Općina Orle dobila je od Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju 497 500,00 kuna. Naime, Općina se na poziv Agencije aplicirala prošle godine u listopadu na mjeru 7.1. koja se odnosila na ulaganje u prostorne planove uređenja. Dobivena sredstva prva su veća bespovratna sredstva koja su se slila u općinsku blagajnu u ovih dvadesetak godina.

-Ostvarili smo 55 bodova te smo dobili najveći iznos potpore. Veliki su to i obavezujući novci, no to nas veseli jer sada možemo napraviti jedan prostorni plan koji će vrijediti najmanje deset godina. U njemu ćemo predvidjeti i poslovnu zonu, turističke zone, nove radne zone, kao i građevinske i poljoprivredne zone- ispričao je načelnik Općine Orle Ervin Vujica.

Međutim, prijavama na natječaje tu nije kraj, jer kako nam je rekao načelnik Vujica u planu je i prijava projekta Športsko- rekreativnog centra u Bukevju, gdje bi svoj dom trebao pronaći i novoosnovani NK Posavec.

-Baza će biti nogometni klub, no u planu su nam i tereni za ostale sportove. Pred dobivanjem smo građevinske dozvole za taj projekt, a to bi bio jedan od kapitalnih projekata za našu općinu- istaknuo je Vujica.

Želja općinskog vodstva je povezati sve mještane, pogotovo mlade kojima se želi pružiti bolji uvjeti za društveni život.

Nakon punih četrnaest godina Općina Orle ponovno je dobila nogometni klub. Od 1978. godine do 2004. u Bukevju je djelovala NK Sloboda, koja je nažalost zbog neodrživog stanja i nemara tadašnjeg općinskog vodstva ugašena. No, nova garnitura vlasti kao jedno od obećanja dala je ponovno osnivanje kluba, što je i ostvareno, jer sinoć je u Orlima održana osnivačka skupština Nogometnog kluba Posavec.

-Žalosno je da nemamo kluba. Ovo je važan korak prema okupljanju mladih, ali i da se svi ponovno malo podružimo kao nekada. Pozivam sve na ozbiljnost, jer čaka nas puno posla- rekao je načelnik Ervin Vujica koji je ujedno izabran i za predsjednika kluba.

Također izabran je i Upravni odbor od 11 članova, kao i tri člana Nadzornog odbora. Novoosnovani klub u sustav natjecanja pod okriljem Nogometnog saveza Zagrebačke županije uključit će se na jesen u 2. ŽNL- Istok. Budući da na prostoru općine trenutno nema igrališta, NK Posavec svoje će utakmice kao domaćin igrati u Leknenom, dok se u Bukevju gdje je nekada bilo igralište ne stvore svi potrebni uvjeti, za što već postoje planovi.

U svibnju 2017. godine HDZ je nakon višegodišnje vladavine izgubio vlast. Dotadašnjeg načelnika Ivana Petka u prvom je krugu pobijedio nezavisni Ervin Vujica koji je zajedno sa svojom listom osvojio i većinu u Općinskom vijeću. No, nepunih godinu dana kasnije dogodio se obrat te HDZ ponovno u ovoj posavskoj općini ima svoga načelnika.

Sinoć je odlukom Županijskog odbora HDZ-a raspuštena Općinska organizacija HDZ Općine Orle, te je za povjerenika imenovan Ervin Vujica, koji je zajedno sa svojim zamjenikom te svim članovima Vijeća prešao u redove HDZ-a koji se tako ponovno vratio na vlast u Orlima. Inače, Vujica je imenovan i novim povjerenikom stranke, koji s Povjerenstvom u kojem su uz njega još Dražen Podlejan, Ivica Janković, Željko Hrvojić, Nenad Galenić, Željko Mihica i Igor Vujica u roku od šest mjeseci mora organizirati unutarstranačke izbore.

-Ovo ništa ne mijenja, nastavljamo politiku HDZ-a na području Općine Orle, ali ono što je još važnije dalje nastavljamo našim zacrtanim smjerom- rekao nam je načelnik Ervin Vujica.

U novoj konstataciji snaga u Općinskom vijeću HDZ će imati deset vijećnika, a jedno SDP.

