Na ovotjednoj desetoj sjednici Gradskog vijeća Grada Vrbovca donijeli su zaključak o ovogodišnjim dobitnicima godišnjih nagrada Grada Vrbovca te nagrada za životno djelo.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća povodom Dana Grada nagradu za životno djelo primit će profesorica u Glazbenoj školi Mirjana Margetić te Ivan Vragotuk za izraziti doprinos u razvoju vatrogastva. Godišnje nagrade Grada Vrbova primit će vlasnik obrta Hidrospoj Zdravko Sohora, Krešimir Jakopec, Marijan Benko, te Vladimir Baček, Darko Jendriš i Branko Jendriš zbog izrazitog doprinosa u razvoju športa, radu s mladima i društvenog života na području Grada Vrbovca. 

Iako je oporba podržala ovakav prijedlog, ipak su vladajućima zamjerili način na koji su odabrani ovogodišnji laureati. 

 

-Prijedlog je totalno nelogičan. Kad pročitate karakteristike predloženih ljudi, nema ni jednog elementa da dobiju bilo kakvu nagradu. Neću spominjati imena. Ne smeta mi da ljudi dobiju nagradu, oni koji su ju zavrijedili nisu ju dobili, dok oni koji su ju dobili, su ju obezvrijedili- rekao je vijećnik HDZ-a Damir Tomljenović s kojim se složio i vijećnik Reformista Dražen Sudinec.

-Ponizili ste one koji su nagradu zaslužili i na jednoj svečanosti se moraju zajedno slikati s onima koji to uopće nisu zaslužili- Rekao je Sudinec.

Prijedlog je podržalo 16 vijećnika, dok je suzdržan ostao jedino Darko Dananić s Nezavisne liste Hrvoja Herčeka.

4. veljače 2016. godine Predsjedništvo SDP-a Zagrebačke županije raspravljalo je o prijedlogu raspuštanja Gradske organizacije SDP-a Grada Vrbovca na prijedlog Darka Mačeka od 26. siječnja 2016. godine. Zaključkom Predsjedništva SDP-a Zagrebačke županije od 4. veljače 2016. godine kompletna dokumentacija bila je proslijeđena Statutarnoj komisiji na raspravu i donošenje Odluke. Povod svemu bilo je kršenje Statuta SDP-a RH i to zbog Odluke Gradske organizacije SDP-a Grada Vrbovca koja jedonesena 9. veljače 2016. godine, a koja glasi da se članovima Gradskog odbora SDP-a Grada Vrbovca Vladi Koliću, Ivanu Hršaku, Mileni Bastašić i Stjepanu Bastiću izreknu Opomene zbog toga što su na Izborima za mjesne odbore koje je Grad Vrbovec provodio 10. svibnja 2015. godine bili na listama HDZ-a (neki su bili i nositelji lista HDZ-a), HSS-a, Narodne stranke-Reformisti.

Sljedeći članovi Gradske organizacije SDP-a Grada Vrbovca bili su tada na listama drugih stranaka;
1. Vladimir Kolić- lista HDZ-a, nositelj liste, član Gradskog odbora SDP-a Grada Vrbovca
2. Ivan Hršak- lista HDZ-a, član Gradskog odbora SDP-a Grada Vrbovca
3. Milena Bastašić- lista HSS-a, članica Gradskog odbora SDP-a Grada Vrbovca
4. Stjepan Bastić-l ista Narodne stranke-reformisti, član SDP-a Grada Vrbovca
5. Željko Sović- nezavisna lista grupe birača, član Gradskog odbora SDP-a Grada Vrbovca
6. Vlado Mesnik- nezavisna lista grupe birača, član Gradskog odbora SDP-a Grada Vrbovca
7. Mladen Beck- nezavisna lista grupe birača, član Gradskog odbora SDP-a Grada Vrbovca
8. Marija Petrek- nezavisna lista grupe birača, članica Gradskog odbora SDP-a Grada Vrbovca
9. Ivanćica Sović- nezavisna lista grupe birača, članica SDP-a Grada Vrbovca

