Delegacija makedonske manjine Zagrebačke županije predvođena Rubinom Zemonom koji je imenovan savjetnikom premijera Zorana Zajeva za multikulturalna pitanja posjetila je danas predsjednika Skupštine Zagrebačke županije, kako bi mu se zahvalili na svemu onome što on sam, ali i Zagrebačka županija čini za njih u cjelini.

-Vi ste oduvijek bili korektni prema nama i ne znam kako da vam se odužimo, jer Hrvatska je puno napravila za naš identitet- rekao je Rubin Zemon.

Predsjednik Skupštine Zagrebačke županije istaknuo je kako se njegov stav po tome pitanju zna.

-Oko različitosti se trebamo svi zajedno potruditi. To donosi benefite, jer ovdje u Hrvatskoj svakome treba biti ugodno. Uostalom, zajednički rječnik rezultat je toga- ponovio je Mikuljan.

Lena Đapić, predstavnica makedonske manjine u Zagrebačkoj županiji istaknula je zadovoljstvo suradnjom sa Zagrebačkom županijom, jer stvorena je dobra percepcija rada.

-Na takav način doprinosi se gradnji prijateljstva, a to se osjeti pogotovo kod mladih- zaključila je Lena Đapić.

Nakon konzultacija stranačkih klubova današnja sjednica Skupštine Zagrebačke županije započela je sa satom zakašnjenja. Pred skupštinarima je bio dnevni red od 26 točaka, a uz one tehničke koje su usvajane bez ikakvih rasprava, skupštinari su jednoglasno usvojili i one točke oko kojih se na prošloj sjednici lomila koplja.

Za razliku od tada danas je postignut dogovor oko Odluke o davanju suglasnosti Srednjoj strukovnoj školi Velika na Odluku o darovanju nekretnine Gradu Velikoj Gorici. Riječ je o parceli na kojoj se gradi pristupna cesta prema Gradskom bazenu koji bi kroz nekoliko tjedana trebao otvori svoja vrata. Također, prihvaćeni su prijedlozi programa razvoja iz područja gospodarstva, komunalne infrastrukture, poljoprivrede te pripreme i provedbe projekata koji će se financirati iz europskih fondova s čime su stvorene pretpostavke da se raspišu natječaji i javni pozivi namijenjeni poduzetnicima, obrtnicima, poljoprivrednicima, udrugama, gradovima i općinama.

-Pravilnik je nastao kao rezultat dogovora i razgovora. Hvala svima koji su u ovome sudjelovali. Sve ono što je zadnji puta bilo opisno o programima, sada je pretočeno u pravilnik. Dopunjeni su i kriteriji. To smo napravili u kompletu i mogu reći da smo imali suglasnost predstavničke i izvršne vlasti. Idemo dalje, a ja se nadam da će dogovor i dalje kuću graditi- objasnio je predsjednik Skupštine Damir Mikuljan.

Bez dogovora oko rebalansa Proračuna

I baš kada se činilo kako su vladajući i opozicija postigli sve dogovore, uslijedile su brojne stanke, nakon kojih nisu postignuti dogovori, koji su rezultirali nedonošenjem rebalansa Proračuna, kao i Odluke o osnivanju Javne ustanove Razvojne agencije Zagrebačke županije.

Predloženim rebalansom Proračuna isti se trebao povećati za 2,84 posto, odnosno za 10 milijuna kuna. Za takav prijedlog ruku su digla 24 oporbena vijećnika, dok su oni vladajući ostali suzdržani na takav prijedlog, što je od strane župana za posljedicu imalo povlačenje četiriju točaka koji su se odnosili na programe koji su se planirali realizirati tim sredstvima.

-Rebalans proračuna nije prošao, a svi ovi programi Javnih potreba su rađeni na temelju Rebalansa proračuna. Kako se ti programi mogu realizirati, ako Rebalans nije donesen, znači da za to nema sredstava- upitao je s govornice župan Stjepan Kožić svaljujući krivnju na vladajuću većinu u Skupštini, odgovorivši im „Zašto bih ja te točke povukao“.

