01Portal - O-Ž

Pored općinske zgrade u Rugvici izgrađene su nove svlačionice koje će služiti za potrebe Nogometnog kluba Rugvica. Općina je uložila 700 tisuća kuna za kompletno preuređenje te je time nogometnom klubu osigurala pet novih svlačionica, tajništvo, svlačionice za suce te prostorije za ostale potrebe kluba.

Ovim činom Općina Rugvica predvođena načelnikom Matom Čičkom još jednom je pokazala da brine o svojim sportašima, a ujedno i želi potaknuti najmlađe da se uključe u sportske aktivnosti koje su ponuđene u općini. Nogometni klub Rugvica zasad broji četiri momčadi; limače, pionire, seniore i veterane.

-Za ovu godinu cilj je zadržati sve selekcije u natjecanju, sada ukupno sedam omladinskih pogona, održati rad kluba, te privući nove mlade nogometaše - prokomentirao je predsjednik kluba Matej Golubić.

Umag će od sutra do nedjelje biti domaćin završnice Prvenstva Hrvatske za dječake rođene 2004. godine i mlađe na kojem će nastupiti dvadeset klubova raspoređenih u četiri skupine.

Mladi Rugvičani smješteni su u skupinu C zajedno s Feniksom, Splitom, Trsatom i Čakovcem. Odlazak u Umag, rukometaši Rugvice stekli su osvajanjem drugog mjesta na natjecanju po regijama u kojem su u 26 odigranih utakmica ostvarili 22 pobjede.

Uz Rugvicu, na završnici u Umagu sudjeluje i RK Rudar iz Ruda koji igra u skupini D zajedno s Trogirom, Porečom, Valpovkom i Varaždinom.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, Gabrijela Žalac potpisala je danas s predstavnicima lokalne samouprave ugovore za sufinanciranje projekata prema Programu pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova. Za tu namjenu za 12 projekata koje su prijavile jedinice lokalne samouprave Zagrebačke županije osigurano je 2 160 000,00 kuna.

Najveći iznos, 400 tisuća kuna dobio je Ivanić- Grad za rekonstrukciju i nogostupa i biciklističku stazu Posavski Bregi-Dubrovčak Lijevi. Općina Kravarsko za izradu projektne dokumentacije za izgradnju višenamjenskog objekta dobila je 320 tisuća kuna, dok je Općina Dubravica za izgradnju Kulturno turističkog centra dobila 300 tisuća kuna. Po 200 tisuća kuna dobili su Općina Marija Gorica te Brckovljani za rekonstrukciju i uređenje sportsko rekreacijskog centra Kraj Donji, dok je Općina Brckovljani ostvarila sufinanciranje za izgradnju dječjeg vrtića u Božjakovini.

Za izgradnju nogostupa u Ježevu duž Ježevečke ulice Općina Rugvica ostvarila je sufinanciranje u iznosu od 160 tisuća kuna, Općina Bistra za ljetnu pozornicu dobila je 120 tisuća kuna, dok je Općina Križ za prenamjenu i opremanje postojećeg dječjeg vrtića u Kulturni centar dobila 100 tisuća kuna, koliko je pripalo i Općini Pokupsko za izgradnju doma kulture Auguštanovec. Istim iznosom Općina Pušća će izvršiti rekonstrukciju Sportsko rekreacijskog centra u Donjoj Pušći.

Na popisu projekata koji će se sufinancirati našlo se i uređenje Područne škole Bukevje za što je Ministarstvo Općini Orle odobrilo sredstva u iznosu od 80 tisuća kuna, koliko je dobio i Grad Vrbovec za izradu glavnog projekta za energetsku obnovu zgrade na stadionu.

 

Radovi na Designer Outlet centru koji se gradi uz IKEU u Rugvici svakog dana napreduju sve više. Prema najnovijim informacijama veliko otvorenje trebalo bi biti 7. lipnja u 17 sati.

