Sredstvima Županijske uprave za ceste (ŽUC) novi asfalt dobila je cesta kroz naselje Poljana u Vrbovcu. Sa 750 tisuća kuna obnovljeno je 2,5 kilometara ceste, zajedno s bankinama. Dodatno, Grad Vrbovec je financirao asfaltiranje 1,7 kilometara nerazvrstanih cesta kroz ovo naselje. Obnovljene prometnice u promet su pustili, simboličnim presijecanjem vrpce, župan Stjepan Kožić i gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj.

-Zajedno sa ŽUC-om skrbimo da što više županijskih i lokalnih cesta dobije novi asfalt. Iako je ŽUC podigao kredit od 50 milijuna kuna, s kojim smo u 2016. i 2017. preasfaltirali gotovo 200 kilometara cesta, još uvijek je veliki broj prometnica koje 'vape' za novim asfaltom. Nažalost, apeli prema državi i resornom ministarstvu da osiguraju uspostavu održivog sustava financiranja županijskih i lokalnih cesta još uvijek nisu naišli na plodno tlo i zato se moramo snalaziti sami- rekao je župan, podsjetivši da je temeljni prihod ŽUC-a godišnja naknada koja se plaća pri registraciji vozila, a njezina se visina nije mijenjala od 2002. godine.

-To je vrlo skroman prihod- dodao je župan, rekavši da je država fokusirana samo na održavanje državnih cesta i ne stvara preduvjete da bi županijske uprave za ceste mogle kvalitetno obavljati svoj posao.

S oko 3,4 milijuna kuna (kreditnih sredstava ŽUC-a) preasfaltirano je na području Vrbovca u 2017. godini 10,8 kilometara cesta. Dodatnih 510 tisuća kuna za obnovu nerazvrstanih cesta osigurano je kroz Upravni odjel za poljoprivredu Zagrebačke županije, a 300 tisuća kuna za izvanredno održavanje kroz Upravni odjel za promet i komunalnu infrastrukturu.

-Drago nam je što Županija brine o našem kraju- ustvrdio je gradonačelnik Vrbovca Denis Kralj. Rekao je da je naselje Poljana jedno od starijih i većih na području Vrbovca, ali da je i u njemu puno kuća prazno.

-Kvalitetnim prometnicama stvaraju se uvjeti da stanovnici ostanu na pragu svoga doma. Stoga je cijela Poljana i živjela za ovaj dan. Zadnji put je prometnica kroz ovo naselje asfaltirana prije 50 godina- rekao je Kralj.

Zahvalu Županiji, ispred mještana, uputio je Miljenko Tumpak.

-Ovo za naše mjesto znači puno! Za nas je ovo događaj, jer do sada smo na cesti imali rupu na rupi-rekao je Tumpak.

Blagdan Svetog Vida, koji se slavi danas ujedno je i dan kojim se u Vrbovcu obilježava Dan Grada. Tim povodom održana je i Svečana sjednica Gradskog vijeća kojoj su nazočili brojni gosti predvođeni županom Stjepanom Kožićem. Dan Grada ujedno je i prilika da podvuče i crta na minuli jednogodišnji rad aktualne vlasti predvođene gradonačelnikom Denisom Kraljem iza kojeg je punih godinu dana vladavine Gradom.

-Zahvala svim vijećnicima koji su svojim raspravama pokazali da nam na prvom mjestu mora biti Grad Vrbovec. Možemo biti obojeni različitim političkim bojama, možemo se ne slagati oko niz stvari , ali kada nam je u prvom planu naš Grad moramo doći do konsenzusa- kazao je predsjednik Gradskog vijeća Dejan Jaić.

Denis Kralj: Napravljeno je puno malih stvari

Kako je rekao gradonačelnik Denis Kralj u godinu dana ne može se puno stvari pokrenuti, jer to je pripremi period u kojem se trebaju napraviti projekti kako bi sve to kasnije bilo vidljivo.

-Mislim da smo mi u Vrbovcu puno toga napravili. Napravili smo puno malih stvari i na tome gradimo optimizam za dalje- rekao je gradonačelnik Denis Kralj koji je istaknuo kako su u pripremi su dva velika projekta koja bi trebala nada se obilježiti njegov mandat. Riječ je o gradnji vrtića, te o kupnji zemlje u gospodarskoj zoni. 

