Povodom osvajanja naslova prvaka Prve lige i ulaska u Premijer ligu igrače i vodstvo Rukometnog kluba Rudar primio je i čestitao im na uspjehu i gradonačelnik Samobora Krešo Beljak, uz kojeg su prijemu nazočili i njegova zamjenica Sanja Horvat Iveković, predsjednik Gradskog vijeća Miran Šoić, Marija Kižlin te vodstvo Samoborskog športskog saveza Miro Kelečić i Marijana Radek.

-Čestitam vam na ovom velikom uspjehu. To je vaš uspjeh, nikoga drugoga, uspjeh je to vašeg trenera i vaših obitelji i nadam se da ćete nastaviti i u budućnosti svijetliti obraz Ruda, svih vas, a onda i cijelog Samobora. Mi smo tu za sve što vam treba, u skladu s našim mogućnostima, a vi nastavite tako i dalje- naglasio je Beljak koji je posebno istaknuo sportski duh i zajedništvo svih igrača.

Upravo to, kao i široka baza igrača poniklih upravo u klubu najveća su snaga kluba, koji se nakon ispadanja iz najvišeg rukometnog ranga ekspresno vratio u hrvatsku rukometnu elitu.

-Cilj nam je zadržati status premijerligaša. Sezona će biti izazovna, ali se nadamo da ćemo opstati u Premijer ligi- rekao je trener Hrvoje Štibohar.

Budući da i mlađe klupske kategorije postižu sjajne rezultate, za budućnost rukometa u Rudama ne treba se brinuti, jer politika Ruda je ulaganje u mlade, što svake sezone iznova donosi sjajne rezultate.

U ožujku ove godine broj registriranih nezaposlenih osoba u Samoboru, sukladno podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje je 865, što je najmanji broj nezaposlenih osoba u posljednjih 18 godina, od 2000. godine od kad se vodi evidencija. U skladu s tim, i ove je godine Grad Samobor izdvojio znatna sredstva za poticanje zapošljavanja u privatnom sektoru, a javni poziv je u tijeku.

Osobito se potiče zapošljavanje mladih, a poslodavci koji će zaposliti osobu do 30 godina starosti dobit će i veću subvenciju. Ovo je jedna u nizu mjera kojima Samobor potiče zapošljavanje te se nedavno slijedom toga našao na 4. mjestu gradova koji su smanjili nezaposlenost, a kroz 2017. godinu možemo pratiti veći broj otvorenih obrta od zatvorenih, što duže vrijeme nije bio slučaj.

-Padu nezaposlenosti doprinijele su mjere poticanja razvoja u gospodarstvu, poput potpora (samo)zapošljavanju, potpora za kapitalna ulaganja u proizvodnji i slično, koje se iz godine u godinu realiziraju u sve većim iznosima, ali i potpore u poljoprivredi koje kontinuirano podupiru održavanje i potiču daljnji razvoj poljoprivredne proizvodnje. Tu su i druge mjere gospodarske politike, a treba istaknuti i kako je Samobor grad bez prireza- ističe gradonačelnik Krešo Beljak.

Sredstva potpora za zapošljavanje mogu koristiti gospodarski subjekti koji su zaposlili osobu s prebivalištem na području grada Samobora. Potpore iznose od 4 000 do 6 000 kuna za svaku novozaposlenu osobu s navršenih 30 godina starosti te od 5 000 do 7 000 kuna za svaku novozaposlenu osobu do navršenih 30 godina starosti.

Svaki poslodavac može godišnje ostvariti pravo na potporu za zapošljavanje za najviše tri novozaposlene osobe, a svi detalji javnog poziva dostupni su na www.samobor.hr.

Održana je izborna skupština Gradske organizacije HSS-a Grada Samobora kojoj je prisustvovalo više od 300 delegata. Skupštinom je predsjedao aktualni gradonačelnik i saborski zastupnik Krešo Beljak koji je nakon 12 godina vođenja samoborskog HSS-a dao punu podršku novom vodstvu. 

Umjesto Kreše Beljaka jednoglasnom odlukom okupljenih delegata za predsjednika je izabran Željko Stanec. Novi potpredsjednici su Mario Vlahović i Stjepan Kozlina, Daniel Cvetković potvrđen je za tajnika, a za blagajnika Dominik Baltić. Za tehničkog tajnika izabran je Šimun Pervan, a tajništvo još čine Matijas Bišćan i Petar Grgečić. Skupština je također, jednoglasno potvrdila i kandidate za članove predsjedništva, birane članove odbora i delegate za županijsku Skupštinu.

Skupštini su se između ostalog obratili i tajnik HSS-a Ilija Ćorić, predsjednica Hrvatskog srca Marija Ledinski Anić, predsjednik HSS-a Svete Nedelje Ivica Brajdić, dosadašnji potpredsjednik i zamjenik župana Hrvoje Frankić te zamjenica samoborskog gradonačelnika Sanja Horvat Iveković.

Gradonačelnik Samobora Kreše Beljak i njegov kolega iz Jastrebarskog potpisali su danas u samoborskoj gradskoj vijećnici Sporazum o promjeni granica na dijelu katastarskih općina Šipački Breg i Sveta Jana, koji su prije toga usvojila gradska vijeća dva susjedna grada.