Naime, Gradska organizacija SDP-a Grada Vrbovca donijela je 18. svibnja 2015. godine Odluku o isključenju iz stranke Josipa Penđaka i to zbog toka što se je i on našao na listi HDZ-a za Izbore za mjesne odbore koji su se održali 10. svibnja 2015. godine u Gradu Vrbovcu. Prava istina isključenja iz stranke Josipa Penđaka nije bila u prvom planu utvrđeno kršenje Statuta SDP-a, nego naprotiv, nakon što ga je kontaktirao predsjednik GO SDP-a Grada Vrbovca Denis Kralj, Josip Penđak je realno izrekao što misli o sadašnjem rukovodećem kadru GO SDP-a ne vrijeđajući nikog pri izricanju svog mišljenja. Nakon tog razgovora, na slijedećoj sjednici Gradskog odbora donesena je Odluka o „izbacivanju“ iz SDP-a Josipa Penđaka dok ostali članovi Gradskog odbora nisu sankcionirani. Temeljem iznesenih činjenica razvidno je da su se za isto djelo koristila dvostruka mjerila i to zbog toga što je Josip Penđak bio samo član SDP-a Grada Vrbovca dok su Ivan Kolić, Ivan Hršak, Milena Bastašić, Stjepan Bastić, Mladen Beck, Vlado Mesnik, Željko Sović i Marija Petrek bili članovi Gradskog odbora SDP-a Grada Vrbovca, organa koji upravlja organizacijom SDP-a Grada Vrbovca između dviju Konvencija.Radilo se tada o grubom kršenju Statuta SDP-a a da se pritom Gradska organizacija SDP-a Grada Vrbovca nije sankcionirala, iako su sve radili svjesno i bez zadrške.

Darko Maček je tada od Predsjedništva SDP-a zatražio da donese Zaključak kojim bi se zatražilo od Glavnog odbora SDP-a RH da u skladu s člankom 97. Statuta SDP-a uputi prijedlog Odluke o raspuštanju Gradske organizacije SDP-a Grada Vrbovca Glavnom odboru SDP-a, a sve kako bi Glavni odbor SDP-a sukladno članku 97. stavak 1. podstavak 2. Statuta SDP-a mogao donijeti Odluku o raspuštanju Gradske organizacije SDP-a Grada Vrbovca i to zbog činjenice da su članovi Gradskog odbora SDP-a Grada Vrbovca bili na listama drugih stranaka na izborima za Mjesne odbore Grada Vrbovca 10. svibnja 2015. godine, te zbog nastavka kršenja odredbi Statuta SDP-a RH od 9. veljače 2016. godine. Nakon što vrh SDP-a nije poduzeo ništa, Darko Maček je dao ostavku na članstvo u SDP-u u siječnju 2017. godine.

Kada se svemu ovome uzmu u obzir činjenice da je vijećnik Dražen Sudinec od proljeća 2017. upozoravao da su rukovodeći članovi gradske organizacije HNS-a imenovani u školske odbore u Vrbovcu na prijedlog bivšeg gradonačelnika Vrbovca Vladimira Bregovića, a nakon njihovog dogovora o zajedničkoj listi za izbore za gradonačelnika 2017. u Vrbovcu sa SDP-om, onda je sasvim očito da bi se ovdje moglo raditi o interesnom udruživanju SDP-a i HNS-a sa bivšom vlašću iz redova HDZ-a.

Stvar postaje još zanimljivijom kada se uzme u obzir činjenica da formalnu većinu u Gradskom vijeću Grada Vrbovca osigurava nezavisni vijećnik koji je bio na zajedničkoj listi sa Živim zidom, a nakon što su Darko Dananić i Hrvoje Herček prestali davati podršku gradonačelniku Denisu Kralju!

Određene informacije o navodnim protuzakonitostima Denisa Kralja, vijećnik Reformista Dražen Sudinec već je proslijedio Državnom odvjetništvu RH i očekuje skoru istragu USKOK-a na temelju dostavljenih dokaza. Kako kaže, istraga bi se uskoro mogla proširiti i na još neke vijećnike kao i direktore javnih poduzeća. Time nas u Vrbovcu sigurno očekuje vruće političko ljeto!

Prošlotjedna sjednica Gradskog vijeća Grada Vrbovca, iako su na njoj većinom bile tehničke točke, potrajala je ponovno više od četiri sata. S raspravom je započelo već prilikom usvajanja zapisnika s prethodne sjednice Vijeća, kada je vijećnik Reformista Dražen Sudinec zatražio snimke sjednica Vijeća koje nikako ne može dobiti, a kritičan glede zapisnika sa sjednica bio je vijećnik HDZ-a Mijo Mijatović.

-Ja prema Zakonu ne moram navoditi razloge traženja snimki. Ono što je već sada postalo problematično i za Vas predsjednika Vijeća je to što Vi u svemu ovome postajete sudionik u određenim stvarima koje se događaju. Otišli ste jako daleko, zato što ne pazite što piše u Zakonu- kritičan je bio vijećnik Sudinec, prozvavši gradonačelnika Kralja koji se prikazuje u pozitivnom svjetlu, kako je za vladavine bivšeg gradonačelnika Vladimira Bregovića mogao dobiti sve informacije.

Gradonačelnik Kralj nije ostao imun na ove prozivke te je s govornice poručio kako ne voli licemjerje što se odnosilo na gospodina Miju Mijatovića, dok se u slučaju mnogobrojnih zahtjeva koje je prema Gradskoj upravi uputio Dražen Sudinec pozvao na zloupotrebljavanje prava na pristup informacijama.

