„Zajedno za zdravu i čišću Jasku“ - iz dan u dan sve više i više Jaskanaca poručuje NE centru obrade opasnog i neopasnog medicinskog otpada u Jastrebarskom. Naime, nakon što je gradonačelnik grada Jastrebarskog, Zvonimir Novosel, pozvao sugrađane da potpišu peticiju protiv obrade neopasnog i opasnog otpada u Jastrebarskom koju je pokrenula inicijativa građana, podršku su dali brojni sugrađani, članovi gradske četvrti Donja Jaska, kao i neke političke stranke s područja grada.

Tako u Zaključku Vijeća Gradske četvrti Donja Jaska s 4. sjednice, održane jučer stoji: „Gradska četvrt Donja Jaska protivi se obradi medicinskog otpada tvrtke Remondis Medison d.o.o. u Jastrebarskom i daje podršku inicijativi građana koja je pokrenula peticiju te gradonačelniku grada, Zvonimiru Novoselu, da štiti interese građana Jastrebarskog!“

Peticiju možete potpisati OVDJE, kao i na 15 lokacija u gradu.

U gradskoj vijećnici, gradonačelnik Jastrebarskog, Zvonimir Novosel i predsjednik Uprave Županijskih cesta Zagrebačke županije, Jurica Krleža, potpisali su Ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji postojeće i izgradnji nove nerazvrstane ceste NC 1102 Čabdin.

Grad Jastrebarsko kreće s realizacijom 2,1 milijuna kuna vrijednog EU projekta koji obuhvaća rekonstrukciju postojeće i izgradnju dijela nove prometnice u jaskanskom naselju Čabdin, u ukupnoj dužini od 1 182 metra. Projekt ukupne vrijednosti veće od 2,1 milijun kuna prijavljen na natječaj u okviru Mjere 07 „Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima“ iz Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014-2020, tip operacije 7.2.2. „Ulaganja u građenje nerazvrstanih cesta“, bit će sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj „Europa ulaže u ruralna područja“ u iznosu od 1.9 milijuna kuna, dok će se ostatak sredstava osigurati iz proračuna Zagrebačke županije i Grada Jastrebarskog.

-Na rubu ovog naselja nalaze se najveći gospodarski subjekti u našoj gospodarskoj zoni, a ovo ulaganje ima za cilj povećati kvalitetu života mještana Čabdina. Ujedno, ovo je prva nerazvrstana cesta koja će se u cijelosti obnoviti europskim novcem- poručio je gradonačelnik Novosel te nastavio:

-Put do realizacije ove investicije trajao je čak tri godine. Osobno smatram da su procedure prespore, jer na ovaj način više od jedne prometnice u jednom mandatu ne možemo obnoviti!

U sklopu projekta rekonstrukcije kompletne prometnice kroz naselje Čabdin planirana je i izgradnja sto metara novog dijela prometnice s novom odvodnjom i javnom rasvjetom, te će naselje dobiti i novi izlaz/ulaz.

-Današnjim potpisivanjem Ugovora početak radova predviđen je krajem kolovoza, a radovi se planiraju završiti, sukladno Ugovoru, početkom siječnja sljedeće godine- poručio je predsjednik Uprave Županijskih cesta Zagrebačke županije, Jurica Krleža istaknuvši kako je ovo prvi posao koji se nakon šest godina izvodi na području Jastrebarskog, a nakon 5 godina i prvi posao koji obuhvaćaju kompletnu rekonstrukciju i izgradnju nove prometnice.

Ovom prilikom, u ime svojih mještana veliko zadovoljstvo realizacijom projekta izrazio je i predsjednik Mjesnog odbora Čabdin, Čedo Vukušić rekavši kako je za selo to najvažnija stvar.

S ciljem zaštite interesa i pružanja podrške svojim sugrađanima, gradonačelnik grada Jastrebarskog, Zvonimir Novosel, održao je jučer sastanak s predstavnicima inicijative građana koja je pokrenula peticiju protiv obrade opasnog i neopasnog medicinskog otpada u Jastrebarskom.

