GASTRO: Pirjana teletina ili kako složiti ukusan, obilan i sočan mesni obrok s manje od 500 kalorija?

Teletina je crveno meso. Ima svijetlo ružičastu ili ružičastu, sjajnu boju i prepoznatljiv, blago kiselkast miris. Najbolji komadi mesa gotovo su bez masti, a od njezinih nutritivnih vrednota navedimo samo da energetska vrijednost 100 g sirovog mesa buta teletine iznosi 117 kcal / 490 kJ, od čega je 21 posto proteina, a svega 3% masti. Također, teletina je izvrstan je izvor cinka, fosfora, a ima i selena i bakra. Zato bi bilo dobro da se što češće nađe na jelovniku.

Većina teladi od kojih se dobiva teletina su mesnih pasmina, dakle, nisu namijenjeni proizvodnji mlijeka. Meso najbolje kvalitete dolazi od teladi starih 4-8 tjedana, koji su se hranili uglavnom mlijekom. Neke velike farme hrane telad hranom s malo željeza čime se dobiva optički privlačna, blijeda boja mesa.

Teletina na traži dodatnu masnoću, što uvijek valja imati na umu kad pripravljamo ovo meso. Dodatne masnoće, osobito u prilozima su nepotrebne, a uz malo umješnosti možete napraviti, ako telećim odrescima dodate povrće (najbolje pirjano ili kuhano na pari), primjerice, možete ćete izvrstan ručan s manje od 500 kalorija po obroku.

Sastojci:

1 kg telećih odrezaka
1/2 kg rajčice
2 žlice mješavine začina
3 kom crvenog luka
1 žličica bosiljka
1 žlica peršina
1 žlica mljevene paprike
1,5 dl crnog vina
1 dl maslinovog ulja
1,5 kom mesnog temeljca
1 žličica smeđeg šećera
1 žličica bosiljka
sol, papar

Način priprave:

Rajčice preliti vrelom vodom, oguliti ih i narezati na kockice. Tanje komade mesa zarezati na rubovima kako se ne bi izobličili za vrijeme prženja, a zatim ih uvaljati u brašno. Potom meso pržiti na zagrijanom ulju, 5 minuta sa svake strane pa ga izvaditi iz masnoće. Na istoj masnoći popržiti usitnjeni luk, dodati kockice rajčica, malo pošećeriti te pirjati još 5 minuta i dalje miješajući. Potom, u povrće dodati poprženo meso, začiniti i posipati mljevenom slatkom paprikom. Zaliti vinom, a tijekom pirjanja, po potrebi doliti 1,5 mesnog temeljca i mješavine začina. Poklopiti i pirjati sat i pol, uz povremeno miješanje. Umiješati grančicu bosiljka ili suhi bosiljak, te pirjati još 30-ak minuta. Na kraju provjeriti okus, po potrebi dodati još začina o obilno posipati nasjeckanim peršinovim listom.