01Portal - B-G

U dvorištu Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra održano je svečano misno slavlje u sklopu 18. Ljetnog volonterskog kampa u organizaciji bolnice i međunarodne udruge „Il giardino delle rose blu“ (Vrt plavih ruža). Udruga je ovom prigodom obilježila i 25 godina djelovanja u Republici Hrvatskoj, od čega 20 godina kontinuiranog pomaganja Specijalnoj bolnici Gornja Bistra. Naime, volonteri ove udruge, u manjim grupama, kroz cijelu godinu volontiraju u ovoj bolnici te provode svoje slobodno vrijeme kroz igru, radionice i druženje sa štićenicima bolnice.

Za vrijeme ljetnih praznika i godišnjih odmora najveća grupa volontera dođe u Gornju Bistru u sklopu ovog vrijednog kampa. Tako ovogodišnji ljetni kamp pohodi više od 130 talijanskih volontera tradicionalno predvođenih don Ermannom D’Onofriom, osnivačem udruge „Il gardino delle rose blu“, a u proteklih je 18 godina iskustvo volontiranja u bolnici u Gornjoj Bistri steklo više od 10 tisuća volontera.

Neposredno prije mise, volonteri su obišli „Kuću plavih ruža“ u blizini Specijalne bolnice koju su kupili vlastitim sredstvima, a koju već dvije godine obnavljaju zahvaljujući brojnim donacijama pojedinaca iz Italije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i drugih zemalja. Objekt je u vlasništvu udruge „Il gardino delle rose blu“, a uskoro se očekuje dovršenje radova i njeno svečano otvorenje.

Volonterski ljetni kamp počeo je u subotu 4. kolovoza i traje do srijede 15. kolovoza.

U Dubravici su jučer započeli radovi na rekonstrukciji zgrade Dječjeg vrtića Vrtuljak. Radovi obuhvaćaju rekonstrukciju unutrašnjosti zgrade te izgradnju dvije vanjske terase, čime će se omogućiti formiranje dodatne miješanje jasličko-vrtićke skupine djece. Dječji vrtić Vrtuljak trenutno pohađa 25 mališana, a završetkom radova na rekostrukciju moći će primiti do 48 mališana, čime bi bile zadovoljene potrebe predškolskog odgoja na području Dubravice. 

-Time ćemo osigurati adekvatan smještaj svoj djeci predškolske dobi s područja naše općine, koja će po završetku radova bit će smještena u jedan vrtić- istaknuo je načelnik Marin Štritof.

Za ovu namjenu Općina je od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku dobila 105 tisuća kuna kroz program koji je usmjeren na poboljšanje materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama i dječjim vrtićima.

Pod vodstvom iskusnoga Dražena Fulira nogometaši Dubrave već se desetak dana pripremaju za novu sezonu Prve županijske lige, koju će otvoriti gostovanjem u Vukovini kod Bana Jelačića. U dubravskom devedesetogodišnjaku i dalje čvrsto stoje na zemlji, a jedina intencija je daljnje jačanje kluba na svim razinama.

-Sve ide svojim tokom. Još uvijek nismo kompletni zbog godišnjih odmora, no kroz koji dan sve će stvari sjesti an svoje mjesto. Vjerujem kako momčad ima potrebnu snagu za sredinu poretka s intencijom prema gornjem dijelu poretka- kaže nam trener Dražen Fulir.

Kompletan igrački kadar od lani ostao je na okupu, a njemu su priključeni Emanuel Grbavac, Matija Benedik, Danijel Bakar, Goran Grgić, povratnik Milan Suša te nekoliko juniora.

Proteklog vikenda Dubravci su odigrali i prvu pripremnu utakmicu, protivnik je bila gradečka Sloboda, koja je poražena s 9:0. Do početka prvenstva momčad će ove nedjelje odmjeriti snagu protiv Čazme, dok je posljednji protivnik 19. kolovoza Rakovec.

Nogometaši Bistre nastavili su dojmljiv niz prijateljskih utakmica, koji nisu spriječile niti nepovoljne vremenske prilike, visoke temperature te izrazita vlažnost zraka.

Nakon uvodnog remija u susretu s Ponikvama (2:2), u drugoj prijateljskoj utakmici s krapinskim Zagorcem Bistra je ponovno ostala neporažena odigravši 2:2, da bi u susretu protiv Brezovice došli do prve pobjede. Zagrebački prvoligaš u Bistri je poražen s uvjerljivih 5:0.

Novu provjeru Bistrani imaju sutra kada će ugostiti još jednog trećeligaša,Špansko. Susret an SRC Bistra igra se od 18 sati.