Nakon dvadesetominutne stanke, točke su povučene s dnevnog reda, a u izjavi koju je župan kasnije dao medijima, kao krivce za mogući nedostatak sredstava kod nabavke udžbenika naveo je skupštinsku većinu koja nije podržala takav prijedlog rebalansa.

-Ne znam zašto većina u Skupštini nije mogla prihvatiti takav prijedlog, jer mislim da je to bio korektan i vrlo jasan prijedlog. Očito postoje neki drugi razlozi za to- kazao je župan Kožić.

Predsjednik Skupštine Damir Mikuljan istaknuo je kako je većina koristila svoje pravo da bude suzdržana.

-Posljednji puta župan je povukao prijedloge programa, koje smo danas donijeli. Postupio je upravo onako kako smo predlagali, da se iz programa izbace odluke o provođenju te da se pretoče u pravilnik. Kada je sve to napravljeno to smo jednoglasno donijeli. Izgleda da ćemo o ovim drugim stvarima morati malo duže raspravljati- rekao je predsjednik Mikuljan odbacivši tvrdnje kako je sada sve ugroženo.

-Proračun Zagrebačke županije dobro stoji zbog toga što u njemu imamo velike zalihe. Te zalihe su gotovo 30 milijuna kuna. Ne postoji bojazan, niti ikakva opasnost da se neke stvari neće izvršavati kako smo mogli čuti od izvršne vlasti. Mi ćemo biti suzdržani sve dok ne postignemo suglasnost oko svih točaka- pojasnio je Mikuljan rekavši kako su na ovaj način dali smisao i dignitet rada predstavničkom tijelu, poručivši kako se od predstavničkog tijela ne može očekivati da donosi odluke bez dogovora i razgovora. 

Niti iz drugog pokušaja nije osnovana Javna ustanova Razvojne agencije

Na dnevnom redu Skupštine ponovno se našao prijedlog Odluke o osnivanju Javne ustanove Razvojne agencije Zagrebačke županije. Naime, temeljem izmjena i dopuna Zakona o regionalnom razvoju, trgovačko društvo Regionalna razvojna agencija Zagrebačke županije mora se preustrojiti u javnu ustanovu. No, kao i kod Rebalansa proračuna i za ovu točku bila su 24 vijećnika, dok je vladajuća većina ostala suzdržana. Samim time županu Kožiću nije preostalo ništa drugo nego da s dnevnog reda povuče i imenovanje privremenog ravnatelja.

 

Predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan prisustvovao je otvorenju izložbe „Nijemci u Zagrebu i okolici kroz stoljeća“. Izložbu je, u prostoru Zajednice Nijemaca u Hrvatskoj, u zagrebačkoj Palmotićevoj ulici, priredio i postavio Goran Beus Richembergh, predstavnik njemačke nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji.

-Želja je bila da kroz 23 informativna panoa, što kronološki, što tematski, prikažem najvažnije doprinose koje je njemačka nacionalna manjina ostavila kao važan kulturni, umjetnički, znanstveni i društveno-razvojni trag u

Zagrebu i njegovoj okolici. Ovo je samo mali segment priče koja treba prerasti u knjigu- rekao je Beus Richembergh.

-Nijemci su u Zagrebu i njegovoj okolici ostavili veliki trag. Moja je želja da o tome više progovorimo i budućim pokoljenjima ostavimo zabilješke, činjenice, dokaze- dodao je Beus Richembergh.

Naglasio je da nacionalne manjine u Zagrebačkoj županiji, zahvaljujući njenoj podršci, imaju „sjajan okvir za djelovanje“.

Predsjednik Županijske skupštine Damir Mikuljan, obrativši se prisutnima, rekao je da izložba „poseže u zajedničku povijest“.

-Neprijeporan je i neupitan doprinos njemačke nacionalne zajednice u formiranju hrvatske povijesti, i gospodarske i kulturne. Držim da su odnosi dvaju naroda, njemačkoga i hrvatskoga, dovoljno „skovani“ pojedinačnim vezama i institucijama koje predstavljaju dvije države- rekao je Mikuljan.

Izložbu je otvorio Thomas E. Schultze, veleposlanik Njemačke u Republici Hrvatskoj. Nakon Zagreba, najavio je Beus Richembergh, izložba će, za početak, biti postavljena u Samoboru i Velikoj Gorici.