Kako bi se izbjegao najgori scenarij na području Općine Orle, jutros su započele preventivne mjere zaštite najugroženijih kuća. Stožer civilne zaštite i pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava od ranog su jutra na terenu kako bi spriječili ono najgore. Zbog zaobalnih voda koje se vraćaju nazad u selo najgora situacija je u Ruči i Suši gdje su najugroženije kuće zaštićene vrećama.

-Za sada je sve pod kontrolom. Kuće smo zaštitili vrećama i pratimo daljnji tijek situacije. Ne želimo da nam se ponovi situacija iz 2010. godine- rekao je načelnik Općine Orle Ervin Vujica.

Vodostaj rijeke Save trenutno je pod kontrolom, tako da u ostalim selima opasnosti nema.

Općina Orle u svibnju prošle godine dobila je novog načelnika, mladog poduzetnika Ervina Vujicu koji je zajedno sa svojom Nezavisnom listom, koja ima većinu u Općinskom vijeću, zadobio povjerenje birača. Na toj je dužnosti naslijedio dugogodišnjeg HDZ-ovog načelnika Ivana Petka. Okidač za ulazak u politiku bila je želja da se stvari na području Općine pokrenu prema naprijed. Što je realizirano u ovom kratkom vremenu, kakva je budućnost Selečkog mosta, ali i koji su planovi za buduće razdoblje doznali smo u razgovoru s načelnikom Ervinom Vujicom.

Mislite li da su stvari od vašeg preuzimanja Općine krenule prema naprijed?

Da, stvari su se zakotrljale jako prema naprijed. Mogu reći da smo započeli nekoliko velikih projekata, no puno je još posla pred nama, jer imamo niz imovinsko pravnih odnosa za riješiti. Idemo u dobrom smjeru, priča se dobro razvija, a projekti koji su se prije samo spominjali već su sada zaživjeli.

Koji su to projekti koji su do sada realizirani?

U pola godine uspjeli smo urediti prostorije Općine i samu općinsku zgradu. Napravili smo ogradu kod škole u Bukevju kako nam djeca ne bi izlazila na cestu, čime su sada roditelji i učitelji puno mirniji. U suradnji sa Županijskim cestama dogovorili smo saniranje i uređenje svih prilaznih cesta na ulazu u Općinu. Počeli smo s promjenom javne rasvjete, naravno sve u skladu s mogućnostima. Do sada smo postavili četrdesetak led lampi kako bi si smanjili račune za struju.

Glavni projekt je projekt mosta na Selcu preko Odre. To smo izgurali do izvedbenog i glavnog projekta te smo pred dobivanjem građevinske dozvole, što bi se trebalo dogoditi kroz koji dan.
Što se tiče uređenja nasipa, Hrvatske vode planiraju uložiti 200 milijuna kuna u nasipe do 2021., naš nasip je dio toga plana. Tako će Općina biti zaštićena od svih voda bile one zaobalne ili vode iz rijeke Save. Prva faza trebala bi biti gotova u periodu između 2018. i 2019. godine.

Datum završetka izgradnje mosta i njegovo puštanje u promet, s nestrpljenjem očekuju svi žitelji toga kraja, pa kada se to može očekivati?

Plan je da most bude drveni, kao i trenutni, oko 50 posto građevnog materijala je osigurano. Prema nekim našim planovima prvo vozilo preko mosta bi trebalo proći na proljeće 2019. godine.

U vašem je mandatu napravljena i punionica za električna vozila.

Tako je, uz pametnu klupu koja je već bila postavljena, u našem je mandatu izgrađena punionica za električna vozila i bicikle u Drnku. Kandidirat ćemo se i na europska sredstva kako bi izgradili još jednu punionicu. Krećemo u izgradnju četiriju zelenih otoka koji nam nedostaju u općini, čime se usklađujemo s novim Zakonom o prikupljanju otpada. Imamo planove u smjeru cikloturizma, tako da ćemo nastaviti s izgradnjom stanica za bicikliste. 

Koji su planirani koraci za razvoj cikloturizma?

