Rebalansom proračuna u prosincu Zajednici športskih udruga i saveza Zagrebačke županije zahvaljujući amandmanu HDZ-a osigurano je dodatnih 500 tisuća kuna koje će se utrošiti na stipendiranje sportaša. Upravo su sredstva namijenjena za vrhunske sportaše, koja još nisu doznačena Zajednici bila razlogom pitanja koje je na Aktualnom satu Skupštine Zagrebačke županije postavio vijećnik HDZ-a, Vladimir Bregović.

-Vidljivo je da u Zagrebačkoj županiji ima sredstava. ja ovdje pitam što je s realizacijom, jer naša djeca čekaju realizaciju, sredstava ima. Molim izvršnu vlast da pokrenemo ovu situaciju kako bi naši sportaši mogli raditi ono u čemu su najbolji, predstavljati Zagrebačku županiju, svoje klubove i gradove. Krenimo što prije u realizaciju, jer u proračunu su sredstva predviđena i ona postoje- rekao je Vladimir Bregović.

Župan Stjepan Kožić kazao je kako je realizacija krenula već davno, jer ugovor sa Zajednicom športskih udruga i saveza već je potpisan.

-Program javnih potreba u športu, kulturi i tehničkoj kulturi nije bio izmijenjen te je zato bio potpisan ugovor koji je bio evidentan iz tog programa. Jasno, da radimo na tome da i taj iznos koji je osiguran kroz amandman, jer aneks sporazuma do iznosa koji je osiguran u proračunu je pripremljen i bit će potpisan kroz koji dan. Nema problema da bi nešto zaustavili ili ne bi osigurali- odgovorio je župan Kožić.

Članovi Izvršnog i Nadzornog odbora Zajednice športskih udruga i Saveza Zagrebačke županije, svoj su redovni radni sastanak održali u Općini Križ.

Na početku sastanka sve nazočne je kao domaćin pozdravio općinski načelnik Marko Magdić i predsjednica Zajednice športskih udruga Općine Križ, Tina Matanić. Oboje su istaknuli kako se nadaju da će suradnja između Zajednice športskih udruga i Saveza Zagrebačke županije te Zajednice športskih udruga Općine Križ u budućnosti biti intenzivnija, te da je ovo tek prvi u nizu sastanaka koji se održava u Općini Križ.

Sastanku kojeg je vodio predsjednik Zajednice športskih udruga i Saveza Zagrebačke županije Vladimir Bregović nazočilo je 9 članova Izvršnog i Nadzornog odbora. Svi oni pohvalili su rad općinske Zajednice športskih udruga i njenu suradnju s Općinom Križ za dobrobit svih sportaša, a posebno djece.

Uoči sutrašnjeg proglašenja najboljih sportaša i kolektiva Zagrebačke županije porazgovarali smo s predsjednikom Zajednice športskih udruga i saveza Zagrebačke županije, Vladimirom Bregovićem koji je na toj dužnosti od 2009. godine. Lani je dobio povjerenje za novi treći mandat. Što je učinjeno u proteklom vremenu, kakva je budućnost sporta Zagrebačke županije, ali i općenito sporta u Hrvatskoj otkrio nam je sam predsjednik. Naravno, dotakli smo se i teme hrvanja, budući da je gospodin Bregović i predsjednik Hrvatskog hrvačkog saveza koji svake godine bilježi sve bolje rezultate.

Na čelu Zajednice športskih udruga i saveza Zagrebačke županije ste od 2009. godine, punih devet godina je iza Vas, pa kako sada gledate na to razdoblje koje ste proveli na čelu krovne sportske organizacije u Zagrebačkoj županiji?

Mislim da sve to vrijeme možemo okarakterizirati kao jednu stabilnost praćenja vrhunskog sporta. Naravno, da je Zagrebačka županija ta koja je financijer, međutim u stručnom dijelu Zajednica je ta koja promišlja i predlaže Javne potrebe u sportu Zagrebačke županije. Mi smo se opredijelili za vrh kvalitete sporta i mislim da smo po tom pitanju napravili dobar posao i da ga radimo, no isto tako znamo što bi htjeli.

Pa što je to što bi htjeli?

Ono što bismo mi htjeli to je da imamo maksimalno praćenje naših vrhunskih sportaša koji su se sportom počeli baviti u Zagrebačkoj županiji, te da oni svoje najbolje rezultate postižu upravo u Zagrebačkoj županiji praćeni od klubova i Saveza, odnosno od Zajednice kroz programe Zagrebačke županije, a da ne moraju tražiti svoj kruh negdje u bijelom svijetu. To je ono želim ja, a vjerujem i svi sportaši.