Sportska dvorana u Sutinskim vrelima ugostila je u subotu dvanaesto izdanje „Plemenitog taekwondo turnira“ u organizaciji Taekwondo kluba Zaprešić. Ove godine na turniru su se prikupljala sredstva za sedamnaestogodišnjeg Marka Debelića za čije je liječenje prikupljeno 10 200 kuna.

-Osim po sjajnoj organiziranost ovaj turnir pokazuje i onu drugu stranu društvene dobrote, jer na ovaj način učimo djecu na pomoć drugima- istaknuo je ispred organizatora Viktor Romančuk. 

Turnir je okupio 600 stotina mladih natjecatelja iz Slovenije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Kosova te Hrvatske. Svečanom otvorenju turnira uz brojne sportske prijatelje Taekwondo kluba Zaprešić odazvali su se između ostalog i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk te predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan.

-Ovo je najveći turnir, no ne po broju natjecatelja i gledatelja u dvorani, nego zbog svoje humanitarne crte. Taekwondo klub Zaprešić napravio je iskorak pokazujući ljudskost, odnosno da im je stalo da ljudi. Na ovaj način oni djecu uče upravo tome, a to je najveća vrijednost ovog turnira- rekao je Mikuljan. 

Taekwondo se kao sport u zaprešićkom kraju njeguje od 1979. godine, a TKD Zaprešić danas ima oko 200 članova koji postižu sjajne rezultate i na međunarodnoj razini.

-Uz kvantitetu imamo i kvalitetu, a najvažnije od svega je sjajno ozračje koje vlada u klubu- zaključio je za kraj Romančuk.

U sklopu manifestacije „Vina od davnina“ upriličena je svečanost otvaranja prve boce vina Kraljevina Zelina, berba 2017. Odobrenje za stavljanje vina u promet pod etiketom robne marke Zagrebačke županije dobilo je ove godine šest vinara - OPG Željka Kosa, OPG Stjepana Puheleka Pureka, Vina Kos Jurišić, OPG Branimira Žigrovića, Vina Bedekovich d.o.o. i Vinarija Jarec-Kure. Još tri vinara pridružit će im se do ljeta.

Otvaranju prve boce Kraljevine Zelina, ispred Županije, prisustvovali su zamjenik župana Hrvoje Frankić i predsjednik Skupštine Damir Mikuljan.

-U kultu hrane i pića vino ima posebno mjesto. Svaki pravi gospodar uvijek je počastio putnika namjernika, kao i svoje goste, čašom vina. To se čini i danas- rekao je Mikuljan, dodavši da Županija, već dvadesetak godina, sudjeluje u „oblikovanju“ robnih marki. 

-Idemo u korak s vinarima. Ruku pod ruku. Uvidjeli smo, a ne samo gledali, čuli smo, a ne samo slušali. Stalo nam je do vinara, a tako će biti i dalje- rekao je Mikuljan.

U ime župana prisutnima se obratio njegov zamjenik Hrvoje Frankić. Udruga „Kraljevina Zelina“ uspjela je okupiti proizvođače koji su se etablirali i stvorili prekrasnu priču. Županija će im u tome i dalje pomagati“, rekao je Frankić, dodavši da je Županija za sufinanciranje projekata u poljoprivredi ove godine predvidjela 13 milijuna kuna.

Proslavljeni jaskanski umjetnik, autor i redatelj Nino Škrabe proslavio je predstavom „Oko jedne hiže“ pedesetu godišnjicu umjetničkog djelovanja. Premijera predstave održana je sinoć u prepunom Domu kulture, a ovom predstavom Kazalište Škrabe odaje počast skladatelju Arsenu Dediću i pjesniku Dragi Britviću.

Osim, što je ovom predstavom Nino Škrabe proslavio pedesetu obljetnicu svoga djelovanja, predstavom Želimir Hrković koji igra Ignaca Štibuhara Naceka proslavio je 40. godišnjicu kazališne karijere, kao i skladatelj i aranžer Josip Cvitanović, dok je 36. godišnjicu glumačke karijere proslavio Dean Skok. Pljesak prepune dvorane bio je najveća nagrada za sve glumce koji su još jednom oduševili, ali i za autora Ninu Škrabea, koji je još jednom osmislio sjajnu predstavu.

