Na Biznis akademiji u Jastrebarskom okupilo se 50-ak obrtnika. Idejni začetnik i inicijator projekta je Tele2 i provodi se u suradnji s Obrtničkom komorom Zagreb te uz medijsko pokroviteljstvo 24sata, a radionica u Jastrebarskom realizirana je u suradnji s Gradom Jastrebarsko i Udruženjem obrtnika Jastrebarsko.

-Digitalizacija je naša budućnost i u nju treba ulagati. Tržište se mijenja, glavna osoba je kupac i do njega treba doći, a većina kupaca je na internetu- istaknuo je Zvonimir Novosel, gradonačelnik Jastrebarskog, na Biznis akademiji, trećoj u nizu edukativnih radionica za vlasnike obrta i malih biznisa. Vrijednost radionice je 2500 kuna, no zahvaljujući idejnom začetniku i inicijatoru projekta Tele2, za obrtnike Jastrebarskog bila je besplatna. U Centru za kulturu Jastrebarsko okupilo se više od 50 obrtnika.

Prva je to platforma čiji je cilj educirati obrtnike i poduzetnike o digitalizaciji poslovanja kako bi se stvorila i razvila nova, održiva ekonomska vrijednost u društvu. Predavanje su, kao i dosad, vodili stručnjaci za digitalni marketing i prodaju: docent dr.sc. Vatroslav Škare s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Sanja Novak, mag.oec. Obrtnici su na predavanju saznali kako digitalni marketing i prodaja mogu pomoći obrtima i malim biznisima te kako odabrati idealnu platformu za promociju biznisa.

-Biznis akademija je projekt od velikog značaja, posebno za mlade obrtnike koji su na početku ili nisu stekli svoju reputaciju te time nisu još prepoznatljivi. Obrtnicima nudi mogućnost uključivanja u svijet rada i promidžbe- ističe Stipe Bučar, zamjenik gradonačelnika Jastrebarskog i predsjednik Udruženja obrtnika Jastrebarsko.

Goran Rački bavi se proizvodnjom namještaja već 26 godina i smatra da jedino digitalizacijom obrti mogu opstati. S njim se slaže i Branko Hlebetina, koji se bavi centralnim grijanjima.

-Poslovanje preko interneta je presudno, to je komunikacija s tržištem. To je budućnost- kaže Branko Hlebetina.

Ivanka Pustaj, vlasnica knjigovodstvenog servisa, koja u obitelji ima i tvrtku za prijevoz putnika, kaže da je Facebook sjajna stvar jer čim oglase neko putovanje, ljudi se javljaju i to upravo preko Facebooka.

Uoči današnje Biznis akademije u Gradu Jastrebarskom, porazgovarali smo s predsjednikom Udruženja obrtnika Stipom Bučarom, koji je nedavno primio i Zlatnu statuu Obrtničke komore Zagreb. Osim što nam je otkrio koji je cilj današnje radionice, dotaknuli smo se i teme obrtništva na području Grada.

Nedavno ste za proslave Obrtničke komore Zagreb primili vrijedno priznanje koje je potvrda Vašeg rada. Obvezuje li Vas ta nagrada da nastavite i dalje tako ili smatrate kako je ovom nagradom vrijeme za povlačenje iz svijeta obrtništva?

Nagrada Zlatna statua Obrtničke komore Zagreb zaista je veliko priznanje, a svako priznanje ujedno je i obveza za još bolji rad, i nastavak istog. U svome dugogodišnjem radu u obrtništvu primio sam veliki broj zahvalnica, priznanja i nagrada. Kada sam 2011. primio nagradu Zlatne ruke Hrvatske obrtničke Komore nisam stao, nego sam s još većom voljom i žarom nastavio raditi za dobrobit obrtništva. Vrijeme će pokazati kada treba stati, za sada nastavljam dalje.