Korak prema tome je učinjen osiguravanjem dodatnih 500 tisuća kuna za Zajednicu športskih udruga i saveza Zagrebačke županije, što će se upravo iskoristiti za dodatno financiranje tih vrhunskih sportaša kroz njihove stipendije.

Daj Bože da nam svaka Skupština bude sa slatkim brigama da radimo rebalans proračuna u kojem dižemo ukupna sredstva za 10 posto. U tom smislu mislim da smo napravili dobar posao, jer 300 tisuća kuna je namijenjeno za stipendije, 100 tisuća kuna je za međunarodni program, a isti je iznos namijenjen i za školovanje kadrova. 

Rezultati sportaša u Vašem mandatu bili su zaista sjajni, uz europske i svjetske medalje u Zagrebačku županiju su stigle i one olimpijskog i paraolimpijskog sjaja.


Upravo je to onaj cilj, no isto tako naš je cilj da zadržimo te sportaše kako bi te medalje i dalje dolazile u Zagrebačku županiju. Naravno, da ne smijemo zaboraviti niti na sjajne uspjehe mlađih kategorija.

Zagrebačka županija ima široku sportsku lepezu, pa koji je sport perjanica na ovim prostorima?

Ne bih ga mogao posebno istaknuti, jer imamo fantastične nogometaše. Možemo mi pričati što hoćemo, no mi imamo prvoligaša, drugoligaša, te trećeligaše koji su itekako uspješni. To je jako veliki pogon uz sve one klubove koji igraju pod okriljem Nogometnog saveza Zagrebačke županije. Nikako ne smijemo zaboraviti niti pojedinačne sportove gdje naši sportaši također postižu impozantne rezultate. Tu je i rukomet, te kuglanje. Svi oni doprinose toj vrhunskoj slici cjelokupnog sporta Zagrebačke županije, tako da se njima možemo samo ponositi i osiguravati im ono što je naša zadaća da oni i dalje mogu postizati takve, ako ne i bolje rezultate.

Kad se sagleda sport Zagrebačke županije, gdje je on u odnosu na ostale županije i Grad Zagreb?

Mi smo kvalitativno na vrhunskoj razini, a isto tako i kvantitativno, jer imamo oko 25 tisuća sportaša. Ono što nam nedostaje za još bolje rezultate su upravo ta dodatna sredstva. Ja sam puno govorio u prošlim mandatima da je nama u sportu u Hrvatskoj potreban jedan stalni postotak financiranja sporta koji bi bio obavezan. 

Vi dolazite iz svijeta hrvanja, koje u Hrvatskoj posljednjih godina kotira jako dobro. Rezultati su sve bolji, a na kraju krajeva Božu Starčevića nijanse su dijele i od olimpijske medalje.

Što se tiče hrvanja na županijskoj razini imamo četiri kluba tako da postoji i mogućnost za osnivanje županijskog hrvačkog Saveza. Dugo godina na nivou Hrvatske ovaj je sport bio u zimskom snu. No, sredinom 2000.-tih godina krenuli smo s ozbiljnom organizacijom u čemu smo i uspjeli. U 20 godina imali smo tek četiri međunarodne medalje, dok smo sada na razini tri do četiri međunarodne medalje na godišnjoj razini.

Šlag na tortu zasigurno bi bila olimpijska medalja.

Apsolutno. Na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru smo je i zaslužili. Uostalom, to nam je priznao i cijeli svijet. No, da sada ne ulazimo u „špotanje“ sudaca, sada je pitanje kada će taj rezultat biti, a ja sam uvjeren kako će to biti već u Tokiju.

Zagreb je nedavno ugostio jedan vrlo jak međunarodni Grand Prix na kojem se okupilo jako lijepo društvo.

Samu kvalitetu natjecanja digli smo do vrha, jer tu je bilo čak 14 osvajača medalja na najvišim smotrama. Ove godine na turniru su nastupili natjecatelji iz 21 zemlje, što dovoljno govori o kvaliteti turnira. Sada smo prepoznati i od drugih, a u onom organizacijskom dijelu sada nas i drugi pomalo kopiraju. Od ovog smo turnira napravili ono što on i zaslužuje, spektakl.

Ima li kod mladih interesa za hrvanje?

Naravno da ima, jer mi smo stalno prisutni po školama kroz naš kadar. U hrvanju imamo jako puno školovanog kadra koji se ciljano školovao za profesore na Kineziološkom fakultetu. U tom smislu mi imamo tradiciju, a to je ono najbitnije, jer oni uče našu djecu vrijednostima sporta.

Kakav je odnos države i Hrvatskog olimpijskog odbora prema sportskim savezima, može li ta suradnja biti bolja? 