-Jaskanci su naučeni na dobre predstave, ovo je jedna fina kombinacija starijih i iskusnih glumaca s mladima, zbog čega mi je drago da je taj spoj uspio. Mi uvijek radimo za publiku, te da glumci budu zadovoljni. Kada nakon pedeset godina vidite da sve to ima smisla, onda čovjek može biti samo sretan- rekao je slavljenik Nino Škrabe, kojem je tom prilikom predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan uručio zahvalnicu za naročit doprinos na području umjetničkog stvaralaštva od iznimnog značaja za Zagrebačku županiju.

Stvaralački opus Nine Škrabea izuzetno je bogat, do sada je napisao i adaptirao više od 50 dramskih djela te je objavio 28 knjiga, a uz to je i dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

-Ovo je iznimna večer ne samo za gospodina Škrabea, nego i za Zagrebačku županiju. Ovakve ljude treba prepoznati i nagraditi, jer Grad ne čine samo trgovi, ulice, perivoji i šetališta. Grad čine ljudi kao što je gospodin Škrabe. Ja bih volio da svaka sredina ima svoga Škrabea, iznimnog čovjeka koji je očuvao kazalište u svome Gradu- istaknuo je Mikuljan.

Glavna zadaća Kazališta Škrabe čiji je Nino Škrabe umjetnički voditelj danas, kao i svih prethodnih godina je ulijevanje optimizma i nade u srca glumaca, suradnika i gledatelja, zbog čega se svi nadaju kako će i predstava „Oko jedne hiže“ biti rado gledana u Jastrebarskom, ali i šire.

Kako je bilo na premijeri pogledajte u našoj GALERIJI. 

Općina Dubravica uz suport Turističke zajednice „Savsko- sutlanska dolina i brigi“, te pokroviteljstvo Zagrebačke županije organizirala je 6. Uskrsni sajam OPG-a i udruga Općine Dubravica te okolnih općina. Školska sportska dvorana Područne škole Pavla Štoosa bila je premala da primi sve izlagača koji su htjeli biti dio ove sada već tradicionalne manifestacije u Općini Dubravica, koju su jučer pohodili i brojni dužnosnici.

Uz načelnike susjednih općina, bio je tu i gradonačelnik Zaprešića Željko Turk, predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan, ali i saborski zastupnik Mato Čičak. Sve to dokaz je kako su organizatori uspjeli u onome što rade, u stvaranju manifestacije koja će privlačiti izlagače, ali i brojne goste, kao i mještane koji su među mnogobrojnim štandovima mogli štošta pronaći za ponijeti svojim kućama. 

-Ovdje se predstavljaju udruge, kulturno- umjetnička društva, lovci, vatrogasci i sve te organizacije velika su nam potpora u organizaciji ovakvih manifestacija. Ujedno su i čuvari naše tradicije i običaja, što desetljećima njeguje područje naše općine- istaknuo je načelnik Općine Dubravica Marin Štritof, koji je u prisutnosti gostiju obišao štandove i zajedno s njima kušao što su sve to vrijedne domaće ruke napravile.

Predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan, istaknuo je kako je ovaj sajam sve nas okupio u jednom slavljeničkom duhu i vjeri da možemo učiniti nešto novo.

-U tom duhu, Uskrs je ovdje okupio sve nas. Za ovaj se Sajam slobodno može reći kako je to i Sajam Zagrebačke županije s obzirom koliko ovdje ima dužnosnika iz svih naših krajeva. Bitnije od svega ovoga što općina čini je dodatni napor koji Općina čini kako bi omogućila svima onima koji vrijedno rade i proizvode omogućila da ti proizvodi vide svjetlo dana- rekao je predsjednik Damir Mikuljan.

Upravo novi Zakon o OPG-ovima koji je nedavno izglasan u Hrvatskom Saboru nastoji još više pomoći OPG-ovima u plasiranju proizvoda na tržište.

