fbpx
01Portal
Četvrtak, 25 Listopad 2018 14:10

Renato Petek: Jesmo li sigurni u vozilima ZET-a?

Gradski zastupnik Renato Petek iz stranke Naprijed Hrvatska!- Progresivni savez na danas održanoj konferenciji osvrnuo se na neadekvatno održavanje ZET-ovih autobusa, ali i na sve ostale probleme vezane uz ZET.

-U posjedu sam jednog uzorka, popisa izmijenjene 64 gume na 17 autobusa. Nadalje, imam i fotografije guma navedenih autobusa po garažnim brojevima, 2, 4 ili 6 mjeseci poslije navodne izmjene oštećenih guma. Zaključujem da se promjena guma nije dogodila jer kilometraža na njima dokazuje da autobusi u prosjeku mjesečno prolaze oko 4000 do 5000 km, a takve gume mogu prijeći od 80.000 do 100.000 km. Nije moguće da one nekoliko mjeseci poslije izgledaju tako stare i oštećene! Ovdje se ne radi samo o financijskoj šteti, već je najveći problem što autobusi s takvim gumama izlaze na cestu i time ugrožavaju sigurnost svih u autobusu, a i oko njega! Ne želim širiti paniku, no ako se nije djelovalo, ovo je potrebno hitno provjeriti, a odgovorne drastično kazniti, jer ovo je direktna ugroza života ljudi!- rekao je Petek.

Osvrnuo se Petek i na „ukletu“ liniju 268 koja povezuje Zagreb s Velikom Goricom, ali i na nefunkcionalne linije (227, 225, 215, 107), o čemu su mu se kaže požali brojni putnici, ali i na novootvorenu liniju 290 koja, kreće s Kvaternikova trga i prometuje preko Domovinskog mosta i Zračne luke sve do Velike Gorice.

-Zanima me je li točna informacija da navedena linija nema dozvolu, tj. suglasnost? Ako je to istina, kako je moguće da su je otvorili gradonačelnici Zagreba i Velike Gorice, Bandić i Barišić?- upitao je zastupnik Renato Petek.

Objavljeno u Grad Zagreb

Ispred Upravne zgrade tvrtke ZET u Ozaljskoj, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i direktorica ZET-a Ljuba Žgela predali su ključeve triju autobusa za javni gradski prijevoz gradonačelnicima Benkovca, Korčule i Drniša, Tomislavu Buliću, Andriji Fabrisu i Josipu Begonji.

-Inicijativa da doniramo tri dobro uščuvana autobusa gradovima sa slabijom prometnom povezanosti, u znak solidarnosti, nikla je zajedničkim naporima Grada, ZET-a i Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture. To je najmanje što možemo učiniti za naše prijatelje iz Benkovca, Korčule i Drniša- rekao je gradonačelnik Bandić.

-Ovim autobusom rješavamo problem takozvanih nerentabilnih linija na rubnim dijelovima našega grada. Nove linije će omogućiti učenicima srednjih i osnovnih škola te ostalim građanima lakši dolazak u sam grad Drniš. Uvjeren sam da će autobus odlično služiti ovoj svrsi- rekao je gradonačelnik Drniša Josip Begonja zahvaljujući Gradu, ZET-u i Ministarstvu na naporima da se ova donacija realizira.

Gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić je dodao da je od same vrijednosti donacije važnija solidarnost koju Grad Zagreb pokazuje manjim gradovima, a naročito onim područjima koja su u Domovinskom ratu bila na prvim crtama. Gradonačelnik Fabriz je istaknuo da će Korčula, kao grad sporta i rekreacije, iskoristiti autobus za sportsku namjenu i prijevoz učenika na novi bazen u tom gradu.

Objavljeno u Grad Zagreb
Ponedjeljak, 08 Listopad 2018 11:11

Uspinjača slavi 128. rođendan

Zagrebačka Uspinjača od milja zvana i „Stara dama“, danas slavi 128. rođendan! Tim povodom, obje postaje Uspinjače prigodno su uređene, a putnici uz kupljene karte dobivaju i prigodnu, rođendansku razglednicu kao uspomenu na ovu značajnu obljetnicu.

