4. veljače 2016. godine Predsjedništvo SDP-a Zagrebačke županije raspravljalo je o prijedlogu raspuštanja Gradske organizacije SDP-a Grada Vrbovca na prijedlog Darka Mačeka od 26. siječnja 2016. godine. Zaključkom Predsjedništva SDP-a Zagrebačke županije od 4. veljače 2016. godine kompletna dokumentacija bila je proslijeđena Statutarnoj komisiji na raspravu i donošenje Odluke. Povod svemu bilo je kršenje Statuta SDP-a RH i to zbog Odluke Gradske organizacije SDP-a Grada Vrbovca koja jedonesena 9. veljače 2016. godine, a koja glasi da se članovima Gradskog odbora SDP-a Grada Vrbovca Vladi Koliću, Ivanu Hršaku, Mileni Bastašić i Stjepanu Bastiću izreknu Opomene zbog toga što su na Izborima za mjesne odbore koje je Grad Vrbovec provodio 10. svibnja 2015. godine bili na listama HDZ-a (neki su bili i nositelji lista HDZ-a), HSS-a, Narodne stranke-Reformisti.

Sljedeći članovi Gradske organizacije SDP-a Grada Vrbovca bili su tada na listama drugih stranaka;
1. Vladimir Kolić- lista HDZ-a, nositelj liste, član Gradskog odbora SDP-a Grada Vrbovca
2. Ivan Hršak- lista HDZ-a, član Gradskog odbora SDP-a Grada Vrbovca
3. Milena Bastašić- lista HSS-a, članica Gradskog odbora SDP-a Grada Vrbovca
4. Stjepan Bastić-l ista Narodne stranke-reformisti, član SDP-a Grada Vrbovca
5. Željko Sović- nezavisna lista grupe birača, član Gradskog odbora SDP-a Grada Vrbovca
6. Vlado Mesnik- nezavisna lista grupe birača, član Gradskog odbora SDP-a Grada Vrbovca
7. Mladen Beck- nezavisna lista grupe birača, član Gradskog odbora SDP-a Grada Vrbovca
8. Marija Petrek- nezavisna lista grupe birača, članica Gradskog odbora SDP-a Grada Vrbovca
9. Ivanćica Sović- nezavisna lista grupe birača, članica SDP-a Grada Vrbovca

Naime, Gradska organizacija SDP-a Grada Vrbovca donijela je 18. svibnja 2015. godine Odluku o isključenju iz stranke Josipa Penđaka i to zbog toka što se je i on našao na listi HDZ-a za Izbore za mjesne odbore koji su se održali 10. svibnja 2015. godine u Gradu Vrbovcu. Prava istina isključenja iz stranke Josipa Penđaka nije bila u prvom planu utvrđeno kršenje Statuta SDP-a, nego naprotiv, nakon što ga je kontaktirao predsjednik GO SDP-a Grada Vrbovca Denis Kralj, Josip Penđak je realno izrekao što misli o sadašnjem rukovodećem kadru GO SDP-a ne vrijeđajući nikog pri izricanju svog mišljenja. Nakon tog razgovora, na slijedećoj sjednici Gradskog odbora donesena je Odluka o „izbacivanju“ iz SDP-a Josipa Penđaka dok ostali članovi Gradskog odbora nisu sankcionirani. Temeljem iznesenih činjenica razvidno je da su se za isto djelo koristila dvostruka mjerila i to zbog toga što je Josip Penđak bio samo član SDP-a Grada Vrbovca dok su Ivan Kolić, Ivan Hršak, Milena Bastašić, Stjepan Bastić, Mladen Beck, Vlado Mesnik, Željko Sović i Marija Petrek bili članovi Gradskog odbora SDP-a Grada Vrbovca, organa koji upravlja organizacijom SDP-a Grada Vrbovca između dviju Konvencija.Radilo se tada o grubom kršenju Statuta SDP-a a da se pritom Gradska organizacija SDP-a Grada Vrbovca nije sankcionirala, iako su sve radili svjesno i bez zadrške.