-Ovo što vi radite tu u Općini Dubravica je prava stvar kako bi mogli plasirati svoje proizvode i reklamirati se. Ja vam u tome dajem punu podršku- istaknuo je saborski zastupnik i načelnik Općine Rugvica Mato Čičak, čija će Općina 16. lipnja biti domaćin i organizator Sajma OPG-ova. 

A kako je bilo na Sajmu pogledajte u našoj FOTOGALERIJI.

U prostoru Pučkog otvorenog učilišta otvorena je izložba Uskrsnih pisanica i običaja nacionalnih manjina za čiji su postav najzaslužnije Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Izložbu je otvorio Damir Mikuljan, predsjednik Skupštine Zagrebačke županije koji je tom prilikom istaknuo kako je Uskrs blagdan života i blagdan nade.

-Ukrašavanje uskršnjih pisanica i jaja kao simbola života u tradiciji je poznato i dugovječno. Nacionalne manjine njegujući ovaj rad na ukrašavanju jaja, zajednički surađuju i to je najjače poruka ove izložbe, da zajedničkim druženjem i zajedništvom možemo puno toga učiniti u svojim životima. To je dobra poruka manjina većinskom narodu, a mislim da bi trebalo biti obratno- ispričao je predsjednik Skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan.

Izložba kojoj se odazvalo 10 predstavnika manjina traje do sljedećeg petka, a između ostalog otvorenju su se odazvali i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić te zamjenik gradonačelnika Velike Gorice Krešimir Ačkar.

Nakon samo pola godine što je proveo na mjestu predsjednika Skupštine Zagrebačke županije bio Mihael Zmajlović iz SDP-a, na Skupštini održanoj krajem prosinca nova je većina povjerenje ukazala Damiru Mikuljanu iz HDZ-a koji je na toj dužnosti bio od srpnja 2008. godine pa sve do svibnja 2013. godine. Uoči sutrašnje sjednice Skupštine odlučili smo porazgovarati s predsjednikom koji nam je iznio svoje viđenje za ovu novonastalu situaciju, ali i planove za budućnost kada je u pitanju daljnji razvoj Zagrebačke županije.

U trenucima kada Vam je ukazano povjerenje za mjesto predsjednika Skupštine Zagrebačke županije padale su i teške riječi, kako sada s odmakom od mjesec i pol dana gledate na to razdoblje?

Na to razdoblje prije svega gledam kao na razdoblje prošlosti, više bih volio pričati o budućnosti. Što je bilo, bilo je. To je zaboravljeno i prošlo. Moje mišljenje je, kako je to došlo u jednom nespretnom i nezgodnom trenutku, jer onaj trijumfalizam od izbornih rezultata još se nije ohladio, a već je nastupio hladan tuš, te očaj i nevjerica za gubljenje onoga što je dobiveno. Zbog toga su i izgovorene riječi bile rečene u tome ozračju. Ja bih za neke rekao da je to bijes izgubljenih, ne gubitnika, nego izgubljenih. Kada govorimo o izgubljenima, ja držim sve one ljude koji sudjeluju u određenom demokratskom procesu u kojem se prvo morate legitimirati odgovorom na pitanje da li poštujete većinu. Poštovanje demokratske većine vam je osnova svih demokratskih procesa. Bez toga je demokratski proces krnji, falšan i uopće nije demokratski. Budući da takve stavove ne dijele svi, bio bih nepravedan da ukažem da takve stavove dijele svi oni koji su se našli na drugoj strani.

Za četvrtak je zakazana nova sjednica Skupštine, što Vi kao predsjednik očekujete od rada u jednom novom okruženju?