Naime, tvrtka Remondis Medison d.o.o. još od 2016. godine pokušava ishoditi dozvole kojom bi se postojeća garažno-poslovna građevina prenamijenila u građevinu za gospodarenje otpadom u Jastrebarskom, na adresi Većeslava Holjevca 20d. Međutim, u svibnju 2016. godine Grad Jastrebarsko odbio je zahtjev za izdavanje posebnih uvjeta za izradu glavnog projekta, a u srpnju ove godine odbio je zahtjev investitora Remondis Medison d.o.o. za izdavanje potvrde na glavni projekt za gore navedeni zahvat u prostoru. Nadalje, u lipnju ove godine Grad je dostavio i primjedbe na Studiju o utjecaju na okoliš obrade opasnog i neopasnog medicinskog otpada postupkom parne sterilizacije nositelja zahvata Remondis Medison d.o.o. Uz to, Grad Jastrebarsko je u ožujku ove godine prema prijavi od strane Gradske četvrti Donja Jaska tvrtku Remondis Medison d.o.o. prijavio inspekcijskoj službi Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

-Briga za zdravljem i očuvanje okoliša moraju biti na prvom mjestu i oko toga moramo biti svi složni! Iako Grad Jastrebarsko nije nadležan za izdavanje dozvola za gospodarenje otpadom i izdavanje građevinskih dozvola trgovačkom društvu Remondis Medison d.o.o, nastavit ću štititi interese svojih sugrađana. Pozivam sve Jaskance i Jaskanke da svojim potpisom podrže inicijativu građana koja je pokrenula peticiju protiv obrade neopasnog i opasnog otpada u Jastrebarskom, kako bi tako zajedničkim snagama pokušali izvršiti dodatni pritisak na nadležno Ministarstvo i na one koji odlučuju o sudbini nas i naše djece! Također, smatram da je izabran neprimjeren termin održavanja javne rasprave u vrijeme kad je većina građana na godišnjim odmorima. To budi sumnju u transparentnost procesa i onemogućava velikom broju građana upoznavanje s temom i davanja primjedbi!-poručio je gradonačelnik Jastrebarskog, Zvonimir Novosel, koji je potpisom peticije jasno izrekao svoj stav o ovoj temi.

Također, na održanom sastanku, gradonačelnik Zvonimir Novosel najavio je u narednom razdoblju niz sastanaka na ovu temu, kao i osnivanje posebnog savjetodavnog tijela u koje je pozvao i predstavnike građanske inicijative, a sve s ciljem kako bi Jaskanci bili u potpunosti upoznati s ovim slučajem.

Svi građani pisane primjedbe na Studiju o utjecaju na okoliš obrade opasnog i neopasnog medicinskog otpada postupkom parne sterilizacije u Jastrebarskom mogu do 24. kolovoza upisati u knjigu primjedbi na adresi dr. Franje Tuđmana 47, Jastrebarsko, I kat, ili poslati na adresu: Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Zagrebačke županije, Ulica grada Vukovara 72/V, 10 000 Zagreb.

Ako i vi želite potpisati peticiju, to možete učiniti OVDJE.

S obzirom na to da su nakon provedenog postupka javne nabave udžbenika i dopunskih nastavnih sredstava ostala neutrošena sredstva u iznosu od oko 56 tisuća kuna, zajedničkim dogovorom gradonačelnika Zvonimira Novosela i ravnateljice Osnovne škole Ljubo Babić, Sanje Sertić, odlučeno je da se preostala sredstva utroše za nabavu likovnih mapa za sve učenike od 1. do 8. razreda.

