Energetska obnova zgrade Javne uprave te Glazbene škole, kao i izgradnja Kulturno-informativnog centra za Dugo Selo izuzetno su važni projekti, jer je to nadogradnja strategija Pametnog grada, koji za sobom povlači uštedu energije, vremena i prostora.

-Taj projekt smo započeli izradom strategije, nakon čega je na red došla javna rasvjeta. Tu smo bili vrlo uspješni, i kroz naredno vrijeme dokazat ćemo da je ovaj model najbolji. Uostalom, sada ga prihvaćaju i druge jedinice lokalne samouprave. Rasvjeta osim što omogućuje uštedu energije, donosi i nove mogućnosti, a to su wi-fi, kamere, meteorološke stanice i sve drugo što se može staviti. Drugim riječima, uz taj sustav javne rasvjete dobili smo i komunalno praćenje- kaže gradonačelnik Nenad Panian.

Drugi dio odnosi se na energetsku uštedu u zgradama u vlasništvu grada, u prvom redu to su zgrada Javne uprave te Glazbene škole koje će kroz dogledno vrijeme biti energetski obnovljene, dok će KIC biti kruna svega.

-To je stari projekt od gospodina Mahača, koji se nama dopao te smo sada izmijenili dio stavaka koji ide prema toj aglomeracijskoj ponudi. Provedbom ovog projekta moći ćemo useliti one strukture koje su bile razvedene po cijelom gradu- istaknuo je gradonačelnik.

Drugim riječima, radi se o kapitalnom projektu koji je tražio maksimalan angažman svih struktura u Gradu, jer je projektna dokumentacija bila stara u nekim dijelovima i preko deset godina.

-Trebalo je raditi sve otpočetka, no u ovih sedam- osam mjeseci uspjeli smo to pripremiti kako bi bili spremni za natječaj te da ovaj projekt možemo prijaviti 20. rujna. Ukupna vrijednost projekta s PDV-om, samo za gradnju bez sadržaja iznosi 13 milijuna kuna- rekao nam je pročelnik za financije i gospodarstvo Dugog Sela Dean Dragičević.

Što se sadržaja unutar KIC-a tiče, naći će se tu mjesta za stalnu postavu muzeja, dio programa Pučkog otvorenog učilišta, gradsku vijećnicu koja će imati multifunkcionalni sadržaj te salu za vjenčanja.

Na 11. sjednici Gradskoga vijeća Dugo Selo održanoj 5. srpnja vijećnici HDZ i BM 365 nisu prihvatili izmjene i dopune Proračuna Grada za 2018. godinu, te je prijedlog odbijen je većinom od 9 glasova vijećnika. Četvero je vijećnika podržalo prijedlog izmjena, a troje se suzdržalo od glasovanja.

Nakon danih priopćenja jedne i druge strane, očekivao se novi prijedlog izmjena proračuna, oko kojega očito nije postignuto suglasje tako nije sazvana sjednica Gradskoga vijeća. To je bio povod za današnju tiskovnu konferenciju koju je održao Gradonačelnik grada Dugog Sela sa zamjenicom Jasminkom Kokot Bambić i pročelnikom za gospodarstvo i financije Deanom Dragičevićem.

-Cijelu ovu situaciju blokiranja poslovanja Grada i sazivanja sjednice Gradskog vijeća najbolje je prokomentirao jedan od naših sugrađana s kojim sam pričao neki dan. On je rekao da građane ne zanima kada i koliko puta se budemo mi sastajali, jesu li i kada gradski vijećnici na godišnjim odmorima te kako se pojedine stavke prikazuju u proračunu. Građane zanima rezultat, da se projekti provode te da se grad razvija. Dakle, javnost ne želi da ih uvlačimo u nekakve naše međusobne rasprave, već žele vidjeti rezultate i gotove projekte – naglasio je gradonačelnik Panian te dodao:

-Ovdje pričamo o projektima koji trebaju biti realizirani kao rezultat našeg zajedničkog dogovora oko proračuna. Ja kao gradonačelnik želim da Dugo Selo, kroz ovaj rebalans proračuna, koji moramo donijeti, te kroz proračune u nadolazećim razdobljima, želim da našim sugrađanima osiguramo više značajnih projekata.