Znameniti simbol naše metropole i ponos ZET-a, prvi je put povezala Donji grad s Gornjim davne 1890. godine te se smatra najstarijim oblikom javnoga prijevoza u Zagrebu. Inicijator njene izgradnje bio je osječki poduzetnik, gospodin Klein koji je ideju za izgradnju Uspinjače dobio prebrojavanjem prolaznika koji su se penjali i spuštali stubama koje su spajale Gornji i Donji grad. Zaključio je da bi izgradnja Uspinjače, kakvu su tada imale druge europske metropole, bila isplativa investicija. Ideju je predložio Gradu te je postignut dogovor o četrdesetogodišnjoj koncesiji 12. prosinca 1888. godine. Radovi na izgradnji počeli su 6. svibnja 1889.

Na dan službenog otvaranja uspinjače, 8. listopada 1890., na poprište zbivanja pohrlile su stotine Zagrepčana željnih da svojim očima vide kaj to bu. No, kako je zabilježio ondašnji kroničar, dugo je trebalo dok se prvi putnik nije odvažio i ušao u vagon, platio kartu i prevezao se uspinjačom na „Gričke gorice“. »Para, to veliko čovjekovo otkriće, pokretala je stroj koji je dizao i spuštao vagone uspinjače. I buduća pokoljenja moći će se diviti tom našem pothvatu“, ushićenim je tonom opisao kroničar prvi radni dan uspinjače.

Na prvu vožnju uspinjača je krenula u 7 sati ujutro, no ne bi se smjelo prešutjeti da je već toga dana bilo nesporazuma i ljutnje. Onaj tko je htio samo nakratko osjetiti čari vožnje u jednoj od dviju smeđe obojenih drvenih kabina, nije mogao kupiti kartu za jednosmjernu vožnju (ili jednomašnju, kako se onda govorilo), nego samo onu skuplju, tour-retour.

Više o povijesti Uspinjače možete doznati OVDJE.

Objavljeno u Grad Zagreb

Zbog održavanja atletske utrke „Zagreb Grand finale“, autobusna linija 105 (Kaptol - Britanski trg) će u nedjelju, 30. rujna od 10:55 do 12 sati, voziti djelomično izmijenjenom trasom: Kaptol - Ulica Kaptol - Zvonarnička ulica - Degenova ulica - Ulica Medveščak - Gupčeva zvijezda - Ulica Antuna Vrančića i dalje uobičajenom trasom do krajnjeg odredišta.

U povratku će autobus voziti istom, izmijenjenom trasom.

Objavljeno u Grad Zagreb

U tijeku je produljenjem postojećih ili izrada novih pretplatnih karata ZET-a za javni gradski prijevoz, za učenike osnovnih i srednjih škola, kao i za studentima, za novu školsku i akademsku godinu.

Učenici i studenti koji već imaju ZET karticu ne trebaju izrađivati novu, no trebaju produljiti učenički, odnosno studentski status. Produljenje profila, odnosna učeničkih i studenatskih statusa na pretplatnim kartama, preduvjet je za daljnju kupnju mjesečnih ili godišnjih kupona. Kako su pretplatne karte s prošlogodišnjim učeničkim profilima valjane do 30. rujna, te je bez produljenja statusa moguća kupnja kupona samo za mjesec rujan. Bez produljenja postojećeg profila, studenti mogu kupiti kupone za mjesec rujan i listopad, jer su profili valjani do 31. listopada. Produljenje statusa se ne naplaćuje niti je potrebna nova fotografija, već se prilikom dolaska na prodajno mjesto ažuriraju podaci na postojećoj kartici korisnika.
 
Prateći suvremene modele poslovanja, a s ciljem podizanja učeničkih i studentskih standarda, omogućeno je i znatno jednostavnije produljenje postojećih pretplatnih karata za javni gradski prijevoz, koje se može obaviti na svim prodajnim mjestima ZET-a, kao i kioscima ugovornih partnera (Tisak i iNovine). Tako je produljenje profila na pretplatnim kartama, zahvaljujući informatičkoj povezanosti s elektroničkom bazom podataka učenika osnovnih i srednjih škola (e-Matica), kao i sa studentskom elektroničkom bazom (ISAK), omogućeno polaznicima onih obrazovnih institucija koji se nalaze u sustavima, odnosno pravovremeno ažuriraju podatke za nadolazeću školsku ili akademsku godinu i to bez prethodnog ovjeravanja Zahtjeva ZET-a u tajništvima obrazovnih institucija. Međutim, ukoliko se netko od korisnika neće nalaziti u sustavu, na što prijevoznik ne može utjecati, za produljenje profila postojećih pretplatnih karata, potrebno je dostaviti na prodajno mjesto ZET-a i prethodno ovjeren obrazac Zahtjeva.
 
