-Svi vam je poznato da je krajem prošle godine donijeta Strategija razvoja cikloturizma Zagrebačke županije. Zanima me u kojoj je fazi taj projekt, koje učinke možemo očekivati od samog projekta koji će u svakom slučaju donijeti dobre benefite za gospodarski rast, turistički razvoj te u končanici za sve žitelje Zagrebačke županije-upitala je na Aktualnom satu posljednje sjednice Zagrebačke županije vijećnica MOSTA Gordana Brcković.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Damir Fašaić istaknuo je kako Zagrebačka županija po pitanju cikloturizma radi dosta projekata, jer i Ministarstvo turizma sufinancira te projekte. Upravo, kroz razvoj cikloturizma na kontinentalnom dijelu vide mogućnost daljnjeg razvoja i jačanja turističke ponude.

-Jedan od projekata na kojem intenzivno radimo je Gren Way. To je projekt biciklističkih ruta uz rijeku Savu. Odluku o raspisanom natječaju za projektnu dokumentaciju jer je uložena žalba vjerojatno ćemo imati na jesen, tako da vjerujem da bi se tada i krenulo s projektiranjem ovog projekta. Na natječaj Ministarstva turizma prijavili smo i sufinanciranje određenih drugih projekata. Jedan od njih je označavanje cikloturističkih ruta na području Grada Jastrebarskog. Vrijednost projekta je 300 tisuća kuna, a odobreno nam je 150 tisuća kuna. Također, dobili smo i sredstva za izradu prometnog elaborata za označavanje cikloturističkih ruta na području cijele Zagrebačke županije. S time ćemo krenuti tijekom ovog mjeseca. Za tu namjenu odobrena su nam sredstva od 225 tisuća kuna, dok je vrijednost cijelo projekta 250 tisuća kuna- odgovorio je pročelnik Fašaić.

-Što Zagrebačka županija radi u smislu stvaranja uvjeta za navodnjavanje poljoprivrednih površina na svome području- upitala je na Aktualnom satu vijećnica MOSTA i potpredsjednica Županijske skupštine Ljubica Ambrušec.  

Kako je istaknuo pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Josip Kraljičković Zagrebačka županija ima određenu stručnu dokumentaciju koju je izradila za problematiku navodnjavanja, odnosno plan navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem, kao i regionalizaciju poljoprivredne proizvodnje s naglaskom na organizaciju voćarske i ratarske proizvodnje.

-Prijašnjih godina Zagrebačka županija sufinancirala je izgradnju vlastitog sustava za navodnjavanje, za što je izdvojeno oko 2,5 milijuna kuna za 160 gospodarstava. Ono što je trenutno važno to je pokretanje pilot projekta navodnjavanja poljoprivrednih površina. U tu svrhu uputili smo poziv svim našim gradovima i općinama da se očituju žele li sudjelovati u tome- rekao je Kraljičković.

Interes su od gradova pokazali Velika Gorica i Vrbovec, te od općina Križ i Dubrava.

-Na Program ruralnog razvoja jedini mogući prijavitelj je Zagrebačka županija, a moguće je ostvariti 100 posto povrata sredstava, dok je maksimalni iznos 15 milijuna Eura. Kada izaberemo pilot lokaciju, moramo dobiti suglasnost poljoprivrednih gospodarstava 70 posto na toj površini, gdje je minimalno potrebno 200 hektara. Vjerujem da ćemo to ove godine pripremiti te s Hrvatskim vodama krenuti u izradu dokumentacije, kako bi se mogli pripremiti i prijaviti na budući natječaj- kazao je pročelnik Josip Kraljičković.

Na prošlotjednoj sjednici Županijske skupštine vijećnici su jednoglasno prihvatili izvješće Policijske uprave zagrebačke o stanju i kretanju osnovnih sigurnosnih pokazatelja na području županije u 2017. godini što ga je predstavio načelnik Policijske uprave zagrebačke Marko Rašić.