-Puno dobrih stvari događa se u Vrbovcu, a puno lijepih stvari još nas čeka- zaključio je Kralj.

Jedna od tih stvari dakako je i izgradnja Regionalnog vodoopskrbnog sustava Zagreb- Istok, što je istaknuo župan Stjepan Kožić napomenuvši kako se pomoć Zagrebačke županije prema Vrbovcu očituje i kroz niz drugih mjera i odjela.

4. veljače 2016. godine Predsjedništvo SDP-a Zagrebačke županije raspravljalo je o prijedlogu raspuštanja Gradske organizacije SDP-a Grada Vrbovca na prijedlog Darka Mačeka od 26. siječnja 2016. godine. Zaključkom Predsjedništva SDP-a Zagrebačke županije od 4. veljače 2016. godine kompletna dokumentacija bila je proslijeđena Statutarnoj komisiji na raspravu i donošenje Odluke. Povod svemu bilo je kršenje Statuta SDP-a RH i to zbog Odluke Gradske organizacije SDP-a Grada Vrbovca koja jedonesena 9. veljače 2016. godine, a koja glasi da se članovima Gradskog odbora SDP-a Grada Vrbovca Vladi Koliću, Ivanu Hršaku, Mileni Bastašić i Stjepanu Bastiću izreknu Opomene zbog toga što su na Izborima za mjesne odbore koje je Grad Vrbovec provodio 10. svibnja 2015. godine bili na listama HDZ-a (neki su bili i nositelji lista HDZ-a), HSS-a, Narodne stranke-Reformisti.

Sljedeći članovi Gradske organizacije SDP-a Grada Vrbovca bili su tada na listama drugih stranaka;
1. Vladimir Kolić- lista HDZ-a, nositelj liste, član Gradskog odbora SDP-a Grada Vrbovca
2. Ivan Hršak- lista HDZ-a, član Gradskog odbora SDP-a Grada Vrbovca
3. Milena Bastašić- lista HSS-a, članica Gradskog odbora SDP-a Grada Vrbovca
4. Stjepan Bastić-l ista Narodne stranke-reformisti, član SDP-a Grada Vrbovca
5. Željko Sović- nezavisna lista grupe birača, član Gradskog odbora SDP-a Grada Vrbovca
6. Vlado Mesnik- nezavisna lista grupe birača, član Gradskog odbora SDP-a Grada Vrbovca
7. Mladen Beck- nezavisna lista grupe birača, član Gradskog odbora SDP-a Grada Vrbovca
8. Marija Petrek- nezavisna lista grupe birača, članica Gradskog odbora SDP-a Grada Vrbovca
9. Ivanćica Sović- nezavisna lista grupe birača, članica SDP-a Grada Vrbovca

Naime, Gradska organizacija SDP-a Grada Vrbovca donijela je 18. svibnja 2015. godine Odluku o isključenju iz stranke Josipa Penđaka i to zbog toka što se je i on našao na listi HDZ-a za Izbore za mjesne odbore koji su se održali 10. svibnja 2015. godine u Gradu Vrbovcu. Prava istina isključenja iz stranke Josipa Penđaka nije bila u prvom planu utvrđeno kršenje Statuta SDP-a, nego naprotiv, nakon što ga je kontaktirao predsjednik GO SDP-a Grada Vrbovca Denis Kralj, Josip Penđak je realno izrekao što misli o sadašnjem rukovodećem kadru GO SDP-a ne vrijeđajući nikog pri izricanju svog mišljenja. Nakon tog razgovora, na slijedećoj sjednici Gradskog odbora donesena je Odluka o „izbacivanju“ iz SDP-a Josipa Penđaka dok ostali članovi Gradskog odbora nisu sankcionirani. Temeljem iznesenih činjenica razvidno je da su se za isto djelo koristila dvostruka mjerila i to zbog toga što je Josip Penđak bio samo član SDP-a Grada Vrbovca dok su Ivan Kolić, Ivan Hršak, Milena Bastašić, Stjepan Bastić, Mladen Beck, Vlado Mesnik, Željko Sović i Marija Petrek bili članovi Gradskog odbora SDP-a Grada Vrbovca, organa koji upravlja organizacijom SDP-a Grada Vrbovca između dviju Konvencija.Radilo se tada o grubom kršenju Statuta SDP-a a da se pritom Gradska organizacija SDP-a Grada Vrbovca nije sankcionirala, iako su sve radili svjesno i bez zadrške.

