Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić potpisao je s predstavnicima gradova i općina ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 17,8 milijuna kuna, što će se utrošiti na realizaciju projekata u gospodarstvu, poljoprivredi, prometu i komunalnoj infrastrukturi. Među potpisnicima ugovora bio je i načelnik Općine Orle Ervin Vujica koji je potpisao ugovor vrijedan 300 tisuća kuna kojih će se utrošiti na obnovu „Selečkog“ mosta, koji je od 2010. godine zatvoren zbog katastrofalnog stanja.

-Za nas to znači kao da gradimo Pelješki most. Konačno pokrećemo taj projekt kojim našim mještanima omogućujemo brži i sigurniji prelazak preko rijeke Odre, jer mnogi naši mještani imaju imanja u Vukomeričkim goricama, a ponovnim stavljanjem mosta u funkciju putovanje će im biti jeftinije i brže, jer put će im se skratiti za 20 kilometara- kazao nam je načelnik Općine Orle Ervin Vujica.

Ostatak sredstava od 150 tisuća kuna osigurat će Općina u svome proračunu. Uskoro se očekuje raspisivanje natječaja za odabir izvođača koji bi s radovima trebao započeti u mjesecu rujnu.

Kod crkve Svetog Antuna Padovanskog riješen napokon je riješen problem parkiranja. Uoči proslave zaštitnika župe Svetog Ante uređeno je parkiralište od 700 kvadrata, za što je iz općinskog Proračuna osiguramo 15 tisuća kuna.

Komunalnim akcijama na području Općine Orle ovdje nije kraj, jer kako nam je rekao načelnik Ervin Vujica uskoro će krenuti radovi na izgradnji četiri zelena otoka u Bukevju, Drnku, Veleševcu i Ruči. Osim, toga u idućih tridesetak dana krenut će uređenje poljskih puteva i nerazvrstanih ulica.

Na ovotjedna osmo sjednica Općinskog vijeća Općine Orle vijećnici su bili jednoglasni po pitanju svih dvanaest točaka koliko ih je bilo na dnevnom redu. Jedna od najznačajnijih donesenih točaka bila je ona koja se odnosila na usvajanje Nacrta Plana gospodarenjem otpada.

-To trebamo donijeti, kako bi mogli aplicirati na fondove za nabavku kanti za selektivno prikupljanje otpada. S izradom ovog plana krenuli smo od nule, zeleno svjetlo smo dobili, jer nije bilo primjedbi- rekao je načelnik Općine Orle Ervin Vujica.

Vijećnici su također, donijeli i Odluku o usvajanju Nacrta Programa raspolaganjem poljoprivrednim zemljištem, što se po Zakonu mora donijeti do 9. lipnja. Inače, na području Općine Orle ima oko tri tisuće čestica državnog poljoprivrednog zemljišta.

Za NK Posavec osigurano 50 tisuća kuna

Krajem travnja na području općine ponovno je nakon četrnaest godina pokrenut sportski život osnivanjem Nogometnog kluba Posavec koji na jesen kreće sa službenim natjecanjima. Za tu namjenu u općinskom je proračunu osigurano 50 tisuća kuna, dok će se sa šest tisuća kuna dodatno pomoći rad Lovačkog društva Patka.

Općinski Proračun u plusu

Na dnevnom redu bilo je i izvršenje Proračuna za 2017. godinu. Prihodi Proračuna bili su 3 946 304,58 kuna, dok su rashodi iznosili 3 370 945,47 kuna, iz čega je vidljivo kako je godina zaključena u plusu koji iznosi 575 359,11 kuna.

Osim toga vijećnicima je prezentiran i rad vlastitog komunalnog pogona.

-Trebamo ići u nabavku novog stroja, jer ovaj sadašnji već je star dvadesetak godina i troškovi njegova popravka izuzetno su skupi. Vjerujem kako će uskoro Ministarstvo graditeljstva raspisati natječaj kako bismo se mogli aplicirati- zaključio je načelnik Vujica.

Načelnik Općine Orle, Ervin Vujica potpisao je u srijedu s ministricom regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelom Žalac ugovor kojim su općini dodijeljena sredstva za uređenje područne škole Bukevje. Riječ je projektima iz Programa pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova, za što je Općini Orle osigurano 80 tisuća kuna.

-Dobivenim sredstvima uredit ćemo školu iznutra, jer imamo dvije slobodne prostorije koje ćemo pretvoriti u manju dvoranicu kako bi djeca tijekom zime mogla obavljati određene tjelesne aktivnosti- istaknuo je načelnik Ervin Vujica.

