FOTO: Franjo Kuharić stigao u svoj rodni Pribić

U Pribiću, u njegovu rodnom mjestu, ispred župne crkve sv. Siksta u nazočnosti brojnih vjernika, ctkvenih vjerodostojnika, kao i predstavnika vlasti, otkriven je spomenik kardinala Franje Kuharića. U stotoj godini od kardinalova rođenja, spomenik su otkrili njegovi rođaci, a blagoslovio nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić.

-Siguran sam da će ovaj spomenik biti poticaj na dobro i uzajamnu ljubav. On nam pokazuje da je zemaljski život kardinala Kuharića bio neodvojiv od Boga, ali jednako tako i da naš život nije razumljiv bez Boga i ljubavi koja se žrtvuje za drugoga. U božjem planu sve je prožeto ljubavlju. Pozvani smo u život božjom odlukom. Postojimo u prolaznosti za vječnost, jer smo trajni dionici božje ljubavi- rekao je kardinal Bozanić.

Voljeni kardinal stigao u Dolinu kardinala

Brončani spomenik kardinala Franje Kuharića, visok 2,2 metra, rad je akademskog kipara Tomislava Kršnjavog.

-Ideja mi je bila naglasiti kardinalovo biskupsko geslo “da je Bog ljubav”, jer on je svoj život predao Bogu te nas pozvao da se predamo Bogu. Upravo iz toga razloga, svaki puta kada ćemo hodočastiti ovdje u Pribić dočekat će nas Isus, na što nas upućuje i sam kardinal- kazao je autor Kršnjavi, koji je između ostaloga uspio izraziti i osmjeh kardinala Kuharića. 

-To je njegovo predanje Bogu i to da je Boga uvijek donosio ljudima. Njega su svi voljeli i to su svi naglašavali- istaknuo je autor, kojem je ovo treći spomenik kardinala Franje Kuharića. 

Ideja se rodila prije tri godine

Svi koji su pristigli u Pribić, bili su pozitivno dirnuti i sretni, jer nakon tri godine od kako je ideja pokrenuta, ona je na zadovoljstvo sviju privedena kraju upravo za stotu obljetnicu rođenja kardinala Kuharića. 

-Bilo je puno dogovora i razgovora vezano uz uvjete konzervatora, jer ova je crkva najstarija na području naše općine te ima veliku kulturnu vrijednost. Malo toga smo mogli uređivati, jer se tražilo da sve ostane kako je i bilo- rekao je načelnik Josip Petković Fajnik. 

Veliku pomoć Općina je u realizaciji ovoga projekta imala od strane Zagrebačke županije, koja je od prvog dana podupirala sve aktivnosti vezane uz postavljanje spomenika. 

-Krasno je biti u malome mjestu koje je dalo velikoga čovjeka, neumornoga propovjednika koji je diljem Hrvatske i svijeta svjedočio vjeru, bio istinski autoritet i omiljeni kardinal. Siguran sam da će se ispred kardinalova spomenika okupljati vjernici i hodočasnici i prisjećati se njegovih riječi iz propovijedi- izjavio je župan Stjepan Kožić.

Uz njega, svečanosti otkrivanja spomenika prisustvovao je i predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan.

-Pomogli smo podizanje ovoga spomenika jer smo svjesni važnost djelovanja prvoga čovjeka crkve u njezinim najtežim trenucima i trenucima stvaranja Lijepe naše. Kardinal Kuharić je velika povijesna ličnost- izjavio je Mikuljan.

Franjo Kuharić je rođen u Pribiću 15. travnja 1919., za svećenika je zaređen 1945., biskupom je imenovan 1964., a kardinalom 1983. godine. Preminuo je 11. ožujka 2002. u Zagrebu, a pokopan je u kripti zagrebačke katedrale.