Moramo biti sasvim jasni, jedina stranka koja je od početka do kraja bila protiv Plana o gospodarenju otpadom bio je HDZ. U skupštini su u više navrata glasali protiv svakog prijedloga plana koji je u sebi sadržavao ili spalionicu na Resniku (Gradska četvrt Pešćenica - Žitnjak) ili u posljednje vrijeme kompostanu u gradskoj četvrti Brezovica. Ostale stranke u Skupštini su uz izuzetak Zagreb je naš koji je plebiscitarno protiv skoro pa svakog prijedloga, bile vrludale s temom. Ili su je ponekad podržavali, a ponekad odbijali u Skupštini ili su jedno najavljivali u kampanji, pa onda glasali na drukčiji način.

Činjenica je da Grad Zagreb još nema Plan za gospodarenje otpadom. Plan koji je preduvjet i bez kojeg sigurno neće biti EU sufinanciranja za ijednu od potencijalnih spalionica, kompostana, pročistača, reciklažnih dvorišta i ostalih bitnih infrastrukturnih elemenata koji su neophodni za funkcioniranje reciklažnog sustava i sustava dugoročnog zbrinjavanja otpada.

U slučaju kada bi se reciklažni sustav financirao EU sredstvima on bi bio obvezan prvih 5 godina funkcionirati na de facto neprofitabilan način. Tu je niz regulativa koje ovo zahtijevaju, ponajviše jer želi onemogućiti preskakanje stepenica u procesu obrade otpada i tako prevenirati moguće loše upravljanje otpadom.

Isto tako, Zagrebu prijete financijske kazne ako sustavno ne riješi pitanje zbrinjavanja otpada. Recikliranje smanjuje količinu otpada i tako taj posao čini lakšim i izvedivijim, stoga recikliranje je poželjno. Svu razliku u otpadu moramo nekako zbrinuti. Zagrebački deponij na Jakuševcu je već godinama u sanaciji i vjeruje se da će ta sanacija biti završena kroz 2-3 godine. Stoga Zagreb može ili tražiti alternativne lokacije za odvoz otpada ili ga spaljivati. Nema potrebe za laganjem, spalionica bi bila ekonomski najisplativije rješenje i gledano u kvadraturi obuhvatila bi najmanji prostor. Naravno nitko ne želi spalionicu u svom dvorištu, ali činjenica je da će ju netko dobiti.

Da Resničanima spalionica ne smeta vidi se iz izbornog rezultata,gdje je stranka Milana Bandića dobila 4 od 5 mandata u Vijeću Mjesnog odbora, a HDZ jedno mjesto. Iako je HDZ godinama bio otvoreno protiv spalionice, a Bandić je na kraju jasno rekao da će ona tamo biti, iako je i sam nekoliko puta mijenjao ploču.

Teško je u kolotečini isprepletenih interesa oko zgrade Poglavarstva Grada Zagreba reći tko bi imao najveću financijsku korist od eventualnog nedonošenja Plana gospodarenja otpadom. No, jasno je da će svi Zagrepčani i Zagrepčanke snositi financijske posljedice ako rješenja ne bude. Sada je trenutak kada će se prosuđivati o etičnost postupaka svake stranke u Skupštini Grada. Hoće li i na ovomjesečnoj sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba Plan o gospodarenju otpadom ponovo pasti?

Temeljem odluke Povjerenstva Gradske organizacije HDZ-a Grada Jastrebarsko izvanredni prijevremeni izbori za predsjednika Gradske organizacije HDZ-a Grada Jastrebarsko održat će se u nedjelju, 17. lipnja. Izbori će se u skladu sa Statutom HDZ-a i Propisnikom o provođenju unutarstranačkih izbora i izboru tijela i dužnosnika HDZ-a provoditi po načelu jedan član, jedan glas što znači da će glasovanju moći pristupiti svi evidentirani članovi Gradske organizacije HDZ-a Grada Jastrebarsko.