Pripremamo sastanak s jednom udrugom iz Velike Gorice, te bi nam oni trebali dati neke konkretne smjernice. S njima u dogovoru išli bi u razvoj projekta. Dio smo nacionalne 'gree way' rute i Aglomeracije Zagreb. To je biciklistička trasa koja ide od Bregane do granice s Republikom Srbijom, a to je projekt koji će biti realizirani kroz dvije do četiri godine.

Proračun za ovu godinu je iznimno ambiciozan, on je čak 90 posto veći, od prijašnjeg. Koji su to projekti koji su ugrađeni u proračun?

Prvi značajni je most na Odri, sljedeći je revitalizacija Špekine ulice između Gornjeg i Donjeg Bukevja te revitalizacija ulice između Vrbova i Orla. Cilj je vratiti i nogometni klub nakon više od deset godina u sustav natjecanja. Tu smo počeli s realizacijom projekta kroz inicijalni sastanak. Uskoro će biti i radni sastanak, nakon kojega se kreće u izgradnju novih svlačionica kako bi se mogli uključiti u natjecanje u rujnu ove godine. 

Kako biste to mogli i ostvariti potrebna je dobra suradnja s Općinskim vijećem, pa kakva je Vaša suradnja s Vijećem?

Suradnja je odlična, sve ide „ko podmazano“. Imamo zajednička razmišljanja, jer nam je boljitak općine na prvom mjestu. Na kraju bij jedino poručio da idemo još jače i bolje, također volio bih da se svi uključe u rad Općine i da sve ideje koje imaju da ih iznesu, jer bit će saslušane i podržane, jer naša je želja da budemo biti servis građanima.

Na inicijativu načelnika Ervina Vujice u Društvenom domu u Orlima sinoć je održan radni sastanak općinskog vodstva s vlasnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, vlasnicima obrta i gospodarstvenika, kao i svim poljoprivrednim proizvođačima iz toga kraja. Gotovo pedesetak zainteresiranih mještana odazvalo se pozivu načelnika ne bi li se upoznali s novostima, ali i mogućnošću daljnjeg napredovanja, jer od strane općinskog vodstva postoji želja i volja da se krene prema naprijed, upravo po tom pitanju poljoprivredne proizvodnje. 

-Cilj je suradnja poljoprivrednika, kao i upoznavanje s kulturama koje i u kolikoj mjeri uzgajaju. Također, sve njih upoznat ćemo i s novim zakonom o poljoprivrednom zemljištu, odnosno o načinu najma, koncesije ili kupnje državnog zemljišta- rekao je načelnik Općine Orle Ervin Vujica.

Općina Orle poznata je kao poljoprivredni kraj, no ta proizvodnja posljednjih je godina splasnula u velikoj mjeri, zbog čega mlada ekipa želi ovom kraju pružiti novu šansu, upravo kroz ponovno pokretanje poljoprivredne proizvodnje.

-Imamo puno poljoprivredne zemlje, malo manje od 600 hektara, međutim po meni je to nezadovoljavajuće, jer većina tih poljoprivrednih parcela je zapuštena. To je loše, i ja bih htio to podići na viši nivo. Želja mi je čak uvođenje i nekih novih isplatljivijih kultura. Također, želja mi je i uspostavljanje suradnje s Distributivnim centrom, ali i upoznavanje poljoprivrednika s fondovima Europske unije- pojasnio je načelnik Ervin Vujica.

Općina Orle do sada u svom proračunu nije osiguravala sredstva za subvencioniranje poljoprivrede, što bi se od 2019. godine trebalo promijeniti, jer u planu je izrada pravilnika kojim bi se to reguliralo, ali i olakšalo daljnje djelovanje svih poljoprivrednika.

Pod predsjedanjem Andrije Ščrbaka sinoć je održana 6. sjednica Općinskog vijeća Općine Orle. Bila je to prva sjednica ove godine na kojoj su se odreda pronašle tehničke točke koje kod vijećnika nisu pobudile želju za pretjeranom raspravom. Štoviše, sve su točke jednoglasno usvojene.

S obzirom na to da su sve jedinice lokalne samouprave do kraja siječnja dužne donijeti odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada isto je učinila i Općina Orle.

