Biljana Borzan Davoru Bernardiću: Da sam na njegovu mjestu dala bih ostavku

Članica SDP-a Biljana Borzan poručila je kako bi nakon rezultata izbora koje pokazuje izlazna anketa da je na mjestu predsjednik SDP-a Davora Bernardića dala ostavku

Damir Spehar/PIXSELL

Članica SDP-a Biljana Borzan poručila je kako bi nakon rezultata izbora koje pokazuje izlazna anketa da je na mjestu predsjednik SDP-a Davora Bernardića dala ostavku.

-Znam da se ja ne bi mogla s time nositi i da sam u situaciji Davora Bernardića dala bi ostavku da je ovakav rezultat. Vjerojatno već večeras, možda bi pričekala da prespavam da se stvari slegnu i malo hladne glave razmislim. Kad ti građani kažu da nisi taj, teško je tu naći opravdanje za sebe jer su očekivanja velika- rekla je Borzan novinarima ispred središnjice stranke.

Prema novoj izlaznoj anketi u 20 sati HDZ je osvojio 62 mandata, dok je Restart koalicija osvojila tek njih 43.

Nositelj SDP-ove liste u III. izbornoj jedinici Željko Kolar također je dao sličnu izjavu – kako bi i on da je na Bernardićevu mjestu dao ostavku na mjesto predsjednika stranke.

Borzan je poručila kako se nada da službeni rezultati neće ići u minus, ali teško je očekivati veliki plus u mandatima koji bi nadoknadio razliku iz izlazne ankete.

-Rezultat je poprilično zabrinjavajući, ne samo zbog toga što još četiri godine ostaje HDZ na vlasti, nego što su nam birači dali vrlo ozbiljnu opomenu davši dosta veliki broj mandata opcijama s lijeve strane političkog spektra, to treba shvatiti ozbiljno i treba razmisliti što i kako dalje- smatra Borzan.

Objasnila je kako po tom pitanju problem nije u rukovodstvu ili Bernardiću, već u politici stranke i pristupu biračima.

-Uvijek je najveća odgovornost na predsjedniku stranke, bilo da se radi o lokalnim ili parlamentarnim izborima. Imali smo primjere da smo predsjednike i nakon gubitka izbora ostavljali, odnosno davali im i drugu i treću šansu. Hoće li to sada biti teško je prognozirati- kazala je Borzan.

Smatra kako je izborni rezultat splet puno okolnosti.

-I onoga koliko rukovodstvo stranke na čelu s predsjednikom ostavlja dojam vjerodostojnosti, koji bi bio dovoljan da ljudi nama daju glas. U krajnjoj liniji, nije dovoljno samo prozivati HDZ i čekati da oni potonu da bismo mi isplivali, treba nuditi kvalitetu. U svim kriznim situacijama građani su se okretali SDP-u- naglasila je Borzan.

Smatra kako u budućnosti Hrvatsku čeka teška kriza, a građani u ovom trenutku to još uvijek ne osjećaju, samim time im je HDZ prihvatljiviji.

-Sada biti na vlasti nije imati vrući krumpir u ruci, nego užareno željezo- ocijenila je Borzan.