U malenom gradiću koji se proteže na više od 15 tisuća metara kvadratnih nalazit će se devedesetak dućana. Ono što ga čini posebnim je to što je građen u stilu hrvatskih regija, pa će tako svi posjetitelji tijekom kupnje moći osjetiti duh Dalmacije u trgovinama izgrađenim od kamena. Osim toga moći će doživjeti i duh šetnje dalmatinskim kalama, ili pak vidjeti repliku dubrovačkog tornja. Također, moći će se osjetiti i atmosfera zagrebačkog starog grada te naići na kulu Lotrščak.

Na dan otvorenja, Designer Outlet centar ponudit će više od 100 modnih i lifestyle brendova po 30 do 70 posto nižim cijenama u odnosu na redovne maloprodajne cijene.

Na prošlotjednoj sjednici Općinskog vijeća Općine Rugvica na dnevnom se redu našla i točka o godišnjem izvršenju proračuna za 2017. godinu. Lanjski je proračun ostvaren u iznosu od 17,4 milijuna kuna. Kako je u njega prebačen i višak prihoda iz 2016. godine te je nakon realizacije rashodovnoga dijela proračuna u iznosu 19,4 milijuna kuna, u ovu godinu ponovo prebačen višak u iznosu od 3,6 milijuna kuna.

Proračun za lanjsku godinu ostvaren je u iznosu od 95 posto u odnosu na plan. Tako realiziran proračun veći je za 5,4 posto u odnosu na proračun iz 2016. godine, a za njegovo usvajanje bilo je 13 vijećnika, dok je jedan vijećnik ostao suzdržan.

Vijeće je također, prihvatilo i odluku o raspodjeli poslovanja Općine Rugvica za 2017. godinu kojom je utvrđeno da će se ostvareni višak u iznosu od 3,6 milijuna kuna u ovoj godini utrošiti namjenski na izgradnju komunalne infrastrukture i vodnih građevina.

Na ovotjednoj sjednici Općinskog vijeća Općine Rugvica zamjenik načelnika Nenad Jakšić najavio je skorašnje uređenje kuhinja u Društvenim domovima u Rugvici i Nartu. Problem kuhinje pogotovo je veliki problem u domu u Rugvici.

-Ove godine u proračunu je za napu koja je prije svega problem osigurano 30 tisuća kuna. Osim u Rugvici, napa će biti riješena i u domu u Nartu. Primarno nam je u ovoj prvoj fazi riješiti taj sistem ventilacije, a onda krećemo korak dalje- najavio je zamjenik načelnika.

Osim, što su se vijećnici interesirali oko uređenja ovih kuhinja, zanimala ih je i aktualna komunalna problematika, prvenstveno stanje prometnica na križanju Stružićke i Školske ulice te Posavska ulica u Čistoj Mlaci.

-Stavit ćemo te dvije ulice u plan održavanja i vidjeti kada ćemo krenuti s tim sanacijama- rekao je zamjenik načelnika Nenad Jakšić.

Osim toga vijećnici su se raspitali i za asfaltiranje nogostupa, na što je zamjenik Jakšić odgovorio kako je u planu asfaltiranje četiri nogostupa u Ježevu, Obedišću, Donjoj Rupčica i Sopi, za što će se u narednih mjesec dana raspisati i natječaj.

Na jučer održanoj desetoj sjednici Općinskog vijeća Općine Rugvica s devet glasova za, tri protiv i dva suzdržana usvojen je novi Statut Općine koji je usklađen s novim Zakonom. Najznačajnija promjena novog Statuta je ta što su njime ukinuti mjesni odbori, što nije naišlo na odobravanje opozicije, koja je isticala kako je ova odluka preishitrena, te da se njome vrši centralizacija vlasti.

