Moramo biti sasvim jasni, jedina stranka koja je od početka do kraja bila protiv Plana o gospodarenju otpadom bio je HDZ. U skupštini su u više navrata glasali protiv svakog prijedloga plana koji je u sebi sadržavao ili spalionicu na Resniku (Gradska četvrt Pešćenica - Žitnjak) ili u posljednje vrijeme kompostanu u gradskoj četvrti Brezovica. Ostale stranke u Skupštini su uz izuzetak Zagreb je naš koji je plebiscitarno protiv skoro pa svakog prijedloga, bile vrludale s temom. Ili su je ponekad podržavali, a ponekad odbijali u Skupštini ili su jedno najavljivali u kampanji, pa onda glasali na drukčiji način.

Činjenica je da Grad Zagreb još nema Plan za gospodarenje otpadom. Plan koji je preduvjet i bez kojeg sigurno neće biti EU sufinanciranja za ijednu od potencijalnih spalionica, kompostana, pročistača, reciklažnih dvorišta i ostalih bitnih infrastrukturnih elemenata koji su neophodni za funkcioniranje reciklažnog sustava i sustava dugoročnog zbrinjavanja otpada.

U slučaju kada bi se reciklažni sustav financirao EU sredstvima on bi bio obvezan prvih 5 godina funkcionirati na de facto neprofitabilan način. Tu je niz regulativa koje ovo zahtijevaju, ponajviše jer želi onemogućiti preskakanje stepenica u procesu obrade otpada i tako prevenirati moguće loše upravljanje otpadom.

Isto tako, Zagrebu prijete financijske kazne ako sustavno ne riješi pitanje zbrinjavanja otpada. Recikliranje smanjuje količinu otpada i tako taj posao čini lakšim i izvedivijim, stoga recikliranje je poželjno. Svu razliku u otpadu moramo nekako zbrinuti. Zagrebački deponij na Jakuševcu je već godinama u sanaciji i vjeruje se da će ta sanacija biti završena kroz 2-3 godine. Stoga Zagreb može ili tražiti alternativne lokacije za odvoz otpada ili ga spaljivati. Nema potrebe za laganjem, spalionica bi bila ekonomski najisplativije rješenje i gledano u kvadraturi obuhvatila bi najmanji prostor. Naravno nitko ne želi spalionicu u svom dvorištu, ali činjenica je da će ju netko dobiti.

Da Resničanima spalionica ne smeta vidi se iz izbornog rezultata,gdje je stranka Milana Bandića dobila 4 od 5 mandata u Vijeću Mjesnog odbora, a HDZ jedno mjesto. Iako je HDZ godinama bio otvoreno protiv spalionice, a Bandić je na kraju jasno rekao da će ona tamo biti, iako je i sam nekoliko puta mijenjao ploču.

Teško je u kolotečini isprepletenih interesa oko zgrade Poglavarstva Grada Zagreba reći tko bi imao najveću financijsku korist od eventualnog nedonošenja Plana gospodarenja otpadom. No, jasno je da će svi Zagrepčani i Zagrepčanke snositi financijske posljedice ako rješenja ne bude. Sada je trenutak kada će se prosuđivati o etičnost postupaka svake stranke u Skupštini Grada. Hoće li i na ovomjesečnoj sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba Plan o gospodarenju otpadom ponovo pasti?

Iz nekoliko anonimnih izvora potvrđeno nam je kako su se na popisima članova s pravom glasa u SDP-u pojavila imena članova stranke BM365.

Početkom lipnja SDP Grada Zagreba provesti će svoje unutarstranačke izbore, ovo su prvi već izbori u SDP-u od donošenja novog Statuta. Prvi krug izbora održat će se 10. lipnja, a eventualni drugi krug 17. lipnja.

Prošli se tjedana vodila javna medijska bitka za opstanak nekih kandidata, a unutar zidova Iblera vodila se bitka za onemogućenje nekih kandidatura. O tome su dovoljno izvještavali mnogobrojni mediji. Konačna lista odobrenih kandidatura za predsjednika ili predsjednicu Gradske organizacije SDP-a Grada Zagreba bit će poznata 21. svibnja a do sada su se kandidirali Aleksandra Kolarić, Gordan Marasa, Denis Hrestak i Alen Čičak.

