fbpx

01Portal

Vatrogasne zajednice Općine Rugvice održala je protekle subote u Jalševcu Nartskom godišnju Skupštinu na kojoj je rezimirana protekla 2018. godina, ali i najavljena ova godina. Sva podnesena izvješća prihvaćena su jednoglasno, a iz njih se moglo čuti kako su rugvički vatrogasci koji djeluju kroz 11 vatrogasnih društava bili itekako aktivni na svim poljima.

Iscrpno izvješće podnijela je tajnica Martina Mihordin, koja je između ostaloga istaknula kako je prošlogodišnji plan u većem dijelu izvršen.

-Naime, od 11 točaka programa odnosno plana rada, kao temeljnog dokumenta provođenja aktivnosti u segmentu zaštite i spašavanja i drugih aktivnosti što ih provodi Zajednica u cilju edukacije, osposobljavanja, uvježbavanja i opremanja svojih postrojbi, u većini je svojih točaka ostvaren. Pokazalo se kako Zajednica i uz raspoloživa sredstva može ostvariti odnosno realizirati planirane aktivnosti pri čemu nije umanjen ni jedan od segmenata obavljanja vatrogasne djelatnosti- kazala je tajnica Mihordin.

Brojne aktivnosti

Uz redovite djelatnosti Vatrogasna zajednica održala je tradicionalni susret s načelnikom Matom Čičkom koji ih je ugostio i u Hrvatskom Saboru. Također, obilježen je i blagdan Svetog Florijana, provedeno je osposobljavanje za vatrogasna zvanja, a nakon dugo vremena rugvička Vatrogasna zajednica ima i vatrogasne suce. Ujedno, VZO Rugvica i ove je godine poduprla organizaciju Vatrogasne karavane, u čemu su sudjelovali članovi DVD-a Rugvica.

Nije izostala niti organizacija Općinskog vatrogasnog natjecanja, a posebno se među rezultatima ističe nastup ženske mladeži DVD Ježevo na državnom natjecanju u Zadru, gdje je osvojeno četrnaesto mjesto u konkurenciji 50 vatrogasnih desetina.

-DVD-ovi su nabavljali opremu, a Vatrogasna zajednica sudjelovala je u podmirenju dijela uloženih sredstava po zaprimljenim zamolbama. Tijekom godine održano je nekoliko sastanaka na temu nabave vatrogasnih vozila te razmatranja mogućnosti financijske konstrukcije prema zaprimljenim ponudama za vozila, a navedena aktivnost se prenosi u ovu godinu- istaknula je Martina Mihordin.

S istim aktivnostima nastavit će se i tijekom ove godine, što je potvrdila i Skupština koja je prihvatila predloženi rad za 2019. godinu.

Važan čimbenik društvenog života

Sve odrađene aktivnosti dokaz su kako su vatrogasci itekako važan čimbenik u društvenom životu općine, što je istaknuo i načelnik Mato Čičak, koji je i sam vatrogasac.

-Sve što ste odradili je za svaku pohvalu. Ono što mene naročito veseli to je taj rad s djecom, u što su se uključila sva društva. Imamo dugu tradiciju vatrogastva i vatrogasce koji izlaze na svaki naš poziv. Također, uključili ste se u sve manifestacije koje organiziramo. Hvala vam na tome- rekao je načelnik Mato Čičak.

Ono što svakako raduje to je povećanje sredstava za Vatrogasnu zajednicu na 930 tisuća kuna, jer jedan od planova za ovu godinu je kupnja novog vatrogasnog vozila.

-Mi kao Općina pokušat ćemo i dalje držati ovaj standard za vatrogasce. Nastavit ćemo s ulaganjima u vatrogasne domove, jer za pet smo već dobili sredstva, a neke smo već uredili- kazao je Čičak.

Isto tako, tijekom 2018. godine, rugvički su vatrogasci odradili 38 intervencija na kojima je sudjelovalo 150 vatrogasaca. Većim dijelom radilo se o tehničkim intervencijama (22), a zabilježeno je 13 požara.

 

 

Objavljeno u Rugvica

DVD Pojatno uspješno je ostvarilo zacrtane ciljeve tijekom protekle godine, no ostala su im dva otvorena pitanja koja se vuku nekoliko godina. Naime, prije četiri godine odron zemlje gotovo je uništio njihov dom i otežava im rad, a nedostatak garaža i spremišta dovodi do toga da dva od tri vozila drže vani. To značajno skraćuje radni vijek vozilima i iziskuje stalna veća ulaganja u njihovo održavanje, a sam DVD ne može riješiti te izazove koji iziskuju velika financijska ulaganja.