Darko Maček je tada od Predsjedništva SDP-a zatražio da donese Zaključak kojim bi se zatražilo od Glavnog odbora SDP-a RH da u skladu s člankom 97. Statuta SDP-a uputi prijedlog Odluke o raspuštanju Gradske organizacije SDP-a Grada Vrbovca Glavnom odboru SDP-a, a sve kako bi Glavni odbor SDP-a sukladno članku 97. stavak 1. podstavak 2. Statuta SDP-a mogao donijeti Odluku o raspuštanju Gradske organizacije SDP-a Grada Vrbovca i to zbog činjenice da su članovi Gradskog odbora SDP-a Grada Vrbovca bili na listama drugih stranaka na izborima za Mjesne odbore Grada Vrbovca 10. svibnja 2015. godine, te zbog nastavka kršenja odredbi Statuta SDP-a RH od 9. veljače 2016. godine. Nakon što vrh SDP-a nije poduzeo ništa, Darko Maček je dao ostavku na članstvo u SDP-u u siječnju 2017. godine.

Kada se svemu ovome uzmu u obzir činjenice da je vijećnik Dražen Sudinec od proljeća 2017. upozoravao da su rukovodeći članovi gradske organizacije HNS-a imenovani u školske odbore u Vrbovcu na prijedlog bivšeg gradonačelnika Vrbovca Vladimira Bregovića, a nakon njihovog dogovora o zajedničkoj listi za izbore za gradonačelnika 2017. u Vrbovcu sa SDP-om, onda je sasvim očito da bi se ovdje moglo raditi o interesnom udruživanju SDP-a i HNS-a sa bivšom vlašću iz redova HDZ-a.

Stvar postaje još zanimljivijom kada se uzme u obzir činjenica da formalnu većinu u Gradskom vijeću Grada Vrbovca osigurava nezavisni vijećnik koji je bio na zajedničkoj listi sa Živim zidom, a nakon što su Darko Dananić i Hrvoje Herček prestali davati podršku gradonačelniku Denisu Kralju!

Određene informacije o navodnim protuzakonitostima Denisa Kralja, vijećnik Reformista Dražen Sudinec već je proslijedio Državnom odvjetništvu RH i očekuje skoru istragu USKOK-a na temelju dostavljenih dokaza. Kako kaže, istraga bi se uskoro mogla proširiti i na još neke vijećnike kao i direktore javnih poduzeća. Time nas u Vrbovcu sigurno očekuje vruće političko ljeto!

Aleksandra Kolarić danas je predala kandidaturu za predsjednicu zagrebačkog SDP-a.

-Ovi izbori su presudni za zagrebački SDP. Pozivam sve članove da izađu na izbore, kako ne bi umjesto naših članova, novog predsjednika izabrali šalabahteri. Pred članovima je vrlo jednostavan izbor ili će izabrati nastavak dosadašnje neuspješne politike ili će izabrati promjene, novi snažan i jak SDP. Ono što ćemo raditi nakon ovih izbora bit će SDP sa stavom- izjavila kandidatkinja za predsjednicu zagrebačkog SDP-a Aleksandra Kolarić.

Uz nju, kao kandidati spominju se Gordan Marasa, Denis Hrestak i Alen Čičak. Prvi krug izbora održat će se 10. lipnja, a eventualni drugi krug tjedan dana kasnije.

Temeljem odluke Povjerenstva Gradske organizacije HDZ-a Grada Jastrebarsko izvanredni prijevremeni izbori za predsjednika Gradske organizacije HDZ-a Grada Jastrebarsko održat će se u nedjelju, 17. lipnja. Izbori će se u skladu sa Statutom HDZ-a i Propisnikom o provođenju unutarstranačkih izbora i izboru tijela i dužnosnika HDZ-a provoditi po načelu jedan član, jedan glas što znači da će glasovanju moći pristupiti svi evidentirani članovi Gradske organizacije HDZ-a Grada Jastrebarsko.