Prema informacijama koje su stigle iz organizacija u gradskim četvrtima sama baza članova koji ostvaruju pravo glasa je pod velikim upitnikom. Naime, do automatskog brisanja iz članstva doći će ako se član SDP-a nađe na listi konkurentske stranke. To je bio nerijetki slučaj na prošlogodišnjim lokalnim izborima kada su se mnogi članovi SDP-a i HDZ-a našli na listama stranke Milana Bandića. S tim danom oni su formalno prestali biti članovi svojih stranaka. Trenutne liste osoba s pravom glasa tj. onih koji su podmirili stranačku članarinu, sadrže imena i nekih od tih članova.

Iako se ovdje vjerojatno radi o grešci u vođenju baza članova otvara se prostor političkim špekulacijama koji će naškoditi procesu izbora unutar SDP-a. Same baze članova s pravom glasa, odnosno onih koji su platili članarinu, dostavila je središnjica SDP-a.

Iako je sjednica Skupštine započela u devet sati, sam aktualni sat počeo je tek u 10:35. Više od sat i pol vremena potrošeno je kako bi se aludiralo na neobičnu smjenu u ZKM-u, kako smo ranije objavili.
Prije prvog pitanja održana je minuta šutnja za nedavno preminulog generala Hrvatske vojske, gospodina Stipetića.

Prvi se za riječ javio zastupnik Petek. U svom je zastupničkom pitanju aludirao da gradonačelnik dodjeljuje sredstva za mlade i kulturu onim organizacijama nacionalnih manjina koje su u njegovom klubu u Saboru. Na kraju je pozvao da se svi zajedno u skupštini uključe u akciju protiv nasilja te pozovu sve osnovne i srednje škole u Zagrebu da prijave osobe za dodjelu Nagrade Luka Ritz, nasilje nije hrabrost.

Zastupnik Čelić upozorio je na povlačenje projektanta iz procesa izgradnje kanalizacijskog sustava u dijelu gradske četvrti Maksimir svega pet kilometara od centra grada. Gradonačelnik je obećao da će se problem riješiti, a novi projektant bit će izabran na transparentan način putem javnog natječaja.

Oporbeni klub je, kako je Bandić rekao 'radio timski, napadao je pitanjima o blokiranima i neispunjenim obećanjima. Gradonačelnika je to iznimno naljutilo pa je odgovorio "Ja sam šest puta dobio izbore jer sam obećavao i nisam izvršavao, a vi ste samo zastupnik. Ma bravo!"

Sve se zahuktalo kada se za repliku na gradonačelnikov odgovor pokušao javiti zastupnik Tomašević. Tomašević je podigao pogrešnu pločicu te njegov zahtjev za govorom nije uvažen. Na to je ljutiti Tomašević došao do govornice i nije ju puštao. Sve je eskaliralo i Predsjednik Gradske skupštine Andrija Mikulić naredio je službi sigurnosti da isprate Tomaševića van iz dvorane. Video pogledajte OVDJE.

Aktualni sat je završio s ovom nemilom eskapadom koju je oporba ocijenila kao 'silovanje poslovnika.'

Današnja sjednica Gradske Skupštine Grada Zagreba započela je stankama. Iako tomu nije bilo tako na posljednjoj sjednici ovoga puta su stanke zatražili oporbeni klubovi zbog imenovanja Upravnog vijeća Zagrebačkog kazališta mladih.

Prema tvrdnjama iz oporbenih klubova do smijene, odnosno razrješenja putem odluke gradonačelnika, za dva člana Upravnog vijeća došlo je bez zakonske osnove jer se takvo što može napraviti samo u slučaju ne prihvaća izvještaja o radu Upravnog vijeća.

Pozadina ovih smjena je izbor ravnateljice kazališta Konstadinka Velkovska. Ona, najblaže rečeno, nije na ruku najjačoj opciji u vladajućoj većini. Upravo su zastupnici Stranke rada i solidarnosti najžešće branili ideju o hitnom postupku za razrješenje.