-Ova gradska vlast ne misli zaposliti još jednu osobu kako bi odgovarala na upite Dražena Sudinca, koji su vrlo slikoviti i šaroliki, te svjedoče o osobi koja ih piše- odgovorio je gradonačelnik Kralj, na čije izlaganje se vijećnik Mijatović osvrnuo riječima kako je to bila povreda poslovnika, jer je dozvoljeno miješanje izvršne vlasti u posao zakonodavne vlasti.

Na prozivku gradonačelnika odgovorio je Damir Tomljenović iz HDZ-a, rekavši kako nije licemjerje ako se nešto traži.

-Ne možete ovako voditi zapisnike, no mi na tome nećemo inzistirati. Probudili smo se nakon dvanaest godina i shvatili smo da to nisu bili dobri zapisnici. Što se tiče gospodina Sudinca ne možemo osporiti neka prava koja su zakonski regulirana, ajmo onda u tome smjeru i razgovarati- poručio je Tomljenović.

Nakon petnaestominutne rasprave većinom glasova verificiran je zapisnik sa šeste te s izvanredne sedme sjednice Gradskog vijeća.

Uoči sutrašnje izvanredne sjednice Gradskog vijeća  Grada Vrbovca porazgovarali smo s gradskim vijećnikom Reformista Draženom Sudincem, iza kojeg je već petnaest godina aktivnog bavljenja politikom. Petnaestak godina proveo je u HNS, da bi izbacivanjem Radimira Čačića iz stranke, zajedno s većinom aktivnih članova u Vrbovcu 2015. godine prešao u Reformiste. U intervjuu za naš Portal osvrnuo se na trenutno političku situaciju u Vrbovcu gdje je u lipnju 2017. vlast preuzeo Denis Kralj i SDP.

-Razlog prelazku iz HNS-a u Reformiste bila je nepravda učinjena prema Radimiru Čačiću, a, ruku na srce, nitko od nas nije ušao u stranku zbog Vesne Pusić, već upravo zbog Radimira Čačića i Savke Dabčević Kučar. Vrbovčani me poznaju kao osobu koja se uvijek zalagala za opći interes,napredak sredine u kojoj živim i radim te pravicu. Zvuči malo nestvarno za hrvatske prilike u politici, ali moji kolege i prijatelji to znaju. Vjerojatno sam tu crtu istjerivanja pravice naslijedio od pokojnog oca. Stoga među političkim suparnicima nisam popularan, ali to nije niti važno. Važno je ne iznevjeriti obitelj, rodbinu, prijatelje i naše birače. Građani se sjećaju da sam s mojim suradnicima spriječio jeftinu prodaju Radio Vrbovca prije nekoliko godina i u mom mandatu predsjednika Skupštine Radija uspjeli smo sanirati dugove i uvesti ponovno malo reda na Radio. Kada se prostornim planovima htjelo mijenjati namjene površina na kojima su javna poduzeća i ustanove, mi smo to u gradskom vijeću onemogućili i zaštitili ih od prodaje i privatizacije, a o tome se bilo javno špekuliralo. Dokumentaciju o tome čuvam i danas.

Kao direktor Komunalca Vrbovec d.o.o. uspio sam iznaći model po kojem će Grad Vrbovec otplatiti svoj dug od 3,3 milijuna kuna, osmislili smo model kreditiranja putem banke po kojem su građani za uplaćenih prvih 100 kuna mogli dobiti priključak na vodoopskrbni sustav, riješili smo blokadu Vrbovca u Fondu za zaštitu okoliša još iz 2005. i kao rijetko tko u Hrvatskoj proveli sanaciju odlagališta otpada Beljavine i povukli bespovratno milijunske iznose te smo pripremili projekt vodoopskrbe za cijelo područje Vrbovca u sklopu projekta „Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije - Zagreb Istok“ koji (s PDV-om) iznosi 883.885.326,25 HRK. Cijeli projekt kanalizacijske mreže, crpne stanice, UPOV, nadzor, upravljanje projektom, vidljivost i oprema vrijede za vrbovečko područje 151.383.610,12 kuna, a RSV Vrbovec sa izgradnjom i rekonstrukcijom vodoopskrbne mreže, objektima na mreži i kućnim priključcima vrijedi 228.326.306,00 kuna vrijedi za cijelo vrbovečko područje. Od toga je 68 posto do 70 posto bespovratno za cijelo područje bivše općine Vrbovec, odnosno oko 258 milijuna kuna, a sa Hrvatskim vodama i državom to raste na 350 milijuna kuna. Ostatak vrijednosti će podmiriti Županija i jedan dio Grad Vrbovec i okolne općine. Projekt UPOV i odvodnje je napravljen iz trećeg pokušaja i postao projektom od strateškog interesa za RH kao i vodoopskrbni projekt. Pronašli smo načina kako da povodom 50. obljetnice postojanja Komunalca Vrbovec uredimo gradski park za čije uređenje se tvrdilo da nikad neće dogoditi jer je preskupo. I bilo bi da nismo neke stavke troškovnika plaćali oko trećine predviđene cijene. Vi sami zaključite kako je to moguće. Ustrojili smo jedno moderno poduzeće kako rijetko tko u Hrvatskoj i uveli pogrebne usluge prema EU standardima dok to još nitko nije imao.