Neriješene granice između gradova često su uzrok brojnim problemima, zbog čega su gradonačelnici dva susjedna grada kao primjer drugima utvrdili granicu mirnim putem, čime su stvoreni uvjeti za poboljšanje komunalne infrastrukture na tom području, posebice za održavanje i izgradnju nerazvrstanih cesta.

-Ono što je meni kao čovjeku važno, to je da je ovakva jedna ovakva tema u Gradu Samoboru naišla na razumijevanje. Ovdje se nismo vodili nekim sitnim interesima, nego onime što je život. Vjerovao sam od početka da jedna cesta neće biti problem. Time smo pridonijeli stvaranju uvjeta za rekonstrukciju ove ceste u bliskoj budućnosti- rekao je gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel, rekavši kako je problem ove granice riješen u svega par mjeseci.

Potpisivanjem Sporazuma omogućena je i izgradnja prometnice do izletišta na Japetiću, gdje kako se moglo čuti Grad Jastrebarsko ima velike planove.

-Drago mi je da smo tu te da na jedan kulturan i civiliziran način rješavamo jedan problem koji to zapravo i nije. Žao mi je što ovaj primjer ne slijede drugi gradovi i općine. Izgleda kako su sada moderni ti granični sporovi. Ja ću samo reći kako smo mi ovdje zbog građana i rješavanja njihovih problema- istaknuo je gradonačelnik Samobora Krešo Beljak.

Ukupna površina otpisa površine iz katastarske općine Šipački Breg, koja je administrativno u sastavu Grada Samobora, te pripisa u katastarskoj općini Sveta Jana, koja je administrativno u sastavu Grada Jastrebarskog, iznosi približno 10 500 m2, dok ukupna površina otpisa površine iz katastarske općine Sveta Jana te pripisa u katastarsku općinu Šipački Breg iznosi 8 856 m2.

-Jesu ovo kluči grada? Je li ovo nova vlada? Je li Sraka lepi pucek?Je li Sudec morski cucek? Lepi pucek, morski cucek, kluči grada, nova vlada, fašničko je vreme sada!- poručuju iz Samobora gdje su sinoć ključeve Grada preuzeli Princ, Sraka,Sudac i Fiškal.

Gradonačelnik Krešo Beljak za utjehu je dobio utješnu nagradu- krafnu, a ono još važnije je kako sve probleme Samoboraca od sada rješava novopostavljena fašnička vlast.

Inače, prvog dana Fašnika na pozornici su se predstavili srednjoškolci i štićenici Centra Lug, a nakon što je gradonačelnik Krešo Beljak još jednom izgubio vlast, predavši je Princu, Sraki, Sucu i Fiškalu, velikom pozornicom zavladala je Crvena jabuka.

Grad su danas okupirale male maškare za koje je osmišljen cjelodnevni program, dok su večernji sati rezervirani za koncert Vatre.

Proračun Grada Samobora u ovoj bi godini trebao iznositi 237,5 milijuna kuna, što je u odnosu na 2017. povećanje od 19,1 milijun kuna.

Pročelnik za financije Željko Radovanić u svom je izlaganju istaknuo kako će se ovakvim proračunom i nadalje omogućiti praćenje svih potreba svih građana, kao i podizanje standarda od komunalne do društvene infrastrukture. Za takav prijedlog proračuna bilo je 16 vijećnika, šest ih je bilo protiv, dok su dva vijećnika ostala suzdržana.

Gradonačelnik Krešo Beljak pozvao je tom prilikom sve vijećnike da ubuduće zajedno i konstruktivno pokušaju doći do konsenzusa kada su u pitanju važne odluke za Grad.

Ne propustite

Potrošači su odlučili: najukusnija jagoda je Raurica

Potrošači su odlučili: najukusnija jagoda je Raurica

Sorta jagode Raurica najukusnija je sorta koju uzgajaju članovi Udruge...

Do četvrtka traje Festival jednakih mogućnosti

Do četvrtka traje Festival jednakih mogućnosti

-Radionicama i kulturnim programom naredna tri dana pokazujemo kako izgrađujemo...

Meksikanci na platno stavili film o slavnoj generaciji Vatrenih

Meksikanci na platno stavili film o slavnoj generaciji Vatrenih

U Kaptol Boutique kinu sinoć je premijerno prikazan dokumentarni film...

Sve je spremno za Floraart

Sve je spremno za Floraart

Više od 220 izlagača, nikada atraktivniji izložbeni prostor Bundeka od...

Zagrebački maturanti slave svoj dan

Zagrebački maturanti slave svoj dan

U povodu obilježavanja završetka nastave srednjoškolskog obrazovanja učenika završnih razreda...

Ocijenjeno 15 sorti jagoda

Ocijenjeno 15 sorti jagoda

U Jastrebarskom, u Izletištu „Kljun“, održano je potrošačko ocjenjivanje jagoda....

Izmjene na tramvajskim noćnim linijama

Izmjene na tramvajskim noćnim linijama

Noćna linija 31Do jutarnjih sati ponedjeljka, 4. lipnja zbog radova...