Povodom Svjetskog dana prava potrošača koji se obilježava 15. ožujka Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji sa drugim tijelima – dionicima politike zaštite prava potrošača, između ostalih i Gradom Zagrebom, u Republici Hrvatskoj organizira Tjedan prava potrošača u Republici Hrvatskoj na regionalnoj i središnjoj razini.

Na centralnom događanju koje će se održati u Zagrebu, u četvrtak, 15.3.2018., od 12:00 do 18:00, u atriju Muzeja Mimara sve informacije o propisima iz područja zaštite prava potrošača i kako ih ostvariti građanima će pružiti brojni nadležni stručnjaci.

Potrošači će moći dobiti informacije o propisima i postupcima koji štite njihova prava, pomoć pri rješavanju konkretnih upita potrošača koji se odnose na kršenje njihovih prava od strane trgovaca, posredovanju pri rješavanju sporova nastalih između potrošača i trgovaca i ostalim pitanjima iz područja općih prava potrošača, prava potrošača u području korištenja javnih usluga u području elektroničkih komunikacija i prava potrošača vezano uz korištenje financijskih usluga.

Građanima će informacije davati predstavnici Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji s:
Ministarstvom financija, Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvom poljoprivrede, Ministarstvom pravosuđa, Ministarstvom turizma, Ministarstvom zaštite okoliša i energetike, Ministarstvom zdravstva, Ministarstvom, znanosti i obrazovanja, Hrvatskom narodnom bankom, Hrvatskom akreditacijskom agencijom, Hrvatskom energetskom regulatornom agencijom, Hrvatskom regulatornom agencijom za mrežne djelatnosti, Hrvatskom agencijom za civilno zrakoplovstvo, Državnim zavodom za mjeriteljstvo, Hrvatskim zavodom za norme, Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga, Agencijom za obalni linijski pomorski promet, Agencijom za zaštitu osobnih podataka, Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom obrtničkom komorom, Hrvatskom udrugom poslodavaca, Ekonomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Pravnim fakultetom Sveučilišta u Rijeci, Pravnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Predstavništvom Europske komisije u Hrvatskoj, Gradom Zagrebom, Hrvatskom udrugom za mirenje, Hrvatskim uredom za osiguranje, Centrom za mirenje “Medijator” i udrugama za zaštitu potrošača.

(Zagreb.hr)

U povodu Svjetskog tjedna mozga koji se obilježava od 12. do 18. ožujka, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić otvorio je danas, u Muzičkoj akademiji, konferenciju "Kulturom zdravlja do kulture mozga".

Dvodnevnu konferenciju organizirali su Zagrebački institut za kulturu zdravlja i Zagrebačka zaklada za pomoć osobama oboljelima od cerebrovaskularnih bolesti, a okupila je 66 znanstvenika, teoretičara, kliničara, rehabilitatora i umjetnika koji će ukazati na povoljan utjecaj terapije glazbom na zdravlje.

Predsjednik konferencije Veljko Đorđević najavio je deset panel diskusija na kojima će govoriti znanstvenici i umjetnici, te Deklaraciju o kulturi zdravlja mozga, koja će biti donesena na kraju konferencije. "Gotovo 38 do 50 posto svih bolesti čovjeka vezane su za mozak, a govorit ćemo o svim čimbenicima rizika", rekao je Đorđević te među rizicima izdvojio hipertenziju, dijabetes, kardiovaskularne bolesti, hiperlipidemiju i pretilost.

Kao najčešće bolesti mozga izdvojio je moždani udar i depresiju te naglasio kako su "sve bolesti psihosomatske jer je mozak svima nadređen".
Na otvorenju konferencije sudjelovao je i ministar branitelja Tomo Medved koji se istaknuo njezinu važnost za populaciju branitelja, koja je osobito rizična zbog proživljenih ratnih strahota.

Branitelji u opasnosti od moždanog udara

"Velik broj branitelja u opasnosti je od moždanog udara zbog stresova i svega što su proživjeli. Sutra će biti govora o PTSP-u kao posljedici proživljenog stresa, odnosno svih ratnih trauma", rekao je Medved.