Na čelu ste Udruženja obrtnika Grada Jastrebarskog, kakva je obrtnička klima na području Grada?

Na čelu Udruženja obrtnika Jastrebarsko sam dvanaest godina. U tom razdoblju puno se toga promijenilo po pitanju obrtništva. Nažalost, u tom vremenu nestao je veliki broj obrta, ali dogodilo se i otvaranje nekih novih obrta. Gospodarska situacija koja nas je zadesila, ostavila je veliki trag u negativnom smislu. Mnogi od obrtnika vezani su za velike subjekte te se moraju prilagođavati situaciji i tako poslovati, pa su nažalost neki morali zatvorili svoje obrte. No obrtnici nisu nikada klonuli duhom, jer sve što rade, rade vlastitim rukama i tako skrbe o sebi, svojoj obitelji kao i djelatnicima, a svojim radom uveliko pridonose razvoju sredine u kojoj žive i djeluju.

Koje mjere Grad poduzima kako bi se obrtnicima dodatno pomoglo?

Svjesni činjenice da su obrtnici i gospodarstvenici pokretači razvoja, Grad uveliko pomaže obrtnicima i poduzetnicima raznim potporama, a to su: Potpore za početak poslovanja, za nastupe na raznim manifestacijama i sajmovima, potpore za troškove izrade projektne dokumentacije koje će se financirati iz EU fondova te subvencijama kamata na poduzetničke kredite. Kako imamo i dadilje na našem području, tako imamo potpore po djetetu kod naših dadilja. Tu su još i kapitalne potpore za stočarstvo, vinogradarstvo, te voćarstvo i povrtlarstvo. Isto tako, subvencija premija osiguranja za štete od elementarnih nepogoda, kao i projekti ruralnog razvoja, vezani za izradu projektne dokumentacije za izgradnju, adaptaciju i legalizaciju gospodarskih objekata. Mnogi od naših obrtnika konzumiraju ove potpore, koje im olakšavaju njihovo poslovanje.

Prema Vašem mišljenju kakva je budućnost obrtništva u Jastrebarskom?

Obrtništvo i poduzetništvo ovisi o gospodarskoj i ekonomskoj situaciji u našoj sredini, pa i državi. Ako će biti povoljnija situacija vjerujem da će se i obrtništvo razvijati, te će biti još više obrta nego što je sada. Zabrinuti smo što se sve manji broj učenika upisuje u strukovna zanimanja. Naravno da i o tome vodimo brigu, te kao Udruženje u osnovnim školama prezentiramo učenicima zanatska zanimanja i prednosti koje imaju nakon završenog školovanja. No ima jedan veliki problem, a to je da konačno moramo početi vrednovati rad. Vrednovati rad možemo ako povećamo cijenu rada, a da bi povećali cijenu rada moramo imati jeftiniju državu, to jest smanjiti davanja i konsolidirati poreznu politiku. Ako sve ovo uskladimo, i ako na najmanju mjeru svedemo sivu ekonomiju i rad na crno, vjerujem da za obrtništvo ima perspektive, ne samo u našem gradu nego i na nacionalnom nivou.

U veljači je Jastrebarsko ugostilo jedan značajan obrtničko- poduzetnički skup, no tu se nije stalo, jer već u srijedu Vaš je Grad domaćin Biznis akademije, radionice koja je namijenjena za vlasnike obrta i malih biznisa. Kakva su Vaša očekivanja od te radionice?

Obrtnički forum koji smo uz potporu Zagrebačke Županije i Obrtničke komore Zagreb organizirali u našem gradu, od velikog je značaja. Na forumu je analizirana situacija obrtništva u Županiji te su doneseni kvalitetni zaključi što se sve mora poduzeti za razvitak obrtništva, kako na lokalnom, tako i na regionalnom nivou. Kada bi te preporuke čuli oni koji to trebaju i provoditi, a to su naša ministarstva, tada bi uspjeh foruma bio potpun.Prema prijavama za Biznis akademiju vidljivo je da je veliki interes naših obrtnika i gospodarstvenika za radionicu koja će se provoditi u Jastrebarskom. Uvjeren sam da će sudionici radionice dobiti nova saznanja na koji način mogu putem digitalnog marketinga voditi svoje poslovanje, i tako svakako sebe prezentirati, te prodati svoje proizvode i usluge koje nude.

