01Portal - J-M

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac danas je potpisala ugovore o sufinanciranju projekata u 2018. godini prema Programu pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova. Jedan od njih, vrijedan 100 tisuća kuna, potpisao je i načelnik Općine Križ Marko Magdić.

Novih 100 tisuća kuna Općina je od Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova dobila za izradu projekta za prenamjenu zgrade dječjeg vrtića u Križu u kulturni centar, a sve nakon što se izgradi novi dječji vrtić, na kojem radovi napreduju predviđeno dinamikom.

Projektom se planira prenamijeniti spomenutu zgradu tako da se u nju preseli Knjižnica i čitaonica, ali i uredi nekoliko prostorija za udruge. Prema prvim procjenama vrijednost projekta bila bi oko milijun kuna.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, Gabrijela Žalac potpisala je danas s predstavnicima lokalne samouprave ugovore za sufinanciranje projekata prema Programu pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova. Za tu namjenu za 12 projekata koje su prijavile jedinice lokalne samouprave Zagrebačke županije osigurano je 2 160 000,00 kuna.

Najveći iznos, 400 tisuća kuna dobio je Ivanić- Grad za rekonstrukciju i nogostupa i biciklističku stazu Posavski Bregi-Dubrovčak Lijevi. Općina Kravarsko za izradu projektne dokumentacije za izgradnju višenamjenskog objekta dobila je 320 tisuća kuna, dok je Općina Dubravica za izgradnju Kulturno turističkog centra dobila 300 tisuća kuna. Po 200 tisuća kuna dobili su Općina Marija Gorica te Brckovljani za rekonstrukciju i uređenje sportsko rekreacijskog centra Kraj Donji, dok je Općina Brckovljani ostvarila sufinanciranje za izgradnju dječjeg vrtića u Božjakovini.

Za izgradnju nogostupa u Ježevu duž Ježevečke ulice Općina Rugvica ostvarila je sufinanciranje u iznosu od 160 tisuća kuna, Općina Bistra za ljetnu pozornicu dobila je 120 tisuća kuna, dok je Općina Križ za prenamjenu i opremanje postojećeg dječjeg vrtića u Kulturni centar dobila 100 tisuća kuna, koliko je pripalo i Općini Pokupsko za izgradnju doma kulture Auguštanovec. Istim iznosom Općina Pušća će izvršiti rekonstrukciju Sportsko rekreacijskog centra u Donjoj Pušći.

Na popisu projekata koji će se sufinancirati našlo se i uređenje Područne škole Bukevje za što je Ministarstvo Općini Orle odobrilo sredstva u iznosu od 80 tisuća kuna, koliko je dobio i Grad Vrbovec za izradu glavnog projekta za energetsku obnovu zgrade na stadionu.

 

Nakon poraza u Brcku, nogometaši Kloštra vratili su se na pobjedničke staze u susretu protiv vukovinskog Bana Jelačića kojeg su svladali s 2:0.

U susretu u kojem su domaći igrači kontrolirali susret pobjednik je odlučen tek u posljednjih dvadesetak minuta u kojima je na scenu stupio Matija Mučić koji je postigao oba zgoditka za slavlje domaće momčadi. Ovom pobjedom Kloštar se vratio na treće mjesto, iza vodeće Sloge i drugoplasirane Lonje od koje ima šest, odnosno dva boda manje.

Sljedeće kolo Kloštranima donosi gostovanje u Gornjoj Lomnici, kod Meštrice koja se grčevito bori za ligaški ostanak.

Kako je izvijestio na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Općine Križ, načelnik Marko Magdić, uskoro bi trebala započeti rekonstrukcija te modernizacija javne rasvjete.

-Provedeno je javno otvaranje ponuda za postupak javne nabave za pružanje energetske usluge u svrhu povećanja energetske učinkovitosti javne rasvjete. Zaprimljena je jedna ponuda te sada slijedi postupak pregleda i ocjene ponude od strane Stručnog povjerenstva za javnu nabavu- rekao je načelnik Magdić.

Procijenjena vrijednost nabave bila je 3,4 milijuna kuna, a cilj projekta je zamjena postojeće javne rasvjete novom energetski učinkovitom led rasvjetom.