Nakon završetka mog mandata 2012. poduzeće je devastirano jednako kao i gradski park te su poništeni svi pozitivni učinci u protekle četiri godine. U svom sam mandatu podnio četiri kaznene prijave DORH-u za uočene nepravilnosti u Komunalcu. Nažalost, dobra suradnja s bivšim gradonačelnikom i HDZ-om nije izdržala četiri godine, pa tako niti HDZ ne ističe pozitivne učinke naše suradnje, a koja se bila zasnivala isključivo na projektima bez koalicijskog sporazuma. Iako smo u mom mandatu nabavili modernu opremu za odvojeno prikupljanje otpada, nismo se uspjeli usuglasiti oko modela jer se postojećom cijenom nije moglo pokriti šest odvoza. Nakon odlaska Zlatka Špoljara koji je to tako radio, sad je svima jasno da se kroz proteklo razdoblje iz mjeseca u mjesec akumulirao gubitak u toj djelatnosti. U zadnje vrijeme gradonačelnik i direktor Komunalca svugdje ponavljaju da sam zaposlio mnogo ljudi, ali nitko ne pita zbog čega i čemu su ti ljudi doprinijeli. Šestero ljudi je bilo potrebno upravo na projektima vodoopskrbe i odvodnje. Kad ova sadašnja garnitura pribavi 350 milijuna kuna bespovratnih sredstava za vrbovečke projekte, onda neka mi se jave!- započeo je razgovor Dražen Sudinec.

U politici Grada Vrbovca prisutni ste dugi niz godina, kako gledate na ovu novoizabranu vlast iza koje je osam mjeseci vladavine Gradom?

Smatramo ovu novoizabranu vlast nesposobnom i na neki način prijevarom birača, ali možemo razumjeti zašto se glasovalo isključivo protiv HDZ-a na prošlim izborima. Da, nije se glasovalo niti za Denisa Kralja niti za SDP, već su nezadovoljni građani glasovali protiv HDZ-a, pa im je bilo valjda logično da to onda bude SDP. Danas već mnogi žale zbog svog izbora, jer su shvatili da ono što su Reformisti u kampanji govorili se obistinjuje, a to je da ova vlast nema nikakvih kompetencija i znanja i da cijelo vrijeme traže opravdanja u drugoj strani za svoj nerad. Gradonačelnik je svoju kampanju zasnivao na neistinama koje je plasirao preko stupova javne rasvjete i kroz svoje novine, a koje je izdavao potpuno nezakonito i za što je Grad Vrbovec podnio kaznenu prijavu. S neistinama je nastavio od kada je postao gradonačelnik i nažalost sam ostao jedini vijećnik za sada koji o tome otvoreno govori. 

Vaša stranka na izbore je išla u koaliciji s HSS-om, no vi ipak na kraju niste dio vladajuće većine odlučili ste ne podržati gradonačelnika i SDP-ovu većinu u Gradskom vijeću, koji su razlozi toga?

Reformisti su bili inicijatori još 2016. godine da dotadašnji gradonačelnik ne smije dobiti novi mandat i pokušali organizirati veliku koaliciju za lokalne izbore te da se dogovori strategija kompletnog oživljavanja Vrbovca. Naš ustupak je odmah bio da nećemo predlagati svog kandidata za gradonačelnika već da se dogovore SDP i HSS oko zajedničkog kandidata. Naravno da su sve ostale stranke htjele imati svog kandidata, pa od velike koalicije nije bilo ništa. Toliko o tome kako im je sad svima Vrbovec na prvom mjestu. Da, kad prvo namire svoje interese. Dogovor s HSS-om je bio da ćemo podržati boljeg i kompetentnijeg kandidata u drugom krugu izbora ukoliko ne prođemo mi, i tako je izbor trebao pasti na Damira Fašaića i njegov tim. Uspoređujući njegovu ekipu i onu Denisa Kralja, mislim da su razlike vrlo očite.

Nikada i niti u jednom razgovoru Reformisti nisu imali namjeru podržati Denisa Kralja za gradonačelnika. Reformisti nisu trgovačka stranka već stranka projekata i apsurdno je da neki smatraju da smo trgovali s HDZ-om. Svima je bilo jasno da je javnost na strani Denisa Kralja, pa bi trgovina bila da smo iz vlastitog interesa podržali upravo njega. HSS je procijenio da će sebi stvoriti bolju poziciju ako promijeni stranu i to se uistinu i dogodilo. Rezultat tog čina su funkcija predsjednika Gradskog vijeća, direktora Komunalca Vrbovec, direktora novoosnovanog i totalno nepotrebnog poduzeća Gradski objekti Vrbovec d.o.o. Prema svemu sudeći, bit će toga još. Sve u interesu grada, naravno!