Darko Maček je tada od Predsjedništva SDP-a zatražio da donese Zaključak kojim bi se zatražilo od Glavnog odbora SDP-a RH da u skladu s člankom 97. Statuta SDP-a uputi prijedlog Odluke o raspuštanju Gradske organizacije SDP-a Grada Vrbovca Glavnom odboru SDP-a, a sve kako bi Glavni odbor SDP-a sukladno članku 97. stavak 1. podstavak 2. Statuta SDP-a mogao donijeti Odluku o raspuštanju Gradske organizacije SDP-a Grada Vrbovca i to zbog činjenice da su članovi Gradskog odbora SDP-a Grada Vrbovca bili na listama drugih stranaka na izborima za Mjesne odbore Grada Vrbovca 10. svibnja 2015. godine, te zbog nastavka kršenja odredbi Statuta SDP-a RH od 9. veljače 2016. godine. Nakon što vrh SDP-a nije poduzeo ništa, Darko Maček je dao ostavku na članstvo u SDP-u u siječnju 2017. godine.

Kada se svemu ovome uzmu u obzir činjenice da je vijećnik Dražen Sudinec od proljeća 2017. upozoravao da su rukovodeći članovi gradske organizacije HNS-a imenovani u školske odbore u Vrbovcu na prijedlog bivšeg gradonačelnika Vrbovca Vladimira Bregovića, a nakon njihovog dogovora o zajedničkoj listi za izbore za gradonačelnika 2017. u Vrbovcu sa SDP-om, onda je sasvim očito da bi se ovdje moglo raditi o interesnom udruživanju SDP-a i HNS-a sa bivšom vlašću iz redova HDZ-a.

Stvar postaje još zanimljivijom kada se uzme u obzir činjenica da formalnu većinu u Gradskom vijeću Grada Vrbovca osigurava nezavisni vijećnik koji je bio na zajedničkoj listi sa Živim zidom, a nakon što su Darko Dananić i Hrvoje Herček prestali davati podršku gradonačelniku Denisu Kralju!

Određene informacije o navodnim protuzakonitostima Denisa Kralja, vijećnik Reformista Dražen Sudinec već je proslijedio Državnom odvjetništvu RH i očekuje skoru istragu USKOK-a na temelju dostavljenih dokaza. Kako kaže, istraga bi se uskoro mogla proširiti i na još neke vijećnike kao i direktore javnih poduzeća. Time nas u Vrbovcu sigurno očekuje vruće političko ljeto!

O sadašnjim, ali i budućim projektima u Vrbovcu, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća raspitivao se nezavisni vijećnik Stjepan Tvorić.

-Prva godina vašeg mandata polako se topi, da li imate viziju koji će biti vaš glavni projekt po kojem će biti obilježen vaš mandat od četiri godine- upitao je vijećnik Tvorić.

Gradonačelnik mu je odgovorio kako će u njegovom mandatu biti više projekata.

-Jednostavno pokušavam raditi na više kolosijeka. Jedan od projekata su Nerezine, vrtić koji će sigurno biti dovršen, a i neki drugi projekti o kojima ne bih sad govorio. Optimistično idemo prema naprijed. Meni je najbitnije da toga bude što više, jer jedna velika stvar neće preporoditi naš grad- rekao je gradonačelnik Denis Kralj.

-Kad se mogu očekivati skele- upitao je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća vijećnik Franjo Simić misleći pritom na energetske projekte obnove Dječjeg vrtića i I. Osnovne škole.

Naime, za ova dva projekta vrijedna više milijuna kuna osigurana su sredstva, a tom prilikom gradonačelnik Denis Kralj pohvalio je i bivšu vlast jer je riječ o projektima započetima u tom razdoblju.