Podsjetimo, gradonačelnik grada Jastrebarskog, Zvonimir Novosel, zaključio je 4. lipnja sa županom Zagrebačke županije Stjepanom Kožićem, i ravnateljicom Osnovne škole Ljubo Babić Sanjom Sertić, Sporazumom o sufinanciranju i provođenju postupka nabave udžbenika i dopunskih nastavnih sredstava za učenike osnovnih škola Zagrebačke županije za nadolazeću školsku godinu. Tako će sredstvima koja su osigurana u proračunima Zagrebačke županije u iznosu od 480 tisuća kuna i Grada Jastrebarskog u iznosu od 220 tisuća kuna biti nabavljeni svi obvezni udžbenici i radne bilježnice za učenike od prvog do četvrtog razreda (bez izborne nastave), te dio obveznih udžbenika i sve radne bilježnice za učenike od petog do osmog razreda.

Dogovorom gradonačelnika Novosela i ravnateljice Sertić, odlučeno je i da svi jaskanski učenici od 1. do 8. razreda dobiju besplatno i likovne mape, a s obzirom na neutrošena osigurana sredstva.

Ljetna igraonica ponovno je oborila rekord broja polaznika. Naime, više od 550 mališana ove je godine uključeno u 28 aktivnosti projekta koji je kao takav, već ranije postao zaštitni znak Jastrebarskog - grada prijatelja djece. Perjanicu Ljetne igraonice, Školu plivanja, pohađa čak 170 veselih klinaca i klinceza, a njih su danas posjetili zamjenik državne tajnice Središnjeg državnog ureda za šport, Krešimir Šamija, u društvu gradonačelnika grada Jastrebarskog, Zvonimira Novosela i njegovih suradnika, te predsjednice Društva naša djeca Jastrebarsko, Nikoline Ribarić.

Grad Jastrebarsko nadaleko je poznat po projektu kojeg više nego uspješno provodi već 16. godinu zaredom, a broj polaznika koji je iz godine u godinu sve veći dokaz je njegove kvalitete, ali i da je isti obožavan od strane onih koji su budućnost grada, a to su naša djeca.

-Projekt iz godine u godinu raste i to je ono što mene kao gradonačelnika čini izuzetno ponosnim. Davno smo prepoznali kvalitetu projekta koji se svake godine nadograđuje i dodatno razvija prema potrebama i željama naše djece- rekao je gradonačelnik Novosel te poručio:

„Najvažnije je bilo postići povjerenje roditelja u svezi sigurnosti djece, a što smo i postigli upravo zahvaljujući stručnosti i marljivosti svih voditelja igraonica, na čemu im se ovim putem zahvaljujem. Sami broj polaznika dokaz je da mališani ovaj projekt naprosto obožavaju i zato ćemo i dalje nastojati podržavati ga, razvijati i provoditi na zadovoljstvo svih naših sugrađana, naročito onih najmlađih i njihovih roditelja“.

Škola plivanja na kojoj naši mališani uče ili usavršavaju plivačke tehnike ove godine također ima rekordan broj polaznika, njih čak 170 s područja grada Jastrebarskog, i po prvi puta s područja općine Klinča Sela. 

-Na svestrano zadovoljstvo ostvarena je suradnja između udruge Društvo naša djeca Jastrebarsko i općine Klinča Sela koja je ove godine odlučila sufinancirati projekt Škole plivanja i obuke neplivača za djecu polaznike OŠ Klinča Sela i dječjih vrtića DIDI i Leteći medvjedići- rekla je Nikolina Ribarić, predsjednica Društva naša djeca Jastrebarsko i dodala: „Izuzetno nam je drago što ove godine projekt Škole plivanja i obuke neplivača sufinancira Središnji državni ured za šport, kao i Zagrebačka županija, na čemu im se zahvaljujem!“.

U ime državne tajnice, Janice Kostelić, u posjet malim plivačima stigao je njen zamjenik, Krešimir Šamija, rekavši kako Središnji državni ured za šport podržava sve dobre projekte.

Delegacija Grada Jastrebarskog primila je u posjet gruzijskog veleposlanika u Republici Hrvatskoj gospodina Zazu Kandelakija i poznatog gruzijskog proizvođača kvevri vina gospodina Iraklija Bochoridzea.