Ukupna vrijednost ovog projekta je oko 100 tisuća kuna, a preostala sredstva Općina je osigurala u svome proračunu iz kojega je tijekom ove školske godine oko škole je izgrađena i ograda kako djeca više ne bi istrčavala na cestu, a u planu je i uređenje kombiniranog igrališta.

-Taj projekt također smo prijavili Ministarstvu regionalnog razvoja. Vjerujem kako će taj projekt biti prepoznat, kao i kompletno uređenje Područne škole u Veleševcu- kazao je Vujica.

Općina Orle dobila je od Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju 497 500,00 kuna. Naime, Općina se na poziv Agencije aplicirala prošle godine u listopadu na mjeru 7.1. koja se odnosila na ulaganje u prostorne planove uređenja. Dobivena sredstva prva su veća bespovratna sredstva koja su se slila u općinsku blagajnu u ovih dvadesetak godina.

-Ostvarili smo 55 bodova te smo dobili najveći iznos potpore. Veliki su to i obavezujući novci, no to nas veseli jer sada možemo napraviti jedan prostorni plan koji će vrijediti najmanje deset godina. U njemu ćemo predvidjeti i poslovnu zonu, turističke zone, nove radne zone, kao i građevinske i poljoprivredne zone- ispričao je načelnik Općine Orle Ervin Vujica.

Međutim, prijavama na natječaje tu nije kraj, jer kako nam je rekao načelnik Vujica u planu je i prijava projekta Športsko- rekreativnog centra u Bukevju, gdje bi svoj dom trebao pronaći i novoosnovani NK Posavec.

-Baza će biti nogometni klub, no u planu su nam i tereni za ostale sportove. Pred dobivanjem smo građevinske dozvole za taj projekt, a to bi bio jedan od kapitalnih projekata za našu općinu- istaknuo je Vujica.

Želja općinskog vodstva je povezati sve mještane, pogotovo mlade kojima se želi pružiti bolji uvjeti za društveni život.

Nakon punih četrnaest godina Općina Orle ponovno je dobila nogometni klub. Od 1978. godine do 2004. u Bukevju je djelovala NK Sloboda, koja je nažalost zbog neodrživog stanja i nemara tadašnjeg općinskog vodstva ugašena. No, nova garnitura vlasti kao jedno od obećanja dala je ponovno osnivanje kluba, što je i ostvareno, jer sinoć je u Orlima održana osnivačka skupština Nogometnog kluba Posavec.

-Žalosno je da nemamo kluba. Ovo je važan korak prema okupljanju mladih, ali i da se svi ponovno malo podružimo kao nekada. Pozivam sve na ozbiljnost, jer čaka nas puno posla- rekao je načelnik Ervin Vujica koji je ujedno izabran i za predsjednika kluba.

Također izabran je i Upravni odbor od 11 članova, kao i tri člana Nadzornog odbora. Novoosnovani klub u sustav natjecanja pod okriljem Nogometnog saveza Zagrebačke županije uključit će se na jesen u 2. ŽNL- Istok. Budući da na prostoru općine trenutno nema igrališta, NK Posavec svoje će utakmice kao domaćin igrati u Leknenom, dok se u Bukevju gdje je nekada bilo igralište ne stvore svi potrebni uvjeti, za što već postoje planovi.

U svibnju 2017. godine HDZ je nakon višegodišnje vladavine izgubio vlast. Dotadašnjeg načelnika Ivana Petka u prvom je krugu pobijedio nezavisni Ervin Vujica koji je zajedno sa svojom listom osvojio i većinu u Općinskom vijeću. No, nepunih godinu dana kasnije dogodio se obrat te HDZ ponovno u ovoj posavskoj općini ima svoga načelnika.

Sinoć je odlukom Županijskog odbora HDZ-a raspuštena Općinska organizacija HDZ Općine Orle, te je za povjerenika imenovan Ervin Vujica, koji je zajedno sa svojim zamjenikom te svim članovima Vijeća prešao u redove HDZ-a koji se tako ponovno vratio na vlast u Orlima. Inače, Vujica je imenovan i novim povjerenikom stranke, koji s Povjerenstvom u kojem su uz njega još Dražen Podlejan, Ivica Janković, Željko Hrvojić, Nenad Galenić, Željko Mihica i Igor Vujica u roku od šest mjeseci mora organizirati unutarstranačke izbore.

-Ovo ništa ne mijenja, nastavljamo politiku HDZ-a na području Općine Orle, ali ono što je još važnije dalje nastavljamo našim zacrtanim smjerom- rekao nam je načelnik Ervin Vujica.

U novoj konstataciji snaga u Općinskom vijeću HDZ će imati deset vijećnika, a jedno SDP.