Kandidatura se podnosi Gradskom izbornom povjerenstvu GO HDZ-a Grada Jastrebarsko na obrascu kandidature uz koji je potrebno priložiti popis podrške 3 posto evidentiranih članova. Obrasci se mogu preuzeti na poveznicama.

Krajnji rok za predaju kandidatura je zaključno s 1. lipnjom. Kandidature se mogu predati osobno Gradskom izbornom povjerenstvu GO HDZ-a Grada Jastrebarsko 1. lipnja u stranačkim prostorijama GO HDZ-a Grada Jastrebarsko od 18 – 20 sati ili na drugi dokaziv način unutar navedenog roka.

Sve ostale informacije vezano uz provedbu izbora ili uz zahtjev za uvid u bazu članstva radi prikupljanja potpisa mogu se zatražiti od Gradskog izbornog povjerenstva GO HDZ-a Grada Jastrebarsko na broj mobitela 099/766-9379 ili na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Klub vijećnika MOST-a današnju pauzu na Gradskom vijeću Velike Gorice iskoristio je za pauzu na kojoj su se osvrnuli na današnju sjednicu, ali i na neke aktualne tematske probleme. Marko Šimac na pressici je još jednom ponovio kako je neprofesionalno sazvati sjednicu s četrdeset točaka dnevnog reda.

-To je opstrukcija rada oporbe, silovanje demokracije i još jedan primjer radimo to, zato što možemo. Za ovakve sjednice materijali su morali biti puno prije dostavljeni, isto je i za materijale gradskih odbora- kazao je Šimac, koji se osvrnuo i na neodgovaranje na vijećnička pitanja.

-Zakon o lokalnoj i regionalnoj samoupravi vrlo je jasan. On kaže da je rok za odgovore 30 dana. Kako smo iscrpili sve druge mogućnosti razgovora kako da dođemo do naših odgovara, lijepih zamolbi, komunikacije i kritike kroz vijeće bili smo prisiljeni podnijeti zahtjev Ministarstvu uprave za nadgledanje zakonitosti rada predstavničkog tijela - rekao je Šimac.

Očitovanje po tom pitanju još uvijek se čeka, a na kraju svog obraćanja MOST-ovci su gradonačelniku i gradskim institucijama uputili apel za boljom i kvalitetnijom komunikacijom sa svim vijećnicima, ali i s predstavnicima mjesnih odbora i ostalim predstavnicima vlasti.

Županijska organizacija HDZ-a Zagrebačke županije proslavila je jučer u Ivanić- Gradu 28 godina od svoga utemeljenja. Također, proslavljena je i 28. obljetnica osnutka stranke na području Ivanić- Grada, gdje HDZ sa svojim koalicijskim partnerima u drugom mandatu obnaša vlast. Dvorana Pučkog otvorenog učilišta bila je premala da primi sve one koji su došli na prigodnu svečanost kojoj su se između ostalog odazvali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković te premijer Andrej Plenković koji je istaknuo kako je HDZ u ovih 18 mjeseci pokrenuo mnoge stvari, najavivši pri tome i novih 160 reformi koje će biti predstavljene na današnjoj sjednici Vlade.

-Za snagu HDZ-a na području Zagrebačke županije jako je važno što je Damir Mikuljan predsjednik Skupštine Zagrebačke županije, no na nama je kao stranci trajna zadaća da društvu dajemo smjer, a u ovoj 2018. godini izrazito je važno da pokažemo čvrstinu, odlučnost i smjer kojim Hrvatska treba ići. To se odnosi na naše vrijednosti iza kojih stojimo, na našu odgovornost u poduzimanju ključnih političkih poteza koji su dugoročno dobri za zemlju, ali i na nacionalnu sigurnost, kao i na pothvate koje radimo u gospodarstvu i rješavanju brojnih problema nagomilanih u tranziciji- rekao je premijer Andrej Plenković. 

Vrijeme je da HDZ ima svoga župana

HDZ Zagrebačke županije izrazito je ponosan na rezultate postignute na prošlogodišnjim lokalnim izborima, jer HDZ na području županije ima tri gradonačelnika i 13 općinskih načelnika, a od prosinca prošle godine i predsjednika Skupštine Zagrebačke županije.