Predsjednik DVD-a Pojatno Josip Jandras zahvalio je Gradu i Vatrogasnoj zajednici Zaprešić na aktivnom praćenju vatrogasaca i kontinuiranom ulaganju u opremu i vozila, no nedostatak prostora trenutno im je prioritet. Vjeruje da bi uskoro to moglo biti riješeno budući da je za ovu godinu planirana sanacija klizišta te su predviđena sredstva za izradu projekta novog društvenog centra u Pojatnom gdje bi se trebali preseliti i vatrogasci.

Skupštinu pojatenskih dobrovoljaca uveličao je i KUD Pojatno, a riječi podrške dobili su od zapovjednika Vatrogasne zajednice Zaprešić Damira Čička te dopredsjednika HVZ-a, predsjednika VZZŽ i VZ Grada Zaprešića Stjepana Ptičeka koji im je poručio da se nemaju čega sramiti i da njihovo djelovanje može svrstati u gornju polovicu rada svih vatrogasaca u Hrvatskoj.

Objavljeno u Događanja

Grad Velika Gorica značajnu pažnju posvećuje vatrogascima koji su tu za svaku nezgodu koja se nadvije nad Turopoljem. Svi još uvijek pamte njihov nesebičan angažman za vrijeme katastrofalne poplave 2010. godine, ali i za vrijeme plavljenja Čičke Poljane. Njihov trud i angažman cijeni se i vrednuje, što kroz nabavku opreme, ali i ulaganje u njihove domove gdje obavljaju svoje djelatnosti.

Tijekom proteklih tjedana nova vatrogasna vozila dobili su DVD Turopolje i DVD Lomnica, a novi Vatrogasni dom dobit će DVD Buševec, koji sljedeće godine slavi 120 godina neprekinutog rada i djelovanja. Ugovor o pravu građenja novog Vatrogasnog doma u Buševcu za vrijeme subotnje Skupštine potpisali su gradonačelnik Dražen Barišić i predsjednik DVD-a Buševec Kristijan Horvačić.

-To je još jedan korak u ukupnom opremanju i ulaganju u naše velikogoričke vatrogasne snage- istaknuo je gradonačelnik Barišić, uz kojeg su skupštini nazočio i predsjednik Gradskog vijeća Neven Karas te dogradonačelnik Ervin Kolarec. 

 

Objavljeno u Velika Gorica

DVD Ivanec iza sebe ima jednu od najzahtjevnijih godina u povijesti. Svi se još sjećaju orkanskog nevremena koje je prouzročilo bujice s padina Medvednice i Ivanec u nekoliko minuta o cijelosti je potopilo, ulice razrovalo, aute, prikolice , čak i cijele manje objekte odnijelo…

Apokalipsa je to koja se događa jednom u stotinu godina, situacija koju se teško može spriječiti, ali sve zaprešićke službe pokazale su kako se brzo mogu otkloniti posljedice. Upravo toj temi bila je posvećena ova skupština DVD-a Ivanec na kojoj su svim mještanima, udrugama i pravnim osobama uručene zahvalnice za nesebičan trud i zalaganje u spašavanju imovine i života građana Ivanca.

-Članovima DVD-a Ivanec, vodstvu DVD-a Ivanec, mještanima Ivanca i svim službama koje su dvadesetak dana djelovale na području Ivanca odajem dužno poštovanje na požrtvovnosti- rekao je izaslanik gradonačelnika Zaprešića i zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe i Vatrogasne zajednice Grada Zaprešića Damir Čičko. 

Predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Ivanec Zdenko Poljski zahvalio je u ime svih mještana na svekolikoj pomoći koju su svi pružili u tim teškim trenucima. 

 

 

 

 

 

Objavljeno u Zaprešić

U tijeku su redovite godišnje skupštine dobrovoljnih vatrogasnih društava. Jednoj od njih, 87. godišnjoj Skupštini DVD-a Rakovec prisustvovao je župan Stjepan Kožić. Ponovio je da su vatrogasci ponos županije, da su prisutni na svim terenima, ne samo u županiji, nego i puno šire te da spašavajući tuđe živote i imovinu opasnostima izlažu i vlastiti život.