Mislite li da aktualnu vlast „trese“ politička kriza, budući da su početkom veljače svoje nezadovoljstvo napuštanje iskazali nezavisni vijećnici Hrvoje Herček i Darko Dananić?

Mislim da krize nema, kao što za gradonačelnika ne postoji problem s nezavisnim vijećnicima. Radi se o dva vijećnika vezana cijeli život uz HSS. Cijela njihova lista bila je kombinacija HSS-ovaca i SDP-ovaca. Cijela priča o novoj vlasti zasniva se isključivo na populizmu jer su im takvi i potezi. Sve je to, po meni, predstava za javnost. Ključnu ulogu u osnivanju poduzeća Gradski objekti Vrbovec d.o.o. imali su upravo ti vijećnici. Upravo je Darko Dananić rekao da je projekt Crvenog križa odbijen jer je preskup i predugo traje, a za novo poduzeće nije znao reći koliko će njihov projekt koštati i trajati, a radi se o poduzeću koje će upravljati odmaralištem u Nerezinamai gdje se svake godine održava škola plivanja za osnovnoškolce.

Rezultat osnivanja je bilo zapošljavanje HSS-ovog vijećnika Marka Beloševića za direktora. Zaposlena je, čini se, i Maja Novosel iz SDP-a, ali nitko ne zna je li stvarno u tom poduzeću ili u gradskoj upravi. Informacija se skriva, iako ne znamo u čijem interesu. U svakom slučaju, ljudi su dobili ugovore o djelu, što dovoljno govori o pristupu ovom problemu jer predstavljaju najskuplje ugovore. Živo nas sve zanima kako će novo poduzeće ishoditi minimalne tehničke uvjete za Nerezine! Treba podsjetiti da me je Hrvoje Herček nakon izbora ozbiljno oklevetao na svojoj FB stranici, prema tome, nema ni tu razlike u odnosu na gradonačelnika. Koliko smo informirani, Hrvoje Herček je odmah nakon 4. sjednice Gradskog vijeća postavljen za predsjednika Skupštine Gradski objekti Vrbovec, a Darko Dananić je do nedavno bio predsjednik Nadzornog odbora Komunalca Vrbovec.

Trebam li ponavljati da su bivšoj upravi Komunalca isplatili gotovo 700.000 kuna otpremnine i plaća da bi postavili upravnog pravnika Matu Jelića za direktora. Nikad nije u Vrbovcu i Komunalcu učinjena takva financijska šteta kao postavljanjem tog direktora. I onda su pričali da Komunalac nema novaca, kao ni Grad Vrbovec. Sve mi ovo sliči na dobro poznate scenarije gdje će se gradska trgovačka društva dovesti u financijske probleme, a onda ih ponuditi privatnicima na prodaju. Da ih se spasi, naravno!

Taj model funkcionira svugdje još od proglašenja neovisnosti Republike Hrvatske. Iako je Komunalac Vrbovec imao izvrsnu naplatu svojih potraživanja, taj je posao dat nedavno privatnom poduzeću, iako je to čisti novac za Komunalac! S druge strane kritizirani model i ugovor o zakupu javnih gradskih površina odjednom svima odgovara, iako su i SDP i HSS u Vijeću zajedno s Reformistima branili interese grada i javno se izjašnjavali negativno o ugovoru po kojem je Komunalac Vrbovec dužan čistiti 24.000 m2 po cijeni od 2.000 kn/mjesec! O najmu sajma da i ne govorim! 

Vi imate dosta toga što zamjerate gradonačelniku, radi čega stalno temeljem prava na pristup informacijama tražite određene odgovore, no više ste puta na Gradskom vijeću istaknuli kako na tražene upite niste dobili odgovore koje tražite.

Gradonačelnik uporno sam i preko svojih glasnogovornika naglašava svoje poštenje. Naravno, voli to naglašavati u odnosu na bivšeg gradonačelnika. To je pojam koji on pokušava marketinški prodati svima. To je popularno kao i prodaja magle u Hrvata. Međutim, mi s njime surađujemo dugo i znamo kakav je po svojoj prirodi i gdje su granice njegovih kompetencija. Gradonačelnik, da bi bio pošten, trebao bi raditi transparentno, jer ako radiš pošteno, nema što za skrivati, zar ne? A gradonačelnik sve skriva, pa čak i svoju dnevnu komunikaciju sa zaposlenicima. Zašto? Pa zbog toga što ona nije primjerena jednom ozbiljnom i obrazovanom čovjeku. Detalje neću iznositi, ali čut će se još dosta o tome kada za to dođe vrijeme.