U pripremi ove sjednice riješili smo sve one potrebne alate za rad Skupštine. Izmijenjen je sastav radnih tijela i svega onoga što je potrebno, neka nova radna tijela koja su se već trebala naći na dnevnom redu stavljamo na dnevni red. Tu smo postigli gotovo stopostotnu suglasnost, kao i kod usklađenja Statuta Zagrebačke županije te Poslovnika. Ono što ja očekujem od budućnosti je da pođemo od onih točaka u kojima se razumijemo, dodirujemo i u kojima imamo suglasnost, a nakon toga bismo krenuli na razgovor o onim točkama u kojima imamo drugačije stavove, što je i normalno. Pa normalno je da svi ne gledamo na određena pitanja jednako, ali moramo se i možemo se približiti. Bitno je istaknuti, a to se može odnositi i na cijelo naše društvo jest da uvijek pitamo da li znamo što odlikuje lidere političkih stranaka ili što je to lidersko ponašanje u politici. Takvo ponašanje odlikuje sposobnost onoga koji vodi demokratski proces i tko je na čelu tog procesa ili stranke da znade razgovarati sa sugovornikom koji nužno ne misli kao on. Dakle, taj proces je jako vidljiv svim građanima Lijepe naše upravo na primjeru Njemačke gdje se dugo vremena razgovara o budućnosti društva i slaganju onoga što je za svako društvo jako bitno. U Hrvatskoj to nažalost trenutno još ne vidimo, no ta nam je nužno da bi cijelo društvo krenulo na bolje. Ja se nadam da će u nekom drugom pokušaju u budućnosti biti sve više onih koji će sjedati za stol.

Predsjednička dužnost za Vas nije nikakva nepoznanica, jer na tome ste mjestu bili od srpnja 2008. do svibnja 2013. godine. Kako danas gledate na to razdoblje?

Za mene je to bio jedan proces učenja, jer ja na cijeli svoj život gledam kao na jedan proces učenja. Iz onoga što je naučeno, pa i iz vlastitih grešaka treba izvući pouku, da to ne činim u budućnosti, odnosno da ono što je bilo dobro da to činim još i bolje. 

Tada je HDZ na vlasti bio s HSS-om, dok su karte sada malo drugačije posložene, bojite li se da će to možda utjecati na suradnju sa županom Stjepanom Kožićem?

Svakako da će to utjecati na suradnju, za koju ja smatran da sada u ovoj situaciji mora biti dobra. Iz onih iskustava koja smo imali od 2008. do 2017., dakle u tih devet godina imamo brojna radna zajednička iskustva, kako s HSS-om, tako i sa županom Stjepanom Kožićem. Mislim da ćemo svi, i mi i oni ta iskustva u budućnosti koristiti na dobrobit svih nas. Tu prvenstveno mislim na županovo dugogodišnje profesionalno iskustvo i karijeru župana. Ja na neki način na to gledam s povjerenjem u budućnost, ma kakva ona bila. Mnogi me pitaju bojim li se možda formiranja nove većine? Dođe li do toga mi ćemo je priznati. To je tajna našeg plana, jer u svakom trenutku demokratskog procesa ako je on doista duboko demokratski, trebate priznavati većinu. To ja očekujem od svih aktera na županijskoj sceni, jer to je ono što je nužno.

Trenutni omjer vijećnika u Skupštini je 26:25 u korist HDZ-a i njihovih koalicijskih partnera, bojite li se možda zbog te tanke većine da će možda opet doći do preslagivanja većine?

Svjesni smo da je većina u samo jednom vijećniku. Ja s povjerenjem gledam u daljnji scenarij u Skupštini, jer svaki dan je novi scenarij u uvjetima tako tijesne većine. To podrazumijeva da pokušavate ostvariti dogovor s onima koji su u manjini. U ovom trenutku ta manjima su oni koji imaju izvršnu vlast i ova tanka većina od jednog vijećnika, prisiljava nas da bolje čitamo zakone, da bolje objasnimo nadležnosti i u okviru tih zakonskih rješenja pronađemo sretnu ravnotežu. Osobno smatram da je u svakom slučaju potrebno ostvariti dogovor, jer ja sam zagovornik one poslovice kako dogovor kuću gradi. Za razvitak ove županije, važno je da se o svemu dogovorimo, a upravo tu ja vidim ključ našeg zajedničkog uspjeha, ne samo ove većine, nego i izvršne vlasti i svih njezinih aktera.

Kako Vi ocjenjujete smjer kojim je do sada išla Zagrebačka županija?