-Drugu polovicu sredstava osigurali smo mi. Izvođači radova su odabrani, tako da se prva skela može uskoro očekivati, jer radovi moraju biti gotovi početkom sljedeće godine- rekao je gradonačelnik Kralj.

Također, Razvojna agencija Grada Vrbovca aplicirala je projekt energetske obnove Gradskog stadiona na Poziv „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“, gdje bi se projekt ako prođe financirao iz Europskog fonda za regionalni razvoj. 

Prošlotjedna sjednica Gradskog vijeća Grada Vrbovca, iako su na njoj većinom bile tehničke točke, potrajala je ponovno više od četiri sata. S raspravom je započelo već prilikom usvajanja zapisnika s prethodne sjednice Vijeća, kada je vijećnik Reformista Dražen Sudinec zatražio snimke sjednica Vijeća koje nikako ne može dobiti, a kritičan glede zapisnika sa sjednica bio je vijećnik HDZ-a Mijo Mijatović.

-Ja prema Zakonu ne moram navoditi razloge traženja snimki. Ono što je već sada postalo problematično i za Vas predsjednika Vijeća je to što Vi u svemu ovome postajete sudionik u određenim stvarima koje se događaju. Otišli ste jako daleko, zato što ne pazite što piše u Zakonu- kritičan je bio vijećnik Sudinec, prozvavši gradonačelnika Kralja koji se prikazuje u pozitivnom svjetlu, kako je za vladavine bivšeg gradonačelnika Vladimira Bregovića mogao dobiti sve informacije.

Gradonačelnik Kralj nije ostao imun na ove prozivke te je s govornice poručio kako ne voli licemjerje što se odnosilo na gospodina Miju Mijatovića, dok se u slučaju mnogobrojnih zahtjeva koje je prema Gradskoj upravi uputio Dražen Sudinec pozvao na zloupotrebljavanje prava na pristup informacijama.

-Ova gradska vlast ne misli zaposliti još jednu osobu kako bi odgovarala na upite Dražena Sudinca, koji su vrlo slikoviti i šaroliki, te svjedoče o osobi koja ih piše- odgovorio je gradonačelnik Kralj, na čije izlaganje se vijećnik Mijatović osvrnuo riječima kako je to bila povreda poslovnika, jer je dozvoljeno miješanje izvršne vlasti u posao zakonodavne vlasti.

Na prozivku gradonačelnika odgovorio je Damir Tomljenović iz HDZ-a, rekavši kako nije licemjerje ako se nešto traži.

-Ne možete ovako voditi zapisnike, no mi na tome nećemo inzistirati. Probudili smo se nakon dvanaest godina i shvatili smo da to nisu bili dobri zapisnici. Što se tiče gospodina Sudinca ne možemo osporiti neka prava koja su zakonski regulirana, ajmo onda u tome smjeru i razgovarati- poručio je Tomljenović.

Nakon petnaestominutne rasprave većinom glasova verificiran je zapisnik sa šeste te s izvanredne sedme sjednice Gradskog vijeća.

Pitanje o smjeni Hrvoja Herčeka s mjesta predsjednika Skupštine gradske tvrtke Gradski objekti Vrbovec d.o.o. glavna je tema sinoćnje sjednice Gradskog vijeća. Na postavljeno pitanje Darka Dananića kojeg su zanimali razlozi smjene, gradonačelnik sinoć nije htio javno govoriti, no jutros je došlo do obrata te je odlučio javno progovoriti o razlozima smjene, poručivši kako su Herček i Dananić deset mjeseci „vedrili i oblačili“ po Vrbovcu, što kaže više nije mogao trpjeti.

-Hrvoje Herček smijenjen je s pozicije predsjednika Skupštine Gradskih objekata Vrbovec, jer mi je sam poslao mail u kojem navodi da sam kao gradonačelnik izgubio njegovu podršku. Nakon togi mi nije preostalo drugo nego preuzeti brigu i kontrolu nad organiziranjem i pokretanjem nove sezone u Nerezinama.