Zapisnici sa sjednica Gradskog vijeća ne sadrže nikakve informacije o izgovorenom niti sadržavaju činjenice na temelju kojih su donesene određene odluke. Razlog leži u tome što je od strane gradonačelnika i većine u Vijeću izneseno dosta stvari koje nisu u skladu sa zakonom i koje u nekim svojim dijelovima sadrže netočne informacije, vrijeđanja i klevete. S tim u svezi sam zatražio snimke sjednica Gradskog vijeća koje mi do danas nisu dostavljene. Tražio sam ih kao vijećnik, pa preko Zakona o pristupu informacijama, ali nisam bio dobio ništa! Zamislite si da netko vijećniku koji predstavlja svoje birače ne daje informacije?! Toga nigdje nema!

Što mislite koji su razlozi toga? Skriva li se možda nešto u Gradskoj upravi?

Njegov problem je što su u tonskim zapisima sjednica Gradskog vijeća sadržane i informacije kada on preuveličava svoje smanjenje plaće (smanjenje je za 480 kn, a on je govorio o 1300 kn – smanjio si koeficijent s 5,0 na 4,8), kada nezakonito saziva prvu sjednicu Gradskog vijeća nakon konstituirajuće i iznosi neistine o tzv. bojkotu Reformista i HDZ-a kojeg nije bilo te kada na drugoj sjednici ponovno govori iste neistine iako u ruci drži dokument Ureda državne uprave koji govori da mu prva sjednica nije bila sazvana kako treba; kada govori o prekoračenjima svog prethodnika u Proračunu iz 2017. i Rebalansom ispravlja ta ista njegova prekoračenja, kada govori o kriminalu u gradu, a ne poduzima apsolutno ništa protiv toga; kada govori o svojoj štednji na drugima, a priznaje na petoj sjednici GV da je počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti koristeći službeno vozilo u privatne svrhe, isto ono vozilo koje je bilo preluksuzno kada se nabavljalo. Tako je to nedavno tvrdio SDP. Ono što Gradonačelnik ne razumije je da ne ovisi o njemu hoću li ja svezatraženo dobiti ili ne. Postoje institucije koje su mi to dužne pribaviti. I sad na tome radi Povjerenik za informiranje Ministarstva uprave. Ako treba, ići ću i do Vrhovnog suda.

U više navrata gradonačelnik Denis Kralj isticao je kako je za prijašnje vlasti bilo nezakonitih radnji u Gradu, štoviše moglo se čuti kako su to potvrdile i razne revizije, no do dana današnjeg ti podaci nisu ugledali svjetlo dana. Imaju li te konstatacije uopće svoje uporište?

Čini se da nemaju. Revizija je kritizirala samo Pročelnicu za financije koja je njegova osoba od povjerenja jer je sad postavljena za Pročelnicu. Ili vršiteljicu dužnosti Pročelnice. Doći će dan kad ćemo analizirati sve tonske zapise sa sjednica Gradskog vijeća i predstaviti javnosti konkretno što je gradonačelnik govorio, a što je u konačnici napravio. Zanimljiv je jedan drugi detalj oko prijašnje vlasti igradonačelnika. Sve upućuje na usku suradnju bivšeg i sadašnjeg gradonačelnika. Ja sam još u kampanji govorio i na Radio Vrbovcu i za Vrbovečke novine da mi je čudno da Denis Kralj i SDP potpisuju koaliciju s HNS-om dok istovremeno bivši gradonačelnik postavlja HNS-ovce u školske odbore. HNS-ovci su mu danas zamjenici.

SDP je govorio da ESCO projekt javne rasvjete nije transparentan i da se tu kriju određene nezakonitosti. S tim u svezi je osnovao i Povjerenstvo koje će to istražiti i postavio Tihomira Antolkovića iz SDP-a da to vodi. Ni nakon pola godine oni nisu ništa dostavili Gradskom Vijeću, iako je Tihomir Antolković javno iznio podatak da je predviđeni iznos premašen s planiranih 2,9 na 8,5 milijuna kuna te da ukupni trošak iznosi 11,5 milijuna kuna za vijek trajanja tog projekta, a koji uključuje trošak nove rasvjete i potrošnju struje. Ja ne znam što je napisano u Ugovorima s dobavljačima jer niti bivša niti sadašnja vlast nisu dostavili meni zatražene informacije o tom projektu. Postavio sam i pitanje gdje je završilo 2500 starih rasvjetnih tijela koja imaju svoju vrijednost jer su ispravna. Gradonačelnik je odgovorio da on nema vremena brojati lampe. Pošteni gradonačelnik? Odgovoran? Da svaka vrijedi 100 kn, to je 250.000 kuna gradske imovine! Vama je sad sigurno čudno zašto bi sadašnji gradonačelnik surađivao s bivšim gradonačelnikom kojeg ni HDZ-ovci više nisu htjeli za svog kandidata? Pa, morate se prisjetiti da je bivši gradonačelnik podnio kaznenu prijavu protiv sadašnjeg gradonačelnika. Ja sam kopiju nekako ipak dobio i pobrinuti ću se da se na nju ne zaboravi. 

