FOTO: Ministar Pavić u Ivanić-Gradu dodijelio 10 novih „Zaželi“ projekata vrijednih više od 27 milijuna kuna

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić uručio je u Ivanić Gradu deset novih ugovora za Program zapošljavanja žena „Zaželi“. U okviru ovih deset projekata osigurano je više od 27 milijuna kuna, a zaposlit će se 146 žena koje će pružati podršku za 910 starijih, odnosno, osoba u nepovoljnom položaju u slijedeće dvije godine.

Svečanost dodjele ugovora u Ivanić Gradu nastavak je provedbe uspješnog projekta „Zaželi“, najvećeg projekta financiranog iz Europskog socijalnog fonda čija je ukupna vrijednost milijardu kuna i kojim će se zaposliti sedam tisuća žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada kako bi skrbile o 35 tisuća starijih osoba i osoba u potrebi.

-Program „Zaželi“ prepoznat je i u Europskoj uniji, doznao sam tako u razgovoru s ministricom Irske, kako je i Irska zainteresirana da preuzme ovaj program. Inače, za one najbolje u programu osigurat ćemo usavršavanje u vidu samozapošljavanja- istaknuo je ministar Pavić, istaknuvši pri tome kako je trenutno u Hrvatskoj zahvaljujući raznim mjerama zabilježen najveći pad stope nezaposlenosti u Europskoj uniji, a shodno tome bilježi se i najveći rast stope zaposlenosti.

Tri cilja projekta

Uz ministra Pavića, ugovore je krajnjim korisnicima dodjeljivao i ravnatelj Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Lončar, koji je tom prilikom istaknuo kako je krajnji cilj ovoga projekta zapošljavanje žena u težem položaju na tržištu rada, suzbijanje siromaštva te socijalna uključenost osoba u težem položaju u društvo.

Među dobitnicima današnjih ugovora bili su Grad Drniš, Gradsko društvo Crvenog križa Kutina, Gradsko društvo Crvenog križa Beli Manastir, Općina Viškovo, Život treće dobi, Savez gluhih i nagluhih Grada Zagreba, Gradsko društvo Crvenog križa Opatija, Udruga osoba s invaliditetom Grubišno Polje, dok su s područja Zagrebačke županije ugovori uručeni Gradskom društvu Crvenog križa Dugo Selo te Gradskom društvu Crvenog križa Ivanić-Grad.

Na području županije projekt se već provodi pet projekata

-Za naš grad ovo znači jako puno. Inače, mi na ovaj projekt imamo dvije prijave; prva je ova Gradskog društva Crvenog križa, dok je druga prijava išla preko Grada i naše Razvojne agencija IGRA. Kroz ove projekte mi planiramo zaposliti 26 žena, a to je izuzetno važno, jer na ovaj način smanjujemo i zaposlenost, ali i zapošljavamo one kojima je to najteže- kazao je gradonačelnik Ivanić-Grada Javor Bojan Leš.

Ovaj projekt kad je u pitanju Zagrebačka županija već se provodi u pet projekata „Zaželi“ u Kravarskom, Pokupskom, Samoboru, Svetom Ivanu Zelini te Vrbovcu.

-Zagrebačka županija daje punu podršku ovom projektu, jer mi smo svjesni činjenice kako se treba brinuti o našim starijim sugrađanima. I prije nego li je krenuo ovaj projekt županija je provodila sličan projekt „Pomoć u kući“, tako da je ovo samo nastavak onoga što smo i do sada radili- rekla je zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak.

Briga županije za ovaj projekt vidljiva je i kroz proračun, jer za nabavku automobila kako bi Gradskim društvima Crvenog križa bila olakšana provedba osigurana su sredstva za nabavku nova četiri vozila.