Zagrebačka županija do sada je učinila velike iskorake u svom razvoju. Naravno, da uvijek ima mjesta za poboljšanje i za drugačije mišljenje onih koji kažu mi bismo to na drugačiji način. Međutim, u ovom trenutku, kada sublimiramo sve što je napravljeno, možemo biti zadovoljni s onime što smo napravili, no isto tako moramo se truditi da tu ljestvicu podignemo na više. Kada to govorim, tada imam na umu ono što je pred nama, ne samo u županiji, nego i u cijeloj državi, a to je borba za budućnost. To znači borbu za jačanje gospodarskih kapaciteta, a to vam vrlo često ovisi o gospodarskoj, ekonomskoj, poreznoj i monetarnoj politici jedne države. Mi tu kao županija ne možemo napraviti velike korake, no još uvijek po tom pitanju nije sve iscrpljeno. Ono što je tu najbitnije je da zajednica, društvo i država pokažu kako im je stalo da investitor dođe kod njih. Taj momenat, da je nama stalo sada je postao presudnim i odlučujućim za sve ono što će se u budućnosti događati na bilo kojem dijelu Lijepe naše. Zato svima nama koji radimo za ovu županiju stavljam u zadaću da moramo iskazati tu brigu za ljude i investitore kako bi danas sutra došli k nama. Često u svom poslu ne možete polučiti sve one rezultate koje ste stavili pred sebe kao cilj, no ako netko vidi da ste se zauzeli i učinili sve što je bilo u vašoj moći, ali niste uspjeli, vi ste zapravo uspjeli zato što ste pokazali da vam je stalo.

Koje prednosti Zagrebačke županije vidite kao one koje mogu doprinijeti tom daljnjem razvoju i napretku cijelog tog zelenog prstena?

Prednost naše županije je ta što smo savijeni oko najvećeg tržišta. Mi moramo tu atraktivnost glavnog grada koju nitko u Hrvatskoj nema i dalje iskorištavati i nuditi naše lokacije za razvoj poduzetničkih zona te to pažljivo prostorno planirati. Ono što ja posebno ističem i što bih htio da netko razmisli, jest učinak koji možemo proizvesti ako se u nekoj daljnjoj budućnosti dogovorimo oko okvira koji će omogućiti iskorištavanje geotermalnih voda, resursa koji se nekada upotrebljavao, a sada je zamro. Ovo naše područje izuzetno je bogato geotermalnim vodama, no kapaciteti naših gradova i općina nedostatni su da bi se to razvilo. Pri tome ne mislim da bismo trebali graditi sve te bazene, no treba vidjeti kako možemo osmisliti daljnje istraživanje tih geotermalnih izvora, jer njihovo lociranje je od presudne važnosti za daljnji razvoj aktivnosti. Nakon toga može se naći investitor za takvu svrhu, ne mora to biti samo u svrhu sporta i rekreacije, naprotiv ti izvori mogu značiti velike uštede u radu javnih institucija, ali i svrhu korištenja tople vode u gospodarske svrhe zagrijavanjem plastenika kojima Zagrebačka županija itekako obiluje. 

Puno razgovaramo o budućnosti, pa gdje Vi vidite Zagrebačku županiju u neko dogledno vrijeme?

Naša županija će i dalje biti u ovom obliku ili će se udružiti u neku regiju. No, prije toga je potrebno pažljivo analizirati i razmisliti o reformi postojećeg administrativnog političkog sustava, jer ovakva županija, gradovi i općine kakve imamo danas njihov model je potrošen, zbog čega je potrebno ozbiljno razmisliti o redefiniciji tog modela. Pri tome odbacujem svaku raspravu na kakvu smo navikli u medijima koja započinje licitiranjem broja jedinica lokalne samouprave. To pokazuje da ti ljudi koji tako pričaju, da ne znaju o čemu zapravo govore. Tu je prije svega potrebno poći od toga koje javne politike će nositi koje jedinice lokalne samouprave, što će od tih javnih politika biti dodijeljeno u nadležnost općina, gradova i županija. Kada to znamo onda ćemo moći jasno iz toga izvesti zaključak, koja sredstva ćemo od ukupnih sredstava poreznih obveznika odvajati u općinu, grad ili županiju kako bi u cijelosti financirale takvu novu diobu posla. Naravno, iz toga ćemo izvlačiti podatak o veličini toga područja. Mislim da to moramo učiniti radi sebe, a ne zbog toga što to netko drugi želi. To je odlučujuće za daljnji razvoj lokalne samouprave, a to će biti i odlučujuće za mjesto gdje će se županija tada nalaziti.

