GASTRO GLOBUS: Salsa verde – profinjena ljutina chii papričice u uzbudljivom crvenom umaku

Salsa je niz umaka koji se koriste kao začini za tacose i drugu meksičku i meksičko-američku hranu, te kao umake za tortilja čips. Mogu biti sirovi ili kuhani, a općenito se poslužuju na sobnoj temperaturi. Iako je riječ salsa znači bilo koju vrstu umaka na španjolskom, engleskom, to se posebno odnosi na stolne umake, osobito osobito čuveni Pico de Gallo, kao i salsa verde. Profinjena ljutina chili papričice u uzbudljivoj crvenoj salsi idealna je kombinacija za hladne dane pred nama.

Salsa je čest sastojak meksičke kuhinje, poslužuje se kao začin s tacosima, miješa se u juhe i variva ili se ugrađuje u nadjeve. Salsa fresca je svježa salsa napravljena od rajčica i ljutih papričica. Salsa verde se pravi od kuhanih tomatillosa i poslužuje se kao dip ili umak za chilaquiles, enchilade i druga jela. Chiltomate je široko korišten temeljni umak od rajčice i čilija. Zanimljivo je da tortilla čips sa salsom sveprisutno je predjelo u meksičko-američkim restoranima, ali ne i u samom Meksiku.

 

Sastojci:

2 žlice maslinova ulja
1 kom chili papričice
2 žlice ljute crvene paprike
50 g luka
1 češanj češnjak
800 g pelata
1 žlica suhih začina
50 ml bijelog vina
1 žlica narezanog bosiljka

 

Način priprave:

Na maslinovu ulju popecite nasjeckani luk, dodajte protisnuti češnjak, usitnjene pelate i suhe začine. U začinima svaka salsa krije svoju tajnu. U načelu nezaobilazna je chili i crvena začinska paprika, češnjak i origano, često se upotpunjuje stino nasjeckanim čilijem (ljuća varijanta) ili sitno nasjeckanom svježom paprikom. Zatim pirjajte na laganoj vatri dvadesetak minuta. Kuhajte podljevajući vinom i vodom do željene gustoće. Rajčica će sama po sebi dati jelu određenu razinu kiselosti, no slobodno se poigrajte i s par kapi limuna ili limete. Gotovu salsu pospite bosiljkom, ako ga nema i par listića peršina je u redu.

Ovako pripravljena salsa može se koristiti kao preljev za tjesteninu, njoke, dobra je i za složence s krumpirom. Dodajte li kukuruz i kuhani grah, biti će mexicana idealna za popularne takose.