Vijesti s područja zagrebačkih gradskih četvrti

Drugo izdanje Rekreatura u organizaciji Športsko rekreativnog Saveza Velike Gorice pokazalo je kako su građani željni sadržaja vezanih uz rekreaciju. A u Parku dr. Franje Tuđmana gdje je održana manifestacija mogli su se okušati u nizu rekreativnih sadržaja koji su bili potpuno besplatni, ali i upoznati s radom udruga koje su u Gradu zadužene upravo za te programe.

Cjelodnevni program izmamio je Park brojne posjetitelje, a organizatorima su posebno naklonjene bile vremenske prilike da su se sve planirane aktivnosti mogle odvijati prema predviđenom programu.

-Lijepo vrijeme izmamilo je puno građana, pogotovo roditelja s djecom. Svi građani stoga su uživali u raznim sportovima i aktivnostima. Mogli su se okušati u nekim sportovima za koje vjerojatno nisu znali niti da postoje ili ih nisu imali priliku igrati- kaže tajnik Športsko rekreativnog saveza Velike Gorice Mario Oljača.

Ono što je posebno obradovalo organizatore bile su pozitivne reakcije posjetitelja.

-Povratne reakcije su i više nego dobro. Ljudi su hvalili projekt, ali i inicijativu da se reakcija razvija u ovom smjeru. Građani bi htjeli da bude što više ovakvih događanja kroz godinu, čak su nam predložili i neke zimske igre- rekao nam je Oljača.

Sve to organizatorima je poticaj za dalje, jer svojim radom u kratkom vremenu pokazali su kako imaju volje i znanja za stvaranjem novih sadržaja u svome gradu, zbog čega najavljuju i daljnje još jače aktivnosti, jer ovo im je bila kažu jako dobra odskočna daska za dalje.

Objavljeno u Događanja
Ponedjeljak, 14 Svibanj 2018 14:00

Streljana u Lukavcu dobila nove strojeve

Streljana Grm u Lukavcu napokon ima nove strojeve za izbacivanje meta, tzv. glinenih golubova. Nakon gotovo trideset godina zahvaljujući Zajednici športskih udruga Grada Velike Gorice zamijenjene su stare i dotrajale mašine. Ukupna vrijednost ove investicije bila je oko 150 tisuća kuna, a većinu sredstva osigurala je krovna gorička sportska organizacija, a svoj obol dat će i Zajednica športskih udruga i saveza Zagrebačke županije.

Dolazak novih mašina ponajviše je obradovao legendu turopoljskog streljaštva, Željka Vađića kojem će sada odgajanje budućih generacija mladih strijelaca, a u klubu ih trenutno ima nekoliko biti dodatno olakšano. Kaže kako će za njega, ali i za ostale strijelce ovo poticaj da i dalje postižu rezultate kao i do sada. A oni su bili sjajni, što streljaštvo s pravom čini najtrofejnijim sportom u Turopolju.

Novi strojevi, njih 15 postavljeni su u rov, a u izvedeno stanje uvjerilo se i vodstvo Zajednice športskih udruga Grada Velike Gorice predvođeno predsjednikom Goran Kovačićem, tajnikom Davorom Štubanom i članom Etičkog odbora Jadrankom Perlićem. Iako je Vađić imao pripremljenu i pušku da se ekipa okuša u gađanju glinenjaka, nitko od prisutnih nije se ovom prilikom htio upustiti u to. Kažu bit će već prilike i za to.

Tko zna, možda prilikom službenog otvorenja za vrijeme Finala Kupa Hrvatske kada će u Lukavec pristići svi najbolji hrvatski strijelci predvođeni braćom Glasnović, Cernogorzem, Germinom i ostalima koji će se za titulu najboljeg boriti 30. lipnja i 1. srpnja.

Objavljeno u Sport

Promocija publikacije "Kali Sara - prvih deset godina" održana je danas u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba.

