Dvojac iz Vrbovca državni proračun oštetio za 6,5 milijuna kuna

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad 26-godišnjakom i 29-godišnjakom zbog sumnje da su počinili kaznena djela utaje poreza ili carine, krivotvorenje službene ili poslovne isprave i povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.

Sumnja se da su osumnjičeni kao direktori i odgovorne osobe trgovačkog društva iz Vrbovca u vremenu od siječnja 2014. godine do ožujka 2015. godine obavljali transakcije na području Europske unije. Na osnovi dodijeljenih poreznih brojeva , kao porezni obveznici u državama članica EU, kod isporuke dobara su koristili porezno oslobođenje, a porezne obveze, u obliku PDV-a, koje se odnose na isporuku 128 rabljenih motornih vozila su prenijeli na trgovačko društvo iz Vrbovca koje potom nije platilo porez na dodanu vrijednost, niti je iskazalo obvezu temeljem prijenosa obveze plaćanja poreza, niti su vođene poslovne knjige kao niti podnošena porezna izvješća.

-Na krivotvorenoj dokumentaciji na njemačkom jeziku unijeti su neistiniti podaci o uvozu vozila u Republiku Hrvatsku, te je temeljem takve krivotvorene dokumentacije omogućeno preuzimanje vozila stranim državljanima. Nadalje, trgovačko društvo iz Vrbovca nije dokazalo da je porez na dodanu vrijednost na stjecanje obračunat u državi članici u kojoj je otprema ili prijevoz dobara završio te je navedenim radnjama oštećen državni proračun RH- javljaju iz Policijske uprave zagrebačke

Materijalna šteta pričinjena ovim kaznenim djelom iznosi oko 6.500.000 kuna.