GASTRO: Piletina Alfonso ili pileće meso s graškom, mahunama i sirom. Brzo i efikasno!

Piletina je naziv za meso domaćih kokoši. Prema kriteriju konzumacije, ona je najčešća vrsta mesa peradi u svijetu Za proizvodnju mesa najvažnije su “teške” pasmine, zatim kombinirane (jaja i meso), a rjeđe lake pasmine (koriste se više za “proizvodnju” jaja).

Današnja, domaća kokoš uzgojena je od istočnoazijske divlje kokoši bankiva najvjerojatnije prije 5000 godina, povijest gastronomije tvrdi da je Kinu je prenesena 1400. godine prije Krista, a zatim se širila prema Zapadu. Perzijanci su je držali svetom životinjom, a Egipćani su koristili posebno grijane zgrade za valjanje pilića. Domaću su kokoš Feničani prenijeli Grcima, a dalje se ona širila cijelim Starim Kontinentom. Kristofor Kolumbo ju je 1492. g. prenio u Ameriku tako da je ona danas raširena cijelim svijetom.

Sastojci:

1 kom pileta (kokoš)
250 g mahuna
200 g mrkve
250 g pelata
1 žličica ljute paprike
1,5 dl bijelog vina
100 g polutvrdog sira (gauda)
2 žličice senfa (mustarda)
1 žlica mješavine začina za piletinu
sol, papar

Način priprave:

Prvo je potrebno mesu odstraniti kosti, oguliti kožu. S prsima i batcima to nije problem, dok se kod ostalih dijelova za to morate malo potruditi, no ništa ne bacajte. Ostale dijelove, krlica, nogice, hrbat, vrat plus kosti, ostaviti za pripremu juhe. Piletinu narezati na komade. Povrće pripremiti za kuhanje i skuhati prvo odvojeno, s malo soli u vodi. Luk i češnjak očistiti i sitno nasjeckati. Na polovici ulja pirjati luk dok ne omekša. Zatim dodati preostalo ulje i piletinu pa pržiti 6-8 minuta, s jedne i druge strane. Potom umiješati nasjeckani češnjak i ljutu papričicu te još kratko pirjati. Uliti zatim, vino pa kuhati dok se tekućina ne smanji na pola. Dodati povrće i sve dobro začiniti solju i paprom. Nakon 3-4 minute umiješati oguljenu i nasjeckanu rajčicu. Smanjiti vatru, poklopiti posudu pa kuhati, uz često miješanje, dok piletina ne omekša. Na kraju umiješati nasjeckani peršinov list. Dok je sve još vrelo na komade mesa naribati polutvrdi sir ili u listićima i prekirti mesne dijelove, tako da se sir toplinom mesa otopi. Poslužiti uz kuhani krumpir ili rižu.