-Sve su to podaci koji ukazuju na veliki potencijal i upravo zbog toga trebamo stremiti prema preuzimanju kompletne odgovornosti za upravljanje Zagrebačkom županijom, jer njeni stanovnici zaslužuju odgovornu i uspješnu vlast. Naši koalicijski potencijali su veliki i zato smo u novije vrijeme našim koalicijskim partnerima prepuštali mjesto župana, no došlo je novo vrijeme, vrijeme u kojem najveća i najjača stranka u županiji mora dati župana- poručio je predsjednik HDZ-a Zagrebačke županije Dražen Barišić, kojeg raduje činjenica što se i članstvo u posljednjih godinu dana itekako povećalo.

Odabir Ivanić- Grada, gdje je HDZ također proslavio 28. obljetnicu nije bio slučajan, jer stranka je tamo nastavila kontinuitet vlasti, nakon što je 2013. po prvi puta dobila izbore na lokalnoj razini. Tada je Javor Bojan Leš bio jedno od ugodnijih iznenađenja izbora, koji je u proteklom mandatu svojim radom i djelima dodatno zadužio građane koji su mu lani dali povjerenje za još jedan mandat.

-Nikada ne smijete zaboraviti svoje temelje, a to je ono mjesto odakle ste potekli i to je ono na čemu ste gradili svoj život. Takva teza vrijedi i za svaku političku stranku, a ja sam ponosan što se možemo zahvaliti onim ljudima koji su stvarali temelje stranke i države. Te 2013. bili smo oni koji su neočekivano dobili izbore, no tada za nas počinju prave muke. No, imali smo cilj u kojem smo ostvarili većinu zacrtanih projekata što su građani prepoznali lani na izborima- rekao je gradonačelnik Ivanić- Grada i predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Javor Bojan Leš, koji je i otvorio sinoćnji skup. 

Prva organizacija HDZ-a na području Zagrebačke županije osnovana je u Krašiću

O povijesti HDZ-a na području Zagrebačke županije govori je jedan od njenih utemeljitelja, Mario Kapulica koji je prisutne prisjetio na same početke osnivanja stranke, kao i na činjenicu da je u Stepinčevom Krašiću 19.12. 1989. osnovana prva organizacija na području županije. 

-Uvjeren sam da ćemo uvijek ostati čvrsto i u polugama na onoj liniji središnje politike koju nas je učio predsjednik Franjo Tuđman- istaknuo je Kapulica.

Jučerašnja proslava obljetnice HDZ-a na području Zagrebačke županije imala je i malu simboliku, jer upravo 25. travnja dogodile su se i dvije obljetnice; 1991. godine Franjo Tuđman je na sjednici Vrhovnog državnog vijeća predložio održavanje referenduma o samostalnosti Hrvatske, dok je pet godina kasnije Parlamentarna skupština Vijeća Europe primila Hrvatsku u tu najstariju instituciju.

Krajem ožujka kada je osnovana općinska organizacija stranke Bandić Milan 365 - Stranke rada i solidarnosti, predsjednik na županijskoj razini Zvonko Kunić najavio nam je osnivanje i organizacija u Farkaševcu, Luki, Krašiću, Dubravici te Orlima. Farkaševac je svoju organizaciju dobio, a za predsjednicu je izabrana Martina Keleković, potpredsjednik je Siniša Manojlović, dok je za tajnicu je izabrana Ana Jembri.

Na predstavljanju je govorio i predsjednik stranke, Milan Bandić koji je čestitao vodstvu novoosnovane organizacije, te istaknuo da se samo radom 365 dana u godini mogu postići rezultati za dobrobit ovoga kraja.

Predstavljanju organizacije nazočili su glavni tajnik stranke Nenad Predovan, povjerenik stranke za Zagrebačku županiju i član predsjedništva stranke Dalibor Bastalec, predsjednica Općinske organizacije Gradec Nives Hendak, predsjednica Općinske organizacije Dubrava Vlasta Jagić, načelnik Farkaševca Dražen Draganić i brojni drugi.