Također, odlučio sam se okrenuti projektima i konkretnom radu, dok se Hrvoje Herček nije znao odmaknuti od kadroviranja. Isti dan kad sam mu kao svom partneru u koaliciji predstavio projekt pokretanja poljoprivredne zadruge „Kaj su jeli naši stari“ u Vrbovcu, Herček mi je umjesto odgovora najavio smjenu prvog potpredsjednika Vijeća. To nisam mogel dopustiti. Stalna iscrpljivanja oko kadrovskih pitanja nisu vodila nikam i to sam moral presjeći. Kolegama iz Nezavisne liste Hrvoja Herčeka želim puno sreće u budućem radu. Većina u Gradskom vijeću nije upitna i vjerujem da ćemo krenuti još ozbiljnije sad kad smo dječje bolesti ostavili iza sebe- o razlozima smjene Hrvoja Herčeka će gradonačelnik Denis Kralj.

Na sinoć održanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Vrbovca najveću je buru podiglo pitanje nezavisnog vijećnika Darka Dananića. U aktualnom je satu pitao gradonačelnika Kralja zašto je smijenio predsjednika Skupštine gradske tvrtke Gradski objekti Vrbovec d.o.o. Hrvoja Herčeka. Također je naveo da je iznenađen tim činom, osobito zbog činjenice da je Herček „do jučer“ javno hvaljen i od strane gradonačelnika i direktora tvrtke kao čovjek koji se za tvrtku i odmaralište u Nerezinama jako puno zalaže i pomaže aktualnom direktoru oko pokretanja sezone i otvaranja odmarališta u Nerezinama. Dananić je upitao Kralja može li se očekivati još smjena ljudi u tijelima gradskih tvrtki i ustanova postavljenih sa Nezavisne liste Hrvoja Herčeka i je li to raskid koalicije SDP HSS Laburisti i NLHH?

Pitanje je izazvalo iznenađenje kod gotovo polovice vijećnika koji nisu znali za aktualnu smjenu. Gradonačelnik Kralj je odgovorio kako ne želi odgovoriti na pitanje te da vijećnici Dananić i Herček znaju odgovore na pitanja. Ovakav odgovor gradonačelnika je izazvao negodovanje Dananića, ali i oporbe, no Kralj čak niti na inzistiranje vijećnika Dananića i Herčeka nije znao ili želio odgovoriti na postavljena pitanja. Odmah nakon toga vijećnici kluba HDZ-a zatražili su stanku koju je predsjednik Vijeća Jaić i odobrio. U ime kluba HDZ-a obratio se vijećnik Mijo Mijatović te upozorio gradonačelnika kako je on prema Poslovniku Gradskog vijeća dužan odgovoriti na vijećničko pitanje te da je iznenađen smjenom Herčeka koji je bio aktivan i hvaljen te postavljen i za predsjednika Povjerenstva za Nerezine i predsjednika Skupštine GOV-a upravo od strane gradonačelnika. Predsjednik vijeća Jaić je citirao članak Poslovnika te istaknuo da gradonačelnik ako ne zna odgovor, može ga i mora uputiti vijećniku pismenim putem u roku od 8 dana što je Kralj očito i odlučio učiniti, jer se više nije javljao za riječ po toj temi.

Prem riječima smijenjenog predsjednika skupštine Hrvoja Herčeka do smjene je došlo iz političkih razloga.