Učenici prvih razreda srednjih škola i studenti prve akademske godine, kojima je prebivalište na području gradova Velike Gorice i Zaprešića, moraju ovjeriti Zahtjev ZET-a u obrazovnoj instituciji koju pohađaju, kao i u nadležnoj službi Grada. Redoviti studenti, kao i učenici s prebivalištem na području općina Bistra, Stupnik, i Luka obvezni su radi ostvarivanja prava na subvenciju Zahtjev ovjeriti u nadležnoj službi općine. Učenici i studenti druge, treće ili četvrte godine, s područja Velike Gorice i Zaprešića, za produljenje profila ne trebaju ovjeravati Zahtjev ZET-a u obrazovnoj instituciji i poglavarstvima, već potrebno ažuriranje podataka na postojećoj pretplatnoj karti mogu obaviti na svim prodajnim mjestima ZET-a, kioscima Tiska i iNovina, ukoliko se nalaze u odgovarajućoj elektroničkoj bazi podataka.

Objavljeno u Grad Zagreb

Zbog radova u Ilici, autobusno stajalište MUP iz smjera Črnomerca neće biti u funkciji u noćima s ponedjeljka na utorak i s utorka na srijedu (24./25. i 25./26. rujna).

Autobusno stajalište privremeno će biti izmješteno 30-tak metara zapadnije od postojećeg stajališta.

Objavljeno u Grad Zagreb
Ponedjeljak, 24 Rujan 2018 05:55

Uspinjača danas na redovnom servisu

Zbog redovnog mjesečnog servisa, zagrebačka uspinjača neće prometovati u ponedjeljak, 24. rujna, od 6 do 14 sati.

Za putovanje do Gornjeg grada, cijenjenim sugrađanima i posjetiteljima preporučujemo korištenje autobusnih linija 150 (Tuškanac garaža – Gornji grad – Trg bana Josipa Jelačića) i 105 (Kaptol – Britanski trg).

Objavljeno u Grad Zagreb

Zbog završnih radova na rekonstrukciji Kamenite ulice, autobusna linija 150 (Tuškanac garaža - Gornji grad - Trg bana Josipa Jelačića) do ranih jutarnjih sati nedjelje 23. rujna, prometovat će djelomično izmijenjenom trasom. Autobus će iz smjera Tuškanca voziti uobičajenom trasom do raskrižja Vranyczanyeve i Ćirilometodske ulice gdje će skretati lijevo u Ćirilometodsku i nastaviti vožnju ravno uz zgradu Hrvatskog sabora, a zatim skrenuti desno u Ulicu 29.X.1918. i potom lijevo u Opatičku ulica i u nastavku uobičajenom trasom do krajnjeg odredišta. U povratku će autobus voziti redovitom trasom.

Za vrijeme izvođenja radova, autobusna stajališta Katarinin trg i Habdelićeva bit će izvan funkcije, a istovremeno će se uvesti privremena stajališta u Vranyczanyevoj ulici kod Ćirilometodske te u Ulici 29.X.1918. kod Opatičke.

Zbog radova koji uvjetuju zatvaranje Ulice Srebrnjak u zoni kućnog broja 15, autobusna linija 201 (Kaptol – Kvaternikov trg) do nedjelje 23. rujna u 20 sati, prometovat ćedjelomično izmijenjenom trasom: Kaptol - Bijenička cesta – Lašćinska cesta – Petrova ulica – Ulica Dragutina Domjanića – i u nastavku redovnom trasom. Iz smjera Kvaternikovog trga, autobus će voziti trasom: Kvaternikov trg - Petrova ulica – Lašćinska cesta – Bijenička cesta - i u nastavku redovnom trasom. 

Zbog radova u Jurjevskoj ulici kod kućnog broja 15, autobusna linija 105 (Kaptol - Britanski trg) će u nedjelju 23. rujna, od 8 do 20 sati, voziti djelomično izmijenjenom trasom. S Kaptola će autobusi voziti redovnom trasom do raskrižja Mlinarske i Jurjevske ulice, gdje će skrenuti u Jurjevsku ulicu i nastaviti uobičajenom trasom do Britanskog trga. Iz smjera Britanskog trga, autobusi će voziti redovnom trasom do raskrižja Jurjevske i Mlinarske ceste, zatim skrenuti u Mlinarsku cestu i dalje nastaviti redovnom trasom do Kaptola.