Knjiga je presjek čitavoga desetljeća rada i djelovanja Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“, jedne od najaktivnijih udruga koja je tijekom godina proširila djelovanje te postala nacionalna koordinacija svih aktivnih romskih udruga i romskih predstavnika okupljenih u vijećima romske nacionalne manjine.

-Svojim ste radom postigli napredak u smanjenju društvene marginalizacije i podignuli razinu tolerancije, razumijevanja i poštovanja. Stoga je upravo jedna ovakva publikacija, pisani trag, koji će ostati iza svih nas, za buduće generacije, neizmjerno važna. Upoznavanje šire javnosti s vašim radom, s vašom kulturom, jezikom i običajima, u suradnji s institucijama ovoga Grada, pridonijet će boljem međusobnom razumijevanju te kvalitetnijem, zajedničkom životu u Gradu Zagrebu, stoga sam neizmjerno ponosan što smo pokrovitelji ovog događaja. Vrata Gradske skupštine širom su vam i uvijek otvorena– istaknuo je predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Andrija Mikulić, kojem je uručena i prigodna zahvalnica.

Objavljeno u Grad Zagreb
Ponedjeljak, 14 Svibanj 2018 12:51

FOTO: Dinamo Jakovlje nastavio visoki let

Nogometaši Dinama iz Jakovlja nastavili su sa sjajnim proljetnim igrama u prvenstvu Jedinstvene županijske lige. U jučer odigranom 25. kolu ostvarili su uvjerljivu pobjedu na neugodnom gostovanju u Lomnici gdje su slavili s 4:0. U pomalo razočaravajućoj atmosferi koju su stvorili ponajprije domaći igrači, kao i dio gledatelja (stalno negodovanje na sudačke odluke, op.a), gosti iz Jakovlja uspjeli su zadržati hladne glave i na kraju slaviti zasluženu i uvjerljivu pobjedu.

Prema mišljenju domaćina na tijek utakmice izravno je utjecao sudac Tomislav Milaković koji prema njihovom mišljenju u devetoj minuti nije pokazao na bijelu točku nakon prekršaja nad Josipom Grdenićem, koji je prijevremeno morao pod tuš jer je do 65. minute zavrijedio dva žuta kartona. Igrači Dinama čekali su svoju priliku iz prve ozbiljnije akcije poveli su preko Luke Vrabeca čiji je udarac u vlastitu mrežu skrenuo netko od domaćih igrača. Samo tri minute kasnije Filip Nikola Petir poslije pogreške domaćeg vratara Josipa Pogledića mirno šalje loptu u nebranjeni dio mreže.

Bio je to klasični mat od strane gostujućih igrača koji su u nastavku susreta mirno priveli utakmicu kraju. Poslije isključenja Grdenića, do izražaja je došla brojčano nadmoć koja je okrunjena s još dva pogotka u mreži Lomnice koju su zatresli Nikola Zrinjski i Mateo Piškor. Mogla je pobjeda Dinama biti i uvjerljivija, no u više navrata izgledne prilike nije realizirao Pinheiro.

Poslije susreta pjesmu i veselje gostujućih igrača popratilo je i dvadesetak najvjernijih navijača koji su se bez obzira na jutarnji termin zaputili put Lomnice ne bi li pogledali sjajnu izvedbu svojih igrača, kojima nakon jučerašnjeg poraza Lukavca od Jamnice niti drugo mjesto od kojeg su udaljeni tek pet bodova nije nedostižno.

JEDINSTVENA ŽUPANIJSKA LIGA, 25. KOLO
NK LOMNICA – NK DINAMO (J) 0:4 (0:2)
STRIJELCI: 0:1 Vrabec (29), 0:2 Petir (32), 0:3 Zrinjski (72), 0:4 Piškor (76)
NK LOMNICA: Pogledić, Beg, Arbanas, Grgić, J. Ćurić, Jović (od 53. Štuban), M. Ćurić, Grdenić, F. Ćurić (od 72. Draženović), J. Trumbetaš (od 66. M. Trubetaš), Dijanežević. TRENER: Krunoslav Češković
NK DINAMO (J): Pilski, Petir, Bjelobradić, Vrabec, Vidaković, Zrinjski (od 73. Frkanec), Piškor, Heric (od 29. Pirički), Konjevod, Horvat, Pinheiro. TRENER: Davor Debogović

Objavljeno u Sport

Tramvaji linije 15 (Mihaljevac – Dolje), u četvrtak i petak, 17. i 18. svibnja, u vremenu od 8.30 do 14 sati, neće voziti zbog orezivanja vegetacije na trasi.