Hrvatska slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan branitelja. Dan je to kada se svi zajedno prisjećamo Vojno-redarstvene akcije Oluja, kojom je uspostavljena slobodna Hrvatska.

Tim povodom izaslanstvo Općine Dubrava predvođeno predsjednicom Općinskog vijeća Kristinom Gazec, kao i predstavnici branitelja i udruga položili su vijence i zapalili svijeće u spomen na stradale branitelje u Domovinskom ratu pored spomenika poginulim braniteljima u Dubravi.

Početkom ove godine Općina Dubrava se prijavila na natječaj „Ulaganje u šumsku infrastrukturu“ iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, gdje joj je partner u projektu bila Udruga šumoposjednika Vrba na čelu s predsjednikom Goranom Smolčecom. Ovih dana po tom pitanju u Općinu je stigla potvrdna vijest o uspješno odrađenoj prijavi, jer projekt izgradnje šumske ceste u potpunosti je odobren, te je za tu namjenu osigurano gotovo 2,1 milijun kuna bespovratnih EU sredstava.

-Postojeća šumska prometnica sada će se u potpunosti rekonstruirati u pravu šumsku cestu kako bi svim našim mještanima olakšali pristup do njihovih posjeda. I ovo je jedan od koraka podizanja standarda života na našem području- kaže načelnik Općine Tomislav Okroša.

Ovim projektom predviđena je izgradnja šumskih cesta Paruževac-Biškupija te Paruževac-Glogovnica ukupne dužine tri kilometra.

Koliko je ovaj projekt bio kvalitetno pripremljen dovoljno govori podatak kako je Općina Dubrava na rang listi zauzela prvo mjesto s maksimalnim brojem bodova.

-I ovim se putem zahvaljujem Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju što je prepoznala naš projekt, a veselim se i budućim projektima koje ćemo nadam se zajednički realizirati- zaključio je načelnik Okroša.

Koliko je Općina u posljednjih godinu dana, otkako je na čelo došla mlada i poletna ekipa okupljena oko načelnika Tomislava Okroše, uspješna po pitanju povlačenja europskih sredstava, najbolje govori podatak kako je u tome periodu na područje Općine povučeno više od 15 milijuna kuna. 

Vikend u Dubravici bio je u znaku proslave Dana Općine. Nakon što je u povodu blagdana Svete Ane održana svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su zaslužnima dodijeljene zahvalnice, za dane vikenda organiziran je bogat i raznolik program, na kojem nije nedostajalo dobre atmosfere i zabave.

Proslava je započela malonogometnim turnirom sela na kojem je ove godine sudjelovalo osam ekipa. Najuspješniji su bili igrači Lukavca, Rozga je zauzela drugo, a Bobovec treće mjesto. Također, održana je i tradicionalna biciklijada koja je okupila pedesetak biciklista, koji su s uspjehom otpedalirali cijelu rutu, koja je u odnosu na lani bila malo promijenjena, ali i teža.

Na svoje su došli i majstori kotlovine, jer održana je i kotlovinijada, koja je okupila 12 ekipa koje su pokazale kako se sprema kotlovina. O najboljima su odlučivale nijanse, a ovoga puta najboljim majstorima pokazali su se članovi VMO Dubravica, ekipa Merenja bila je druga, a Prosinec treći.

Sve je završilo proštenjem u Rozgi te zabavom u Dubravici, a na kraju svega može se reći kako su dani za nama bili najveseliji dani u godini na području Dubravice, čije se vodstvo okreće novim izazovima i projektima, kako bi svojim mještanima ponovno donijeli razloge za slavlje i zadovoljstvo.

Uoči današnjeg blagdana Svete Ane, koja je zaštitnica Općine Dubravica održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, kojom su proslavljene i 23 godine od ponovnog ustroja Općine Dubravica. Svečane sjednice prilika su da se rezimira minuli jednogodišnji rad, a na području Dubravice itekako se radilo u proteklih 365 dana.

Proteklih godina dosta se ulagalo u predškolski i školski odgoj s ciljem ostanka djece i mladih na području općine, a s tom tendencijom nastavit će se i dalje jer ovih će dana započeti radovi na proširenju dječjeg vrtića u Dubravici, čime će se stvoriti uvjeti za još jednu vrtićku skupinu. Značajna sredstva uložena su i u podizanje komunalnog standarda na području cijele općine.

-Svega toga ne bi bilo bez kontinuiteta vlasti, truda i marljivog rada svih nas koji smo dobili povjerenje građana- kazao je načelnik Marin Štritof najavivši tom prilikom i neke buduće projekte, među kojima se posebno ističe revitalizacija Kumrovečke pruge.