Skupštine su i prilika da se članovima dodijele godišnjoj skupštini i dodijeljene diplome i priznanja, koja je u Rakovcu primilo 17 članova koji su položili ispit za zvanje vatrogasca. Među njima je bilo i devet žena, pa DVD Rakovec po prvi puta ima i žensko odjeljenje. Na Skupštini je jednoglasno prihvaćen prijedlog Upravnog odbora društva da se za počasnog predsjednika DVD-a Rakovec imenuje Ivan Dobrica.

O aktivnostima društva u protekloj godini izvješće je podnio njegov zapovjednik Branko Herček, rekavši da je iza društva mirna godina što se tiče intervencija, ali uzbudljiva što se tiče preventivnih i stručnih aktivnosti.

Uz župana, prisutnima su se obratili Slavko Povrlišek, zamjenik predsjednika Vatrogasne zajednice Zagrebačke županije, Željko Popović, načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice i Brankica Benc, načelnica Rakovca.

Objavljeno u Rakovec

Mnogo razloga za zadovoljstvo i slavlje bilo je sinoć u Vatrogasnom domu Harmica. Osim što su održali 97. redovnu godišnju skupštinu na kojoj su svojim gostima i mještanima predstavili rezultate rada u prošloj i planove za ovu godinu, harmički vatrogasci mogli su se pohvaliti i novim vozilom.

Naime, uz pomoć VZO Brdovec, Općine Brdovec, VZZŽ, Zagrebačke županije te susjednog DVD-a Šenkovec, osigurali su financijsku konstrukciju te kupili navalno vozilo Iveco od vatrogasaca iz Slovenije. Vozilo je u odličnom stanju i vrijedno je više od 150 tisuća kuna, a vrijednim harmičkim vatrogascima bit će od pomoći prilikom intervencija. Blagoslovio ga je brdovečki župnik velečasni Ivan Gretić.

Iako intervencija nemaju puno, spremnost i tehnička opremljenost društva važan su čimbenik sigurnosti u mjestu, a to je istaknuo i predsjednik VZ Općine Brdovec Vlado Jurišić. Osim tehnike, važnu ulogu imaju i ljudi pa je predsjednik DVD-a Harmica Franjo Krčan ponosno istaknuo činjenicu da su društvu pristupila tri nova člana, a nekoliko njih dobilo je diplome za završena školovanja. Zaslužnima za razvoj društva i pomoć u njegovom radu uručene su zahvalnice. 

 

 

 

 

 

 

Objavljeno u Događanja
Četvrtak, 07 Veljača 2019 16:56

Rad DVD-a Paukovec i lani je bio vrlo uspješan

Dobrovoljno vatrogasno društvo Paukovec protekle je subote održalo 94. godišnju Skupštinu, kojoj su uz domaće članove prisustvovali i gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Koščec, predsjednik Gradskog vijeća Darko Bistrički, predsjednik i tajnik Vatrogasne zajednice Grada Sveti Ivan Zelina Zoran Fučkan i Ivica Mačković te mnogobrojni uzvanici i gosti iz društvenog i političkog života, sponzori i donatori. Osim njih Skupštini su se odazvali i prijatelji vatrogasci iz 43 prijateljska društva iz tri županije.

Iz izvješća koja su podnesena dalo se čuti da je rad društva bio vrlo uspješan za što su paukovečke vatrogasce pohvalili svi govornici.

-Odradili smo šest intervencija, prisustvovali smo na 23 natjecanja, organizirali smo dva natjecanja, a rad s djecom i mladeži u prošloj godini bio je na visokoj razini- istaknuto je između ostaloga u izvješću o radu DVD-a Paukovec.

Skupština je uz svirku Krik banda potrajala do ranih jutarnjih sati. 

 

 

 

Objavljeno u Događanja
Ponedjeljak, 28 Siječanj 2019 09:54

DVD Krašić djeluje već 124 godine

Članovi DVD-a Krašić, kao i njihovi brojni gosti sudjelovali su na 124. redovnoj programskoj skupštini društva. Nakon usvajanja izvješća za 2018. godinu, u godini u kojoj je nabavljena nova autocisterna za prijevoz vode, usvojeni su i planovi za 2020. godinu kada će DVD obilježiti 125 godina postojanja.