Biznis akademija – edukativna radionica za vlasnike obrta i malih biznisa održat će se u Centru za kulturu Jastrebarsko, u srijedu 28. ožujka, od 17 do 21 sat. Predavanje će voditi stručnjaci za digitalni marketing i prodaju: docent dr.sc. Vatroslav Škare s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Sanja Novak.

Program radionice kreiran je tako da polaznicima akademije pruži pregled mogućnosti i prednosti korištenja digitalnih tehnologija i alata u marketingu i prodaji. Polaznici će saznati kako digitalni marketing može poboljšati prodaju, koji su besplatni alati koji pomažu kod provođenja digitalnog marketinga, kako iskoristiti Google i Facebook za privlačenje kupaca, što je sve potrebno da bi imali web shop. Tijekom jednog poslijepodneva polaznici će dobiti pregled kako digitalni marketing i prodaja mogu pomoći njihovom poslovanju.

Radionica je besplatna jer je kotizaciju za vlasnike obrta i malih biznisa omogućio Tele2. Projekt se provodi u suradnji s Obrtničkom komorom Zagreb, Gradom Jastrebarsko te uz pokroviteljstvo Tele2 i medijsku podršku 24sata. Prva je to platforma čiji je cilj educirati obrtnike i poduzetnike o digitalizaciji poslovanja kako bi se stvorila i razvila nova, održiva ekonomska vrijednost u društvu.

Broj mjesta je ograničen, a želite li biti dio ove radionice potrebno je popuniti kontakt obrazac koji se nalazi OVDJE, Prijave se primaju i telefonski u tajništvu Udruženja obrtnika Jastrebarsko na broj 01/62 81 382 ili 098 611374.

Ne propustite

Završeni redovni godišnji servisi na bazenima Grada Zagreba

Završeni redovni godišnji servisi na bazenima Grada Zagreba

Radovi na bazenima SRC Šalata, Iver, Jelkovec i Zimsko plivalište...

Nastavak radova na Aveniji Dubrovnik mijenja trase autobusnih linija

Nastavak radova na Aveniji Dubrovnik mijenja trase autobusnih linija

U tijeku je druga faza uređenja sjevernog kolniku Avenije Dubrovnik,...

Izložba "Bunjevačko veliko ruvo" do 30. rujna u Etnografskom muzeju

Izložba "Bunjevačko veliko ruvo" do 30. rujna u Etnografskom muzeju

Izložba posvećena ženskoj tradicijskoj svečanoj odjeći "Bunjevačko veliko ruvo" svečano...

Privremena regulacija prometa na Aveniji Dubrovnik

Privremena regulacija prometa na Aveniji Dubrovnik

Za potrebe izvođenja radova uređenja sjevernog kolnika Avenija Dubrovnik na...

Ulica Orešje do 2. rujna bez prometa

Ulica Orešje do 2. rujna bez prometa

Za potrebe izvođenja radova sanacije javnog kanala ulica Orešje kod...

Prijavite se i započnite svoj startup izazov!

Prijavite se i započnite svoj startup izazov!

Ove godine Grad Zagreb spaja svoje najznačajnije projekte za razvoj...

U promet pušten rotor na križanju Sarajevske i Avenije Dubrovnik

U promet pušten rotor na križanju Sarajevske i Avenije Dubrovnik

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnica, pustio je u promet...

Dužijanca u Zagrebu

Dužijanca u Zagrebu

U organizaciji Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca iz Srbije, na središnjem...