Vijesti s područja zagrebačkih gradskih četvrti

Jučerašnja koncertna promocija novoga albume Maje Posavec u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog bila je nadasve zabavna manifestacija. S obzirom na političko-socijalne dogodovštine naše mile zemlje, isključiti se na sat i pol iz kolotečine života i uletiti u muzički svijet u kojem sve funkcionira, stvarno je luksuz.
    
Album Kada ne bih imala strah zvuči uživo odlično. Zagreb je muzički raznovrstan grad,  stvarno je lijepo da postoji za svakoga muzički kutak u njemu. Naslušao sam se dosta koncerata zadnjih godina, često se događa da se dio bandova ne može nositi s vlastitim materijalom, ali ovdje je situacija obrnuta, kod žive verzije ovoga albuma pjesme postaju još bolje. Maja Posavec i njezini mušketiri (pod imenom Hotel) praše uživo odlično i blagdan su za uši. Uvijek maestralni Ivan Kapec na gitari i Vinja Marino na basu fino su pleli glazbenu mrežu oko glasa Maje Posavec i tek dok se koncert prebacio na klasični klavir, onda shvatiš koliko je ta muzička mreža zaista vrhunska, Damir Mihaljević davao je gotov vojnički ritam na bubnjevima, a Franjo Klinar na spomenutim klavijatura najviše se nasvirao. To je fini muzički sastav u svakome smislu, bez problema bi mogli svirati country u nekoj američkoj birtiji ili biti hit u nekakvoj jazz rupi u kojoj se dim reže s nožem. Prešao se cijeli album, ali i neki Detourovi hitovi, primjerice Plešem sama nikada nije bolje zvučalo, barem meni.
    
Svjedočili smo garažnom kabaretu u Lisinskom, u manjoj dvorani koja je inače i dom mnogim teatarskim produkcijama. Svirati u Lisinskome, kao hramu hrvatske muzike, za svakoga muzičara je radost. Inače, po urbanističkim planovima iz 1938. na mjestu Lisinskoga trebala je biti starokatolička katedrala, tako da je ovaj prostor duhovno navudren. Muzika Maje Posavec ima taj neki mistični prizvuk, a pozornica je njezino pravo mjesto, tako da se uz dobru muziku, dobije se i doza teatra. Maju Posavec se sluša, ali i gleda.
    
U svakom slučaju, ovo je bio jedan dobar koncert, a mene je samo ojačao u mišljenju da Budi jak je jedna od najboljih hrvatskih pjesama zadnjih deset godina.
    
Jučer je ujedno bio i smrtni dan jednoga od stupova hrvatske pop-rock kritike Dražena Vrdoljaka. Točno pred deset godina napustio nas je taj izvanredni novinar, kojemu primjerice dugujem vlastitu sklonost countryu. Optimistično ćemo pretpostaviti da su na nebeskim visinama, Vrdoljak i Darko Glavan uživali u ovome nastupu, jer ovo je muzika koja se kvalitetno nadovezuje na sve ono najbolje u hrvatskoj rock tradiciji, koju su ova dvojica toliko čuvali i pazili.

Objavljeno u Grad Zagreb

Za projekt „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva“ koji se u ovoj školskoj godini provodi u 27 škola, Zagrebačkoj županiji odobreno je iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) bespovratnih 1,4 milijuna kuna čime je osigurana prehrana za 1384 učenika. Svrha projekta ublažavanje je dječjeg siromaštva pružanjem nefinancijske pomoći u vidu podjele hrane u osnovnim školama.

Projekt je financiran sredstvima FEAD-a u okviru Operativnog programa za hranu i/ili osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014.-2020., u sklopu otvorenog Poziva na dostavu projektnih prijedloga „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2017./2018.)“, u okviru financiranja aktivnosti usmjerenih na ublažavanje materijalne deprivacije tipa 1 – nedostatak hrane i aktivnosti tehničke pomoći. Posredničko tijelo u provedbi projekta je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koje je za navedeni projekt Zagrebačkoj županiji odobrilo maksimalan iznos prihvatljivih troškova, i to 1,4 milijuna kuna.

