GASTRO: Slavonski čobanac je gastronomski puritanac, dok čorbanac “trpi” sve!

Slavonski čobanac je autohtono hrvatsko jelo i nema nikakve veze s mađarskim gulašima, premda dosta liče jedan na drugi. No, nisu ni braća, a kamo li blizanci. Isto je i s brojnima inačicama koje u raznim hrvatskim regijama najčešće imenuju čorbancem, dodajući im najčešće zemljopisne ili neke druge lokalizme. Razlika je, reklo bi se, vidljiva iz aviona. Naime, na prvoj razini, čisto semantički čobanac dolazi od pojma čobanin ili pastir i zna se što je to. S jedne strane, čorba je jelo, uglavnom vrsta guste juhe u kojoj, doista može ići svašta, dok je čobanac nešto posve drugo – to je mesno jelo jušaste forme. Čobanci “trpe” sve i sva – od povrća, krumpira, trava i koječega trećeg, čega se nađe, dok je čobanac gurmanski puritanac – samo tri vrste birana mesa, od čega je jedna rezervirana za divljač (divlja svinja ili veprovina je najbolja).

 

Sastojci:

700 g junetine (vratina bez kosti)
500 g svinjetine od plećke
500 g divljači
200 g svinjske masti
5 kom crvenog luka
300 g mrkve
150 g peršina
2 dl crnog vina
5 kom lovorovog lista
3 žlica slatke mljevene papirike
3 žličice ljute mljevene papirike
1 l rajčice (pasirane)
1 l temeljca od suhih kostiju
sol, papar

 

Način priprave:

Ispirjati povrće na masnoći uz povremeno zalijevanje temeljcem, zatim dodati meso, i to prema kategoriji starosti, znači prvo divljač. Kada je napola ispirjano, dodati junetinu i na kraju svinjetinu. Sve zalijevati temeljcem dok meso ne omekša. Meso mora biti ispirjano, ali ne da se raspada, komadi trebaju ostati cijeli. Potom dodati navedene začine.

Ako ste u prilici i imate takvo posuđe, čobanac kuhajte u dvorištu na kotliću na pravoj vatri. Ako to niste u mogućnosti, barem ga poslužite u stolnom mini kotliću. Ima ih koji su podesni i za naknadno zagrijavanje. Čobanac je jelo koje se služi u posebnim dubokim zdjelama, koje su namijenjene samo za tu vrstu jela, a prakticira se serviranje u kotliću direktno pred gostom i gost se sam uslužuje.