzastopnoj Završnici prvenstva Hrvatske koja je proteklog tjedna održana u Umagu djevojčice ŽRK Dugo Selo '55 osvojile su deveto mjesto, a po prikazanoj igri pokazale su da se nalaze u samom vrhu ženskog rukometa u svom godištu.

U konkurenciji 20 ekipa odigrale su sedam utakmica ostvarivši pri tome pet pobjeda, jedan remi i samo jedan poraz, a upravo taj poraz „koštao“ ih je boljeg plasmana.

ŽRK Dugo Selo '55 na završnici u Umagu nastupilo je u sastavu; Ema Novosel, Ema Bičanić, Maja Grgošević, Katja Vuković, Gabriela Vladić, Lara Golub, Nikolina Josipović, Lea Popovski, Laura Dunđer, Martina Brnjaković, Ivona Milašinčić, Kristina Vuković, Leonarda Pavlić, Kjara Petrićević, Paola Prgomet, dok su stručno vodstvo čini Nenad Plašić i Tanja Plašić.

Objavljeno u Sport

Prodajna manifestacija „Dani zagrebačkih jagoda“ otvorena je jutros na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava. Manifestaciju, sada već tradicionalno, zajednički organiziraju Zagrebačka županija i Grad Zagreb u suradnji s Udrugom proizvođača jagoda Zagrebačke županije „Jagodni prsten“ i Udrugom uzgajatelja jagoda grada Zagreba, a u ime Zagrebačke županije otvorenju je prisustvovao pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković.

-Prije 15-ak godina Zagrebačka je županija s Gradom Zagrebom potpisala Sporazum o suradnji u području poljoprivrede zahvaljujući kojem su naši proizvođači postali ravnopravni, a sada su sazrele prilike za nadopunu tog Sporazuma- rekao je Kraljičković istaknuvši pritom novu ULO hladnjaču Distributivnog centra za voće i povrće u Rakitovcu koja je pred službenim otvorenjem.

-Naš Distributivni centar lako bi mogao postati regionalni centar, jer kada zbrojimo proizvođače jabuka i jagoda s područja Zagrebačke županije i grada Zagreba dobijemo najveći broj proizvođača u Republici Hrvatskoj- naglasio je Kraljičković.

S tim prijedlogom složio se i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je, prilikom otvorenja manifestacije, rekao da su administrativne granice između Zagrebačke županije i grada Zagreba samo formalne te da će dosadašnja dobra suradnja sigurno nastaviti i ubuduće.

Inače, u sklopu „Dana zagrebačkih jagoda“ proizvođači će sve do 10. lipnja na više od 100 prodajnih mjesta u gradu Zagrebu nuditi svježe, domaće jagode. Od ukupno 70 proizvođača jagoda koji su uključeni u ovu prodajnu manifestaciju, 25 ih je s područja Zagrebačke županije, a 45 s područja grada Zagreba.

Objavljeno u Grad Zagreb
Četvrtak, 17 Svibanj 2018 10:34

FOTO: Oni su ponos Stupnika

Na jučer održanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Stupnik od strane predsjednika Općinskog vijeća Josipa Pipića i načelnika Brune Perkovića najzaslužnijim pojedincima uručena su općinska priznanja.

Za promicanje društvenog i humanitarnog rada, brigu o bolesnim i socijalno ugroženim umirovljenicima, samačkim i staračkim domaćinstvima, te dvadesetogodišnje volontersko djelovanje u udruzi umirovljenika Općine Stupnik, priznanja načelnika dobile su predsjednica i tajnica Udruge umirovljenika Dragica Horvat i Marica Vulje.

Za promicanje društvenog i humanitarnog rada, te dugogodišnje dobrovoljno djelovanje na području vatrogastva, javno priznanje Općine Stupnik primila je Anka Klemenčić. Isto je priznaje primio i mladi Franjo Bilić iza kojega je cijeli niz sjajnih rezultata i postignuća na glazbenim natjecanjima. Franjo je trenutno student četvrte godine čembala i druge godine dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

-Dobio sam brojna priznanja, no ovo će mi priznaje ostati u lijepom sjećanju i na posebnom mjestu u mom srcu, jer dolazi iz moje sredine. Kažu da je najvažnije da vas prepoznaju tamo gdje živite i tamo gdje ste rasli, a ja sam cijeli svoj život vezan uz Stupnik. Naš je rad cijenjen i prepoznat, a to je danas rijetkost u svijetu- rekao je mladi Franjo Bilić koji je svima poručio da ako žele biti uspješni onda ono što radite morate raditi uz puno ljubavi i sa zadovoljstvom.