-Po broju kaznenih djela na 100 tisuća stanovnika i dalje je najsigurnija županija u Hrvatskoj. Kada se sagleda broj kaznenih djela koja su počinjena na terenu koji pokrivamo 85 posto otpada na Grad Zagreb, a 15 posto na Zagrebačku županiju. Nakon detaljne analize svih sigurnosnih pokazatelja procjena je kako je stanje sigurnosti na području Zagrebačke županije povoljno i dobro, a isto tako cijenimo da je zadovoljavajuće stanje kretanja kriminaliteta, stanje javnog reda i mira te stanje sigurnosti u cestovnom prometu- istaknuo je načelnik PUZ-a Marko Rašić.

U prilog tome ide kako je stopa kriminaliteta za prošlu godinu u padu za više od pet posto u odnosu na isto razdoblje 2016. godine. Inače, tijekom 2017. godine na području Zagrebačke županije evidentirano je 5 366 kaznenih djela, što je za 130 kaznenih djela manje u odnosu na 2016. godinu.

-Navedeni pokazatelji potvrđuju da je služba dobro i pravovremeno organizirana sukladno vremenu i prostoru, te da je učinak prevencije dobar- kazao je Rašić.

S aspekta sigurnosti Zagrebačka županija ocijenjena je kao izuzetno sigurno i poželjno mjesto za život, a kako bi tome i dalje tako bilo velika pozornost i dalje će se usmjeravati na mnogobrojne preventivne programe te stručno usavršavanje policije.

Sedma sjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije donijela je i određene političke promjene, budući da su po prvi puta na skupštini sudjelovali članovi novoosnovane stranke Stjepan Kožić- nezavisna lista koja trenutno ima osam vijećnika. Od sada bivših HSS-ovih vijećnika na stranu župana Stjepana Kožića stali su; Slaven Barišec, Anđela Cirkveni, Ivana Fučkan, Vlado Horina, Štefica Kamenarić- Filipović, Boris Klemenić, Ivan Remenar i Ivan Zadravec.

-Klub od osam vijećnika čini mi se kao značaj broj s tendencijom rasta, ako tako smijem procijeniti. To zasigurno vijećnicima HDZ-a daje nadu da se na neki način oko određenih stvari možemo razgovarati i nadam se dogovoriti. Ako su programske osnove oko kojih bi se dogovarali to što bi bilo dogovor, onda se ja nadam da će biti još jednoglasnih odluka u Županijskoj skupštini- kazao je nakon izglasavanja rebalansa Proračuna župan Stjepan Kožić.

Suglasnost vijećnika glede rebalansa Proračuna naznaka je političke stabilizacije unutar Skupštine Zagrebačke županije. Hoće li tome tako biti i dalje pokazat će vrijeme.

-Ja temeljem jedne odluke koja je jako bitna ne bih ustvrdio da se politička situacija stabilizirala, ali bih ustvrdio da očito postoje pokušaji da na određeni način funkcioniramo tako da nam prije svega projekti i programi budu prioritet, a manje odnosi između političkih stranaka. Ako bi tako bilo, ja bih bio zadovoljan, jer to znači da bi se vratili na trag onoga što smo imali prijašnjih godina, a to je stabilnost, koja onda daje mogućnost realizacije svih projekata koje zajednički usuglasimo da se onda realiziraju- kazao je župan Kožić odbacivši da donošenje ove odluke znači da su članovi njegove stranke u klubu s HDZ-om.

-No s naše strane postoji dobra volja da se dogovaramo oko bitnih projekata i programa i da budemo prije svega na dispoziciji sugrađanima, poduzetništvu i svim ostalima koji na neki način pune Proračun Zagrebačke županije. Ako to nije tako, nego su međusobni sukobi i odnosi koji ne daju ovakav pristup bojim se da će najvećim dijelom onda izgubiti građani i poduzetništvo. Da li bi to značilo da je dobila politika? Mislim da politika nikada ne može dobiti, ako ove kategorije gube- zaključio je župan Stjepan Kožić.

