GASTRO: Kad već veljača “glumi” proljeće, pripremite light inačicu graha s kupusom!

Grah oliti fažol je fenomenalna namirnica, vrlo zdrava jer sadrži bjelančevine, vlakna, složene ugljikohidrate, ali i željezo, bakar, pa čak i fosfor. U pradavno doba Kinezi su imali svoju varijantu graha, kojeg su spravljali, naravno, s rižom, a antika pamti grčki bijeli grah koji se skuhan konzumirao s kruhom.

Svijet ga je iznova otkrio nakon otkrića Amerike, a pradomovinom graha se smatra Meksiko i Peru. Danas se na svijetu u prehrani rabi čak 38 vrsta graha. U hrvatskoj kuhinji najčešći je smeđi, mladi je u jesen na cijeni, ponekad se volimo i šareni grag, pa i tetovac, a tu je i bijeli i crveni grah, koji je za gastro klasičare samo jedna od nizu novotarija koja funkcionira isključivo u salatama.

Grah kao i ostale suhe grahorice obično se prije obrade natapa i prokuhava, no posljednjih godina onaj iz konzerve, kojeg smo upotrebljavali i za jelo koje vam predlažemo za današnji ručak, radili smo s grahom iz konzerve. Izbor je velik, a krajnji rezultat uopće nije loš. Baš suprotno, a nije ni nevažna činjenica da upravo onaj iz konzerve manje nadima od graha kojeg sami prokuhavamo i namačemo. Provjerite sami!

Sastojci:

460 g graha iz konzerve
600 g kiselog kupusa
150 g pancete
1 glavica crvena luka
4 česena češnjaka
3 kom lovorova lista
1 žlica crvene paprike (slatke)
1 žličica crvene paprike (ljute)
1 žličica svinjske masti
1 žlica koncentrata rajčice
sol, papar

Način priprave:

Na nasjeckanom luku i masnoći prodinstati usitnjenu pancetu. Kad luk požuti dodati sastojke, sve začine i podlijevati vodom. Ako je grah iz konzerve, a kiseli kupus iz vrećice, kuhati oko 30 minuta. Zaprška doista nije potrebna a količinu juhe određujemo količinom vode kojom podljevamo. Po potrebi začiniti dodatno, ali paziti na sol, jer kiseli kupus je sam po sebi dovoljno slan. Pripremljen kupus iz vrećine, prethodno izrezan, dobro je prije kuhanja oprati vodom, kako bi mu smanjili kiselost. Ako želite gušće jelo, umjesto zaprške, zdrobite šalicu koji se kuha graha, jednostavno je usitnite žlicom i ubacite u jelo.

Grah s kupusom je tradicionalno težačko jelo, osobito zimi, kad mu se zbog kaloričnosti dodaje kobasica ili dobri komadi suhog mesa. No, isto tako u osvit proljeća možete pripremiti i light varijantu ovog jela, tek uz malo pancete da zamiriši ili pravu vegetarijansku izvedbu be ikakvih mesnih dodataka.