I za kraj, neka Vaša poruka za sve žitelje Zagrebačke županije.

Poruka u ovom javnom polju u kojem djelujemo možemo biti samo jedna; za sve ono što smo učinili dobro ili loše, odnosno za ono što smo učinili ili nismo učinili jedini račun polažemo vama. U nekom novom vremenu kada će te odlučivati tko će voditi ovu županiju neka vam putokaz bude samo jedan- birajte one kod kojih ste vidjeli da mu je stalo do daljnjeg razvoja te županije i dobrog života svih nas u njoj.

Nakon što je 19. prosinca prihvaćen prijedlog nove većine u Skupštini Zagrebačke županije da se u dnevni red uvrste razrješenja predsjednika i potpredsjednika Skupština te imenovanje novih, prekinuta sjednica danas je nastavljena.
Ono što se već duže vremena nagađalo, danas je končano dobilo svoj epilog te je dosadašnji predsjednik Mihael Zmajlović (SDP) s 26 glasova novoformirane većine smijenjen s te dužnosti. Vijećnici HDZ-a, HSU-a, HSLS-a, HNS-a i jedna nezavisna vijećnica za novog su predsjednika izabrali Damira Mikuljana (HDZ) koji je na toj dužnosti bio od 2009. do 2013. godine.

-Kao što smo i rekli, imamo 26 ruku te dalje nastavljamo s radom. Naša vrata nikome nisu zatvorena i nadamo se dobroj suradnji sa županom Stjepanom Kožićem- istaknuo je u stanci nakon izglasavanja novi predsjednik Damir Mikuljan.

Sada već bivši predsjednik Mihael Zmajlović istaknuo je još jednom kako je ovo bila borba za fotelje.

-Ja sam rekao kako se za tu fotelju neću boriti. Skupštinu sam vodio najbolje što sam mogao, a u ovoj skupštini može se još puno toga očekivati. Građani nažalost, od toga neće imati puno koristi- rekao je Zmajlović.

Također, umjesto dosadašnjeg potpredsjednika Vladimira Bregovića (HDZ) potvrđen je Zvonko Kunić (MB 365), dok će Ljubica Ambrušec (Most) i dalje biti potpredsjednica Skupštine koja je pod novim vodstvom nastavila s prvom sjednicom u novim okolnostima.

Stranica 1 od 2

Ne propustite

Damir Mikuljan: Oko različitosti se treba potruditi

Damir Mikuljan: Oko različitosti se treba potruditi

Delegacija makedonske manjine Zagrebačke županije predvođena Rubinom Zemonom koji je...

Uspinjača do rujna radi do ponoći

Uspinjača do rujna radi do ponoći

Zagrebačka "Stara dama" svakim danom do 1. rujna povezuje Donji...

Gradonačelnik Bandić: Divlja odlagališta su zločin protiv okoliša

Gradonačelnik Bandić: Divlja odlagališta su zločin protiv okoliša

Nakon što su u Sesvetama, nakon dojave građana, na djelu...

Zagrebačka filharmonija i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog predstavile nove koncertne sezone

Zagrebačka filharmonija i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog predstavile nove koncertne sezone

Uz nazočnost gradonačelnika grada Zagreba, Milana Bandića, koncertnu sezonu 2018./2019....

Danas znanstveni simpoziji "Prevencija zloćudnih tumora kože, Grad Zagreb, primjer dobre prakse"

Danas znanstveni simpoziji "Prevencija zloćudnih tumora kože, Grad Zagreb, primjer dobre prakse"

Svečano otvorenje Znanstvenog simpozija „Prevencija zloćudnih tumora kože, Grad Zagreb,...

FPZ proveo projekt ''Sigurnost djece pješaka u zonama osnovnih škola''

FPZ proveo projekt ''Sigurnost djece pješaka u zonama osnovnih škola''

Na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu prekjučer je održan okrugli...