Nakon što na sjednici u svibnju nije prihvaćen rebalans proračuna Zagrebačke županije, na danas održanoj sjednici dogodio se obrat te je predloženi rebalans proračuna od strane župana Stjepana Kožića prihvaćen jednoglasnom odlukom svih nazočnih skupštinara. Proračun sada tako iznosi nešto više 685 milijuna kuna i za 2,11 posto odnosno za 14,1 milijun kuna veći je u odnosu na Proračun donesen krajem 2017. godine. Izvorni Proračun povećan je za 2,84 posto odnosno za 10,3 milijuna kuna te sada iznosi 372 milijuna i 893 tisuće kuna.

-Do toga je došlo zato što smo prenijeli više sredstava iz 2017. godine nego što smo planirali, a drugi i osnovni razlog je taj što se prihodi od poreza na dohodak pune kvalitetnije i bolje nego što je to bilo u prošloj godini, što je rezultat većeg broja zaposlenih ili većih plaća zaposlenih. To je dobar pokazatelj da Zagrebačka županija kroz zaposlenost može govoriti da kroz zaposlenost stvara povećanje proračuna- obrazložio je Rebalans župan Stjepan Kožić.

Sredstva su najvećim dijelom raspoređena na Odjel za gospodarstvo, Distributivni centar za voće i povrće, određena sredstva dodijelit će se za poljoprivredu, infrastrukturu te za udruge civilnog društva.

-Ja kao župan sam izuzetno zadovoljan što smo nakon malo više vremena za dogovor uspjeli napraviti dogovor za rebalans Proračuna koji je jednoglasno prihvaćen- kazao je župan.

Takvog mišljenja je i predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan, koji je od početka svog mandata zagovara sintagmu „kako dogovor kuću gradi“.

-Trebalo nam je malo vremena da uvidimo stvarne potrebe, jer politika bi trebala ići prema egzistencijalnome i to je moto ove većine. To je prihvaćeno i rebalans Proračuna je prošao jednoglasno- zaključio je predsjednik Skupštine Damir Mikuljan.

Prihvaćanjem rebalansa Proračuna prihvaćene su i sve njegove prateće točke koje su se odnosile na Akcijske planove javnih potreba u zdravstvu, socijalnoj skrbi, školstvu, sportu te tehničkoj kulturi.

Na danas održanoj sedmoj sjednici Županijske skupštine Zagrebačke županije na dnevnom se redu između ostalog našla i točka o dodjeli javnih priznanja Zagrebačke županije za 2018. godinu.

Nagradu za životno djelo primit će Stjepan Nino Škrabe iz Jastrebarskog, koji je nedavno proslavio pedeset godina umjetničkog rada. Povelje Zagrebačke županije dodijelit će se Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje, DVD-u Marija Magdalena, Proizvodno-trgovačko-uslužnom društvu Grubešić iz Vrbovca, Karlu Kralju vlasniku Pekarsko trgovačkog obrta Pekarna Kralj, Borisu Makarunu i Željku Staniloviću.

Nagrade Zagrebačke županije za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju primit će; tvrtka Iverpan iz Svetog Ivana Zeline, KUD Čiče i Jan Gorišek. Ovakav prijedlog podržalo je 39 vijećnika, dok je jedan bio suzdržani.

Svima njima nagrade će biti uručene na Svečanoj sjednici Županijske skupštine, kojom će Zagrebačka županija proslaviti svoj dan.

Vijećnika HDZ-a Željka Pongraca na Aktualnom satu prošlotjedne sjednice Skupštine Zagrebačke županije zanimala je problematika Osnovne škole u Graberju Ivanićkom, odnosno tamošnja školska sportska dvorana koja vapi za sanacijom.

-Grad Ivanić- Grad je prije dva do tri mjeseca dostavio prijedlog da se dvorana uz Osnovnu školu Ivanićko Graberje uvrsti u prioritete za 2019. godinu. Mene zanima da li je Županija u nekim svojim projekcijama i razgovorima potaknula ovo pitanje i da li možemo očekivati stavljanje te dvorane u proračun kako bi Grad Ivanić- Grad mogao predvidjeti i svoj dio za tu dvoranu- bilo je pitanje vijećnika Pongraca.

Odgovor je dala pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kultura Mirela Katalenac.