Uvijek može biti bolje. Hrvatski olimpijski odbor prati naše programe, no uvijek nam fali za onu kvalitetu. Svaki sportaš i svatko iz nacionalnog saveza će vam to potvrditi. Da bi država mogla više, naravno da bi, no i sami znate kako je financiranje sporta od strane države vezano uz rezultate i dibit Hrvatske lutrije. Kada taj postotak uspoređujemo s ostalim europskim državama, imamo još puno prostora za napredak, jer naš sport nije sufinanciran iz dijela PDV-a, zbog čega ja priželjkujem da malo uđemo i u taj dio kolača.

Sutra će zajednica športskih udruga i saveza Zagrebačke županije proglasiti najbolje u sportu za 2017. godinu, pa po čemu ćete Vi pamtiti godinu iza nas?

Mislim da se mi kao Zajednica imamo čime pohvaliti, te da ćemo se s osmjehom na licu prisjetiti svega onoga lijepog iz te 2017. godine. Onom što ostaje su rezultati naših sportaša kojih je jako puno, tako da je nikoga ne želim isticati. Uostalom, rezultati su ono što u sportu i trebamo jedino pamtiti.

Zajednica športskih udruga i saveza Zagrebačke županije održala je sinoć u Velikoj Gorici drugu redovnu sjednicu na kojoj je na dnevnom redu bila samo jedna točka; I. izmjene i dopune javnih potreba u sportu za 2018. godinu. 

Na posljednjoj sjednici održanoj 18. prosinca u Jastrebarskom postojala je vjerojatnost kako će se program javnih potreba u sportu biti uvećan za 500 tisuća kuna. To se i obistinilo, jer na sjednici Skupštine vijećnici HDZ-a zatražili su to povećanje koje je na kraju i izglasano. Takvom odlukom program javnih potreba u sportu Zagrebačke županije za 2018. godinu iznosi 5 325 000,00 kuna.

Od dobivenog iznosa 300 tisuća kuna namijenjeno je za stipendije.

-Moramo čuvati vrhunske sportaše kako bi oni što bolje rezultate ostvarivali u Zagrebačkoj županiji- poručio je predsjednik Zajednice športskih udruga i saveza Zagrebačke županije Vladimir Bregović.

Od ostatka iznosa 100 tisuća kuna namijenjeno je za međunarodni program, dok će se isti iznos utrošiti i za usavršavanje i školovanje kadrova. Takvom raspodjelom nitko od prisutnih skupštinara nije bio nezadovoljan, te su svi odreda izrazili svoje zadovoljstvo istaknuvši kako je novac namijenjen za stipendije sportaša najbolje i najpoštenije utrošen novac.

Uoči početka sjednice okupljene delegate pozdravila je pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirela Katalenac poručivši im kako su im njezina vrata uvijek otvorena.

Ne propustite

Zagrebački HSS predlaže uvođenje aparata za kupnju karata na svakoj stanici

Zagrebački HSS predlaže uvođenje aparata za kupnju karata na svakoj stanici

Zagrebački HSS je izdao priopćenje povodom poskupljenje parkinga i nove...

Britanski glumac Dan Richardson na ZeGeVege festivalu

Britanski glumac Dan Richardson na ZeGeVege festivalu

Na ovogodišnjem ZeGeVege festivalu koji će na zagrebačkome Trgu bana...

Dvodnevni Forbidden Beach party u petak i subotu u Vintage Gardenu

Dvodnevni Forbidden Beach party u petak i subotu u Vintage Gardenu

Vintage Garden se vraća s nastavkom ljetovanja i za prvi...

Započeli radovi na Aveniji Dubrovnik

Započeli radovi na Aveniji Dubrovnik

Rano jutros, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić obišao je Aveniju Dubrovnik...

Velika Gospa obilježava se i u marijanskom svetištu u Remetama

Velika Gospa obilježava se i u marijanskom svetištu u Remetama

Od ranog jutra brojni hodočasnici dolazili su u marijanska svetišta...

Kravat pukovnija obilježava blagdan Velike Gospe

Kravat pukovnija obilježava blagdan Velike Gospe

Kravat pukovnija danas obilježava blagdan Velike Gospe svečanom Smjenom straže...

Izmjene na linijama 222, 295, 307 i 308

Izmjene na linijama 222, 295, 307 i 308

Autobusne linije 222 (Remetinec – Žitnjak), 295 (Zapruđe – Jakuševec...

Raskrižjem Opatička/Kamenita do 31. kolovoza nema prometa

Raskrižjem Opatička/Kamenita do 31. kolovoza nema prometa

Zbog potrebe izvođenja radova rekonstrukcije prometnice raskrižjem Opatička/Kamenita do petka...