Zadnji polazak s Dolja bit će u 8.28 sati, a prvi polazak s Mihaljevca u 14 sati. U navedeno vrijeme, putnici mogu koristiti redovnu autobusnu liniju 233 (Mihaljevac – Markuševec).

Objavljeno u Grad Zagreb
Ponedjeljak, 14 Svibanj 2018 12:19

Linija 128 zbog radova prometuje skraćeno

Zbog radova na autobusnom stajalištu Lukšići – okretište, autobusi linije 128 (Črnomerec - Lukšići) će od danas do ponedjeljka, 28. svibnja prometovati skraćeno do raskrižja ulica Lukšić i Mikulići. 

Za vrijeme radova privremeno će se uspostaviti krajnje stajalište ispred kućnog broja Lukšić 18, a autobus će u smjeru Črnomerca polaziti s postojećeg stajališta Lukšići 30.

Objavljeno u Grad Zagreb

2015. godine globalna agencija GALLUP objavila je istraživanje o razini zadovoljstva građana zemalja diljem svijeta – od 142 države, Hrvatska se našla na 126 mjestu. Iste godine, Eurobarometar ispitivao je, između ostalog, i životno zadovoljstvo građana 28 zemalja Europske Unije. Hrvatska se od država EU članica našla na 22. mjestu te se s ocjenom 6,3 u kategoriji općeg zadovoljstva građana životom svrstala u skupini država članica čiji su građani izrazili najnižu razinu zadovoljstva. Da li je to zapravo tako?

TED, globalna platforma za promociju ideja vrijednih širenja u posljednjih 30 godina okupila preko 3.500 lokalnih TEDx timova u više od 190 država diljem svijeta, a zagrebački tim ove godine organizira sedmu po redu godišnju konferenciju koja će se održati 29. rujna u kinu Europa. Jedno od najvećih regionalnih TEDx događanja u posljednjih nekoliko godina je svojoj publici predstavilo 130 govornika, organiziralo 22 događanja na kojima je sudjelovalo preko 5.000 sudionika, a ono što je najvrjednije jest činjenica kako su njihove ideje vrijedne širenja on-line pregledane preko milijun puta. Još uvijek se pitamo koliko smo zadovoljni?

Ovogodišnja TEDxZagreb konferencija okupit će 20-ak govornika koji će kroz temu konferencije, #satisfaction, nuditi rješenja na pitanje koliko smo zadovoljni! Inovatori, sveučilišni profesori sa zanimljivim hobijima, znanstvenici, entuzijasti, regionalni umjetnici i osobe za koje možda niste čuli, a diljem svijeta ih prate milijuni followera, samo su neka od zanimanja govornika koja svojim životom, djelovanjem i postignućima šire pozitivan napredak naše zajednice. Upravo će oni, na događanju, podijeliti svoje ideje, razmišljanja, procese, inovacije i pokazati koliko smo ZAPRAVO zadovoljni.

-Ove godine potrudili smo se okupiti govornike ne samo respektabilne domaće, već i inozemne koji će nam prenijeti svoje ideje. Gotovo 500 sudionika, koji uz naše govornike dijele pozitivan stav prema budućnosti, još jednom će dobiti priliku družiti se u inspirativnoj atmosferi koja će nam svima pomoći u izgradnji bolje budućnosti za generacije koje dolaze. Vjerujem u još jedan događaj za pamćenje koji je pred nama- istaknuo je Karlo Matić, nositelj licence TEDxZagreb.