Gruzijski gosti posjetili su Jastrebarsko na poziv saborskog zastupnika i predsjednika Odbora za zaštitu okoliša i prirode Mihaela Zmajlovića, kako bi s jaskanskim domaćinima razgovarali o mogućnosti kulturne suradnje dvaju gradova na području vinarstva. Sastanku u Gradu nazočili su gradonačelnik Zvonimir Novosel, zamjenici gradonačelnika Domagoj Šlat i Stipe Bučar, zamjenica župana Zagrebačke županije Nadica Žužak i Martina Lukić iz Turističke zajednice Grada Jastrebarskog.

-S obzirom na to da su naši krajevi već povezani jednim vrlo konkretnim vidom suradnje, volio bih da se znanja naših i gruzijskih vinara još više promoviraju u kulturnom i gospodarskom smislu. Ovim pismom namjere kojim se i osobno želim više angažirati u smjeru promocije ove suradnje, zamolit ću Vas da nam pomognete u pronalaženju gruzijskog grada sličnog Jastrebarskom kako bismo uspostavili kulturnu suradnju i započeli razgovore o bratimljenju”, naglasio je gradonačelnik Novosel.

Veleposlanik je posjetio i obitelj Ivančić te njihovu tvrtku koja se bavi uvozom kvevri posuda.

-Za sve velike stvari potrebno je vrijeme i danas smo posebno počašćeni što su nas posjetili predstavnici Gruzije. Prošlo je 20 godina otkad je moj otac bio u Gruziji i svojim zanosom i energijom doveo gruzijske kvevri posude u Hrvatsku i time su započeo veliku revoluciju na području Europe i novoga svijeta- rekao je Antonio Ivančić.

Uz vinariju Ivančić, delegacije je posjetila i vinariju obitelji Tomac gdje su između ostalog kušali i vina iz kvevri posuda.

Nakon dugih 14 godina jaskanski umirovljenici napokon su dočekali svoj prostor u kojem će od sada moći bezbrižno provoditi svoje dane. Tim povodom organizirana je i prigodna svečanost na kojoj je gradonačelnik Novosel predsjedniku Udruge umirovljenika Jastrebarsko Vladi Bučaru uručio Ugovor kojim im se na korištenje daje ovaj prostor za koji je gradonačelnik uvjeren kako će u njemu uvijek biti „živo“ i zabavno, jer na raspolaganju će im biti 24 sata dnevno.

-Jedino što vam od svega srca mogu reći kako sam ja i moji suradnici sretni jednako kao i vi, jer došao je i taj dan. Vjerujem da će ovaj prostor biti dodatan motiv vašim aktivnostima, jer vi ste sastavni dio svake naše manifestacije. Vjerujem kako će ovdje u narednim godinama biti veselo i plodno, te da će vam ovi prostori zaista biti drugi dom- istaknuo je gradonačelnik Zvonimir Novosel.

Jedan od onih koji je posljednjih godina bio itekako uporan po pitanju prostora za umirovljenike bio je potpredsjednik Gradskog vijeća Ivan Budinšćak, a veliku stvar učinio je i zamjenik gradonačelnika Stipe Bučar koji je pridonio da Jastrebarsko ima jedinstvenu Udrugu umirovljenika koja je osnovana 24. ožujka i danas broji 550 članova.

-Ovim činom Grad je potvrdio kako vodi brigu o onima koji su stvarali i razvijali naš Grad i okolicu. Namjera nam je uvesti dnevno dežurstvo kako bi svi članovi mogli sudjelovati u raznim društvenim igrama, sekcijama, radionicama, čitanju novina i ostalim aktivnostima koje ćemo osmisliti- rekao je predsjednik Udruge umirovljenika Jastrebarsko Vlado Bučar kojem je zamjenik Stipe Bučar uručio i prigodni poklon u vidu šaha.

Kako je istaknuo gradonačelnik Novosel ovo je tek početak, jer napravljen je projekt preuređenja ovog prostora, za što će se već u sljedećem proračunu osigurati određena financijska sredstva.

