01Portal - O-Ž

Općina Pokupsko na blagdan Velike Gospe proslavila je svoj dan. Tom prigodom održano je misno slavlje u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije te su u spomen na poginule branitelje u Domovinskom ratu položeni vijenci ispred središnjeg križa na mjesnom groblju, nakon čega je održana i svečana sjednica Općinskog vijeća.

Govoreći o učinjenom u proteklih godinu dana, načelnik općine Božidar Škrinjarić podsjetio je na niz projekata koji su ostvareni, kao i na one koji su u tijeku. Istaknuo je kako se u ovoj godini priprema oko 10 milijuna kuna vrijednih projekata za čiju će realizaciju, uz fondove EU, pomoć tražiti i od resornih ministarstava i Zagrebačke županije. Općinski prioritet je vodovodna mreža, odnosno želja da voda dođe do svakog domaćinstva, a tu su još i planovi poput punionice za električne automobile, projekt „ Izvori voda – važniji od zlata“ kojem je cilj pobrojati i na jednom mjestu putem mobilne aplikacije učiniti vidljivima izvore pitke vode u pokupskom kraju.

Načelnik Škrinjarić istaknuo je kako su na inicijativu mjesnog župnika prošle godine zasadili pir i sada potiču i druge stanovnike da učine isto. Također, rekao je kako su strani investitori zainteresirani da u Pokupskom zasade aromatično bilje i otvore destileriju.

-Mladi trebaju ići van, u druge zemlje, vidjeti, naučiti, ali onda se vratiti i naučeno implementirati u svojoj zemlji- zaključio je načelnik, dodavši kako je mnogo mladih iselilo, ali ih se i vratilo u Pokupsko.

U ime Zagrebačke županije, na svečanosti u Pokupskom prisustvovala je potpredsjednica Skupštine Zagrebačke županije, Ljubica Ambrušec.

Uz više desetljeća bogatu tradiciju vatrogastva, te očuvanje kulturne baštine kroz folklorna društva, ovog ljeta na području Općine Orle ponovno je oživljen i sportski život. Nakon četrnaest godina Općina je ponovno dobila nogometni klub, čime se mladim naraštajima kroz NK Posavec daje mogućnost zdravog načina života.

Krajem srpnja na igralištu u Leknenom započele su i aktivnosti seniorske momčadi, koja za tjedan dana kreće i s odigravanjem prvenstvenih utakmica u okviru Druge županijske lige. Da je ovo bio hvalevrijedan potez općinskog vodstva na čelu s načelnikom Ervinom Vujicom, koji je ujedno izabran i za predsjednika pokazuje podatak kako klub trenutno ima 29 registriranih igrača.

-Odaziv igrača je dobar, kao i atmosfera unutar kluba. Rezultatskog pritiska nemamo, no vjerujem kako možemo biti u gornjem dijelu poretka- kazao nam je Marijan Slivak, koji je od prvog dana sudjelovao u svim akcijama oko pokretanja kluba.

Susret u Novom Čiču bio je debi za NK Posavec, kojeg sutra očekuje nastup na turniru u Obrezini, gdje će igrati protiv domaće Mladosti, dok se s nestrpljenjem iščekuje, subota 25. kolovoza kada će Posavec u Leknenom odigrati i prvu službenu utakmicu protiv Croatie iz Nove Kapele.

Početkom nove pedagoške godine svoja vrata otvara i novoizgrađeni Dječji vrtić u Jalševcu Nartskom, koji je u zakupu Vesele Pandice. Uz novi vrtić zahvaljujući Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kroz natječaj „Projekt ulaganja u objekte dječjih vrtića“ te općinskim sredstvima opremljeno je i vanjsko igralište, čime se djeci omogućuje sretno i bezbrižno odrastanje. To je samo nastavak općinske politike orijentiran prema ulaganju u mlade i njihove potrebe.

-Sretan sam što smo to uspjeli realizirati u čemu smo imali veliku pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU koje je osiguralo sredstva za uređenje našeg društvenog doma i prenamjenu u vrtić, te Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku koje nam je pomoglo u opremanju vanjskog igrališta, čime smo dobili jedan kvalitetan prostor- kazao je načelnik Mato Čičak.