Također, načelnik je vijećnike upoznao i s namjerom investitora iz Španjolske koji u poduzetničkoj zoni želi realizirati svoju investiciju. Tim povodom održan je i sastanak sa županom Stjepanom Kožićem i predstavnikom investitora, budući da je investitor zainteresiran za kupnju parcele u poduzetničkoj zoni u Križu koja je u vlasništvu Zagrebačke županije.

-Sada se čeka volja i odgovor županije da proda parcelu te da zainteresirani investitor što prije krene s realizacijom svog poslovnog plana- rekao je Magdić.

Općina Jakovlje potpisala je s Gradskim društvom Crvenog križa Zaprešić Ugovor o sufinanciranju ljetovanja djece u Centru za edukaciju, odmor i rekreaciju Selce, kojim se Općina Jakovlje obavezuje sufinancirati boravak 35 učenika Osnovne škole Jakovlje u Centru Selce, u iznosu od 50 posto cijene ljetovanja.

-Veselimo se što će naša djeca pod stručnim vodstvom voditelja sudjelovati na kreativnim radionicama, zabavnim večerima i sportskim natjecanjima na kojima mogu pokazati svoju kreativnost i talente- poručila je načelnica Sanja Borovec.

Također, neplivači će imati mogućnost pohađati školu plivanja.

Proteklih dana na području Općine Krašić dovršavani su radovi na uređenju i asfaltiranju nerazvrstanih cesta. Dovršeno je asfaltiranje spojne ceste Pribić Crkveni - Kostel Pribićki kod groblja Pribić, potom dionice ceste u Brleniću i Krašiću-Ćuki.

Za sanaciju 1,4 kilometra prometnica osigurano je gotovo 400 tisuća kuna, a tijekom ovih dana trebali bi biti dovršeni radovi na uređenju bankina.

Centar Križa jučer su okupirali brojni trkači, njih gotovo 250, koji su se odazvali nastupu na utrci Cross Hill Run koja je u Općini Križ održana po drugi puta. Jedan od ciljeva ove manifestacije koju podupire Općina Križ promocija je sporta kao zdravog načina života, a budući da trčanje potiče kreativnost i zdrav duh upravo radi toga te aktivnosti među djecom i mladima želi promovirati i Općina Križ, čiji se načelnik Marko Magdić aktivno uključio i u samu utrku.

-Poučeni primjerom dobre prakse od prošle godine odlučili smo nastaviti ovu tradiciju, radi popularizacije trčanja, ali i radi novih događanja u našoj općini. Svi trkači dobro su nam došli, a s ovim nastavljamo i u buduće- rekao je načelnik Marko Magdić.

Središnji događaj Cross Hill Run Križ 2018. utrke dobrih želja, tri su utrke kroz atraktivan krajolik Križa i njegovih brjegova. Uz utrku na 5 i 10 kilometara, kojoj se odazvalo više od 150 trkača. Uz one starije trkače, za one najmlađe tu je bio KIDS RUN- utrka učenika osnovnih škola na 500 i 1000 metara.

Na području Općine Križ u tijeku je uređenje Sportskog parka u Križu, gdje se na vanjske terene ugrađuje trajna sportska podloga, umjetna trava. Ukupna vrijednost radova je oko 200 tisuća kuna, a od strane Zagrebačke županije je ostvarena potpora u iznosu od 80 tisuća kuna.

Na ovotjednoj desetoj sjednici Općinskog vijeća vijećnici su jednoglasno donijeli odluku o izdvajanju novčanih sredstava za nabavku potrebne sportske podloge. Na ovaj je način nastavljena politika ulaganja u sport i mlade, koji će prvenstveno i koristiti teren.

-Naša je tendencija daljnje uređenje Sportskog parka i kroz naredne godine, jedan od tih projekata je i postavljanje umjetne trave na vanjske terene. I dalje ćemo ulagati u sportsku infrastrukturu radi podizanja standarda, ali i sveukupnog broja sportaša- poručio je načelnik Općine Križ Marko Magdić.

Katarina Milka Trnina, najveća hrvatska i jedna od najvećih opernih umjetnica u cijeloj povijesti opere, rođena je u Vezišću 19. 12. 1863. godine, a umrla je u Zagrebu 18. 5. 1941. godine. Upravo danas obilježava se 77. godina smrti Milke Trnine.