-Organizirat će se edukacije o zbrinjavanju otpada, najvjerojatnije ćemo ići u suradnju zajedno s Ivanić- Gradom i Općinom Križ, jer ne želimo da to mještanima bude nepoznanica- istaknuo je načelnik Općine Ervin Vujica.

Mnogo veći problem bio je odabir najpovoljnijeg koncesionara za odvoz i zbrinjavanje komunalnog otpada, jer na natječaj se prijavio jedino Eko Flor koji je tu djelatnost obavljao i do sada. Općinska vlast nadala se kako će doći do promjene, te da će taj posao preuzeti VG Čistoća, no nažalost do obrata nije došlo, jer odlagalište Mraclinska Dubrava je potkapacitirana.

-Do 1. srpnja sve ostaje kako je i bilo. U pregovorima smo za nabavku novih kanti koje neće teretiti mještane, a isto tako na području Općine imat ćemo i četiri zelena otoka- informirao je vijećnike načelnik Vujica.

Uz ove točke vezane uz zbrinjavanje otpada, na dnevnom je redu bila i Odluka o financiranju političkih stranaka. Tom odlukom odlučeno je da godišnja naknada za svakog vijećnika iznosi 1500 kuna, dok je ona za vijećnicu koja je po prvi puta ušla u saziv Općinskog vijeća uvećana za 10 posto.

Tek jedno pitanje na Aktualnom satu

Jedino pitanje na Aktualnom satu postavio je Zvonko Hrenčević koji je načelnik upitao može li Općina osigurati određena sredstva za vatrogasna društva koja ove godine slave svoje obljetnice, jer četiri društva slave 90 godina rada, a jedno 80 godina. Na postavljeno pitanje vijećnik će dobiti odgovor na sljedećoj sjednici.

Općinska zgrada u Orlima nakon višegodišnjeg čekanja napokon je zasjala punim sjajem. Krajem prošle godine zahvaljujući načelniku Ervinu Vujici stara i već pomalo derutna zgrada zasjala je punim sjajem, postavši pravom ljepoticom. 

Iz nacionalnog fonda za tu je namjenu osigurano 360 tisuća kuna, dok je iz općinskog proračuna izdvojeno dodatnih 130 tisuća kuna kako bi se sav posao mogao obaviti na opće zadovoljstvo. Kompletna zgrada u kojoj se nalazi i ured pošte te nekoliko poslovnih prostora, dobila je novu fasadu po svim energetskim standardima, a izmijenjena je i sva PVC stolarija.

-Ovime drastično smanjujemo troškove, a postavljanjem protuprovalnih rešetki u donjem dijelu zgrade riješili smo i taj gorući problem. Uredili smo i cijeli okoliš oko zgrade gdje više nema zdenca čime smo dobili više prostora za organizaciju manifestacija. Želja nam je imati jedan reprezentativni objekt u koji će i mještani rado dolaziti- ispričao nam je načelnik Ervin Vujica.

Planova za daljnjom energetskom obnovom društvenih domova na području ima, no u svemu tome mali problem predstavljaju neriješeni imovinsko-pravni odnosi.

-Rješavanje tog problema već smo pokrenuli, trenutno čekamo odluku Ministarstva državne imovine o dodjeli ili rješenju, jer niti jedan od domova na području Općine ne glasi na Općinu Orle. To nam je jako bitno kako bismo te domove mogli prijaviti na projekte obnove i revitalizacije, odnosno energetske obnove- zaključio je Vujica.

Tri dana prije roka svjetski putnik, pisac i fotograf Davor Rostuhar pješice je sam stigao do Južnog pola. U samo 47 dana Rostuhar je uspješno prehodao 1 200 kilometara, posve sam, sa sanjkama težine 130 kilograma, te je tako postao prvi Hrvat koji je sam stigao na Južni pol gdje se tom prilikom zavijorio i grb Općine Orle koja ga je poduprla na ovoj ekspediciji. 

-On je prijatelj naše Općine kojeg smo malo potpomogli na ovoj ekspediciji, kojom je napravio veliku reklamu za cijelu Hrvatsku, gdje smo svoje mjesto pronašli i mi. Drago nam je što je uspio u svome cilju, cijeli smo taj put pratili preko Instagrama i ovim mu putem još jednom čestitam na ovom pothvatu- ispričao nam je načelnik Općine Orle, Ervin Vujica.