Ovih dana završili su i upisi, te će s početkom rujna u novi vrtić krenuti 115 mališana.

-Drago mi je što će naša djeca biti u kvalitetnom prostoru. Tu ne mislimo stati, jer na Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU prijavili smo vrtić za još 120 djece vrijedan 9,5 milijuna kuna. S ova dva vrtića zadovoljit ćemo sve naše kapacitete, a pomoći ćemo i okolnim gradovima i općinama koji nisu u mogućnosti izgraditi nove kapacitete tako što ćemo upisati i njihovu djecu-rekao je Čičak.

Taj vrtić trebao bi se graditi iza Stare škole u Jalševcu Nartskom, koja bi u međuvremenu trebala postati ambulantom.

Općina Rugvica potpisala je 21. veljače Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za projekt Građenje reciklažnog dvorišta u Općini Rugvica. Trajanje provedbe projekta je 14 mjeseci (21.2.2018.-21.4.2019.), a za sufinanciranje projekta Općini Rugvica dodijeljena su sredstva u iznosu od 2.514.697,86 kuna, odnosno 85 posto ukupnih prihvatljivih troškova projekta.

Izgradnjom reciklažnog dvorišta na području Općine Rugvica osigurat će se infrastruktura za sakupljanje otpada, papira, metala, stakla, plastike, tekstila te glomaznog otpada, što će, uz provođenje informativno-obrazovnih aktivnosti povećati stopu odvojeno prikupljenog komunalnog otpada kao jednog od preduvjeta smanjenja količina otpada koji se odlaže na odlagališta. Provedba projekta će utjecati na zaštitu okoliša (smanjenje količine otpada na odlagalištima, izbjegavanje odlaganja otpada u okoliš, smanjenje emisija stakleničkih plinova) te pridonijeti održivom sustavu gospodarenja otpadom. Ciljnu skupinu projekta predstavlja stanovništvo na području obuhvata projekta koje će se putem održanih informativno-obrazovnih aktivnosti osvijestiti o važnosti odvajanja otpada u kućanstvima i ulozi reciklažnog dvorišta u cjelovitom sustavu gospodarenja otpadom.

Cilj projekta je povećanje stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada i smanjenje količine otpada koji se odlaže na odlagalište i to izgradnjom i opremanjem reciklažnog dvorišta u Općini Rugvica te provedbom informativno-obrazovnih aktivnosti. Rezultati projekta su izgrađeno reciklažno dvorište površine 3.828 m² koje je opremljeno opremom za prihvat i skladištenje otpada te je proveden nadzor nad radovima, provedeno 9 obrazovnih aktivnosti za odrasle i djecu, te proveden projekt u skladu s pravilima EU.

Ukupna vrijednost projekta je 3.239.821,83 kuna, od čega su prihvatljivi troškovi 2.958.468,08 kuna, a dodjeljuju se bespovratna sredstva u iznosu 2.514.697,86 HRK što predstavlja 85 posto sufinanciranja.

Danas slavimo blagdan Velike Gospe. Dan je to svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo. Na svetkovinu mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna Marijina svetišta. Prema katoličkoj teologiji, Marija je uznesena na nebo dušom i tijelom. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je papa Pio XII. 1. studenog 1950. Tome prethodi duga tradicija stara gotovo kao i samo kršćanstvo. O Marijinom uznesenju pisali su, među ostalima, kršćanski autori sveti Bernard, sveti Antun Padovanski i drugi.

Nakon više godine blagdan Velike Gospe proslavljen je i u Savskom Nartu. Misno slavlje u župnoj crkvi Uznesenja BDM velečasni Stjepan Levanić, nakon čeka je druženje svih Rugvičana i njihovih gostiju nastavljeno u obližnjem šatoru gdje je za sve bio osiguran besplatni vol.

Za oživljavanje nekadašnje tradicije najzaslužnija je Općina Rugvica te suorganizatori DVD Savski Nart i Udruge branitelja i invalida Domovinskog rata Općine Rugvica.