I ove godine, na dan smrti Milke Trnine, predstavnici Općine Križ predvođeni općinskim načelnikom Markom Magdićem u suradnji s Mjesnim odborom Vezišće, položili su cvijeće i zapalili svijeće ispred biste Milke Trnine u Vezišću. Posjet Vezišću i obilježavanje dana smrti Milke Trnine bila je i prigoda da općinski načelnik predstavnici Zagrebačke županije i velikoj štovateljici lika i djela Milke Trnine, Jadranki Duić Frlan, pokaže Spomen sobu Milke Trnine u Vezišću.

Zamjenik općinskog načelnika Zlatko Hrastić s predstavnikom Milkinog rodnog sela Vezišća, Ivanom Peršunom i članovima Udruge Poklonika Milke Trnine iz Zagreba položio je cvijeće i zapalio svijeću na Milkinom posljednjem počivalištu, groblju Mirogoj u Zagrebu.

Predstavnica Zagrebačke županije i načelnik Općine Križ Marko Magdić posjetili su arheološka istraživanja na Sipćini, gdje su istraživanja započela 3. svibnja i trajat će do 15. lipnja. Istraživanje je financirano od strane Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Općine Križ, a očekuje se i potpora Zagrebačke županije budući da su arheološka istraživanja na Sipćini prijavljena na program javnih potreba u kulturi Zagrebačke županije za 2018. godinu.

Arheološka istraživanja na Sipćini danas je obišao općinski načelnik Općine Križ u pratnji Jadranke Duić Frlan, predstavnice Zagrebačke županije i voditeljice Odsjeka za kulturu Zagrebačke županije. Općinski je načelnik iskoristio ovu prigodu da gospođu Duić Frlan pozove na izložbu nalaza sa Sipćine koja će se početkom rujna održati u Križu u suradnji s Hrvatskim restauratorski zavodom.

U ovogodišnjim istraživanjima, osim voditeljice Lee Čataj i njenog zamjenika Davida Berganta, oboje diplomiranih arheologa, sudjeluje i desetak studenata arheologije s Filozofskog fakulteta u Zagrebu te tri pomoćna radnika s područja Općine Križ.

Ove godine otvorena je sonda površine 400 m2, na mjestu istraživanja 2012. godine, kako bi se u potpunosti istražili ostaci objekta, koji je tada tek djelomično istražen. Kako je Općina Križ otkupila katastarsku česticu na kojoj se navedeni objekt nalazi, odlučeno je da se on u potpunosti istraži, te da se pokrenu svi potrebni postupci za realizaciju njegove prezentacije. Dosadašnja su istraživanja pokazala da je objekt imao sustav podnog grijanja i zidove građene od kamena vezanog žbukom. Oni su samo djelomično ostali sačuvani u svojim temeljima, jer je kamen iz njih uglavnom povađen, kao koristan građevinski materijal, vjerojatno u razdoblju srednjeg ili novog vijeka.

Ne propustite

Damir Mikuljan: Oko različitosti se treba potruditi

Damir Mikuljan: Oko različitosti se treba potruditi

Delegacija makedonske manjine Zagrebačke županije predvođena Rubinom Zemonom koji je...

Uspinjača do rujna radi do ponoći

Uspinjača do rujna radi do ponoći

Zagrebačka "Stara dama" svakim danom do 1. rujna povezuje Donji...

Gradonačelnik Bandić: Divlja odlagališta su zločin protiv okoliša

Gradonačelnik Bandić: Divlja odlagališta su zločin protiv okoliša

Nakon što su u Sesvetama, nakon dojave građana, na djelu...

Zagrebačka filharmonija i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog predstavile nove koncertne sezone

Zagrebačka filharmonija i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog predstavile nove koncertne sezone

Uz nazočnost gradonačelnika grada Zagreba, Milana Bandića, koncertnu sezonu 2018./2019....

Danas znanstveni simpoziji "Prevencija zloćudnih tumora kože, Grad Zagreb, primjer dobre prakse"

Danas znanstveni simpoziji "Prevencija zloćudnih tumora kože, Grad Zagreb, primjer dobre prakse"

Svečano otvorenje Znanstvenog simpozija „Prevencija zloćudnih tumora kože, Grad Zagreb,...

FPZ proveo projekt ''Sigurnost djece pješaka u zonama osnovnih škola''

FPZ proveo projekt ''Sigurnost djece pješaka u zonama osnovnih škola''

Na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu prekjučer je održan okrugli...