GASTRO: Petak je dan za ribu – Filetirani oslić u tirolskom umaku

Oslić (lat. Merluccius merluccius) je bijela morska riba iz porodice Merlucciidae. Diljem naše obale ima razne nazive kao što su magarcic, magarčić, mol, murluc, oslic, tovar, ugota. Ako ga kupujete na ribarnici morate znati da oslić ima izduženo tijelo, s velikom glavom i velikim ustima. Mužjaci su nešto tanji i izduženiji od ženki. Unutar usta ima veliki broj oštrih, igličastih, zakrivljenih zuba. Tijelo mu je prekriveno nježnim ljuskama. Boja mu varira, od dubine i područja gdje živi, a kreće se od nijanse svijetlo plave do sive na vrhovima (ponekad sa nijansama zlatne), a srebrenkaste na bokovima. Nakon hvatanja naglo sivi, a usljed dužeg stajanja izblijedi. Kad kupujete svježu ribu, osobito pazite na to! Unutrašnjost usta mu je crna. Češći način nabave je smrznuti oslić, filetiran, u komadima ili cijeli. Bez obzira na to kako je došao do vaše kuhinje, oslić je dobar izbor ribe. Meso mu je bijelo, izvrsna je okusa, mekano i sočno, lako probavljivo, te se stoga preporuča iu ishrani bolesnika. U prodaji se može naći svjež (cijeli), filetiran i paniran.

Industrijski obrađen oslić je najčešće iz Atlanskog oceana, gdje ga ima od Islanda i Norveške do Mauretanije. Ima ga i u Mediteranu, a nama je, naravno, najbolji onaj jadranski.

Sastojci:

1 deblji file oslića
1 limun
sol
1 žlica brašna
ulje za prženje
Umak:
5 žlica majoneze
1 čaša jogurt
1 jaje
2 kisela krastavca
3 žlice kečapa od rajčice
1 žlica marmelade od ribiza
1 žlica kapara
1 limun

 

Način priprave:

Oslić izrezati na ploške, svaku plošku poprskati limunovim sokom i posoliti. Ribu uvaljati u brašno i ispržiti na vrućem ulju. Za prženje ribe oštro brašno je bolje, od mekanog jer ne stvara grudice. Kako je ovo jelo jedno u nizu koje spaja more i kontinent, za komponente koje idu u umak odabrane su, uglavnom, kontinentalne namirnice. Umak pripravite na način da dobro izmiješate majonezu i jogurt, dodate sitno narezano jaje i krastavce, umiješati kečap, kapare, marmeladu od ribiza, te limunov sok. Umak servirati uz ribu. Ljubiteljima klasike preporučamo umak od maslinova ulja s bijelim lukom, kaparama i mediteranskih travama. U svakoj varijanti kuhani krumpir kao prilog je dobra odluka, isto kao i kuhana blitva, najbolje zajedno.