Rebalansom proračuna između ostalog trebala bi se osigurati sredstva za; reciklažno dvorište, projekt 54+ Radost življenja, Omladinsku ulicu u Ostrni, energetsku obnovu zgrade gradske uprave, energetsku obnovu glazbene škole, obrazovno informativne za gospodarenje komunalnim otpadom te projekt gospodarenja otpadom.

U nazočnosti ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, ministra rada i mirovinskoga sustava Marka Pavića u Muzeju Mimara održana je svečana dodjela ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu Poziva na dostavu projektnih prijedloga Umjetnost i kultura za 54+, među kojima je od odabranih 40 projekata i Grad Dugo Selo koje je prijavilo projekt „Radost življenja“ koji će provoditi partneri Grada – KUD „Preporod“ i Pučko otvoreno učilište Dugo Selo. Ukupna vrijednost projekta je gotovo 807 tisuća kuna.

Cilj projekta je, poboljšanje kvalitete života i socijalne kohezije, uz jačanje društvenih i kreativnih sposobnosti osoba dobi iznad 54 godina, kao i omogućavanje njihovog sudjelovanja u kulturno-umjetničkim aktivnostima i tradicijskoj promociji grada Dugog Sela. Projekt je zamišljen kao spoj tradicijske kulture i vrijednosti, obogaćen elementima moderne glazbe i dramske umjetnosti s namjerom jačanja kulturnog identiteta i razvoj umjetničke publiku, a provodit će se u vidu raznovrsnih radionica i tečajeva.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s Ministarstvom potpisao je gradonačelnik Nenad Panian.

Gradsko vijeće Dugog Sela jučer je zasjedalo po 11. puta u ovome sazivu. Dnevnom redu na kojem je najvažnija točka bila rebalans proračuna koji je od strane vladajućih odbijen, prethodio je Aktualni sat, na kojem nije nedostajalo „vrućih“ pitanja za gradonačelnika Nenada Paniana. Jedno od njih koje se proteže unazad nekoliko sjednica je i ono oko zapošljavanja pročelnika za gospodarstvo i financije Deana Dragičevića. Želeći da se činjenice oko njegova zapošljavanja razjasne pitanje te tematike postavila je vijećnica Sunčana Žuteković.

-Zanima me što se točno dogodilo sa zapošljavanjem pročelnika za gospodarstvo i financije, odnosno zbog čega je ponovljen natječaj kako ljudi više ne bi pričali priče- upitala je vijećnica Žuteković.

Gradonačelnik Nenad Panian zapošljavanje pročelnika Deana Dragičevića objasnio je čitajući priopćenje, na koje se odlučio iz razloga kako ga se ne bi kao i svaki puta do sada lovilo za svaki zarez i riječ. U svom obrazlaganju gradonačelnik je istaknuo kako je prozivani pročelnik Dragičević u ponovljenom natječaju u priloženoj dokumentaciji dokazao da zadovoljava tražene uvjete te je ponovo primljen na posao.

-S obzirom na sve navedeno, a referirajući se na obmanjivanje javnosti putem političkog i medijskog prostora te vijećničkih pitanja nanesena je šteta gradu Dugom selu te osobno imenovanom pročelniku. Pojedine političke opcije, ali i pojedinci objavljivali su samo dijelove iz dokumentacije inspekcijskog nalaza, odnosno iz konteksta vadili dijelove zapisnika Ministarstva uprave te tako insinuirali mišljenje javnosti. Također je znakovito da navedene članke zakona o službenicima i namještenicima u lokalnoj samoupravi ne poznaju vodeći ljudi, koji su pravne struke- istaknuo je između ostalog gradonačelnik Nenad Panian.