Gradonačelnik Jastrebarskog, Zvonimir Novosel, i njegovi zamjenici Stipe Bučar i Domagoj Šlat, posjetili su jučer jaskansku glazbenu i osnovnu školu s ciljem prigodnog druženja, čestitka i daljnje podrške nagrađenim učenicima državnih natjecanja.

Učenici Glazbene i Osnovne škole Jastrebarsko, pod stručnim vodstvom svojih mentora, i ove su godine prisustvovali brojnim državnim natjecanjima na kojima su ostvarili značajne rezultate. Upravo poradi tih uspjeha, gradonačelnik i njegovi zamjenici tradicionalno su uputili čestitke prije svega učenicima, ali i marljivim mentorima koji kvalitetno rade s učenicima, kao i ravnateljici Sanji Sertić i ravnatelju Dragutinu Fabijaniću koji su se pak ovom prilikom zahvalili Gradu i gradonačelniku na podršci.

-Ovakvi uspjesi na čast služe i Gradu, ravnateljici i ravnatelju, i mentorima. Očito je da se s talentiranim mladim Jaskancima jako puno i kvalitetno radi, i zato im svima čestitam na ostvarenim uspjesima koji su najbolja nagrada za uloženo- poručio je gradonačelnik Zvonimir Novosel.

Želite li se narednih dana dobro zabaviti, a uz to kušati i dobra vina, onda vam bolje pozivnice od „Dana vina“ u Jastrebarskom ne treba. Šator na Sajmištu, gdje se održava ova najpoznatija jaskanska manifestacija idealna je prilika baš za to. Barabe su bile zagrijavanje za ono što vas očekuje do nedjelje. Maja Šuput, Zvonko Bogdan i Miroslav Škoro garancija su dobrog provoda.

Svečano otvorenje manifestacije okupilo je brojne posjetitelje, KUD-ovce, limenu glazbu, mažoretkinje, predstavnike lovačkih udruga i brojne druge goste. Čast da otvori ovogodišnje ljetne „Dane vina“ u prisutnosti brojnih saborskih zastupnika, župana Stjepana Kožića, Vinske kraljice Lucije Fabek, prve kume „Dana vina“ Nives Celzijus, domaćina gradonačelnika Grada Jastrebarskog Zvonimira Novosela i brojnih drugih visokih uzvanika pripala je potpredsjedniku Hrvatskog sabora Siniši Hajdašu Dončiću.

-Dragi prijatelji dobro došli u najveću vinsku klet. To je mjesto na kojem već skoro dvadeset godina ispijamo najbolja vina, sklapamo prijateljstva i kumstva. Puno nas je prošlo kroz ovaj šator, nosimo puno lijepih uspomena, nadam se da će i ova godina biti takva- rekao je gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel.

Pokrovitelj ove manifestacije već godinama je Zagrebačka županija, koja posebnu pozornost posvećujemo upravo vinarima koji svake godine imaju sve bolja i kvalitetnija vina.

-Ovo je tradicija koja ima svoj slijed. Niz godina okupljamo se ovdje da bi kušali dobru kapljicu, ali i da bi sklopili nova prijateljstva- kazao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Novitet ovogodišnje manifestacije koja se održava u novom terminu je kuma, a ta je čast ove godine premijerno pripala Nives Celzijus koja iz Jastrebarskog nosi lijepe uspomene, kao i Vinska kraljica Lucija Fabek, koja je upravo iz Jastrebarskog krenula po lentu i koju sada s ponosom nosi.

-Podržimo naše vinare. Uživajmo u vinima, jer ovdje imate priliku kušati najbolja vina i pjenušce u županiji, ali i u Hrvatskoj- istaknula je Vinska kraljica Lucija Fabek.

A kako je bilo na otvorenju pogledajte u našoj GALERIJI.

