GASTRO: Zapečeni krumpir šunkom, mladim sirom i jajima. Jednostavno, ali raskošna ukusa!

Krumpir je savršena baza za stvaranje novih jela od ostataka hrane: ostatka od šunke, pancete i drugih suhomesnatih proizvoda, povrća koje je ostalo od salate itd. Što god jestivo i slano našli, umiješajte u vrhnje, dodajte jaje i mladog sira, pa sve skupa u pećnicu dobiti ćete jelo čija izvedba ovisi samo o vašoj mašti, kako u izboru sastojaka tako i kombinaciji začina. Ograničenja nema nikakva.

Bez obzira na činjenicu da krumpirovi složenci, uglavnom brzo spravljaju, nakon pečenja u pećnici (vatrostalna posuda u tom poslu je izvrsno pomagalo), i takvim jelima valja pristupiti s dozom primjerena respekta. Dajte mu vremena da se malo prohladi i služite ga u šnitama ili kockama. Režite ih vrlo oštrim nožem, nemojte ih trgati, komadati… Presijeci složenaca su izvanredni i vizualno izravno pokazuju vaše kulinarsko umijeće. Zato je zgodno rabiti papriku izrezanu na trakice, mrkvu ili rajčicu. Tek toliko, zbog dojma. Na opću izvedbu, glede okusa, neće utjecati.

Sastojci:

700 g krumpira
250 g kuhanje šunke
2 dl kiselog vrhnja
2 kom jaja
40 g ribanog suhog sira
300 g vezica mladog sira
1 žlica narezanog lista peršina
sol, papar

Način priprave:

Krumpir skuhati u ljusci, oguliti i narezati na ploške. Luk sitno nasjeckati, rajčice oguliti i narezati na kockice pa zajedno na zagrijanom ulju pirjati oko 10 minuta. Kuhanu šunku narezati na tanke rezance. U prikladnu namašćenu posudu istresti polovicu narezanog krumpira, posoliti, popapriti, posipati poprženim lukom i rajčicama. Preko rajčica rasporediti narezanu šunku i pokriti preostalim krumpirom. Kiselo vrhnje izmiješati s umućenim jajima, naribanim sirom trapistom, nasjeckanim peršinovim listom i uljem pa preliti preko složenca. Peći 15-ak minuta u prethodno zagrijanoj pećnici i poslužiti uz salatu po želji.