BM 365- Stranka rada i solidarnosti nakon što je svoje djelovanje nedavno proširila na općine Kravarsko i Marija Gorica, prije desetak dana nova je organizacija stranke osnovana i u Gradecu gdje je za predsjednicu izabrana Nives Hendak. Ovim činom stranka je svakim danom sve bliže svome cilju da u svim jedinicama Zagrebačke županije ima svoj ogranaka. Do kraja travnja predsjednik na županijskoj razini Zvonko Kunić nada se kako će se ogranci osnovati i u Farkaševcu, Luki, Krašiću, Dubravici i Orlima.

-Teško je pokriti cijeli teren, no s obzirom na naš napredak ne mogu, a da ne sakrijem zadovoljstvo. Vjerujem kako ćemo do kraja travnja uspjeti pokriti cijelu Županiju- kaže Kunić koji glavni razlog povjerenja kojeg dobivaju u ljudi vide u rješavanju javnog prijevoza na njihovom području.

-Ljudi su nam dali povjerenje, a to nas obvezuje i da rješavamo njihove probleme. U prvom redu to se odnosi na organizaciju javnog prijevoza koja je na području Zagreba gdje to obavlja ZET jako kvalitetno i dobro riješeno- zaključio je Kunić.

U svibnju 2017. godine HDZ je nakon višegodišnje vladavine izgubio vlast. Dotadašnjeg načelnika Ivana Petka u prvom je krugu pobijedio nezavisni Ervin Vujica koji je zajedno sa svojom listom osvojio i većinu u Općinskom vijeću. No, nepunih godinu dana kasnije dogodio se obrat te HDZ ponovno u ovoj posavskoj općini ima svoga načelnika.

Sinoć je odlukom Županijskog odbora HDZ-a raspuštena Općinska organizacija HDZ Općine Orle, te je za povjerenika imenovan Ervin Vujica, koji je zajedno sa svojim zamjenikom te svim članovima Vijeća prešao u redove HDZ-a koji se tako ponovno vratio na vlast u Orlima. Inače, Vujica je imenovan i novim povjerenikom stranke, koji s Povjerenstvom u kojem su uz njega još Dražen Podlejan, Ivica Janković, Željko Hrvojić, Nenad Galenić, Željko Mihica i Igor Vujica u roku od šest mjeseci mora organizirati unutarstranačke izbore.

-Ovo ništa ne mijenja, nastavljamo politiku HDZ-a na području Općine Orle, ali ono što je još važnije dalje nastavljamo našim zacrtanim smjerom- rekao nam je načelnik Ervin Vujica.

U novoj konstataciji snaga u Općinskom vijeću HDZ će imati deset vijećnika, a jedno SDP.

Na jučer održanoj sjednici Županijskog odbora HDZ-a Zagrebačke županije imenovano je Povjerenstvo od osam članova koje će u narednom periodu voditi gradsku organizaciju HDZ-a Jastrebarsko te sukladno Statutu stranke provesti izborni postupak.

Za predsjednika Povjerenstva imenovan je Andrej Krlin, dok su za članove odabrani Luka Cipurić, Jurica Paljug, Nikola Ivčec, Dubravko Šoić, Robert Rak, Matej Jambrović i dosadašnji predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Miljenko Pavlaković.

Izbori za novog predsjednika moraju se provesti najkasnije u roku od šest mjeseci.

U nazočnosti premijera Andreja Plenkovića, predsjednika Hrvatskoga Sabora Gordana Jandrokovića, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i drugih visokih uzvanika u prepunoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta proslavljena je 28. obljetnica utemeljenja HDZ-a Velika Gorica. Na području bivše Općine Velika Gorica HDZ je osnovan 11. veljače 1990. godine, a za prvog je predsjednika izabran profesor Zvonimir Polić.