-Gradonačelnik Kralj pokazao je svoju moć i kako se obračunava s političkim neistomišljenicima, ali i kako će završiti svi koji se ne budu pokoravali njegovoj politici. Možete biti i stručan i vrijedan i dobronamjeran, ali ako niste politički podoban, za vas mjesta nema. Kralj radi upravo ono protiv čega je u kampanji govorio. Ja sam nezavisni vijećnik, ne robujem stranačkoj stezi te govorim i radim ono što mislim i smatram ispravnim, a ne kako kaže „moj šef“. Nisam ušao u politiku da si priskrbim pozicije i fotelje, nego da nešto napravim, ali i ispravim ono što smatram da nije dobro. Mene smjena nije iznenadila jer već duže vrijeme imam nesuglasice s gradonačelnikom te mu ukazujem na određene političke propuste i borim se protiv postavljanja određenih ljudi unutar koalicije na pozicije u Gradu, gradskim tijelima, tvrtkama i ustanovama samo zato što su politički podobni ili su Kralja podržali na izborima te im se sada on zahvaljuje u vidu pozicija i fotelja. Mislim da je ovim činom gradonačelnik Kralj uništio jednu dobru ekipu koja je odlično funkcionirala i radila na pokretanju sezone u Nerezinama te obnovi oba odmarališta. Sad kad smo pokrenuli radove, dogovorili izvođače, nabavili potrebnu opremu i inventar, dogovorili ljude koji će odmaralište voditi i u njemu raditi, ugovorili ljetovanja djece i građanstva, udruga i umirovljenika, sad kad je sve spremno da se sezona pokrene i dobro odradi, on mene smjenjuje, jer mu više nisam potreban. No, to govori o njemu kao čovjeku i političaru. Kako kaže ona stara poslovica: Daj čovjeku vlast da vidiš kakav je čovjek– završio je Herček.

Osim što je na ovotjednoj izvanrednoj sjednici Gradskog vijeća Grada Vrbovca donošena odluka o izradi Urbanističkog plana uređenja poslovne zone Konak istok II, donijeta je i Odluka o dopuni odluke o komunalnoj naknadi Grada Vrbovca. No, bez rasprave nije išlo, gradonačelnika Denisa Kralja s jedne i HDZ-ova dvojca, Damira Tomljenovića i Damira Fašaića s druge strane.

Iako je odluka o komunalnoj naknadi bila donijeta na Gradskom vijeću u prosincu, nepuna tri mjeseca kasnije došlo je do malih promjena te odluke. Budući da su prvotnom odlukom bile obuhvaćene samo greenfield investicije, novom odlukom žele se obuhvati i brownfield investicije zbog čega je bilo potrebno promijeniti odluku u jednom članku.

-Odluka ima uporište kod mjera za investitore i ovako bi im se pomoglo u prvoj godini 100 posto, u drugoj 50, a u trećoj godini 30 posto– obrazložila je odluku pročelnica Ljiljana Petanjek, dok je gradonačelnik Denis Kralj poručio kako se ovom odlukom želi obuhvatiti što veći broj investitora.

-Možda je to bio propust, no ljudima treba pomoći. Ovo je korak naprijed da se aktiviraju napuštena industrijska postrojenja. Vjerujem da ćemo sada postati atraktivniji za brojne ulagače- rekao je gradonačelnik Kralj, kojem je oporba spočitala kako nema definirano brownfield investicije.

Damir Fašaić u svom se govoru tako osvrnuo na pogon tvrtke Gradip koji će se uskoro urediti.

-Slikali ste se tamo, a da tada niste rekli da planirate osloboditi i brownfield investicije. Nemate definirano što je to brownfield- poručio je Fašaić, kojem je Kralj dobacio „Neka bude pameti u glavi“, rekavši mu kako je Gradip prodan te da se očekuje njegovo preuzimanje.

Na tome mu je čestitao vijećnik Tomljenović, nakon čega je Odluka o dopuni odluke o komunalnoj naknadi Grada Vrbovca prihvaćena.

Gradski odbor HDZ-a Vrbovec povodom aktualnih zbivanja u Gradu oglasio se priopćenjem „Vlada RH osigurava Gradu Vrbovcu dodatnih 11.880.000, kn izvornih prihoda godišnje!“ koje je potpisao predsjednik Vladimir Bregović. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

„HDZ Grada Vrbovca razumije i podržava aktivnosti vladajuće „garniture“ u gradskom Vijeću Grada Vrbovca i izvršne vlasti na čelu s gradonačelnikom Denisom Kraljem, a koje su usmjerene prema dobrobiti svih stanovnika našega grada .Ono što valja istaknuti, a što je vidljivo iz pregleda učinjenog u proteklom periodu, je to da konkretnih aktivnosti gotovo da i nema.Jedino za što se može reći da funkcionira je promidžbena aktivnost , poglavito na Facebook-u , koja je popraćena komentarima vjernih sljedbenika od kojih su mnogi puni ushićenja, a neki odišu i ogorčenjem, rekli bi čak i mržnjom naspram svega što nije „obojano crveno“ ili „ne daj Bože“ započinje s velikim „H“. Vrbovec je mali grad i svi se dobro poznajemo, znamo tko „kako diše“ i gubiti vrijeme na komentare onih za koje znamo da su bili neuspješni u svemu što su radili u životu , a sada pronalaze duševnu hranu u komentarima na društvenim mrežama, je neučinkovito, a Vrbovcu nužno treba operativno djelovanje – odmah i sada .