Kako je bilo pogledajte u našoj FOTOGALERIJI.

Nogometni klub Posavec, novoosnovani klub na području Općine Orle odigrao je danas u Novom Čiču kod Dinamo Hidrela prvu natjecateljsku utakmicu. Domaćini su ih kako i priliči dočekali raširenih ruku zaželjevši im puno uspjeha u narednom razdoblju.

Nakon izjednačenih pola sata igre u kojem se s nekoliko sjajnih intervencija istaknuo vratar Posavca Mario Kučan, do kraja prvog dijela domaća je momčad preko Lucina i Gmižića povela s 2:0, dok su u nastavku vodstvo podebljali Mršić i Španiček postavivši konačnih 4:0.

PRIJATELJSKA UTAKMICA
NK DINAMO HIDREL – NK POSAVEC 4:0 (2:0)
STRIJELCI: 1:0 Lucin, 2:0 Gmižić, 3:0 Mršić, 4:0 Španiček
NK DINAMO HIDREL: Šimić, Španiček, Sabljo, Godinić, Josić, Jambrešić, Gmižić, Rus, Mršić, Lucin, Horvatić (još su igrali; Sabljak, Troha). TRENER: Stiven Žitnik
NK POSAVEC: M. Kučan, Dar. Kučan, Mihinica, Slivak, Dan. Kučan, A. Breščaković, Bareša, Benkovčić, Sejdinović, T. Kovač, M. Breščaković (još su igrali; Starešinčić, Sabolić, L. Kovač, Podlejan, Musoli, Vrbanc). TRENER: Mario Črljenec

Općina Rugvica na natječaj Ministarstva graditeljstva prijavila je energetsku obnovu domova u Ježevu, Črnecu, Obedišću i Preseki, a ovih je dana u Općinu stigla i sretna vijest kako je Ministarstvo predvidjelo sredstva u iznosu od 230 tisuća kuna za obnovu doma u Ježevu, kojim se koristi DVD Ježevo. Riječ je o vatrogasnom društvu koje je najstarije na području općine, koje veliku pažnju posvećuje upravo najmlađima, koji zapažene rezultate postižu na brojnim natjecanjima diljem Zagrebačke županije.

-Obradovala me ova vijest, jer to društvo na čijem je čelu Sreten Hrdan rade sjajan posao. Na našem području vatrogastvo je jako važno, jer vatrogasci su tu uvijek kada zatreba. Upravo radi toga mi ćemo i dalje ulagati u vatrogastvo, te ćemo zajedničkim naporima urediti svaki dom na našem području- kazao je načelnik Mato Čičak.

Kroz dogledno vrijeme vatrogasnim dom u Ježevu doživjet će veliku preobrazbu, jer očekuje ga kompletna energetska obnova, koja obuhvaća radove na novoj fasadi, izmjenu stolarije, te izmjenu krovišta, jer dom je trenutno pokriven salonitnim pločama. Kako bi se svi radovi mogli u potpunosti izvesti, Općina je u svom proračunu osigurala sredstva za tu namjenu.

-Veseli me to što smo ponovno povukli određena sredstva kojim ćemo našem najstarijem vatrogasnom društvu osigurati uvjete kakve i zaslužuje- zaključio je Čičak.

Kako domovi u Črnecu, Obedišću i Preseki ovoga puta nisu prošli na natječaju, pripremljena je nova dokumentacija te oni idu na natječaj koji se otvara u rujnu.

Sutra slavimo blagdan Velike Gospe. U Marijanska svetišta diljem zemlje hodočasnici će dolaziti od ranih jutarnjih sati. Proslava Velike Gospe nakon više se godina ponovno organizira i u Savskom Nartu, zahvaljujući Općini Rugvica te pomoći DVD-a Savski Nart i Udruge branitelja i invalida Domovinskog rata Općine Rugvica.

Centralna proslava kojoj će prethoditi misno slavlje u 11 sati u župnoj crkvi Uznesenja BDM, započet će oko 14 sati u velikom šatoru koji je postavljen nasuprot crkve. Zahvaljujući donaciji za sve posjetitelje osiguran je besplatan vol na ražnju, s čijim se pečenje započinje večeras.