Koju ocjenu biste Vi dali aktualnom gradonačelniku za ovih osam mjeseci rada. Mnogi s kojima smo razgovarali iskazali su zadovoljstvo njegovim dosadašnjim potezima, kako Vi gledate na to?

Dovoljan 2. Ništa nije radio, ali barem grad nije bankrotirao već u startu. A imam dokument koji je proslijedio negdje u rujnu i gdje prijeti zaposlenicima u pisanom obliku da možda neće biti novca za plaće. Donio je par populističkih mjera. Smanjio je vijećnicima naknade. Onima koji ništa ne rade oko pripreme za sjednicu je sasvim svejedno, onima koji rade nije. Mi koristimo tu naknadu i za plaćanje našeg stranačkog ureda u iznosu 514 kuna/mjesec za 13 m2. Bivši komunisti ne moraju plaćati prostor koji je nekoliko puta veći od našeg. Sad nam je nametnuto i plaćanje režija za taj prostor, pa za 8 sati korištenja ureda mjesečno plaćamo i do180 kuna. Dobra cijena od poštenog gradonačelnika?! Treba istaknuti da se novi gradonačelnik nije ničime bavio u 2017. godini. Da je htio nešto raditi, išao bi u srpnju 2017. u Rebalans Proračuna kako su to napravili neki gradonačelnici u našem okruženju i radili po svome. On je u Rebalans išao krajem godine, a što znači da se radilo onako kako je bilo dogovoreno još 2016. Rodiljne naknade su povećane za 500 kuna jer je u Proračunu za 2017. bilo osigurano i više novcaod potrebnog za tu namjenu. Vidim da to nije spriječilo neke njegove birače da odsele u međuvremenu s djecom u Njemačku.

Sad je krenula priča oko poslovnih zona i izgradnje vrtića, a da pritom ništa nije konkretno obrazloženo niti planirano. Imamo slučaj da u poduzetničkoj zoni Poduzetnik gradonačelnik želi nametnuti prodajnu cijenu zemljišta od 8 EUR/m2 koje su u vlasništvu privatnika, 20 EUR/m2 navodno je spreman platiti za vrtić u naselju Jug (preko puta poduzetničke zone), a okolna zemljišta vrijede oko 36 EUR/m2. Na sjednicama gradskog vijeća nije bilo elaborata procjene vrijednosti zemljišta za vrtić, niti je bilo poslovnog plana kojim bi se pokazala ekonomska opravdanost osnivanja poduzeća Gradski objekti Vrbovec d.o.o. Kad dobijemo službene podatke, znat ćemo i službene cijene.Do danas ne znamo pod kojim su uvjetima zaposleni novi djelatnici u gradskom poduzeću. Izmislio je bio problem s nadvožnjakom preko pruge da bi se prikazao spasiteljem. Ja još čekam kopiju dopisa iz HŽ-a od srpnja 2017. u kojim mu se navode planovi sanacije cesta, a koji on nigdje ne spominje.

Ne trebamo zaboraviti ni da je angažirao vanjske konzultante za pripremu projekata prije nego je raspisao natječaj za njihove usluge. Sve je to zabilježeno na tonskim zapisima sjednica Gradskog vijeća.

I za kraj, mislite li da će stvari u Vrbovcu krenuti na bolje, ili će sve i dalje ostati samo mrtvo slovo na papiru?

Situacija je u Gradu Vrbovcu loša i smatram da će se neke stvari događati po inerciji. Razvoj društva se ne može zaustaviti, pa makar on išao polako kao u Vrbovcu. Treba istaknuti da će Grad Vrbovec u 2018. dobiti možda i dodatnih 10 milijuna kuna od države zbog novog zakona. Od početka 2018. prihod od poreza na dohodak prepušta se lokalnim jedinicama, jednako kao i prihod od oporezivanja kamata na štednju. Drugim riječima - grad je pun kao brod! Već smo imali rebalans Proračuna jer je grad prihodovao 800.000 kn više u siječnju 2018. u odnosu na 2017. A sad još nešto o lošoj strani naše situacije u gradu. Mislim da je LEX Šerif donio puno problema sredinama poput Vrbovca jer si je gradonačelnik umislio da gubitkom većine u Gradskom vijeću i dalje ostaje gradonačelnikom te ga nitko ne može maknuti s njegove pozicije. Međutim, može. Često se u prošlosti pribjegavalo smjenama kad je gradonačelnik radio „netransparentno“, recimo to tako, pa je bilo sumnji u nezakonitosti i štete počinjene prema JLS.