Objavljeno u Grad Zagreb

Za izvanredna znanstvena dostignuća u području molekularne stanične biologije, posebno u području istraživanja staničnih mikrotubula, prof. dr. sc. Iva Tolić s Instituta Ruđer Bošković izabrana je u punopravno članstvo Europske organizacije za molekularnu biologiju (EMBO).

Osim prof. Tolić, EMBO je u punopravno ili pridruženo članstvo izabrao još 61-og znanstvenika iz područja znanosti o životu koji se u svom radu ističu izvrsnim rezultatima, a povezivanjem unutar organizacije dodatno će ojačati istraživačku zajednicu kroz međunarodne znanstvene suradnje. Članovi organizacije aktivno su uključeni u njezin rad djelujući kroz tijela poput vijeća, odbora i direkcija, i to sudjelujući u ocjenjivanju prijava za financiranje projekata od strane EMBO-a, mentorstvu mladih znanstvenika i davanju prijedloga za unaprjeđenje aktivnosti organizacije.

Većina novoizabranih članova, uključujući i prof. Tolić, dolazi iz 17 zemalja članica Europske konferencije za molekularnu biologiju (EMBC), EMBO-ovog međuvladinog tijela za financiranje. Ostali članovi izvan europskih zemalja uključuju istraživače koji trenutno rade u zemljama poput Argentine, Brazila, Indije, Japana, Kanade, Kine i SAD-a.

-Članstvo u ovoj organizaciji predstavlja priznanje mom cjelokupnom znanstvenom radu i mom timu, što me čini izuzetno ponosnom i sretnom. Drago mi je da su me kolege izabrali u punopravno članstvo vodeće svjetske organizacije u području molekularne biologije, što svakako predstavlja i dodatnu motivaciju u mom budućem znanstvenom radu. Kroz svoje aktivnosti širom svijeta, EMBO je usmjeren jačanju međunarodne znanstvene suradnje i razmjene kako bi se na najbolji način iskoristilo bogato iskustvo i umreženost svih naših članova što je jedna od najvažnijih komponentni u bavljenju znanstvenim radom na najvišoj razini- izjavila je prof. dr. sc. Iva Tolić s Instituta Ruđer Bošković.

Prof. dr. sc. Iva Tolić doktorirala je 2002. na Sveučilištu u Zagrebu, radila je na Institutu Niels Bohr u Kopenhagenu te na Sveučilištu u Firenci. Od 2004. bila je voditeljica istraživačke grupe na Institutu Max Planck za molekularnu staničnu biologiju i genetiku u Dresdenu, a od 2014. voditeljica je istraživačke grupe i znanstvena savjetnica na Institutu Ruđer Bošković. 2015. godine dobila je projekt Europskoga istraživačkog vijeća (ERC), a dobitnica je i mnogih nagrada među kojima su Državna nagrada za znanost, Red Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića, medalja i nagrada Udruženja europskih biofizičkih društava te nagrada Ignaz Lieben Austrijske akademije znanosti.

Objavljeno u Grad Zagreb

Ako ste se pitali što je sa našim velikim vrtom, zelenom oazom Vintage Industriala, našim summer gardenom... pripremite se za otvorenje najvećeg, našarenijeg i najzanimljivijeg vrta s detaljiziranom, povećanom terasom s hrpom detalja te naravno odličnim programom koji smo pripremili, od live koncerata, filmskih projekcija, buvljaka, radionica za najmanje pa do kuhanja, degustiranja, stand up-a na otvorenom, placa, warm up-ova za festivalsko ljeto... i još mnogo toga, a sve na lokaciji Savske ulice 160 i ono najvažnije – program je svakodnevan te apsolutno besplatan do kraja ljeta. Već imamo upite za doseljenjem.

U četvrtak 31. svibnja, čast da prvi službeni live takt s gitare okine u našoj Vrtnoj oazi, pripala je Domagoju Šimeku, frontmanu She Loves Pabla. Slatkom glazbeniku i radosnom čovjeku koji će vam izvesti miks moćnih autorskih pjesama u solo aranžmanu, od solo-karijernih stvari do pjesama She Loves Pabla i Muscle Tribea Of Danger And Excellence, a iznenadit će vas i pokojom obradom bendova poput Clutcha, Monster Magneta i tko zna što još ne. Dođi slušat kako Šimek prede.