Kandidatura se podnosi Gradskom izbornom povjerenstvu GO HDZ-a Grada Jastrebarsko na obrascu kandidature uz koji je potrebno priložiti popis podrške 3 posto evidentiranih članova. Obrasci se mogu preuzeti na poveznicama.

Krajnji rok za predaju kandidatura je zaključno s 1. lipnjom. Kandidature se mogu predati osobno Gradskom izbornom povjerenstvu GO HDZ-a Grada Jastrebarsko 1. lipnja u stranačkim prostorijama GO HDZ-a Grada Jastrebarsko od 18 – 20 sati ili na drugi dokaziv način unutar navedenog roka.

Sve ostale informacije vezano uz provedbu izbora ili uz zahtjev za uvid u bazu članstva radi prikupljanja potpisa mogu se zatražiti od Gradskog izbornog povjerenstva GO HDZ-a Grada Jastrebarsko na broj mobitela 099/766-9379 ili na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Županijska organizacija HDZ-a Zagrebačke županije proslavila je jučer u Ivanić- Gradu 28 godina od svoga utemeljenja. Također, proslavljena je i 28. obljetnica osnutka stranke na području Ivanić- Grada, gdje HDZ sa svojim koalicijskim partnerima u drugom mandatu obnaša vlast. Dvorana Pučkog otvorenog učilišta bila je premala da primi sve one koji su došli na prigodnu svečanost kojoj su se između ostalog odazvali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković te premijer Andrej Plenković koji je istaknuo kako je HDZ u ovih 18 mjeseci pokrenuo mnoge stvari, najavivši pri tome i novih 160 reformi koje će biti predstavljene na današnjoj sjednici Vlade.

-Za snagu HDZ-a na području Zagrebačke županije jako je važno što je Damir Mikuljan predsjednik Skupštine Zagrebačke županije, no na nama je kao stranci trajna zadaća da društvu dajemo smjer, a u ovoj 2018. godini izrazito je važno da pokažemo čvrstinu, odlučnost i smjer kojim Hrvatska treba ići. To se odnosi na naše vrijednosti iza kojih stojimo, na našu odgovornost u poduzimanju ključnih političkih poteza koji su dugoročno dobri za zemlju, ali i na nacionalnu sigurnost, kao i na pothvate koje radimo u gospodarstvu i rješavanju brojnih problema nagomilanih u tranziciji- rekao je premijer Andrej Plenković. 

Vrijeme je da HDZ ima svoga župana

HDZ Zagrebačke županije izrazito je ponosan na rezultate postignute na prošlogodišnjim lokalnim izborima, jer HDZ na području županije ima tri gradonačelnika i 13 općinskih načelnika, a od prosinca prošle godine i predsjednika Skupštine Zagrebačke županije.

-Sve su to podaci koji ukazuju na veliki potencijal i upravo zbog toga trebamo stremiti prema preuzimanju kompletne odgovornosti za upravljanje Zagrebačkom županijom, jer njeni stanovnici zaslužuju odgovornu i uspješnu vlast. Naši koalicijski potencijali su veliki i zato smo u novije vrijeme našim koalicijskim partnerima prepuštali mjesto župana, no došlo je novo vrijeme, vrijeme u kojem najveća i najjača stranka u županiji mora dati župana- poručio je predsjednik HDZ-a Zagrebačke županije Dražen Barišić, kojeg raduje činjenica što se i članstvo u posljednjih godinu dana itekako povećalo.

Odabir Ivanić- Grada, gdje je HDZ također proslavio 28. obljetnicu nije bio slučajan, jer stranka je tamo nastavila kontinuitet vlasti, nakon što je 2013. po prvi puta dobila izbore na lokalnoj razini. Tada je Javor Bojan Leš bio jedno od ugodnijih iznenađenja izbora, koji je u proteklom mandatu svojim radom i djelima dodatno zadužio građane koji su mu lani dali povjerenje za još jedan mandat.