Sad je po njega situacija puno gora, ali on to ne razumije. Sad, ako ga stvarnoželite smijeniti, a dokaza bi moglo biti jer netransparentno radi od prvoga dana, s njime bi se ubrzo mogli pozabaviti DORH i USKOK. A onda neće biti smijenjen, nego bi mogao završiti u zatvoru. Zlouporabu položaja i ovlasti je već i sam priznao. Ne znam što čekaju policija i DORH. Čudna mi je informacija iz Lonjice gdje je predviđeni trošak za dvoranu nad asfaltiranim igralištem narastao s milijun na 7,5 milijuna kuna. Nitko mi službeno ne želi potvrditi tu informaciju, ali ni demantirati. Problema će biti i s otkazima koje dijeli gradonačelnik. Tako je Darko Rabudić dobio otkaz iako je krajnje potreban gradu. Radi se višem referentu za poljoprivredu koji je bio zaposlen usvajanjem Zakona o poljoprivrednom zemljištu i provodio je agrotehničke mjere, odnosno brinuo se o održavanju živica i međa, održavanju poljskih putova, uređivanju i održavanju kanala, sprječavanju zasjenjivanja susjednih parcela,provođenju natječaja u poljoprivredi, pomagao je udrugama za prijave na natječaje u Županiji i nadležnom Ministarstvu, povezivao poljoprivrednike i prerađivačku industriju te pomagao oko okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta. Gradonačelnik se pobrinuo da te usluge više ne trebaju građanima i gradu. Čovjek je otpušten bez obrazloženja i sigurni smo da će ga po zakonu morati vratiti na posao ili mu isplatiti odštetu.

Sjetite se samo sličnog slučaja s Đurom Turkom i nagodbe od 1,7 milijuna kuna, pa Stjepana Jembrija i nagodbe na 2,4 milijuna kuna! Mi kao Reformisti ćemo čovjeku sigurno pomoći. Ponižavanja suradnika i ugrožavanje egzistencije zbog stranačke pripadnosti dovoljno govore o gradonačelniku kao čovjeku. Nova zapošljavanja u Gradu samo mu idu na teret u ovom slučaju. Jedna od važnih tema za budućnost je i poduzetnički inkubator.

Udruženje obrtnika poklonilo je gradu imovinu vrijednu dva milijuna kuna uz uvjet da se napravi poduzetnički inkubator u kojem bi se poticao razvoj gospodarstva i omogućilo novim poduzetnicima da pokrenu posao uz minimalne troškove. Ishođena je građevinska dozvola, a projekt nije prijavljen. Bivši gradonačelnik je to privremeno stopirao, a sadašnji odbacio jer je to projekt HDZ-a!? Zatražio sam iznos plaćenih troškova za taj projekt do današnjeg dana kao i za neke druge projekte poput Vinogradske ulice, Gradečke ulice i dr., ali do danas nisam dobio nikakvu informaciju jer bi i to moglo pokrenuti neke istrage. Ako smo kao građani potrošili preko 200.000 kuna na inkubator, onda bi ga valjda trebalo i izgraditi. Logično je, zar ne? Nova vlast govori suprotno. Čini se da će gradonačelnik morati vratiti imovinu Udruženju obrtnika Vrbovec, a mi ćemo vidjeti što ćemo poduzeti vezano uz financijsku štetu učinjenu prema gradu. I manjim sredinama od Vrbovca je za inkubatore odobreno i do19 milijuna kuna bespovratno. Nešto što sami nećemo moći nikad financirati.

Ne propustite

Završeni redovni godišnji servisi na bazenima Grada Zagreba

Završeni redovni godišnji servisi na bazenima Grada Zagreba

Radovi na bazenima SRC Šalata, Iver, Jelkovec i Zimsko plivalište...

Nastavak radova na Aveniji Dubrovnik mijenja trase autobusnih linija

Nastavak radova na Aveniji Dubrovnik mijenja trase autobusnih linija

U tijeku je druga faza uređenja sjevernog kolniku Avenije Dubrovnik,...

Izložba "Bunjevačko veliko ruvo" do 30. rujna u Etnografskom muzeju

Izložba "Bunjevačko veliko ruvo" do 30. rujna u Etnografskom muzeju

Izložba posvećena ženskoj tradicijskoj svečanoj odjeći "Bunjevačko veliko ruvo" svečano...

Privremena regulacija prometa na Aveniji Dubrovnik

Privremena regulacija prometa na Aveniji Dubrovnik

Za potrebe izvođenja radova uređenja sjevernog kolnika Avenija Dubrovnik na...

Ulica Orešje do 2. rujna bez prometa

Ulica Orešje do 2. rujna bez prometa

Za potrebe izvođenja radova sanacije javnog kanala ulica Orešje kod...

Prijavite se i započnite svoj startup izazov!

Prijavite se i započnite svoj startup izazov!

Ove godine Grad Zagreb spaja svoje najznačajnije projekte za razvoj...

U promet pušten rotor na križanju Sarajevske i Avenije Dubrovnik

U promet pušten rotor na križanju Sarajevske i Avenije Dubrovnik

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnica, pustio je u promet...

Dužijanca u Zagrebu

Dužijanca u Zagrebu

U organizaciji Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca iz Srbije, na središnjem...