Sve što trebaš jest, skupiti ekipu i u četvrtak 31. svibnja zasjesti u naš Ljetni Vrt. Ako možeš i ranije, preko dana, samo navrati i čekiraj kako je sašiveno novo vrtno ruho Savske 160.

Čekaju vas 3 mjeseca gotovo svakodnevnog programa - koncerti, izložbe, stand-up večeri,  jazz & blues koncerti, kvizovi znanja, projekcije filmova, likovne radionice za male i velike, radionice pripreme hrane, neobične večernje 'radionice za odrasle' te naravno dnevno gorivo – kava u savršenom ambijentu za ispijanje od jutra te naravno da je tu i ljetna ponuda osvježavajućih likvida za put u party noći i besana jutra.

FB EVENT: https://www.facebook.com/events/2067557563517407/

Objavljeno u Grad Zagreb

U organizaciji kompanije Tetra Pak i udruge Lijepa naša, proglašeni su pobjednici 7. Eko-paket projekta, u kojem je sudjelovalo rekordnih 107 Ekoškola i vrtića iz cijele Hrvatske, što je preko 1.500 djece. Povećanje broja sudionika nagradnog natječaja iz godine u godinu pokazuje da se itekako podigla svijest o pravilnom zbrinjavanju otpada i da je ovaj edukativni projekt prepoznat kao kvalitetan način za educiranje djece o ovom aspektu brige za prirodu.

Dodjelom nagrada pobjednicima uspješno je završen još jedan Eko-paket projekt kojim se već sedmu godinu za redom uči djecu o recikliranju upotrijebljene višeslojne ambalaže za napitke. Znatiželja i posvećenost malih čuvara prirode ovom projektu daje nadu da će odvojeno prikupljanje i odlaganje otpada u budućnosti postati uobičajena praksa. Eko-paket će, stoga, i dalje imati isti cilj kao i do sada – kroz edukativne radionice i kreativne zadatke nagradnog natječaja educirati djecu i njihove roditelje o pravilnom zbrinjavanju ove vrste otpada.

Mališani su i ove godine kroz igru i zabavu naučili da ova vrsta otpada, osim što se mora pravilno odlagati može poslužiti i za izradu različitih predmeta. Tijekom projekta smo tako mogli vidjeti kulise za igrokaz „Šuma Striborova“ izrađene od spomenute ambalaže, edukativne plakate o utjecaju klimatskih promjena na okoliš također od istog materijala te različite uporabne predmete poput pernica za školski pribor, ormarića za cipele ili posude za sadnice.

Trud i posvećenost djece i odgajatelja projektu Eko-paket još jednom je pokazao da itekako postoji interes za zaštitu prirode i pravilno zbrinjavanje otpada te da je upravo edukacija glavni pokretač pozitivnih promjena.

Pobjednik u kategoriji dječjih vrtića je Dječji vrtić Leptir iz Sesveta i njihovi mališani koji su izradili kreativne radove  na zadanu temu  «Klimatskih promjena s naglaskom na ugrožene životinjske vrste u Hrvatskoj». U kategoriji djece od 1. do 4. razreda osnovne škole pobjedu je odnijela Osnovna škola Ivana Brlić Mažuranić, Strizivojna čiji su učenici oduševili radovima na temu «Zaštite šuma povodom Svjetskog dana šuma s naglaskom na ugrožene biljne vrste u Hrvatskoj», dok su učenici srednje škole Osnovne škole Vladimir Nazor iz Postire pobijedili u kategoriji od 5. do 8. razreda osnovnih škola te srednjih škola i to zahvaljujući radovima također na temu «Klimatskih promjena s naglaskom na ugrožene životinjske vrste u Hrvatskoj».

Objavljeno u Grad Zagreb
Stranica 1 od 3

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
info@01portal.hr
091/576-4485

Nedavne vijesti