-Nikada ne smijete zaboraviti svoje temelje, a to je ono mjesto odakle ste potekli i to je ono na čemu ste gradili svoj život. Takva teza vrijedi i za svaku političku stranku, a ja sam ponosan što se možemo zahvaliti onim ljudima koji su stvarali temelje stranke i države. Te 2013. bili smo oni koji su neočekivano dobili izbore, no tada za nas počinju prave muke. No, imali smo cilj u kojem smo ostvarili većinu zacrtanih projekata što su građani prepoznali lani na izborima- rekao je gradonačelnik Ivanić- Grada i predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Javor Bojan Leš, koji je i otvorio sinoćnji skup. 

Prva organizacija HDZ-a na području Zagrebačke županije osnovana je u Krašiću

O povijesti HDZ-a na području Zagrebačke županije govori je jedan od njenih utemeljitelja, Mario Kapulica koji je prisutne prisjetio na same početke osnivanja stranke, kao i na činjenicu da je u Stepinčevom Krašiću 19.12. 1989. osnovana prva organizacija na području županije. 

-Uvjeren sam da ćemo uvijek ostati čvrsto i u polugama na onoj liniji središnje politike koju nas je učio predsjednik Franjo Tuđman- istaknuo je Kapulica.

Jučerašnja proslava obljetnice HDZ-a na području Zagrebačke županije imala je i malu simboliku, jer upravo 25. travnja dogodile su se i dvije obljetnice; 1991. godine Franjo Tuđman je na sjednici Vrhovnog državnog vijeća predložio održavanje referenduma o samostalnosti Hrvatske, dok je pet godina kasnije Parlamentarna skupština Vijeća Europe primila Hrvatsku u tu najstariju instituciju.

Ove nedjelje, 22. travnja, s početkom u 19 sati u prostorijama MS Mlinovi, Jahorinska 5 u Zagrebu, Temeljni ogranak HDZ Mlinovi organizirat će koncert violine, akademskog violinista Tomislava Ištoka. Na repertoaru će se naći djela svjetski poznatih autora: Paganinija, Ysaye, Gardela i Šostakoviča.

Ištok je diplomirao na Muzičkoj akademiji 2001. godine u klasi prof. Kristijana Petrovića, a poslijediplomski studij u klasi prof. Gorana Končara završio je 2005. godine. Od 2006. godine stalni je član Zagrebačke filharmonije. Sa Zagrebačkom filharmonijom sudjelovao je po turnejama po čitavom svijetu od kojih izdvajamo Meksiko, Japan, Kinu, Švedsku, Portugal i mnoge druge zemlje. Solističke nastupe imao je diljem Lijepe naše, ali i inozemstva od čega se posebno izdvaja nastup u Hong Kongu u St. John's cathedral u sklopu Hong Kong Generation Next Arts festivala.

Ovaj koncert bit će drugi u nizu događanja u sklopu ciklusa Večeri kulture u Mlinovima. Ciklus Večeri kulture pokrenut je od strane Temeljnog ogranka HDZ Mlinovi kako bi se susjedima, ali i gostima iz raznih dijelova grada Zagreba, otvorila mogućnost uživanja u nastupima vrhunskih umjetnika. Uz uživanje u nastupima ovakva događanja su odlična prilika za druženje, međusobno upoznavanje i kreiranje zajedništva između susjeda iz kvarta, ali i drugih gostiju.

Ciklus Večeri kulture u Mlinovima nastavit će se i u budućnosti. Odmah po završetku koncerta violine TO HDZ Mlinovi počinju raditi na sljedećem događanju koje će se održati u lipnju ove godine na 3. Večerima kulture.