Most u Selcu koji povezuje Odransko polje s Turopoljskim lugom do prije sedam godina bio je žila kucavica za mještane Općine Orle koji ih je povezivao s Turopoljskim lugom i ostalim dijelovima Turopolja u kojima većinom imaju poljoprivredne površine. Njegovim zatvaranjem za promet 2010. godine umjesto 12 kilometara vožnje u jednom smjeru im se put produžio na 50 kilometara. 

Upravo iz tog razloga njegova obnova tijekom svih ovih godina nametala se kao prioritet. Budući da su Turopoljski lug i Odransko polje zaštićena prirodna područja zbog čega se Javna ustanova Zeleni prsten i Zagrebačka županija aktivno zalagali za njegovu obnovu za što je do sada utrošeno gotovo 450 tisuća kuna.

Most ima turističkog potencijala

Danas se otišlo korak dalje jer su ugovor o sufinanciranju projekte dokumentacije potpisali ravnateljica Javne ustanove zeleni prsten Zagrebačke županije Martina Glasnović i načelnik Općine Orle Ervin Vujica.

-Ja sam ovaj problem naslijedio, no svim silama krenuli smo u rješavanje problema. Nama je taj most bitan iz više aspekata, pogotovo turističkih jer taj je prostor pogodan za razvoj cikloturizma ili lovnog turizma- istaknuo je načelnik Ervin Vujica napomenuvši kako su sredstva za njegovu obnovu osigurana i općinskim proračunom za 2018. godinu

Za izradu projektne dokumentacije potrebno je 197.500 kuna, od čega će Općina Orle sufinancirati tri posto troškova. Osim što je Ugovorom definirana financijska strana, njime je određeno kako će Općina nakon završetka obnove održavati most i pristupni put na svom području.

-Turopolje i Posavina dva su posebna područja u Zagrebačkoj županiji. Drveni most na rijeci Odri nažalost već neko vrijeme ih ne spaja, no tome će uskoro doći kraj- rekla je ravnateljica Javne ustanove Zeleni prsten Zagrebačke županije, Martina Glasnović.

Radovi u drugoj polovici 2018. godine

Sama obnova prema nekim procjenama mogla bi započeti u drugoj polovici 2018. godine, a potpisanim Ugovorom Općini Orle omogućeno je da obnovu mosta prijavi na natječaje Europske unije ili neke od domaćih natječaja kojima se osiguravaju sredstva za sufinanciranje ovakvih projekata.

Ne propustite

Damir Mikuljan: Oko različitosti se treba potruditi

Damir Mikuljan: Oko različitosti se treba potruditi

Delegacija makedonske manjine Zagrebačke županije predvođena Rubinom Zemonom koji je...

Uspinjača do rujna radi do ponoći

Uspinjača do rujna radi do ponoći

Zagrebačka "Stara dama" svakim danom do 1. rujna povezuje Donji...

Gradonačelnik Bandić: Divlja odlagališta su zločin protiv okoliša

Gradonačelnik Bandić: Divlja odlagališta su zločin protiv okoliša

Nakon što su u Sesvetama, nakon dojave građana, na djelu...

Zagrebačka filharmonija i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog predstavile nove koncertne sezone

Zagrebačka filharmonija i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog predstavile nove koncertne sezone

Uz nazočnost gradonačelnika grada Zagreba, Milana Bandića, koncertnu sezonu 2018./2019....

Danas znanstveni simpoziji "Prevencija zloćudnih tumora kože, Grad Zagreb, primjer dobre prakse"

Danas znanstveni simpoziji "Prevencija zloćudnih tumora kože, Grad Zagreb, primjer dobre prakse"

Svečano otvorenje Znanstvenog simpozija „Prevencija zloćudnih tumora kože, Grad Zagreb,...

FPZ proveo projekt ''Sigurnost djece pješaka u zonama osnovnih škola''

FPZ proveo projekt ''Sigurnost djece pješaka u zonama osnovnih škola''

Na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu prekjučer je održan okrugli...