Na odgovor gradonačelnika Nenada Paniana osvrnuo se i predsjednik Gradskog vijeća Darjan Budimir koji je kako bi se maknule sve sumnje zatražio da se svim vijećnicima dostavi rješenje o imenovanju pročelnika za gospodarstvo i financije, kao i sva potrebna dokumentacija, što je gradonačelnik tijekom Vijeća i učinio.

-Ne sviđa mi se to što spominjete vodeće ljude pravne struke u Gradu, s obzirom na to da je povjerenstvo koje je imenovano od vas sprovodilo taj natječaj sukladno zakonu. Ako netko u tome nije sudjelovao ne može se samo tako prozivati. Znakovito je to da je Gradsko vijeće o tome više puta raspravljalo- kazao je predsjednik Gradskog vijeća Darjan Budimir.

Prve izmjene i dopune proračuna Grada Dugog Sela nisu naišle na odobravanje većine u Gradskom vijeću, koja je s devet glasova protiv odbila predloženi rebalans proračuna od strane gradonačelnika Nenada Paniana.  Njegov prijedlog kojim se proračun trebao povećati za 23,7 milijuna kuna te iznositi 118, 3 milijuna kuna podržala su četiri vijećnika, dok su tri ostala suzdržana.

Predloženo povećanje proračuna koje je nakon poduže konstruktivne rasprave odbijeno trebalo je donijeti uređenje Kulturno-informativnog centra, nabavu opreme za zbrinjavanje komunalnog otpada, investicije u Dječjem vrtiću, obnovu zgrade Gradske uprave i Glazbene škole, uređenje prometnica te druge radove.

-Projekti su za pohvalu, no sve je to pod velikim upitnikom, jer prihodovna strana neće biti ostvarena u tim iznosima. Maksimalni prihod je 45 milijuna kuna te smo i lani bili na toj razini. Imat ćemo problema s manjkom u proračunu. Nisam zlonamjeran, no žao mi je što je izbačeno dosta projekata, a stavljeni su novi. Ja bih bio presretan da se to realizira- kazao je bivši gradonačelnik, a sadašnji vijećnik HDZ-a Stipe Velić.

Gradonačelnik Panian odgovori je kako je Grad do sada potpisao ugovore vrijedne 10,4 milijuna kuna.

-Samim time i proračun od onih 45 milijuna kuna bit će veći za taj iznos- rekao je Panian, uz kojeg su stavke proračuna i važnost usvajanja obrazlagali pročelnik za gospodarstvo i financije Dean Dragičević i Marica Knezić.

Međutim, većina u Vijeću ostala je kod stava kako je predloženi rebalans proračuna prenapuhan, kao i projekti koji su prema njihovu mišljenju neostvarivi u predstojećem vremenu.

-U 12. mjesecu smo vas upozoravali kako je proračun prenapuhan. Ista situacija je i sada s rebalansom koji je također prenapuhan i šupalj. Dvije trećine ondašnjih projekata su izbačene, a predloženi su novi čije je ostvarenje upitno. Ono što nas smeta je to što je maknut projekt III. Osnovne škole. Žalosno je ako se na to gleda kao na projekt HDZ-a, a ne kao na potrebu- kazao je predsjednik Gradskog vijeća Darjan Budimir pozvavši gradonačelnika i njegove suradnike da proračun dorade i ponovno s njime izađu pred Vijeće.

-Svi predloženi projekti su stvarni projekti. Prije nije bilo hrabrosti za ulazak u njih. Ozbiljnost proračuna nije u tome da li imate novce, nego kako doći do njih. Što se škole tiče mi ćemo od županije tražiti 680 tisuća kuna. Bez obzira na sve ja ću i dalje nastaviti krvnički raditi kao i do sada, jer želja mi je da Grad ide prema naprijed- u završnom je obraćanju istaknuo Nenad Panian, kojem nakon odbijanja rebalansa proračuna nije preostalo ništa drugo nego da s dnevnog reda povuče i točke na koje su se odnosile te izmjene i dopune proračuna.