Objavljeno u Grad Zagreb

Grad Zagreb i ove se godine uključio u „Europski tjedan mobilnosti“, manifestaciju koja se svake godine obilježava od 16. do 22. rujna u organizaciji Europske komisije, s ciljem da se potakne lokalne vlasti na uvođenje i promicanje mjera održivog prijevoza te pozvalo stanovnike da isprobaju alternative korištenju automobila. Svako izdanje „Europskog tjedna mobilnosti“ posvećeno je određenoj temi, a ove se godine promovira pod motom “Kombiniraj i kreni” i motivira nas na razmišljanje o načinu prijevoza koji je za nas najprikladniji. Glavni cilj ovogodišnjeg izdanja "Europskog tjedna mobilnosti" je potaknuti ljude da iskušaju raličita rješenja mobilnosti koja su im ponuđena u njihovim gradovima, kako bi se promijenilo uvriježeno mišljenje da su osobni automobili jedina prikladna mogućnost prijevoza.

Ova manifestacija obilježava se u više od 2 000 europskih gradova, a o uspjehu akcije govori i činjenica da je Grad Zagreb uvijek bio među deset odabranih gradova koji su organizirali najkvalitetniju kampanju te prezentirali najkvalitetniji program i trajne mjere, dok je 2012. godine osvojio prvo mjesto i prestižnu nagradu Mobility Awards 2012.

Svoj doprinos obilježavanju Europskog dana mobilnosti i ove će godine dati ZET održavanjem edukacija o specifičnostima prijevoza osoba s invaliditetom (ulaz u vozilo, korištenje rampe, glasovne najave, komunikacija) te komunikaciji s osobama s invaliditetom u javnom gradskom prijevozu, uz praktične primjere na vozilima (tramvaj, autobus, vozilo za prijevoz osoba s invaliditetom). Za djecu vrtićke dobi bit će organizirane vožnje niskopodnim tramvajem na relacijama Črnomerec – Dubrava i Prečko – Borongaj, a u sklopu programa „Gdje tramvaji spavaju“, naši najmlađi sugrađani posjetit će spremišta tramvaja Remiza i Dubrava gdje će za njih biti organizirana prezentacija i radionica.

Vrhunac Europskog tjedna mobilnosti je „Dan bez automobila“, koji se tradicionalno obilježava 22. rujna. Tog dana od 8 do 20 sati, promet gradskim središtem bit će dopušten isključivo vozilima javnog gradskog prijevoza, specijaliziranim vozilima za prijevoz osoba s invaliditetom, kao i interventnim, komunalnim i taksi vozilima.

Objavljeno u Grad Zagreb

Autobusne linije 111 (Savski most – Donji Stupnik – Stupnički Obrež), 164 (Savski most - Horvati) i 165 (Savski most – Klinča sela) će od srijede 29. kolovoza u 9 sati do ranih jutarnjih sati nedjelje 14. listopada, u oba smjera prometovati djelomično izmijenjenim trasama zbog rekonstrukcije državne ceste DC1 na dijelu kroz Stupnik, kao i dodatnih radova u zoni raskrižja sa Stupničkoobreškom ulicom.

Linija 111: Savski most - redovnom trasom do raskrižja Ulice Svetog Benedikta i Ulice Dragutina Novaka – Ulica Dragutina Novaka – Selište – DC1 – Stupničkoobreška ulica – u  nastavku uobičajenom trasom do krajnjeg odredišta

Linije 164 i 165: Savski most – redovnom trasom do raskrižja Puškarićeve ulice i Ulice Dolenica – Ulica Dolenica – Gospodarska ulica – Ulica Svetog Benedikta – Ulica Dragutina Novaka – Selište – DC1 – u nastavku redovnim trasama do krajnjih odredišta

Privremeno obostrano autobusno stajalište Gornjostupnička bit će u zoni raskrižja Ulice Svetog Benedikta i Ulice Dragutina Novaka.

Autobusi linija 111, 164 i 165 zaustavljat će se na svim usputnim autobusnim stajalištima.

Objavljeno u Grad Zagreb
Stranica 1 od 14

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
info@01portal.hr
091/576-4485

Nedavne vijesti