Pred kraj skupštine podijeljena su priznanja i činovi za uspješno obavljeno osposobljavanje članovima, a potom i priznanja za 20, 40 i 50 godina članstva u društvu. Načelnik općine Josip Petković Fajnik čestitao je na ostvarenim rezultatima, te istaknuo podršku radu i svim nastojanjima vatrogasaca da se vatrogastvo u Krašiću i u općini podigne na još viši nivo.

Objavljeno u Događanja

DVD Bobovec održao je redovitu skupštinu na kojoj su brojnim gostima predstavili rezultate ostvarene u protekloj godini te planove za naredno razdoblje. Ovo društvo djeluje više od 70 godina i jedno je od stožernih društava u Vatrogasne zajednice Općine Dubravica. To pokazuje i podatak da danas broje gotovo 90 članova od čega je njih 26 operativno, osam je veterana, a čak 22 su članovi mladeži i podmlatka. I njihove vještine nisu upitne jer imaju četiri časnika, 18 dočasnika i 32 ispitana vatrogasca i vatrogasca I. klase.

Odlična preventiva nije od njih zahtijevala velik broj intervencija pa su svoje aktivnosti u miru mogli usmjeriti na edukaciju i pripremu za natjecanja. Upravo na natjecanjima su pokazali prave vrijednosti te naplatili sva svoja odricanja i brojne sate provedene na vježbama.

-Nama vatrogasci stoje visoko na listi prioriteta i potreba. Mi znamo da ulaganje u njih uvijek bude višestruko vraćeno. Veseli me što se mladi priključuju društvu i što se u društvo s njima dobro radi. Pozivam roditelje da daju podršku svojoj djeci u nastojanju da postanu vatrogasci. Tu nema novaca, ali ima srca i zadovoljstva- rekao je načelnik Općine Dubravica Marin Štritof.

I dopredsjednik HVZ te predsjednik VZZŽ Stjepan Ptiček zahvalio je domaćinima na silnom trudu koji ulažu u razvoj vatrogastva, a siguran je da će u narednom razdoblju još mnogo toga pokazati. Ptiček je uručio priznanja VZZŽ, a predsjednik DVD Bobovec Tomislav Horvat imenovao je Damira Nemčića počasnim predsjednikom društva a Drago Ivanuš počasnim zapovjednikom društva. 

 

 

 

 

Objavljeno u Događanja

Vatrogasci Andrilovca u muškoj, te žensko odjeljenje DVD-a Ribnica ukupni su pobjednici desetog izdanja, Zimskog kupa DVD-a Johovec. Natjecanje koje je održano u Školskoj športskoj dvorani u Križu okupilo je 30 vatrogasnih odjeljenja koja su se natjecala u četiri kategorije.

Pehare i diplome najboljima dodijelili su; zapovjednik Vatrogasne zajednice Općine Križ Mario Matanić, predsjednik DVD-a Johovec Dubravko Smiljanić te zamjenik općinskog načelnika Zlatko Hastić.

REZULTATI
MUŠKI A: 1. DVD ANDRILOVEC, 2. DVD NOVOSELEC, 3. DVD GRANEŠINA
MUŠKI B: 1. DVD VIROVITICA, 2. DVD STRMEC BUKEVSKI, 3. DVD RIBNICA
ŽENE A: 1. DVD RIBNICA, 2. DVD SVETA NEDELJA, 3. DVD GRANEŠINA
ŽENE B: 1. RIBNICA I, 2. DVD NOVOSELEC, 3. DVD RIBNICA II

Objavljeno u Događanja
Stranica 1 od 7

01Portal

01portal cilja informirati građane Grada Zagreba i Zagrebačke županije o svim relevantnim zbivanja u Zagrebu i županiji. Stoga je naša ciljana skupina populacija u Gradu Zagrebu i u Zagrebačkoj županiji. Zbog stalnih kretanja ljudi između grada i županije ovaj format portala ima posebnu vrijednost. Ni jedan drugi portal ne cilja na ovaj način informirati i kroz interakciju s građanima podijeliti informacije sa svih razina organizacije lokalne uprave.

01Portal j.d.o.o.
Zavrtnica 17,
10000 Zagreb
OIB: 62928400619
www.01portal.hr
[email protected]
091/576-4485

Nedavne vijesti