Ulaz na koncert je slobodan. 
Facebook: https://www.facebook.com/events/392410494567630

U svibnju 2017. godine HDZ je nakon višegodišnje vladavine izgubio vlast. Dotadašnjeg načelnika Ivana Petka u prvom je krugu pobijedio nezavisni Ervin Vujica koji je zajedno sa svojom listom osvojio i većinu u Općinskom vijeću. No, nepunih godinu dana kasnije dogodio se obrat te HDZ ponovno u ovoj posavskoj općini ima svoga načelnika.

Sinoć je odlukom Županijskog odbora HDZ-a raspuštena Općinska organizacija HDZ Općine Orle, te je za povjerenika imenovan Ervin Vujica, koji je zajedno sa svojim zamjenikom te svim članovima Vijeća prešao u redove HDZ-a koji se tako ponovno vratio na vlast u Orlima. Inače, Vujica je imenovan i novim povjerenikom stranke, koji s Povjerenstvom u kojem su uz njega još Dražen Podlejan, Ivica Janković, Željko Hrvojić, Nenad Galenić, Željko Mihica i Igor Vujica u roku od šest mjeseci mora organizirati unutarstranačke izbore.

-Ovo ništa ne mijenja, nastavljamo politiku HDZ-a na području Općine Orle, ali ono što je još važnije dalje nastavljamo našim zacrtanim smjerom- rekao nam je načelnik Ervin Vujica.

U novoj konstataciji snaga u Općinskom vijeću HDZ će imati deset vijećnika, a jedno SDP.

Na jučer održanoj sjednici Županijskog odbora HDZ-a Zagrebačke županije imenovano je Povjerenstvo od osam članova koje će u narednom periodu voditi gradsku organizaciju HDZ-a Jastrebarsko te sukladno Statutu stranke provesti izborni postupak.

Za predsjednika Povjerenstva imenovan je Andrej Krlin, dok su za članove odabrani Luka Cipurić, Jurica Paljug, Nikola Ivčec, Dubravko Šoić, Robert Rak, Matej Jambrović i dosadašnji predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Miljenko Pavlaković.

Izbori za novog predsjednika moraju se provesti najkasnije u roku od šest mjeseci.

U nazočnosti premijera Andreja Plenkovića, predsjednika Hrvatskoga Sabora Gordana Jandrokovića, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i drugih visokih uzvanika u prepunoj dvorani Pučkog otvorenog učilišta proslavljena je 28. obljetnica utemeljenja HDZ-a Velika Gorica. Na području bivše Općine Velika Gorica HDZ je osnovan 11. veljače 1990. godine, a za prvog je predsjednika izabran profesor Zvonimir Polić.

-Zahvalni smo generaciji naših sugrađana koji su kroz 28 godina stvarali i živjeli s našom strankom u Velikoj Gorici grad po mjeri čovjeka. Slika pune dvorane dokaz je naše političke snage. Sve što se je dobro i lijepo dogodilo u proteklih dvadeset godina u našem gradu s ponosom ističemo da nosi pečat naše stranke. Velika Gorica danas je perjanica HDZ-a i s ponosom ističemo činjenicu da smo među najvećim plavim gradovima u Lijepoj našoj- istaknuo je predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Velika Gorica, Krešimir Ačkar.

U podužem govoru premijer Andrej Plenković pohvalno je govorio o HDZ-ovoj politici kojom vodi grad. To je primjer kako gradske politike i nadalje moraju biti koordinirane s nacionalnom politikom.

-Naše članstvo mora biti jedinstveno. Pred nama je velika je politička odgovornost, u kojoj HDZ danas ima snage biti generator onih reformi koje će biti novi zamah gospodarskog rasta i razvoja- rekao je premijer Andrej Plenković, dok je predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković naglasio kako je ova Vlada u godinu i pol postigla mnogo.

-Potpuno je jasno da bez vas koji ste ovdje, ne bi bilo ni ovih sjajnih rezultata koji HDZ čine najsnažnijom, najvećom i najbitnijom političkom strankom u povijesti hrvatskog naroda- poručio je Goričanima Gordan Jandroković.