-Upravni odjel je prije dva mjeseca započeo je s intenzivnim pripremama strateškog dokumenta „Analiza potreba i stanja kapitalne izgradnje na području Zagrebačke županije“. U tom smislu mi smo svim našim škola uputili jedan upitnik u kojem oni iskazuju sve svoje potrebe. Vjerujem da ćemo potrebnu analizu s akcijskim planom imati do prijedloga proračuna za 2019. godinu. S problemom dvorane u Graberju Ivanićkom sam upoznata i vjerujem da će ona po nekim pokazateljima biti pri samom vrhu te liste- odgovorila je pročelnica Katalenac.

Problematika školstva zanimala je i vijećnika BM 365- Stranke rada i solidarnosti, Zdenka Juraka koji se požalio na katastrofalne uvjete u Osnovnoj školi Strmec, koja se kako je rekao vijećnik „raspada“, dvorane za nastavu tjelesnog nema, a i sanitarni čvorovi su u lošem stanju.

-To nisu uvjeti za školovanje male djece u 21. stoljeću. Nadam se da će se tijekom 2019. godine djeci osigurati barem normalni dio za održavanje nastave- kazao je vijećnik Jurak koji je zatražio pismeni odgovor na postavljeno pitanje.

U Jastrebarskom će se sutra svečano obilježiti Dan Europe u Zagrebačkoj županiji, koja već godina organizira prigodnu svečanost povodom toga dana. Upravo je organizacija Dana Europe zanimala na prošlotjednoj sjednici Skupštine Zagrebačke županije potpredsjednicu Skupštine i vijećnicu MOSTA Ljubicu Ambrušec.

-Zanima me što će biti s manifestacijom. Hoće li obilježavanje krenuti i u ostalim gradovima, koji će biti sadržaji i hoće li biti i u nekim općinama- upitala je vijećnica Ambrušec.

Zagrebačka županija već četrnaest godina organizira manifestaciju informativno- edukativnog karaktera Europski tjedan u Zagrebačkoj županiji. Obilježavanje na području Zagrebačke županije započelo je jučer i traje do 13. svibnja.

-Iznimka nije niti ova godina u koju su se uključila četiri grada. Mi smo na temelju naše županijske tradicije uputili iskaz gradovima, na koji su se očitovali Vrbovec, Dugo Selo, Samobor i Jastrebarsko koji su iskazali interes da se uključe. Grad Jastrebarsko iskazao je interes da organizira središnju manifestaciju za Zagrebačku županiju- rekao je pročelnik Upravnog odjela za fondove Europske unije, regionalnu i međunarodnu suradnju Velimir Kokot.

Program obilježavanja u Perivoju dvorca Erdödy odvijati se pod sloganom „Ponosan na kulturnu baštinu“.

-Mislim da Zagrebačka županija ima itekako štošta za pokazati. Vjerujem da ćemo prisustvovati jednom lijepom događanju u našem Gradu, ali i u drugim gradovima koji su se uključili u obilježavanje Europskog tjedna- istaknuo je Kokot.

Kroz šetnicu u Perivoju šetat će povijesne osobe iz javnog života, u zgradi Žitnice bit će postavljena tradicionalna „Cvetkovačka iža“ i predstavljen način života iz prethodnih vremena, a u amfiteatru će nastupiti Vitezi zelingradski i kuburaška udruga „Okić“.

Zabavni program odvijat će se na centralnoj pozornici u Perivoju uz nastup kulturno umjetničkih društava i predstavljanje narodnih nošnji s područja Zagrebačke županije, te koncert Mie Dimšić, jedne od najpopularnijih mladih pjevačica i kantautorica.

Rebalansom proračuna u prosincu Zajednici športskih udruga i saveza Zagrebačke županije zahvaljujući amandmanu HDZ-a osigurano je dodatnih 500 tisuća kuna koje će se utrošiti na stipendiranje sportaša. Upravo su sredstva namijenjena za vrhunske sportaše, koja još nisu doznačena Zajednici bila razlogom pitanja koje je na Aktualnom satu Skupštine Zagrebačke županije postavio vijećnik HDZ-a, Vladimir Bregović.