Sudionike konferencije pozdravio je i izaslanik ministra zdravstva, neurokirurg Vili Beroš te istaknuo da Ministarstvo zdravstva podržava Tjedan mozga koji pridonosi podizanju svijesti o bolestima mozga, moždanom udaru i ozljedama mozga od kojih, kako je rekao, boluje više ljudi nego od kardiovaskularnih i tumorskih bolesti zajedno.

Konferenciju je pozdravio i akademik Ivica Kostović ustvrdivši kako je još dug put do pravodobnog otkrivanja duševnih i neurodegenerativnih bolesti. "Za sada to možemo samo ograničeno učiniti i u tom cilju treba nam podrška zajednice", rekao je Kostović poručivši kako je "poznavati mozak važnije od poznavanja svemira jer mozak određuje svu našu percepciju i ponašanje".

Uz terapiju glazbom, na konferenciji je promovirano kretanje kao primarni oblik prevencije mnogih bolesti. U želji da potaknu populaciju na više kretanja korištenjem novih tehnologija organizatori su točno u podne predstavili tehnološku platformu za prvi virtualni maraton ulicama Zagreba, na kojem su se natjecali timovi predsjednice Republike, gradonačelnika Zagreba i akademske zajednice.

Uoči samog početka virtualnog maratona gradonačelnik Bandić je pohvalio napore liječnika u području prevencije i liječenja moždanih bolesti te posjetio da i sam ima iskustvo s bolešću. "Prije 15 godina imao sam moždani udar, osam dana sam bio u komi, nisam mogao govoriti, hodati niti gutati. Zahvaljujući suvremenoj medicinskoj skrbi, za mjesec i pol dana sam već igrao košarku. Prema mom iskustvu, tjelesna aktivnost i ljubav dobar su recept za zdrav život i zdrav um".

Svjetski tjedan mozga u Hrvatskoj po 17. put obilježavaju Hrvatsko društvo za neuroznanost i Hrvatski institut za istraživanje mozga.

(HINA)

Nakon nedavnog službenog sastanka u Zagrebu, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić i gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka susreli su se u Sarajevu. Naglasivši prijateljsku  suradnju glavnih gradova, gradonačelnici su se složili kako je dobar odnos Zagreba i Sarajeva u interesu i na dobrobit građana obaju gradova  te će se u tom smjeru i dalje provoditi gradske politike. Gradonačelnik Skaka i gradonačelnik Bandić obišli su žičaru na Trebeviću koja je u testnoj fazi te bi trebala biti puštena u rad 6.travnja u povodu dana grada Sarajeva.
Nakon službenog sastanka, gradonačelnicu su, u društvu svojih suradnika, prošetali Baščaršijom, a navečer su prisustvovali koncertu 2cellos i Zagrebačkih solista koji se održao u sarajevskoj dvorani Zetra.

Gradonačelnik Milan Bandić, zajedno s veleposlanikom Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini NJ.E. Ivanom del Vecchiom, susreo se u Sarajevu i s kardinalom vrhbosanskim Vinkom Puljićem. Na prijateljskom susretu razgovaralo se o trenutnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i  položaju Hrvata katolika. Gradonačelnik Bandić izrazio je potporu djelovanju kardinalu Puljiću kao i spremnost za pomoć u budućnosti.

Nakon sastanka s kardinalom Puljićem, zagrebački gradonačelnik sastao se u prostorijama Careve džamije i sa zamjenikom reisu-I-uleme Huesinom ef. Smajićem. Izrazivši dobrodošlicu gradonačelniku, zamjenik je prenio pozdrave reisu-l-uleme Huseina ef.Kavazovića koji je bio službeno odsutan. Tijekom susreta razgovaralo se, između ostaloga, o važnosti međureligijskog suživota i dijaloga te je istaknuta dobra suradnja Islamske zajednice s Katoličkom crkvom i njenim poglavarom kardinalom Puljićem. Zamjenik reisu-l-uleme zahvalio je gradonačelniku na iskrenom, korektnom i i dostojanstvenom odnosu s Islamskom zajednicom u Zagrebu.
Zagrebački gradonačelnik istaknuo je Zagreb, kao „svjetionik“ u politici zaštite prava nacionalnih zajednica, jer se multietničnost, multikonfesionalnost i multikulturalnost svakodnevno živi u glavnome gradu. Složio se kako je dijalog na svim razinama, pa tako i međureligijskim nužan za dobrobit i bolju budućnost svih građana susjednih prijateljskih država Hrvatske i Bosne i Hercegovine, te je pozvao predstavnike Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u posjet Zagrebu.