Okupljenima stranačkim članovima i simpatizerima obratio se i Mirko Matić ispred Kluba utemeljitelja HDZ-a Zagrebačke županije, te gradonačelnik Velike Gorice i predsjednik županijske organizacije HDZ-a Dražen Barišić.

Uoči svečane sjednice, u Parku dr. Franje Tuđmana položeni su vijenci i zapaljene svijeće ispred biste prvog predsjednika Republike Hrvatske i osnivača HDZ-a, Franje Tuđmana.

Gradski odbor HDZ-a Grada Zagreba formirao je niz povjerenstava kao pandan postojećim gradskim uredima i institucijama. Cilj je pratiti aktualne gradske politike i stvarati vlastite prijedloge u svim područjima djelovanja gradskih vlasti. Tako su formirana Povjerenstva za: Zagrebački Holding, gospodarstvo, proračun i financije, obrazovanje i znanost, šport, kulturu, zdravstvo, socijalnu politiku, energiju i okoliš, graditeljstvo i prostorno uređenje, poljoprivredu i šumarstvo, manjinska pitanja, promet i EU fondove.

Na čelu povjerenstava su neki od zastupnika u gradskoj skupštini Grada Zagreba, al i neka nova imena. Tako je na čelu Povjerenstva za Zagrebački Holding Dražen Bilokapić, Povjerenstva za gospodarstvo Ante Sučić, Povjerenstva za proračun i financije Davor Filipović, Povjerenstva za obrazovanje i znanost Ana Munk, Povjerenstva za šport Robert Pavičić, Povjerenstva za kulturu Dubravka Brezak Stamać, Povjerenstva za zdravstvo Mario Starešinić, Povjerenstva za socijalnu politiku Katarina Radat, Povjerenstva za energiju i okoliš Vladislav Brkić, Povjerenstva za graditeljstvo i prostorno uređenje Gordan Hanžek, Povjerenstva za poljoprivredu i šumarstvo Davor Zec, Povjerenstva za manjinska pitanja Ramiz Ajdin, Povjerenstva za promet Marko Periša i Povjerenstva za EU fondove Luka Bogdan.

Na današnjoj devetoj sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba došlo je, između ostalog, do povlačenja prijedloga o imenovanju ulice Stožernog generala Janka Bobetka kao i do povlačenja prijedloga gradonačelnika o smanjenju plaća u gradskoj upravi. O obje teme razgovarali smo sa zastupnikom Tomislav Jonjićem ispred Neovisni za Hrvatsku.

Kako komentirate situaciju oko imenovanja ulice po Stožernom generalu Janku Bobetku?

Danas je Odbor za imenovanje ulica i trgova povukao, za vrijeme stanke, prijedlog o imenovanju ulice po Stožernom generalu Janku Bobetku. Do te je odluke došlo upravo zbog amandmana gradonačelnika Bandića, na koje on nije ovlašten, kojima bi se anulirala potreba za postojanjem Odbora. Njihov prijedlog da to bude samo ulica 'Janka Bobetka' je nama u NZH neprihvatljiv jer je protivan prijedlogu Hrvatskog generalskog zbora. Protiv smo toga da se Janku Bobetku daju bilo kakvih ideološki prišivci.

Već se drugi put dogodilo da vi i HDZ kao koalicijski partneri Milana Bandića niste podržali prijedlog za smanjivanjem plaća zaposlenika u gradskoj upravi, zašto?

Smatramo taj prijedlog potpuno promašenim. Grad Zagreb je, kao i Republika Hrvatska u situaciji da mora štedjeti, ali to se ne može raditi na nužnim poslovima grada. Nisi nužni izdatci za savjetnike gradonačelnika. Ušteda koju gradonačelnik predlaže mogla bi se ostvariti otpuštanjem četiri do pet savjetnika kojih ima priličan broj, a za koje ne znamo što rade, ako išta rade. Umjesto da se smanjuju plaće onima koji stvarno rade, bilo bi bolje otpustiti par savjetnika i tako bi se smanjio animozitet građana prema upravi.