-Vidljivo je da u Zagrebačkoj županiji ima sredstava. ja ovdje pitam što je s realizacijom, jer naša djeca čekaju realizaciju, sredstava ima. Molim izvršnu vlast da pokrenemo ovu situaciju kako bi naši sportaši mogli raditi ono u čemu su najbolji, predstavljati Zagrebačku županiju, svoje klubove i gradove. Krenimo što prije u realizaciju, jer u proračunu su sredstva predviđena i ona postoje- rekao je Vladimir Bregović.

Župan Stjepan Kožić kazao je kako je realizacija krenula već davno, jer ugovor sa Zajednicom športskih udruga i saveza već je potpisan.

-Program javnih potreba u športu, kulturi i tehničkoj kulturi nije bio izmijenjen te je zato bio potpisan ugovor koji je bio evidentan iz tog programa. Jasno, da radimo na tome da i taj iznos koji je osiguran kroz amandman, jer aneks sporazuma do iznosa koji je osiguran u proračunu je pripremljen i bit će potpisan kroz koji dan. Nema problema da bi nešto zaustavili ili ne bi osigurali- odgovorio je župan Kožić.

Mnoge općine nezadovoljne su stanjem županijskih prometnica na svome stanju, a upravo je to bio i fokus pitanja vijećnika HDZ-a Damira Tomljenovića na jučerašnjem Aktualnom satu Skupštine Zagrebačke županije. Vijećnika Tomljenovića zanimao je završetak radova na Županijskoj cesti 3124 koja prolazi kroz Bunjane. Naime, na dionici prometnice u dužini od 4 500 metara, asfaltirano je 2 500 metara, dok je neasfaltirano ostalo 2 000 metara.

-Bilo je rečeno, obećano i dogovoreno da će do kraja godine i nastavak biti. Nakon toga je rečeno da će se ostatak asfaltirati kada dođe ljepše vrijeme, stoga moje pitanje glasi kada se planira završiti taj dio prometnice- upitao je vijećnik Tomljenović.

Odgovor je dao ravnatelj Županijske uprave za ceste Zdenko Majzec koji je istaknuo kako mu je poznat problem asfaltiranja završetka ove dionice prometnice.

-Ostala je još 2 000 metara, te smo u našem planu za 2018. godinu predvidjeli sredstva za asfaltiranje. Raspisujemo natječaj za tu vrstu posla, te kada dobijemo izvođača radova za to asfaltiranje odradit ćemo i taj preostali dio koji nismo završili- rekao je Majzec.

Stranica 1 od 3

Ne propustite

Završeni redovni godišnji servisi na bazenima Grada Zagreba

Završeni redovni godišnji servisi na bazenima Grada Zagreba

Radovi na bazenima SRC Šalata, Iver, Jelkovec i Zimsko plivalište...

Nastavak radova na Aveniji Dubrovnik mijenja trase autobusnih linija

Nastavak radova na Aveniji Dubrovnik mijenja trase autobusnih linija

U tijeku je druga faza uređenja sjevernog kolniku Avenije Dubrovnik,...

Izložba "Bunjevačko veliko ruvo" do 30. rujna u Etnografskom muzeju

Izložba "Bunjevačko veliko ruvo" do 30. rujna u Etnografskom muzeju

Izložba posvećena ženskoj tradicijskoj svečanoj odjeći "Bunjevačko veliko ruvo" svečano...

Privremena regulacija prometa na Aveniji Dubrovnik

Privremena regulacija prometa na Aveniji Dubrovnik

Za potrebe izvođenja radova uređenja sjevernog kolnika Avenija Dubrovnik na...

Ulica Orešje do 2. rujna bez prometa

Ulica Orešje do 2. rujna bez prometa

Za potrebe izvođenja radova sanacije javnog kanala ulica Orešje kod...

Prijavite se i započnite svoj startup izazov!

Prijavite se i započnite svoj startup izazov!

Ove godine Grad Zagreb spaja svoje najznačajnije projekte za razvoj...

U promet pušten rotor na križanju Sarajevske i Avenije Dubrovnik

U promet pušten rotor na križanju Sarajevske i Avenije Dubrovnik

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnica, pustio je u promet...

Dužijanca u Zagrebu

Dužijanca u Zagrebu

U organizaciji Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca iz Srbije, na središnjem...