Zagrebački gradonačelnik sastao se i s načelnikom općine Centar Sarajevo Nedžadom Ajnadžićem. Nastavljeni su razgovori započeti u prosincu 2017. prilikom službenog posjeta načelnika općine Centar Sarajevo Zagrebu kada je dogovorena konkretnija suradnja u područjui provedbe projekata za korištenje fondova Europske Unije. Sukladno tome, Ured za programe i projekte EU, u suradnji s Razvojnom agencijom Zagreb TPZ d.o.o. i Razvojnom agencijom Sisačko-moslavačke županije organizirao je radionicu na kojoj su sudjelovali i predstavnici općine Centar Sarajevo. Sljedeća radionica dogovorena je za 26. i 27. ožujka u Sarajevu.

(Zagreb.hr)

Drage dame, drage Zagrepčanke,

odsrca vam čestitam Međunarodni dan žena koji nas uvijek iznova podsjeća na povijest ženskog pokreta i dugu borbu za žensku emancipaciju i ravnopravnost kao na temeljno ljudsko pravo.
Tim dugim putem treba koračati i danas jer sve dok žene u svako svoje postignuće moraju ulagati više negoli muškarci i pri tome se susreću s puno više prepreka od svojih kolega, naš posao nije završen.

Zajednica koja se zalaže da u svim njezinim segmentima žene zauzimaju važnu ulogu skladnija je, organiziranija, tolerantnija i sretnija.
Zato danas svim našim majkama, suprugama, sestrama, kćerima i suradnicama iskažimo zahvalnost i duboko poštovanje!
Budimo ustrajni u borbi za istinsku ravnopravnost kakvu svjedočimo u Gradskoj upravi Grada Zagreba s velikim brojem žena na istaknutim upravljačkim dužnostima! Budimo ustrajni u izgradnji pravednijeg, solidarnijeg i tolerantnijeg društva!

Vaš gradonačelnik
Milan Bandić

Ni pompozna najava pred lokalne izbore gradonačelnika Bandića ispred skele na Britancu nije pomogla. Naime od obećanih 5000 pročelja koja je naumio obnoviti Milan Bandić nije postavio ni pedeset, a kamoli pet tisuća skela. Ovu jednu ispred koje se slikao su odavno maknuli, a bez da je na fasadi napravljeno išta.

Od projekta koji je trebao preporoditi derutni zagrebački centar i piri centar, koji je najavljivan pompoznije od nikada započete žičare, projekt težak 4 milijarde kuna nije se pomaknuo s mrtve točke.

Kako donosi Večernji list u Gradskom Holdingu se žale na maleni broj predane dokumentacije, a čak i oni koji su predali dokumentaciju su počeli odustajati. Teško je očekivati da će gradske vlasti koje već drugo desetljeće najavljuju početak izgradnje žičare odjednom zasukati rukave i u roku od jednog desetljeća obnoviti 5000 fasada. Znači 500 fasada godišnje, uzimajući u obzir da se radi o 400 milijuna kuna godišnje, teško je zamisliti kako će već sada prenapregnuti gradski proračun to izdržati.

Odgovor je da neće. Neće jer se već treću godinu za redom priprema izgradnja rotora koja, iako iz proceduralnih razloga, nikako da krene naprijed. Onda je tu famozna žičara, ona nam je u proračunu već dvije godine, potom produžetak Branimirove, izgradnja desetak škola i vrtića i tako dalje. Činjenica je da bi se gradonačelnik Bandić morao odreći nekoliko od ovih projekata kako bi uspio pronaći novac za ovaj Gradu Zagrebu itekako potreban face lift.