Učenici uključeni u projekt dolaze iz jednoroditeljskih obitelji, obitelji u kojima su jedan ili oba roditelja nezaposlena, obitelji s više djece teškog imovinskog stanja, korisnici su socijalne pomoći, učenici s posebnim potrebama teškog imovinskog stanja te učenici koji primaju dječji doplatak.

Objavljeno u Zagrebačka županija

Hrvatska komora medicinskih sestara otvorila je prostor namijenjen besplatnom smještaju bolesnih medicinskih sestara i tehničara. Otvorenju je uz Slavu Šepec predsjednicu Hrvatske komore medicinskih sestara nazočio i ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Stan se nalazi u Maksimirskoj ulici 9.

 

Objavljeno u Grad Zagreb

U sklopu izvanrednog održavanja nerazvrstanih cesta izvedeni su radovi u ulici Šabarić u naselju Mala Gorica. U duljini od oko 170 metara radovi su obuhvatili izvedbu oborinske odvodnje i novog asfaltnog kolnika. Po završetku radova predsjednik Mjesnog odbora Mala Gorica – Srebrnjak Miljenko Ložnjak, članovi Mjesnog odbora i ostali mještani Male Gorice zajedno su proslavili završetak radova.

-Još mnogo posla nas očekuje u gradu te je potrebno određeno vrijeme kako bi se sve ostvarilo, no vidjeti ovakvo veselje i zajedništvo mještana zaista je lijepa motivacija, kao i određena potvrda da idemo u pravome smjeru- izjavio je gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec.

Objavljeno u Sveta Nedelja

Poslije subotnjeg poraza od Vrbovca u Španskom se dogodila promjena na trenerskoj klupi. Umjesto Zorana Vukelića na užarenu je klupu sjeo Renato Jurčec koji je lani odveo Kustošiju do 2. HNL. Novi trener obećavajuće je krenuo za kormilom novog kluba, jer kod favoriziranog Kurilovca koji je do jučer držao četvrtu poziciju ostvarili su pobjedu od 3:1.

Domaćim nogometašima malo toga je polazilo za nogom. Bilo je to blijedo i neprepoznatljivo izdanje Kurilovčana koji su dobro ušli u susret i poveli preko Horvata koji je iskoristio kiks vratara Španskog. Bilo je to sve od Kurilovca, jer mlada momčad Španskog nije se željela predati već je preko Kneza do odlaska na odmor izjednačila, da bi u nastavku susreta na scenu stupio Ljubičić koji je s dva pogotka zapečatio sudbinu Kurilovca donijevši svoj momčadi tri boda poslije pet uzastopnih poraza.

3. HNL, 28. KOLO
NK KURILOVEC – NK ŠPANSKO 1:3 (1:1)
STRIJELCI: 1:0 Horvat (11), 1:1 Knez (36), 1:2 Ljubičić (51), 1:3 Ljubičić (72)
NK KURILOVEC: Kranjčec, Čurek, Čunčić, Ladović, Horvat, Kovačić, Brajko, Hodak (od 61. Brčić), I. Čolić (od 46. Džaja), M. Čolić (od 46. Celiček), Šarić. TRENER: Damir Biškup
NK ŠPANSKO: Gašparić, Zebić, Štignjedec, Ivezić, Lovrić, Tuđen (od 67. Lerotić), Šiprak (od 73. Pranjić- Kaurin), Guliš, Knez, Ljubičić, Jazvić. TRENER: Renato Jurčec

Objavljeno u Sport

U okviru 22. dana dječjih vrtića grada Zagreba, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić tradicionalno se susreo s djecom iz četrnaest gradskih vrtića, njihovim odgajateljima i ravnateljima u palači Dverce.

Zaželjevši gostima dobrodošlicu, gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo ovogodišnjom temom edukativnog karaktera.

-Održivi razvoj – pametno gospodarenje otpadom. Djecu treba ekološki osvješćivati od prvih koraka, jer upravo o njima ovisi kako ćemo jednog dana pametno gospodariti otpadom- istaknuo je gradonačelnik.