-Svaki mjesni odbor bio je dužan minimalno četiri puta godišnje se sastati i održati sjednicu te zapisnik sa sjednice donijeti u Općinu, što u posljednjih desetak godina nije napravio niti jedan mjesni odbor. Također, svaki mjesni odbor bio je dužan napraviti i plan rada za godinu što također nije bilo napravljeno. To su objektivne stvari i one su nepobitne. Drugim riječima mjesni odbori nisu funkcionirali i oni su postali teret ljudima koji su bili u istima- pojasnio je zamjenik načelnik Nenad Jakšić.

Kako bi s 23 naselja koliko ih ima na području Općine minimalno dva puta godišnje pripremat će se javne tribine.

-Mislim da ćemo tom metodom biti još boljim. Želja nam je približiti se svim mještanima još više, tako da u ovome nema zlih namjera- rekao je Jakšić.

Zamjenik načelnika, istaknuo je kako bez mjesnih odbora funkcionira i Općina Brckovljani, gdje također nema mjesnih odbora.

Na jučer održanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Stupnik od strane predsjednika Općinskog vijeća Josipa Pipića i načelnika Brune Perkovića najzaslužnijim pojedincima uručena su općinska priznanja.

Za promicanje društvenog i humanitarnog rada, brigu o bolesnim i socijalno ugroženim umirovljenicima, samačkim i staračkim domaćinstvima, te dvadesetogodišnje volontersko djelovanje u udruzi umirovljenika Općine Stupnik, priznanja načelnika dobile su predsjednica i tajnica Udruge umirovljenika Dragica Horvat i Marica Vulje.

Za promicanje društvenog i humanitarnog rada, te dugogodišnje dobrovoljno djelovanje na području vatrogastva, javno priznanje Općine Stupnik primila je Anka Klemenčić. Isto je priznaje primio i mladi Franjo Bilić iza kojega je cijeli niz sjajnih rezultata i postignuća na glazbenim natjecanjima. Franjo je trenutno student četvrte godine čembala i druge godine dirigiranja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

-Dobio sam brojna priznanja, no ovo će mi priznaje ostati u lijepom sjećanju i na posebnom mjestu u mom srcu, jer dolazi iz moje sredine. Kažu da je najvažnije da vas prepoznaju tamo gdje živite i tamo gdje ste rasli, a ja sam cijeli svoj život vezan uz Stupnik. Naš je rad cijenjen i prepoznat, a to je danas rijetkost u svijetu- rekao je mladi Franjo Bilić koji je svima poručio da ako žele biti uspješni onda ono što radite morate raditi uz puno ljubavi i sa zadovoljstvom.

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća danas je u Stupniku obilježen Dan općine koja je nedavno po indeksu razvijenosti uvrštena među najrazvijenije općine u Republici Hrvatskoj. Od svoga osnutka 1995. godine do danas na području općine ostvareni su brojni pomaci prema naprijed, no sadašnje vodstvo predvođeno načelnikom Brunom Perkovićem, koje je preuzelo upravljanje Općinom žele još više.

-Odgovorno smo pristupili poslu, a naši će stanovnici sami ocijeniti je su li naši rezultati dobri. Nakon samo godinu dana pokrenuli smo niz važnih projekata. Istaknuo bih ulicu Svetog Benedikta koja je važna poveznica između naselja Gornji i Donji Stupnik. Početak radova na obnovi planiran je za kraj 2019. godine, a nakon završetka dugoočekivane rekonstrukcije Gornjostubičke, državne ceste za koju je Sveti Benedikt obilazni pravac. Asfaltirali smo nekoliko nerazvrstanih cesta za koje su mještani godina neopravdano čekali na uređenju. Za ostale se ulice čeka projektna dokumentacija i rješavanje imovinsko pravnih odnosa. Dobivene su građevinske dozvole za gradnju sekundarne kanalizacije u naselju Gornji Stupnik, a u pripremi je natječaj za odabir izvođača radova čiji je početak planiran ove godine- o nekim od realiziranih projekata će načelnik Bruno Perković.