Objavljeno u Stupnik

Najpoznatija jaskanska manifestacija Dani vina ove će se godine održati u novom terminu na staroj lokaciji; od 7. do 10. lipnja pod šatorom na Sajmištu gdje će uz bogatu gastronomsku ponudu posjetitelje zabavljati Barabe, Maja Šuput, Zvonko Bogdan i Miroslav Škoro.

Naime, termin manifestacije promijenjen je inicijativom jaskanskih vinara prvenstveno zbog berbe i povećanog obujma posla u rujnu, zbog čega se u potpunosti ne mogu posvetiti organizaciji, ali i uvertire u promjenu samog koncepta manifestacije u budućnosti. Tim povodom, odlučeno je i da se manifestaciji vrati izvorno ime Dani vina.

Svečano otvaranje ovogodišnje manifestacije „Dani vina“ planira se u četvrtak, 7. lipnja, a već prvog dana za vrhunsku zabavu pobrinut će se Barabe. U petak, 8. lipnja atmosferu pod šatorom zagrijat će Maja Šuput, u subotu 9. lipnja legendarni Zvonko Bogdan, a u nedjelju 10. lipnja Miroslav Škoro koji će i zatvoriti ovogodišnje Dane vina.

Nadalje, nisu zaboravljeni ni oni željni malo drugačijeg glazbenog izričaja. Za njihov dobar provod pod šatorom pobrinut će se Music Attack i DJ Baggio, čiji će glazbeni repertoar zasigurno zadovoljiti taj glazbeni ukus. U danima održavanja manifestacije očekuje vas bogat kulturno umjetnički program, razni zabavni sadržaji, bogata gastronomska ponuda, vrhunska vina te obrtničko-turistička izložba Eko Etno Jaska.

Uvod u samu manifestaciju počinje već vikend prije na glavnom gradskom trgu koji će i ove godine biti uređen u „vinskom štihu“. Tako se u petak, 1. lipnja i u subotu, 2. lipnja organiziraju gastro natjecanja „Dani vina & riba fina“ i „Dani vina & divljač fina“, a u ponedjeljak, 4. lipnja održat će se zanimljiva Vinska radionica, u Žitnici u perivoju dvorca Erdödy.

Objavljeno u Jastrebarsko

Koliko traje putovanje roda na jug, koliko kilometara rode prelete u jednom danu, zašto i kako se ptice prstenuju, tko je rodi najveći neprijatelj, koliko godina u prosjeku rode žive, koliko visoko rode lete, koliko miševa roda može uhvatiti u jednoj minuti, koliko je teška roda a koliko njeno gnijezdo, od čega rode rade gnijezdo, zašto neke rode ne odlazi na jug nego ostaju – objasnio je djeci ornitolog Luka Basrek.

Povodom Svjetskog dana ptica selica Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije u suradnji s Gradskom knjižnicom Samobor organizirala je predavanje o najpoznatijoj ptici selici, rodi. Predavanje je održao Luka Basrek stručni suradnik u Javnoj ustanovi Zeleni prsten, u Gradskoj knjižnici Samobor, na Odjelu za djecu pred mnoštvom zainteresirane djece.

Učenici OŠ Samobor, pokazali su zamjetnu količinu znanja odgovarajući na pitanja o rodama ali i postavljanjem vrlo zanimljivih pitanja o njima. Zanimalo ih je koja je ptica najinteligentnija, čime se roda najčešće hrane i kako mogu pojesti cijelog miša, zašto se prve godine mlade rode ne vraćaju u Hrvatsku, kad se kaže da rode odlaze na jug gdje one točno odlaze i slično?

Svjetski dan ptica selica obilježava se svakog drugog vikenda u svibnju od 2006. godine u svrhu podizanje svijesti javnosti o potrebi zaštite ptica selica i njihovih staništa. Obilježavanjem Svjetskog dana ptica selica skreće se pažnja na ptice selice koje su najugroženije jer se susreću sa opasnostima cijelom dužinom svojih selidbenih putova. Njihova brojnost je proteklih tridesetak godina u značajnom padu. Mnoga mjesta o kojima ptice ovise su ugrožena ljudskim aktivnostima i njihovo uništavanje i nestajanje glavni je uzrok ugroženosti ptica selica. Sačuvajmo prirodu za buduće generacije.

Objavljeno u Događanja
Stranica 1 od 3

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
info@01portal.hr
091/576-4485

Nedavne vijesti