-Pozivam sve naše Rugvičane da nam se pridruže na proslavi, kao i sve mještane okolnih općina i gradova da se odazovu našem pozivu kako bismo svi zajedno proslavili ovaj veliki blagdan, a na posljetku da se i počaste besplatnim volom- istaknuo je načelnik Općine Rugvica Mato Čičak.

Za dobru zabavu pobrinut će se Nova band.

Manifestacijom ''Kosci za kosce'' desetu godinu za redom Javna ustanova Zeleni prsten ukazuje na važnost očuvanja livada košanica kao prirodnog staništa ptice kosac. Cilj je očuvanje kosca, jedne od najugroženijih ptica Europe, koja je specifična po tome što se gnijezdi na livadama uz vlažna staništa. Osim zarastanja livada, ugroženost za ovu vrstu predstavlja i prerana košnja, košnja brzom mehanizacijom te kružna košnja od ruba prema sredini polja.

-Ove godine rezultati istraživanja pokazuju kako je na području Odranskog polja u Zagrebačkoj županiji zabilježen 41 pjevajući mužjak. Tim brojem možemo biti relativno zadovoljni, međutim u odnosu na to kako je to nekada bilo nam govori da se populacija smanjila za 50 posto, pa čak i više. Nekada je na Odranskom polju gnijezdilo 5 do 10 posto ukupne hrvatske populacije. Jedna je od ciljnih vrsta očuvanja zbog kojih je područje Turopolja i Odranskog polja proglašeno dijelom europske ekološke mreže Natura 2000.-istaknula je Martina Glasnović, ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije.

Nekada se u košnju išlo ranom zorom

Upravo zato se svake prve subote u kolovozu okupe ljubitelji prirode kako bi obilježili početak košnje livada za kosce. Ove se godine, unatoč žegi i suncu u košnji okušalo čak 34 natjecatelja u dvije kategorije i mnogo mladih koji su ostvarili izvrsne rezultate, što dokazuje da rade s ručnom kosom ne samo s flaksericom. Prilikom ocjenjivanja košnje gledao se čisti otkos, širina otkosa, lijepo slaganje plasta te čistoća brušenja kose. Svojom tehnikom košnje i umjetničkim dojmom žensku konkurenciju pomela je Suzana Panijan, inače aktivna članica KUD-a Veleševec, dok su u muškoj konkurenciji prva tri mjesta osvojili članovi Turopoljskog banderija Plemenite opčine turopoljske a najbolji je bio Jurica Buković. Pobjednici su nagrađeni novim kosama, a ostali sudionici prigodno grabljama. 

-Kosci su na košnju kretali pjevajući rano ujutro, oko 4 sata, pa bi do doručka ili ručka, kako tko, pokosili i ral zemlje. Nakon toga su drugi dan na ruke okretali pokošeno da se osuši, pozubljali, kasnije pokupili i nakon toga se išlo jesti. Žene su od doma nosile hranu, obično je to bilo varivo s povrćem od mahuna, tikve ili poriluka, a tu i tamo bi se našli i žganci ili špek, ali rijetko jer je vladala oskudica- o tome kako je nekada izgledao odlazak u košnju ispričala je Anica Panijan, članica Etno Udruge Turopoljska Posavina: “

Tijekom manifestacije govorilo se i o projektu obnove drvenog mosta na rijeci Odri. Naime, radi se o mostu u mjestu Selce kraj Veleševca koji povezuje Turopolje i Posavinu, a koji je zatvoren od 2010. godine radi oštećenja, a čija se revitalizacija može očekivati vrlo brzo, jer sredstva za tu namjenu su osigurana. 

Zabava za sve

Mnoštvo okupljenih među kojima su bili i načelnik općine Orle Ervin Vujica i zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić, uživali su osim u košnji ručnom kosom, domaćoj hrani i vožnji konjskim zapregama te natjecanju u gađanju zračnom puškom.