Grad Zagreb posljednje dvije godine bilježi dvoznamenkaste stope rasta broja turista u dolascima i noćenjima. Zagreb je prestao biti samo tranzitni grad, već ima vlastiti sadržaj koji privlači na milijune posjetitelja godišnje. Derutni centar, nepopunjeni gradski prostori u Ilici i zašarane fasade nisu primjerene ni prihvatljive za našu europsku metropolu i hrvatsku prijestolnicu.

U objavi na svojem Facebook kanalu Milan Bandić poručio je kako je broj blokiranih prevelik te kako se u njegovo smanjivanje mora krenuti odmah.

Broj blokiranih u Hrvatskoj raste iz dana u dan. Danas ih je preko 320 tisuća i ovakvo stanje je neodrživo. Nigdje u svijetu to ne postoji, a nama je postalo normalno i svakodnevica. Nažalost, ne čine se nikakvi konkretni koraci u rješavanju ove situacije, a mi nudimo konkretna rješenja i poteze za poboljšanje situacije i izlazak građana iz blokada i ovrha.

U Zagrebu je 63.225 blokiranih građana sa 12.2 milijarde kuna duga (stanje 31.12.2017.). Većinom su to dugovi prema bankama, teleoperaterima, te dugovi za račune koji su u ingerenciji grada i države. Upravo za te dugove predlažemo:

Prvo da se u cijelosti otpiše potraživanje Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga onim građanima koji su blokirani više od 365 dana u iznosu manje ili jednako 10.000kn (bez kamata),

Drugo otpis kamata u cijelosti, otpis glavnice 40 posto te beskamatnu otplatu ostatka glavnice na rok 12-36 mjeseci, za građane koji su blokirani duže od 365 dana, a duguju više od 10 tisuća kuna uz egzistencijalno prihvatljiv dohodovni cenzus, naš prijedlog je da to bude 2 752kune po članu obitelji (vrijednost minimalne neto plaće).

S ovim predloženim modelom Milan Bandić krenut će i prema Vladi Republike Hrvatske kako bi se isti implementirao na razini cijele Republike Hrvatske.

OVDJE pogledajte cijelo izlaganje Milana Bandića.

Stranica 1 od 3

Ne propustite

Zagrebački HSS predlaže uvođenje aparata za kupnju karata na svakoj stanici

Zagrebački HSS predlaže uvođenje aparata za kupnju karata na svakoj stanici

Zagrebački HSS je izdao priopćenje povodom poskupljenje parkinga i nove...

Britanski glumac Dan Richardson na ZeGeVege festivalu

Britanski glumac Dan Richardson na ZeGeVege festivalu

Na ovogodišnjem ZeGeVege festivalu koji će na zagrebačkome Trgu bana...

Dvodnevni Forbidden Beach party u petak i subotu u Vintage Gardenu

Dvodnevni Forbidden Beach party u petak i subotu u Vintage Gardenu

Vintage Garden se vraća s nastavkom ljetovanja i za prvi...

Započeli radovi na Aveniji Dubrovnik

Započeli radovi na Aveniji Dubrovnik

Rano jutros, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić obišao je Aveniju Dubrovnik...

Velika Gospa obilježava se i u marijanskom svetištu u Remetama

Velika Gospa obilježava se i u marijanskom svetištu u Remetama

Od ranog jutra brojni hodočasnici dolazili su u marijanska svetišta...

Kravat pukovnija obilježava blagdan Velike Gospe

Kravat pukovnija obilježava blagdan Velike Gospe

Kravat pukovnija danas obilježava blagdan Velike Gospe svečanom Smjenom straže...

Izmjene na linijama 222, 295, 307 i 308

Izmjene na linijama 222, 295, 307 i 308

Autobusne linije 222 (Remetinec – Žitnjak), 295 (Zapruđe – Jakuševec...

Raskrižjem Opatička/Kamenita do 31. kolovoza nema prometa

Raskrižjem Opatička/Kamenita do 31. kolovoza nema prometa

Zbog potrebe izvođenja radova rekonstrukcije prometnice raskrižjem Opatička/Kamenita do petka...