Kako bi se izbjegao najgori scenarij na području Općine Orle, jutros su započele preventivne mjere zaštite najugroženijih kuća. Stožer civilne zaštite i pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava od ranog su jutra na terenu kako bi spriječili ono najgore. Zbog zaobalnih voda koje se vraćaju nazad u selo najgora situacija je u Ruči i Suši gdje su najugroženije kuće zaštićene vrećama.

-Za sada je sve pod kontrolom. Kuće smo zaštitili vrećama i pratimo daljnji tijek situacije. Ne želimo da nam se ponovi situacija iz 2010. godine- rekao je načelnik Općine Orle Ervin Vujica.

Vodostaj rijeke Save trenutno je pod kontrolom, tako da u ostalim selima opasnosti nema.

Općina Orle u svibnju prošle godine dobila je novog načelnika, mladog poduzetnika Ervina Vujicu koji je zajedno sa svojom Nezavisnom listom, koja ima većinu u Općinskom vijeću, zadobio povjerenje birača. Na toj je dužnosti naslijedio dugogodišnjeg HDZ-ovog načelnika Ivana Petka. Okidač za ulazak u politiku bila je želja da se stvari na području Općine pokrenu prema naprijed. Što je realizirano u ovom kratkom vremenu, kakva je budućnost Selečkog mosta, ali i koji su planovi za buduće razdoblje doznali smo u razgovoru s načelnikom Ervinom Vujicom.

Mislite li da su stvari od vašeg preuzimanja Općine krenule prema naprijed?

Da, stvari su se zakotrljale jako prema naprijed. Mogu reći da smo započeli nekoliko velikih projekata, no puno je još posla pred nama, jer imamo niz imovinsko pravnih odnosa za riješiti. Idemo u dobrom smjeru, priča se dobro razvija, a projekti koji su se prije samo spominjali već su sada zaživjeli.

Koji su to projekti koji su do sada realizirani?

U pola godine uspjeli smo urediti prostorije Općine i samu općinsku zgradu. Napravili smo ogradu kod škole u Bukevju kako nam djeca ne bi izlazila na cestu, čime su sada roditelji i učitelji puno mirniji. U suradnji sa Županijskim cestama dogovorili smo saniranje i uređenje svih prilaznih cesta na ulazu u Općinu. Počeli smo s promjenom javne rasvjete, naravno sve u skladu s mogućnostima. Do sada smo postavili četrdesetak led lampi kako bi si smanjili račune za struju.

Glavni projekt je projekt mosta na Selcu preko Odre. To smo izgurali do izvedbenog i glavnog projekta te smo pred dobivanjem građevinske dozvole, što bi se trebalo dogoditi kroz koji dan.
Što se tiče uređenja nasipa, Hrvatske vode planiraju uložiti 200 milijuna kuna u nasipe do 2021., naš nasip je dio toga plana. Tako će Općina biti zaštićena od svih voda bile one zaobalne ili vode iz rijeke Save. Prva faza trebala bi biti gotova u periodu između 2018. i 2019. godine.

Datum završetka izgradnje mosta i njegovo puštanje u promet, s nestrpljenjem očekuju svi žitelji toga kraja, pa kada se to može očekivati?

Plan je da most bude drveni, kao i trenutni, oko 50 posto građevnog materijala je osigurano. Prema nekim našim planovima prvo vozilo preko mosta bi trebalo proći na proljeće 2019. godine.

U vašem je mandatu napravljena i punionica za električna vozila.

Tako je, uz pametnu klupu koja je već bila postavljena, u našem je mandatu izgrađena punionica za električna vozila i bicikle u Drnku. Kandidirat ćemo se i na europska sredstva kako bi izgradili još jednu punionicu. Krećemo u izgradnju četiriju zelenih otoka koji nam nedostaju u općini, čime se usklađujemo s novim Zakonom o prikupljanju otpada. Imamo planove u smjeru cikloturizma, tako da ćemo nastaviti s izgradnjom stanica za bicikliste. 

Koji su planirani koraci za razvoj cikloturizma?

Pripremamo sastanak s jednom udrugom iz Velike Gorice, te bi nam oni trebali dati neke konkretne smjernice. S njima u dogovoru išli bi u razvoj projekta. Dio smo nacionalne 'gree way' rute i Aglomeracije Zagreb. To je biciklistička trasa koja ide od Bregane do granice s Republikom Srbijom, a to je projekt koji će biti realizirani kroz dvije do četiri godine.

Proračun za ovu godinu je iznimno ambiciozan, on je čak 90 posto veći, od prijašnjeg. Koji su to projekti koji su ugrađeni u proračun?