 

Aktualni sat današnje sjednice Gradske Skupštine Grada Zagreba, na čiju se raspravu prijavilo trinaest zastupnika, započeo je HDZ-ov Kazimir Ilijaš. Gradonačelniku je postavio dva pitanja, jedno vezano uz promet, a drugo uz Sportsku gimnaziju. Po pitanju prometa, zanimalo ga je, kani li Grad Zagreb početi ugrađivati odbrojivaće zelenog svijetla na semaforima. Naglašavajući da za to postoje rješenja u Zaprešiću, Samoboru i drugim gradovima. Dok je pitanje vezano uz Sportsku gimnaziju bilo usmjereno na potrebe za izgradnjom adekvatne sportske dvorane.

Od ostalih zastupnika svojim pitanjima istaknuli su se oporbeni zastupnik Petek i oporbena zastupnica Peović-Vuković.
Petek je imao kratko pitanje za gradonačelnika, "Kako ste gradonačelniče?" Nastavio je s nabrajanjem niza, prema njemu, uvredljivih teza koje je Milan Bandić uputio raznim slojevima društva, od prosvjednika do radijskih urednika. U jednom trenutku ga je prekinuo predsjedavajući Andrija Mikulić koji ga je upozorio da zdravlje pojedinca nije tema o kojoj se može raspravljati na aktualnom satu. Bandić mu je u svom odgovoru dobacio, da bi on "njega trebao pitati kako je, kada mu vidi lice." NA što su burno reagirali iz oporbe upozoravajući na očito omalovažavanje zastupnika.

Zastupnica Radničke fronte, na prošloj sjednici inaugurirana kao zamjena Mati Kapoviću, Peović-Vuković postavila je gradonačelniku pitanje vezano uz njegovo obećanje blokiranima Grada Zagreba. Zanimalo ju je zašto je u devet mjeseci riješena samo jedna od 900 zamolbi blokiranih građana, za otpis dijela dugovanja komunalnim poduzećima. Bandić, duboko iznenađen prozivkama zastupnice, se prvo branio, a onda konstatirao kako će Stranka rada i solidarnosti idući tjedan prezentirati svoje rješenje za pitanje blokiranih građana u Gradu Zagrebu, ali i na razini Republike Hrvatske.

Stranica 1 od 2

Ne propustite

Damir Mikuljan: Oko različitosti se treba potruditi

Damir Mikuljan: Oko različitosti se treba potruditi

Delegacija makedonske manjine Zagrebačke županije predvođena Rubinom Zemonom koji je...

Uspinjača do rujna radi do ponoći

Uspinjača do rujna radi do ponoći

Zagrebačka "Stara dama" svakim danom do 1. rujna povezuje Donji...

Gradonačelnik Bandić: Divlja odlagališta su zločin protiv okoliša

Gradonačelnik Bandić: Divlja odlagališta su zločin protiv okoliša

Nakon što su u Sesvetama, nakon dojave građana, na djelu...

Zagrebačka filharmonija i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog predstavile nove koncertne sezone

Zagrebačka filharmonija i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog predstavile nove koncertne sezone

Uz nazočnost gradonačelnika grada Zagreba, Milana Bandića, koncertnu sezonu 2018./2019....

Danas znanstveni simpoziji "Prevencija zloćudnih tumora kože, Grad Zagreb, primjer dobre prakse"

Danas znanstveni simpoziji "Prevencija zloćudnih tumora kože, Grad Zagreb, primjer dobre prakse"

Svečano otvorenje Znanstvenog simpozija „Prevencija zloćudnih tumora kože, Grad Zagreb,...

FPZ proveo projekt ''Sigurnost djece pješaka u zonama osnovnih škola''

FPZ proveo projekt ''Sigurnost djece pješaka u zonama osnovnih škola''

Na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu prekjučer je održan okrugli...