Vlada Republike Hrvatske, predvođena HDZ-om i premijerom Plenkovićem je svjesna potreba građana u lokalnim sredinama i vodeći se prvenstveno načelom ravnomjernosti i učinkovitosti, donijela je izmjene zakona o porezu na dohodak i zakona o financiranju jedinica lokalne i regionalne samouprave. Grad Vrbovec pri realizaciji prije navedenih izmjena zakona može očekivati upravo u naslovu navedenih 11.880.000 kn godišnje (najviše u Zagrebačkoj županiji) ili skoro milijun kuna više mjesečnih prihoda od strane poreza na dohodak , što se , kao što vidimo i realizira u prvim mjesecima 2018. godine. Koliko je to, najbolje govori podatak da su ukupni godišnji prihodi u Gradu Vrbovcu, a temeljem osnovnog, izvornog poreza na dohodak u prijašnjim godinama iznosili cca 15.000.000 kn, a efekt ovih mjera je ukupni godišnji priljev po osnovi poreza na dohodak veći od 27.000.000 kn ili skoro duplo veći negoli prijašnjih godina. Nažalost, građani Grada Vrbovca većinom nisu upoznati s navedenom činjenicom, koja usput budi rečeno predstavlja i učinkovitost te „naslijeđe“ ove vlade i HDZ-a u odnosu na Grad Vrbovec, te nam je jasno zašto SDP-ov gradonačelnik Denis Kralj sakriva ili umanjuje upravo taj fakt. Uzimajući u obzir sve prije navedeno, tražimo od izvršne vlasti u Gradu Vrbovcu da bude učinkovita u svojem djelovanju. Imaju dovoljno sredstava za realizaciju !!! Ne može se dogoditi da navedena sredstva ne budu predviđena u proračunu Grada Vrbovca za 2018. godinu . Proračun je planski dokument koji mora predvidjeti sve prihode i rashode te biti uravnotežen (isto kao i poslovni plan trgovačkih društava), a ne da se mijenja svaki puta kad je realizacija već izvršena. Na predmetno su vijećnici HDZ-a u Gradskom vijeću i ukazivali na sjednicama, ali nažalost bezuspješno.

Ne može se dogoditi da ceste i nogostupi nakon snježnih padalina ne budu promptno očišćeni, a u isto vrijeme se čisti nogometno igralište za odigravanje utakmica koje su odgođene, a paralelno smo svjedoci nebrige nadležnih za održavanje prilaza dječjem vrtiću. Upravo je tragikomična objava na mrežnim stranicama Radio Vrbovca u kojoj se izvlače stari dugovi kao razlog za nerad i nered, a isti su obuhvaćeni sudskom nagodbom o plaćanju, a kao što vidimo Grad ima dovoljno sredstava da pokriva sve svoje obaveze (što nažalost prijašnjih godina nikada nije bio slučaj). Ne može se dogoditi da se ne isplate cijele mjesečne rate za financiranje vatrogastva i športa, a dovoljno sredstava u Gradu Vrbovcu ima. Žalosna je činjenica da svi gradovi slave svoje vatrogasce i priređuju im svečane dočeke nakon obavljenog posla pomoći našem priobalju, a u Vrbovcu su „nagrađeni“ sa smanjenjem sredstava .