Prvi značajni je most na Odri, sljedeći je revitalizacija Špekine ulice između Gornjeg i Donjeg Bukevja te revitalizacija ulice između Vrbova i Orla. Cilj je vratiti i nogometni klub nakon više od deset godina u sustav natjecanja. Tu smo počeli s realizacijom projekta kroz inicijalni sastanak. Uskoro će biti i radni sastanak, nakon kojega se kreće u izgradnju novih svlačionica kako bi se mogli uključiti u natjecanje u rujnu ove godine. 

Kako biste to mogli i ostvariti potrebna je dobra suradnja s Općinskim vijećem, pa kakva je Vaša suradnja s Vijećem?

Suradnja je odlična, sve ide „ko podmazano“. Imamo zajednička razmišljanja, jer nam je boljitak općine na prvom mjestu. Na kraju bij jedino poručio da idemo još jače i bolje, također volio bih da se svi uključe u rad Općine i da sve ideje koje imaju da ih iznesu, jer bit će saslušane i podržane, jer naša je želja da budemo biti servis građanima.

Na inicijativu načelnika Ervina Vujice u Društvenom domu u Orlima sinoć je održan radni sastanak općinskog vodstva s vlasnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, vlasnicima obrta i gospodarstvenika, kao i svim poljoprivrednim proizvođačima iz toga kraja. Gotovo pedesetak zainteresiranih mještana odazvalo se pozivu načelnika ne bi li se upoznali s novostima, ali i mogućnošću daljnjeg napredovanja, jer od strane općinskog vodstva postoji želja i volja da se krene prema naprijed, upravo po tom pitanju poljoprivredne proizvodnje. 

-Cilj je suradnja poljoprivrednika, kao i upoznavanje s kulturama koje i u kolikoj mjeri uzgajaju. Također, sve njih upoznat ćemo i s novim zakonom o poljoprivrednom zemljištu, odnosno o načinu najma, koncesije ili kupnje državnog zemljišta- rekao je načelnik Općine Orle Ervin Vujica.

Općina Orle poznata je kao poljoprivredni kraj, no ta proizvodnja posljednjih je godina splasnula u velikoj mjeri, zbog čega mlada ekipa želi ovom kraju pružiti novu šansu, upravo kroz ponovno pokretanje poljoprivredne proizvodnje.

-Imamo puno poljoprivredne zemlje, malo manje od 600 hektara, međutim po meni je to nezadovoljavajuće, jer većina tih poljoprivrednih parcela je zapuštena. To je loše, i ja bih htio to podići na viši nivo. Želja mi je čak uvođenje i nekih novih isplatljivijih kultura. Također, želja mi je i uspostavljanje suradnje s Distributivnim centrom, ali i upoznavanje poljoprivrednika s fondovima Europske unije- pojasnio je načelnik Ervin Vujica.

Općina Orle do sada u svom proračunu nije osiguravala sredstva za subvencioniranje poljoprivrede, što bi se od 2019. godine trebalo promijeniti, jer u planu je izrada pravilnika kojim bi se to reguliralo, ali i olakšalo daljnje djelovanje svih poljoprivrednika.

Stranica 1 od 2

Ne propustite

Završeni redovni godišnji servisi na bazenima Grada Zagreba

Završeni redovni godišnji servisi na bazenima Grada Zagreba

Radovi na bazenima SRC Šalata, Iver, Jelkovec i Zimsko plivalište...

Nastavak radova na Aveniji Dubrovnik mijenja trase autobusnih linija

Nastavak radova na Aveniji Dubrovnik mijenja trase autobusnih linija

U tijeku je druga faza uređenja sjevernog kolniku Avenije Dubrovnik,...

Izložba "Bunjevačko veliko ruvo" do 30. rujna u Etnografskom muzeju

Izložba "Bunjevačko veliko ruvo" do 30. rujna u Etnografskom muzeju

Izložba posvećena ženskoj tradicijskoj svečanoj odjeći "Bunjevačko veliko ruvo" svečano...

Privremena regulacija prometa na Aveniji Dubrovnik

Privremena regulacija prometa na Aveniji Dubrovnik

Za potrebe izvođenja radova uređenja sjevernog kolnika Avenija Dubrovnik na...

Ulica Orešje do 2. rujna bez prometa

Ulica Orešje do 2. rujna bez prometa

Za potrebe izvođenja radova sanacije javnog kanala ulica Orešje kod...

Prijavite se i započnite svoj startup izazov!

Prijavite se i započnite svoj startup izazov!

Ove godine Grad Zagreb spaja svoje najznačajnije projekte za razvoj...

U promet pušten rotor na križanju Sarajevske i Avenije Dubrovnik

U promet pušten rotor na križanju Sarajevske i Avenije Dubrovnik

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnica, pustio je u promet...

Dužijanca u Zagrebu

Dužijanca u Zagrebu

U organizaciji Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca iz Srbije, na središnjem...