Perivojem Ivane Brlić Mažuranić u Dugom Selu, danas je odisala samo pozitivna i opuštena atmosfera. U ležernoj piknik atmosferi po četvrti je puta održan JAGOdan i Cremeraj koji je u Perivoj privukao brojne posjetitelje, koji su tijekom cijelog dana mogli uživati u bogatom i raznovrsnom programu koji su za njih pripremili organizatori ove manifestacije, Pučko otvorene učilište koje je ujedno održalo i Dane otvorenih vrata svoje ustanove.

-Mislim da je bilo atraktivnog i sadržajnog programa u kojem je svatko mogao pronaći nešto za sebe. Vrijeme nas je poslužilo i mislim da su svi uživali- rekao je ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Dugo Selo Nenad Haleuš Mali.

Tom prilikom mogle su se kušati prave, mirisne jagode lokalnih proizvođača, a svoje kulinarske sposobnosti u pripremi džemova uz gradonačelnika Nenada Paniana, koji je kako smo mogli čuti lani bio najbolji, pokazali su i članovi Udruge umirovljenika, KUD-a Preporod te Savskih lađara, a svoj je specijalitet pripremio i Branko Galenić- Žuti.

-Za ovu prigodu našao sam jedan specijalni recept s malo francuskih sastojaka; to je liker od naranče, sirup od limuna, malo vanilije i šećera da bude slađe. Ja volim kuhati i zadovoljiti ukus drugih, a ako se sve pojede, to znači da je bilo fino- kazao je gradonačelnik Nenad Panian kojem je kao i većini njegov sugrađana najvažnija bila dobra zabava.

-Ovdje sam da uživam i da ljudima pružim da vide da njihov gradonačelnik nešto radi. Upravo na tome da grad učinimo dostupnim građanima moramo svi zajedno težiti. Trebamo stvoriti tu pripadnost gradu, da se ljudi počnu upoznavati i da svi budemo malo drugačiji nego što smo bili do sada, da ne sumnjamo jedni u druge te da jedni drugima pružimo priliku- zaključio je gradonačelnik dok je pripremao svoju deliciju od domaćih jagoda.

Pomoćnik ministrice obrazovanja Vlado Prskalo proveo je dan u obilasku srednjih škola na području Zagrebačke županije. U današnjem obilasku koji je za cilj imao uvid u rad škola i opremanje strukovnih škola.

-Želimo vidjeti kakve kapacitete škola ima i što im je najpotrebnije da bi bili još bolja i uspješnija škola- istaknuo je Prskalo.

Buduće opremanje škole mogu ostvariti na tri načina; kroz centre za kompetentnost, državni proračun i eksperimentalno opremanje škola. Upravo kroz to opremanje školama se smiješi još svjetlija budućnost, koju će Srednja škola Dugo Selo zasigurno ostvariti i kroz provođenje eksperimentalnog programa Škole za život.  

-To znači da ide novi kurikulum za gimnaziju i kod četverogodišnjih strukovnih opće obrazovnih predmeta. Veselimo se tome što smo dobili priliku da opremimo školu, za što su se otvorile i nove mogućnosti. To će zasigurno biti u prilog školi za kvalitetniji rad s učenicima- kazala je ravnateljica Srednje škole Dugo Selo Darinka Svetec.

Srednja škola Dugo Selo osnovana je 2002. godine i trenutno je pohađa 670 učenika u 11 obrazovnih programa. Upravo kroz ulaganje u školstvo svoju budućnost vidi i Dugo Selo koje nizom mjera želi podići taj standard.