Pod sloganom „Novi termin, stara lokacija“ danas je u Zagrebu najavljena najpoznatija jaskanska manifestacija „Dani vina“ koja će se ove godine na Sajmištu održati od 7. do 10. lipnja. Manifestaciji koja se ranijih godina održavala u rujnu, vraća se stari popularni naziv, a ista će i ove godine ponuditi razna bogata te zanimljiva događanja.

-To je jedna od najboljih vinskih fešti, koja donosi obilje dobre zabave. Sve pozivam da nam se pridruže u ta četiri dana. Nama u Jaski svaki su dan dani vina, ali ovo je vrhunac i iznimno sam ponosan što će naši vinari pokazati svoje proizvode. Naravno, manifestacija ide dalje u boljem i ljepšem svjetlu. istaknuo je gradonačelnik Jastrebarskog Zvonimir Novosel koji je tom prilikom Nives Celzijus imenovao kumom manifestacije.

- Ovo mi je jedna od najdražih titula, jer sam ja veliki hedonista, a upravo na Jastrebarsko gledam kao na oazu hedonizma svega onoga što ja volim. Za mene je ovo upala „kašika u med“, tako da ću se ovih dana izguštati- rekla nam je Nives Celzijus.

Današnja konferencija bila je prilika i za najavu obrtničko turističke izložbe, kao i bogatog kulturno umjetnički program. Sve željne dobre zabave u šatoru na Sajmištu u ta četiri dana zabavljat će Barabe (7. lipnja), Maja Šuput (8. lipnja), Zvonko Bogdan (9. lipnja) te Miroslav Škoro (10. lipnja).

-Na ovoj manifestaciji nije me bilo deset godina tako da se jako veselim dolasku u Jastrebarsko. Očekujem dobru zabavu uz puno pjesme, plesa i urnebesa. Važno je da bude veselo- rekla je Maja Šuput, koja se odazvala današnjoj konferenciji.

Uvod u samu manifestaciju počinje već ovog vikenda na glavnom gradskom trgu koji će i ove godine biti uređen u „vinskom štihu“. Tako se u petak i u subotu organiziraju gastro natjecanja „Dani vina & riba fina“ te „Dani vina & divljač fina“, dok će se u ponedjeljak održati zanimljiva Vinska radionica, u Žitnici u perivoju dvorca Erdödy.

Stranica 1 od 3

Ne propustite

Završeni redovni godišnji servisi na bazenima Grada Zagreba

Završeni redovni godišnji servisi na bazenima Grada Zagreba

Radovi na bazenima SRC Šalata, Iver, Jelkovec i Zimsko plivalište...

Nastavak radova na Aveniji Dubrovnik mijenja trase autobusnih linija

Nastavak radova na Aveniji Dubrovnik mijenja trase autobusnih linija

U tijeku je druga faza uređenja sjevernog kolniku Avenije Dubrovnik,...

Izložba "Bunjevačko veliko ruvo" do 30. rujna u Etnografskom muzeju

Izložba "Bunjevačko veliko ruvo" do 30. rujna u Etnografskom muzeju

Izložba posvećena ženskoj tradicijskoj svečanoj odjeći "Bunjevačko veliko ruvo" svečano...

Privremena regulacija prometa na Aveniji Dubrovnik

Privremena regulacija prometa na Aveniji Dubrovnik

Za potrebe izvođenja radova uređenja sjevernog kolnika Avenija Dubrovnik na...

Ulica Orešje do 2. rujna bez prometa

Ulica Orešje do 2. rujna bez prometa

Za potrebe izvođenja radova sanacije javnog kanala ulica Orešje kod...

Prijavite se i započnite svoj startup izazov!

Prijavite se i započnite svoj startup izazov!

Ove godine Grad Zagreb spaja svoje najznačajnije projekte za razvoj...

U promet pušten rotor na križanju Sarajevske i Avenije Dubrovnik

U promet pušten rotor na križanju Sarajevske i Avenije Dubrovnik

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnica, pustio je u promet...

Dužijanca u Zagrebu

Dužijanca u Zagrebu

U organizaciji Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca iz Srbije, na središnjem...