Dani dječjih vrtića održavaju se od 7. do 13. svibnja u organizaciji Grada Zagreba – grada prijatelja djece i dječjih vrtića, pod pokroviteljstvom Gradonačelnika, a završno događanje održat će se u nedjelju 13. svibnja na Bundeku od 10,00 do 13,00 sati.

Objavljeno u Grad Zagreb

Protekle subote Bistru je posjetila HRT-ova televizijska ekipa, predvođena novinarkom Dubravkom Žiljak, koja je za emisiju Dobar dan, Hrvatska snimila prilog o dijelu rada bistranskih udruga. Ovoga puta u emisiji su se predstavili bistranski vinogradari i Potepuhi, koji su predstavili rad svojih udruga kroz proteklih 15-ak, odnosno 30-tak godina.

Snimljeni prilog bit će prikazan u emisiji Dobar dan, Hrvatska, koja se prikazuje na prvom programu HRT-a s početkom u 15 sati.

Objavljeno u Bistra

Nogometaši Vrbovca i dalje nastavljaju uveseljavaju svoje navijače i simpatizere. Na Sajmištu je jučer pala momčad Krka, a pogodak vrijedan tri boda postigao je u 29. minuti Josip Colarić. Trećom uzastopnom pobjedom Vrbovec je došao do četvrte pozicije.

-Znali smo da će biti teško, jer statistika nije bila na našoj strani. No, u pozitivnom smo ritmu i uspjeli smo nastaviti taj niz. Mi smo si zacrtali cilj kako želimo srušiti rekord po broju osvojenih bodova u posljednjih dvadesetak godina, a da bi to uspjeli fali nam još šest bodova- kaže trener Tihomir Bradić.

Četvrto mjesto u iznimno jakoj konkurenciji veliki je uspjeh za momčad koju je Bradić preuzeo jesenas kada je odlučio presjeći neke stvari.

-Početkom priprema uvijek se govorilo kako je najbitnije da ostanemo u ligi, no odlučio sam to presjeći i neke stvari malo drugačije posložiti. Uveli smo malo drugačiji rad, još da imamo kojeg igrača više vjerujem kako bi to bilo još i bolje. Ono što me raduje je da nas nitko nije nadigrao- nastavio je Bradić, pred čijim igračima je u subotu derbi susret kod trećeplasirane Dubrave Tim kabel koja ima dva boda više.

-Ako bismo to pobijedili došli bi do trećeg mjesta, no ne treba stvarati euforiju. Mi idemo iz utakmice u utakmicu, pa ćemo vidjeti gdje će nas to odvesti u preostalih šest kola- zaključio je Bradić.

Objavljeno u Sport

Pod sloganom „Ponosan na kulturnu baštinu“, nakon uvodnoga dijela održanog u prostorijama Glazbene škole Jastrebarsko, koju čeka energetska obnova europskim novcem, bogat kulturno-zabavni program održan je u perivoju dvorca Erdödy i u zgradi nekadašnje žitnice, koja je zahvaljujući projektu „Probuđena kulturna baština“ također uređenima europskim novcem.

-Biti dijelom Europske unije nije samo mogućnost korištenja određenih pogodnosti i sredstava, što je najčešće razmišljanje, već i davanje, kako bi EU bila raznolika. Upravo kulturno bogatstvo predstavlja veličinu i snagu Europske unije. Jaska je ponosan kraj kulturne baštine i mnogih znamenitih ljudi koji su kroz povijest gradili ovaj grad, ali i Hrvatsku, kako bismo danas doista mogli biti ponosni dionici europskoga društva- rekao je gradonačelnik Jastrebarskoga Zvonimir Novosel.

Proslavi Dana Europe prisustvovala je i zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan. Rekla je da se u Hrvatskoj, pet godina nakon njezina ulaska u Uniju, čuju tonovi skepticizma.