-Mi već sada gledamo profile koji će nam trebati u budućnosti i zajedno s ministarstvima planiramo dosita vidjeti koja su nam zanimanja potrebna i kako motivirati đake da u tim zanimanjima nastave svoj posao, te da se kasnije usavršavaju. Posla će biti, i to sve više i više. Nadamo se da će to učenici shvatiti ozbiljno i da je njihova budućnost upravo u Dugom Selu, a ne negdje vani- ispričao je gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian.

Obilasku pomoćnice ministrice Vladi Prskalu priključili su se i zamjenik župana Hrvoje Frankić te resorna pročelnica Zagrebačke županije za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kultura Mirela Gajić Katalenac.

Nakon što je Grad Dugo Selo prije dva tjedna Dugoselskom komunalnom i poduzetničkom centru predao strojeve za uređenje Grada koji su obuhvaćali flakserice, kosilice, traktorsku kosilicu, utpuhivače za lišće te škare za živicu. Nabavka i opremanje dolaskom višenamjenskog stroja vrijednog gotovo pola milijuna kuna sada zgotovljena.

Novi stroj koji će složiti osim za košnju zelenih površina, moći će se koristiti i druge svrhe od čišćenja ulica do posipavanja kolnika. Kako stroj radi, koji je od milja nazvan „crveni Ferrari“ iskušao je i gradonačelnik Nenad Panian prilikom današnje košnje igrališta Nogometnog kluba Dugo Selo.

-Sada imamo sve. Pred nama je sada da ljude krenemo učiti o recikliranju koje nas očekuje. Također čekamo i natječaj za nabavku kanti. Posla je puno no odlučno idemo prema naprijed- rekao je gradonačelnik Nenad Panian.

Nakon što su gradonačelnik Nenad Panian i direktor tvrtke Omega Software d.o.o. Goran Mihalić potpisali ugovor je vrijedan 7,2 milijuna kuna i službeno je započela obnova javne rasvjete na području Dugog Sela novim rasvjetnim tijelima LED tehnologije.

-Ukupno će se postaviti 2402 komada novih rasvjetnih tijela čije bi postavljanje trebalo biti gotovo u narednih trideset dana. Ovime ćemo raditi uštedu od 67 posto, a drugo važno je što je ovdje riječ o javno-privatnom partnerstvu, tako da se nismo zadužili- kaže gradonačelnik Panian.

Osim na postavljanju javne rasvjete u Dugom Selu je otvoreno više gradilišta. Radovi u Omladinskoj ulici i reciklažnom dvorištu napreduju svojom dinamikom.

-Krećemo i s radovima u Ferenčakovoj ulici gdje je su riješeni problemi koji su postojali, a ovih dana asfaltirat ćemo i parking kod Osnovne škole Ivana Benkovića. Krenut će i radovi u Gospodarskoj ulici, kao i cijeli niz drugih aktivnosti- rekao nam je gradonačelnik Nenad Panian.

Ministar zaštite okoliša i energetike dr.sc. Tomislav Ćorić i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Dubravko Ponoš potpisali su sedam ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za edukativne programe o održivom gospodarenju otpadom. Među potpisnicima su s područja Zagrebačke županije Dugo Selo i Sveti Ivan Zelina, uz koje su ugovore potpisali i predstavnici Rovinja, Bjelovara, Đurđevca te općina Gornja Rijeka i Donja Voća.

Ministarstvo sufinancira do 85 posto prihvatljivih troškova

Ministarstvo je sredinom veljače 2018. objavilo poziv za dostavu projektnih prijedloga za provedbu izobrazno-informativnih aktivnosti, a gradovima i općinama sufinancirat će se do 85 posto prihvatljivih troškova projekta. Ovisno o broju stanovnika koji će biti obuhvaćen edukativnim aktivnostima, jedinice lokalne samouprave mogu dobiti od 250 tisuća do maksimalnih 3,6 milijuna kuna po pojedinom projektu. Ministar zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislav Ćorić naglasio je kako su temeljem Zakona o održivom gospodarenju otpadom jedinice lokalne samouprave dužne na svojim područjima provoditi izobrazno-informativne aktivnosti.