-Revitalizacija Kumrovečke pruge po mojem je mišljenju jedino kvalitetno i dugoročno rješenje kada govorimo o javnom prijevozu na ovom našem području. Bolja prometna povezanost donijela bi i gospodarsko- turistički procvat našega kraja, a samim time i ostanak mladih ljudi. Svugdje u svijetu prigradska i gradska željeznica najzastupljeniji je i najkvalitetniji oblik javnog prijevoza, i upravo na tom polju uložit ćemo maksimalne napore da dođemo do cilja- istaknuo je Štritof.

Kako bi sve to bilo i ostvarivo potrebno je zajedništvo poručio je okupljenima predsjednik Skupštine Zagrebačke županije, Damir Mikuljan.

-Zajednički moramo graditi ovu Lijepu našu kao udoban dom za svakoga. Ono što se danas očekuje od općina i gradova je da napravi taj okvir za udoban dom, a upravo izvršna vlast u općinama, gradovima i županijama je ta koja mora tu sliku i vrijednost stalno imati pred sobom- poručio je Mikuljan pozvavši sve na dogovor, je upravo dogovor kuću gradi.

Fotogaleriju sa svečane sjednice na kojoj su zaslužnim pojedincima, udrugama i tvrtkama dodijeljena priznanja možete pogledati OVDJE.

Na danas održanoj Svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Dubravica zaslužnim pojedincima, udrugama i jednom obrtu od strane načelnika Marina Štritofa i predsjednika Općinskog vijeća uručene su zahvalnice za neumoran rad u proteklom razdoblju. Odlukom Općinskog vijeća ove je godine dodijeljeno šest zahvalnica.

Ovogodišnji dobitnici zahvalnica su; bivši načelnik Franjo Štos, bivši direktor Turističke zajednice Savsko sutlanska dolina i brigi Stjepan Esih, učenica generacije Ema Stiperski, DVD Dubravica i DVD Vučilčevo koji ove godine slave devedeset godina neprekinutog rada te Termolakirnica Golub.

-Zahvaljujem vam se što ste prepoznali naš rad i što smo dobili ove zahvalnice za taj svoj trud koji smo dali ovoj zajednici- kazao je u ime svih nagrađenih bivši načelnik Franjo Štos.

Ulica Pešćenka uskoro će zabljesnuti novim izgledom, zahvaljujući projektu Rekonstrukcije nerazvrstane ceste Pešćenka, financiranom iz Programa ruralnog razvoja 2014.-2020.godine. Za uređenje Pešćenke iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj osigurana su potrebna sredstva, u maksimalno odobrenom iznosu potpore od 4,4 milijuna kuna.

Ovim projektom osim same rekonstrukcije ceste te izgradnje pješačkih staza, obuhvaćena je i rekonstrukcija dvaju mostova na tamošnjim potocima.

Ne propustite

Zagrebački mostovi vape za sanacijom

Zagrebački mostovi vape za sanacijom

Još prije dvije godine inspekcija je za Most slobode u...

Izmjene na linijama 222, 295, 307 i 308

Izmjene na linijama 222, 295, 307 i 308

Autobusne linije 222 (Remetinec – Žitnjak), 295 (Zapruđe – Jakuševec...

Izmjene u tramvajskom prometu od 20. do 26. kolovoza!

Izmjene u tramvajskom prometu od 20. do 26. kolovoza!

Nastavljaju se radovi u zoni tramvajskih koridora na nekoliko gradskih...

Imran Srebreniković: Tamo je sasvim normalno da šijiti i suniti klanjaju u istoj džamiji

Imran Srebreniković: Tamo je sasvim normalno da šijiti i suniti klanjaju u istoj džamiji

on 17 Kolovoz 2018

Pričali smo s mladim Imranom Srebrenikovićem koji je nedavno bio...

Privremena regulacija prometa na Palmotićevoj ulici

Privremena regulacija prometa na Palmotićevoj ulici

Za potrebe izvođenja radova rekonstrukcije objekta Palmotićeva 11, Jurišićeva 22...

U Ulici Naumovac u tijeku je izgradnja vodoopskrbnog priključka

U Ulici Naumovac u tijeku je izgradnja vodoopskrbnog priključka

Za potrebe izvođenja radova, izgradnja vodoopskrbnog priključka, na ulici Naumovac...

Dvije nove izložbe u Arheološkom muzeju u Zagrebu

Dvije nove izložbe u Arheološkom muzeju u Zagrebu

U Arheološkom muzeju u Zagrebu sljedećeg utorka, otvorit će se...