-Jesmo li ulaskom u EU izgubili svoj identitet?! Apsolutno ne! Europska unija je unija vrijednosti, najdemokratskija zajednica na svijetu. Europska unija je ta koja promiče različitosti i stoga je najljepši slogan kojega je mogla izabrati 'zajedništvo u različitosti- rekla je Borzan.

Saborski zastupnik i vijećnik u Skupštini Zagrebačke županije Mihael Zmajlović također je rekao da je Europa ujedinjena u različitostima i stoga je, naglasio je, očuvanje kulturne baštine izuzetno važno.
Bitno je da svaka zemlja EU zadrži svoj vlastiti identitet, a to je moguće jedino tako da se očuva kulturna baština. Stoga europski novac usmjeren za tu namjenu treba iskoristiti na pametan način- rekao je Zmajlović dodavši da je Hrvatska oduvijek pripadala Europi i da europski put, unatoč nekim razmišljanjima da je to pogrešan put, i dalje treba slijediti.

U ime Županije prisutne je pozdravila zamjenica župana Nadica Žužak.

-Ova manifestacija je prilika da se osvrnemo na uspješno provedene europske projekte. Zagrebačka županija je aktivan sudionik u procesima pripreme, prijave i provedbe projekata koji se financiraju europskim sredstvima. Ovoga trenutka u provedbi imamo projekte vrijedne 25 milijuna kuna, projekti vrijedni 17,5 milijuna kuna čekaju odobrenje, a projekti vrijedni gotovo 50 milijuna kuna spremni su za prijavu za europska sredstva. Kada tome dodamo projekte gradova i općina te županijskih tvrtki, kao i tvrtki koje posluju u gradovima i općinama, dolazimo do puno veće i značajnije brojke- rekla je zamjenica Žužak, spomenuvši i projekte Regionalne razvojne agencije.

-Za potrebe obrtnika, poduzetnika, poljoprivrednika, Regionalna razvojna agencija prijavila je projekte vrijedne 700 milijuna kuna, od čega je povrat sredstava iznosio 350 milijuna- rekla je zamjenica.

U sklopu proslave Dana Europe upriličen je, uz ostalo, nastup kulturno-umjetničkih društava, održana je prezentacija narodnih nošnji s prostora županije, promenadna šetnja povijesnih osoba iz javnog života, predstavljena je tradicionalna „Cvetkovačka iža“ i nekadašnji način života u njoj, s posjetiteljima perivoja družili su se Vitezovi Zelingradski…, a program je završio koncertom Mie Dimšić.

Objavljeno u Zagrebačka županija
Četvrtak, 10 Svibanj 2018 07:08

Europa Truck Trial po prvi put u Hrvatskoj

Europsko prvenstvo u Truck Trialu održat će se po prvi put u Hrvatskoj upravo na području Samobora, odnosno na motocross stazi Draga u Rakovom Potoku, ove subote i nedjelje od 8,30 do 18,00 sati.

Truck Trial je natjecanje u vještini vožnje kamionima na teškom terenu koje se održava već 28 godina. Od prve utrke održane 1990. godine u Francuskoj, ovo natjecanje odvija se diljem Europe, a u 2018. godini šest utrka održat će se u pet europskih zemalja, Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, Italiji i po prvi puta u Hrvatskoj. Na Europa Truck Trialu natječu se kamioni u kategorijama dvoosovinaca, troosovinaca, četveroosovinca, te prototipi. Kamioni su proizvedeni serijski, osim modifikacija koje su potrebne za ovaj sport.

Na utrci u Hrvatskoj očekuje se 30-tak timova, a samo natjecanje podijeljeno je na 8 do 10 različitih sekcija. Svaka sekcija pred vozače stavlja novi izazov svladavanja zahtjevnih i često atraktivnih prepreka. U ovom natjecanju vrijeme igra sekundarnu ulogu jer je mnogo važnije savladati ekstremne terenske uvjete, što preciznije i bez greške (i skupljanja kaznenih bodova).

Objavljeno u Događanja
Stranica 1 od 2

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
info@01portal.hr
091/576-4485

Nedavne vijesti