Kroz kraće određeno vrijeme trebala bi krenuti i rekonstrukcija postojeće javne rasvjete, a u izradi su glavni projekti za uređenje parka i jezera kod crkve Svetog Benedikta.

-Pripremamo i niz drugih projekata kojima će javni prostori i parkovi dobiti novi i ljepši izgled. Velika nam je želja realizacija nove osnovne škole koja je našoj djeci nasušno potrebna, jer naša Općina ima stalan rast stanovnika i povećanje broja djece upisanih u prvi razred- rekao je načelnik Perković, koji se nada kako će se u suradnji sa Zagrebačkom županijom taj projekt i realizirati.

-Zadaće koje ste si zadali nisu male. Izazovi su veliki, ali ja mislim da će te vi to moći riješiti, jer je vidljiv evidentan pomak. Dobili ste dobru upravu u osobi dobrog načelnika, ali za dobru upravu u svakom dijelu Lijepe naše potrebno je ostvariti dogovor između predstavničke i izvršne vlasti- kazao je predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan.

Na svečanoj sjednici zaslužnim pojedincima uručena su priznanja, a proslava Dana općine nastavit će se zajedničkim druženjem i veseljem svih mještana u subotu.

Općina Rugvica prijavila je projekt "Održavanje javnih površina – nabava radnog stroja (mini bagera) s priključcima" na natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja - "Sufinanciranje projekata JLS za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2018. godini“. 

-Nabava radnog stroja iznimno je važna kako bi se potaknuo razvoj komunalnog gospodarstva i komunalni standard doveo na razinu više, a također radi boljeg održavanja javnih površina te pružanja još kvalitetnije komunalne usluge na području općine Rugvica- rekla je direktorica RUKOM-a Keti Gospočić.

Novi komunalni stroj omogućit će čišćenje javnih površina koje su zbog svoje nepristupačnosti bile teško održavane postojećom opremom.

-Iako je naša općina površinski velika i dolazi toplije vrijeme kada trava neumorno raste i teško ju je pokositi svugdje u isto vrijeme, smatram kako naši mještani prepoznaju trud i volju koju svakodnevno iskazujemo kako bismo Rugvicu doveli na razinu više te kako bi se iz dana u dan vidio napredak u svakom našem naselju- kazala je direktorica Gospočić.

Ne propustite

Damir Mikuljan: Oko različitosti se treba potruditi

Damir Mikuljan: Oko različitosti se treba potruditi

Delegacija makedonske manjine Zagrebačke županije predvođena Rubinom Zemonom koji je...

Uspinjača do rujna radi do ponoći

Uspinjača do rujna radi do ponoći

Zagrebačka "Stara dama" svakim danom do 1. rujna povezuje Donji...

Gradonačelnik Bandić: Divlja odlagališta su zločin protiv okoliša

Gradonačelnik Bandić: Divlja odlagališta su zločin protiv okoliša

Nakon što su u Sesvetama, nakon dojave građana, na djelu...

Zagrebačka filharmonija i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog predstavile nove koncertne sezone

Zagrebačka filharmonija i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog predstavile nove koncertne sezone

Uz nazočnost gradonačelnika grada Zagreba, Milana Bandića, koncertnu sezonu 2018./2019....

Danas znanstveni simpoziji "Prevencija zloćudnih tumora kože, Grad Zagreb, primjer dobre prakse"

Danas znanstveni simpoziji "Prevencija zloćudnih tumora kože, Grad Zagreb, primjer dobre prakse"

Svečano otvorenje Znanstvenog simpozija „Prevencija zloćudnih tumora kože, Grad Zagreb,...

FPZ proveo projekt ''Sigurnost djece pješaka u zonama osnovnih škola''

FPZ proveo projekt ''Sigurnost djece pješaka u zonama osnovnih škola''

Na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu prekjučer je održan okrugli...