Manifestaciju kosci za kosce organizirala je Javna Ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije u suradnji s Općinom Orle, KUD-om Veleševec, KUD-om Posavec Dubrovčak Lijevi i Topolje, Lovačkim društvom 'Patka' Orle, Plemenitom opčinom turopoljskom, Središnjim savezom uzgajivača konja hrvatski posavac i udrugama uzgajivača hrvatskog posavca s područja Zagrebačke županije. 

I ova jubilarna 10-a godina održavanja protekla je u pozitivnom ozračju uz puno smijeha, pjesme i plesa te još jednom spojila ljubitelje prirode, tradicije i običaja na livadi Odranskog polja, koje su i kosci pjevom pozdravili do sljedeće, 11. manifestacije “Kosci za kosce”.

Općina Rugvica povodom ovogodišnje proslave Dana Općine pripremila je bogat i raznolik višednevni program koji započinje 31. kolovoza i traje sve do 8. rujna kada će se održati i svečana sjednica Općinskog vijeća u kongresnoj dvorani novootvorenog Designer Outlet Centra Croatia.

Za početak obilježavanja Općina je pripremila koncert Miroslava Škore s predgrupom Drajf u velikom šatoru na betonskom igralištu pored Osnovne škole Rugvica. 1. rujna Udruga Hrvata BiH Rugvica organizira smotru folklora, dok će se u nedjelju 2. rujna u velikom šatoru održati 3. Rugvička Kotličijada, te vatrogasno natjecanje za djecu i brzinska vatrogasna vježba s vodom za odrasle. Također, u nedjelju će se u Svibju u organizaciji Lovačkog društva Fazan održati prvi Kup Posavine u trapu.

U ponedjeljak, 3. rujna u 19 sati u velikom šatoru na rasporedu je predstava za odrasle „Krtice“, dok je za 16 sati predviđena izvedba predstave za djecu „Grimmix“. Za srijedu, 5. rujna predviđeno je natjecanje udruga u pripremanju roštilja koje će se održati ispred društvenog doma s početkom u 17 sati, dok je za 18 sati predviđena revijalna utakmica između Općine Rugvica i PU Zagrebačke.

Za završnicu proslave Dana općine organizira se već tradicionalna sedma po redu Ribarsko- lađarska večer u organizaciji Savskih lađara, koja je na programu u subotu, 8. rujna. 

Ne propustite

Zagrebački mostovi vape za sanacijom

Zagrebački mostovi vape za sanacijom

Još prije dvije godine inspekcija je za Most slobode u...

Izmjene na linijama 222, 295, 307 i 308

Izmjene na linijama 222, 295, 307 i 308

Autobusne linije 222 (Remetinec – Žitnjak), 295 (Zapruđe – Jakuševec...

Izmjene u tramvajskom prometu od 20. do 26. kolovoza!

Izmjene u tramvajskom prometu od 20. do 26. kolovoza!

Nastavljaju se radovi u zoni tramvajskih koridora na nekoliko gradskih...

Imran Srebreniković: Tamo je sasvim normalno da šijiti i suniti klanjaju u istoj džamiji

Imran Srebreniković: Tamo je sasvim normalno da šijiti i suniti klanjaju u istoj džamiji

on 17 Kolovoz 2018

Pričali smo s mladim Imranom Srebrenikovićem koji je nedavno bio...

Privremena regulacija prometa na Palmotićevoj ulici

Privremena regulacija prometa na Palmotićevoj ulici

Za potrebe izvođenja radova rekonstrukcije objekta Palmotićeva 11, Jurišićeva 22...

U Ulici Naumovac u tijeku je izgradnja vodoopskrbnog priključka

U Ulici Naumovac u tijeku je izgradnja vodoopskrbnog priključka

Za potrebe izvođenja radova, izgradnja vodoopskrbnog priključka, na ulici Naumovac...

Dvije nove izložbe u Arheološkom muzeju u Zagrebu

Dvije nove izložbe u Arheološkom muzeju u Zagrebu

U Arheološkom muzeju u Zagrebu sljedećeg utorka, otvorit će se...