-Za to smo im kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ osigurali ukupno 47,2 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava. Do sada je na ovaj poziv pristigla 61 prijava čime će programima biti zahvaćeno oko pola milijuna ljudi, a očekujemo i nove prijave do iskorištenja sredstava- istaknuo je Ćorić. 

Ukupni iznos EU sredstava za sedam potpisanih ugovora je veći od 3,6 milijuna kuna.

-Svijest o važnosti komunikacije na temu odgovornog postupanja s otpadom se sve više prepoznaju kao jedan od stupova suvremenih sustava održivog gospodarenja otpadom. Ovi edukativni programi tematski se nastavljaju i nadopunjuju s nacionalnom edukativnom kampanjom popularno nazvanom „Nisam za bacit!“ koju su Fond i Ministarstvo počeli provoditi početkom ove godine, a kojom promoviramo hijerarhiju pravilnog i odgovornog postupanja s otpadom. Možete imati najbolje strategije i planove, no sve će to ostati „mrtvo slovo na papiru“ ako nemate podršku javnosti u ostvarivanju ciljeva, u ovom slučaju građane koji će odgovorno postupati s otpadom kojeg proizvedu u svojim kućanstvima- izjavio je Ponoš.

Dugom Selu 464 tisuće kuna

Dugo Selo na natječaj je prijavilo projekt „Pravilno odvoji, čist grad osvoji“ , za što im je Ministarstvo osiguralo 464 tisuće kuna. Inače, ukupna vrijednost projekta je nešto veća 546 tisuća kuna, tako da će preostali dio od 82 tisuće kuna osigurati Grad.

-Samim time što smo dobili i sredstva za izgradnju reciklažnog dvorišta, nastavak toga je i informacija, učenje i edukacija o pravilnom razvrstavanju otpada i o načinu na koji ćemo se u budućnosti, najkasnije od 1. studenoga ove godine, ophoditi prema našem gradu, prema našem otpadu. Ova sredstva iskoristit ćemo za štampanje letaka, brošura, reklama, radio i TV emisija, radionica – svi mi učit ćemo zajedno- rekao je gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian.

Stranica 1 od 4

Ne propustite

Završeni redovni godišnji servisi na bazenima Grada Zagreba

Završeni redovni godišnji servisi na bazenima Grada Zagreba

Radovi na bazenima SRC Šalata, Iver, Jelkovec i Zimsko plivalište...

Nastavak radova na Aveniji Dubrovnik mijenja trase autobusnih linija

Nastavak radova na Aveniji Dubrovnik mijenja trase autobusnih linija

U tijeku je druga faza uređenja sjevernog kolniku Avenije Dubrovnik,...

Izložba "Bunjevačko veliko ruvo" do 30. rujna u Etnografskom muzeju

Izložba "Bunjevačko veliko ruvo" do 30. rujna u Etnografskom muzeju

Izložba posvećena ženskoj tradicijskoj svečanoj odjeći "Bunjevačko veliko ruvo" svečano...

Privremena regulacija prometa na Aveniji Dubrovnik

Privremena regulacija prometa na Aveniji Dubrovnik

Za potrebe izvođenja radova uređenja sjevernog kolnika Avenija Dubrovnik na...

Ulica Orešje do 2. rujna bez prometa

Ulica Orešje do 2. rujna bez prometa

Za potrebe izvođenja radova sanacije javnog kanala ulica Orešje kod...

Prijavite se i započnite svoj startup izazov!

Prijavite se i započnite svoj startup izazov!

Ove godine Grad Zagreb spaja svoje najznačajnije projekte za razvoj...

U promet pušten rotor na križanju Sarajevske i Avenije Dubrovnik

U promet pušten rotor na križanju Sarajevske i Avenije Dubrovnik

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnica, pustio je u promet...

Dužijanca u Zagrebu

Dužijanca u Zagrebu

U organizaciji Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca iz Srbije, na središnjem...