Kako imamo za čuti, gradonačelnik želi dati otkaz stručnim i osposobljenim ljudima koji su zaposleni u Gradu, i to samo stoga što su članovi HDZ-a, a paralelno postoji obaveza lokalnih samouprava da obavljaju poslove iz djelokruga poljoprivrede. To će zasigurno rezultirati sudskim postupcima i stvaranjem velikih troškova. Nažalost, bili smo svjedoci reperkusija po krivim odlukama koje su u prošlosti donošene, a građane Grada Vrbovca su koštale više od 5.000.000 kn (podsjetimo: nelegalni otkazi Jembri i Turk, kriva isplata plaća zaposlenima u Gradu Vrbovcu). Zaključak je da mi ne možemo toliko toga dobroga za građane Grada Vrbovca napraviti, a da oni koji bi to trebali pretvoriti u djela, svojim aktivnostima u potpunosti ne ponište benefite za građane.

Uozbiljite se i primite posla !!!

HDZ paralelno ne stoji na mjestu, nego ulažemo maksimalni trud da se realiziraju strateški projekti za Grad Vrbovec i to u vidu Regionalnog vodovodnog sustava Zagreb istok, koji se sa 70 posto sufinancira iz EU, a nekoliko stotina Vrbovčanki i Vrbovčana će besplatno dobiti priključke na vodu, a kroz projekt aglomeracije Vrbovec, uskoro i na javnu kanalizaciju.
Također se najzad stvaraju pretpostavke za realizaciju retencije „Vir“, koja će najzad riješiti pitanje poplava u samom Vrbovcu.

Gradonačelnik im poručio kako nema povratka na staro

Na odgovor gradonačelnika Denisa Kralja nije trebalo dugo čekati.

„Čini mi se kao da je nekim ljudima krivo kaj bu Vrbovec dobil više novaca od poreza na dohodak. Za razliku od njih mene je veselio svaki dobar potez prošle vlasti. Neki očito ne mogu prihvatiti poraz i žele da nova vlast ne uspije.

Podsjećam da si je nova gradska vlast refinanciranjem starih HDZ-ovih dugova oslobodila 1,6 milijuna kuna godišnje za investicije. Stara uprava to nije znala napraviti. Također trebali bi ove godine dobiti i značajna sredstva od telekomunikacijskih firmi zbog prava na služnost puteva - proces koji smo pokrenuli, a bivša je gradska vlast propustila uzeti novac koji im se nudio.

Mi vraćamo nasu djecu u Nerezine. Napravili smo mjere za privlačenje investicija u Vrbovec - bivša vlast takvih programa nije imala. Upravo ovih dana Gradip je dobio novog vlasnika. Upravo sam ja osobno posredovao između prodavatelja i kupaca…i da ne nabrajam vise... Reci ću samo - Vrbovec raste. Nema povratka na staro!“

Stranica 1 od 2

Ne propustite

Izložba "Bunjevačko veliko ruvo" do 30. rujna u Etnografskom muzeju

Izložba "Bunjevačko veliko ruvo" do 30. rujna u Etnografskom muzeju

Izložba posvećena ženskoj tradicijskoj svečanoj odjeći "Bunjevačko veliko ruvo" svečano...

Privremena regulacija prometa na Aveniji Dubrovnik

Privremena regulacija prometa na Aveniji Dubrovnik

Za potrebe izvođenja radova uređenja sjevernog kolnika Avenija Dubrovnik na...

Privremena regulacija prometa - Ulica Orešje

Privremena regulacija prometa - Ulica Orešje

Za potrebe izvođenja radova sanacije javnog kanala ulica Orešje kod...

Prijavite se i započnite svoj startup izazov!

Prijavite se i započnite svoj startup izazov!

Ove godine Grad Zagreb spaja svoje najznačajnije projekte za razvoj...

U promet pušten rotor na križanju Sarajevske i Avenije Dubrovnik

U promet pušten rotor na križanju Sarajevske i Avenije Dubrovnik

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnica, pustio je u promet...

Dužijanca u Zagrebu

Dužijanca u Zagrebu

U organizaciji Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca iz Srbije, na središnjem...

Zagrebački mostovi vape za sanacijom

Zagrebački mostovi vape za sanacijom

Još prije dvije godine inspekcija je za Most slobode u...

Izmjene na linijama 222, 295, 307 i 308

Izmjene na linijama 222, 295, 307 i 308

Autobusne linije 222 (Remetinec – Žitnjak), 295 (Zapruđe – Jakuševec...