-Zahvalni smo generaciji naših sugrađana koji su kroz 28 godina stvarali i živjeli s našom strankom u Velikoj Gorici grad po mjeri čovjeka. Slika pune dvorane dokaz je naše političke snage. Sve što se je dobro i lijepo dogodilo u proteklih dvadeset godina u našem gradu s ponosom ističemo da nosi pečat naše stranke. Velika Gorica danas je perjanica HDZ-a i s ponosom ističemo činjenicu da smo među najvećim plavim gradovima u Lijepoj našoj- istaknuo je predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Velika Gorica, Krešimir Ačkar.

U podužem govoru premijer Andrej Plenković pohvalno je govorio o HDZ-ovoj politici kojom vodi grad. To je primjer kako gradske politike i nadalje moraju biti koordinirane s nacionalnom politikom.

-Naše članstvo mora biti jedinstveno. Pred nama je velika je politička odgovornost, u kojoj HDZ danas ima snage biti generator onih reformi koje će biti novi zamah gospodarskog rasta i razvoja- rekao je premijer Andrej Plenković, dok je predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković naglasio kako je ova Vlada u godinu i pol postigla mnogo.

-Potpuno je jasno da bez vas koji ste ovdje, ne bi bilo ni ovih sjajnih rezultata koji HDZ čine najsnažnijom, najvećom i najbitnijom političkom strankom u povijesti hrvatskog naroda- poručio je Goričanima Gordan Jandroković.

Okupljenima stranačkim članovima i simpatizerima obratio se i Mirko Matić ispred Kluba utemeljitelja HDZ-a Zagrebačke županije, te gradonačelnik Velike Gorice i predsjednik županijske organizacije HDZ-a Dražen Barišić.

Uoči svečane sjednice, u Parku dr. Franje Tuđmana položeni su vijenci i zapaljene svijeće ispred biste prvog predsjednika Republike Hrvatske i osnivača HDZ-a, Franje Tuđmana.

Stranica 1 od 3

Ne propustite

Stanovnici  Središća poručili „Da za park, ne za cestu“

Stanovnici Središća poručili „Da za park, ne za cestu“

Udruga građana Glog inicijator je peticije „Da za park, ne...

Na Bundeku otkriven spomenik bugarskom pjesniku Ivanu Vazovu

Na Bundeku otkriven spomenik bugarskom pjesniku Ivanu Vazovu

Spomenik bugarskom pjesniku Ivanu Vazovu otkriven je danas u Aleji...

Brojni posjetitelji pratili ceremoniju Velike smjene straže

Brojni posjetitelji pratili ceremoniju Velike smjene straže

Povodom obilježavanje 27. obljetnice formiranja Oružanih snaga RH, Dana Hrvatske...

Županija osigurala pet milijuna kuna za razvoj poduzetništva

Županija osigurala pet milijuna kuna za razvoj poduzetništva

Zagrebačka županija raspisala je javni natječaj vrijedan 5 milijuna kuna...

Kreće kupališna sezona na otvorenim bazenima i gradskim kupalištima

Kreće kupališna sezona na otvorenim bazenima i gradskim kupalištima

Kupališna sezona na otvorenim bazenima SRC Šalate kreće 28. svibnja,...

Platinasta nagrada KB Sveti Duh za kvalitetnu skrb o osobama s akutnim moždanim udarom

Platinasta nagrada KB Sveti Duh za kvalitetnu skrb o osobama s akutnim moždanim udarom

Klinička bolnica Sveti Duh dobila je platinastu nagradu za kvalitetu...

Znanstveno-stručni skup "Socijalno-demografska reprodukcija Hrvatske" ovoga utorka na Sveučilištu

Znanstveno-stručni skup "Socijalno-demografska reprodukcija Hrvatske" ovoga utorka na Sveučilištu

Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo organizira znanstveno-stručni skup...

Projekt Pomoćnici u nastavi provodit će se u 36 škola

Projekt Pomoćnici u nastavi provodit će se u 36 škola

U Osnovnoj školi Kajzerica danas je predstavljen projekt Pomoćnici u...