Ervin Vujica: Želim da se Općina Orle standardom približi ostalim sredinama

Općina Orle u svibnju prošle godine dobila je novog načelnika, mladog poduzetnika Ervina Vujicu koji je zajedno sa svojom Nezavisnom listom, koja ima većinu u Općinskom vijeću, zadobio povjerenje birača. Na toj je dužnosti naslijedio dugogodišnjeg HDZ-ovog načelnika Ivana Petka. Okidač za ulazak u politiku bila je želja da se stvari na području Općine pokrenu prema naprijed. Što je realizirano u ovom kratkom vremenu, kakva je budućnost Selečkog mosta, ali i koji su planovi za buduće razdoblje doznali smo u razgovoru s načelnikom Ervinom Vujicom.

Mislite li da su stvari od vašeg preuzimanja Općine krenule prema naprijed?

Da, stvari su se zakotrljale jako prema naprijed. Mogu reći da smo započeli nekoliko velikih projekata, no puno je još posla pred nama, jer imamo niz imovinsko pravnih odnosa za riješiti. Idemo u dobrom smjeru, priča se dobro razvija, a projekti koji su se prije samo spominjali već su sada zaživjeli.

Koji su to projekti koji su do sada realizirani?

U pola godine uspjeli smo urediti prostorije Općine i samu općinsku zgradu. Napravili smo ogradu kod škole u Bukevju kako nam djeca ne bi izlazila na cestu, čime su sada roditelji i učitelji puno mirniji. U suradnji sa Županijskim cestama dogovorili smo saniranje i uređenje svih prilaznih cesta na ulazu u Općinu. Počeli smo s promjenom javne rasvjete, naravno sve u skladu s mogućnostima. Do sada smo postavili četrdesetak led lampi kako bi si smanjili račune za struju.

Glavni projekt je projekt mosta na Selcu preko Odre. To smo izgurali do izvedbenog i glavnog projekta te smo pred dobivanjem građevinske dozvole, što bi se trebalo dogoditi kroz koji dan.
Što se tiče uređenja nasipa, Hrvatske vode planiraju uložiti 200 milijuna kuna u nasipe do 2021., naš nasip je dio toga plana. Tako će Općina biti zaštićena od svih voda bile one zaobalne ili vode iz rijeke Save. Prva faza trebala bi biti gotova u periodu između 2018. i 2019. godine.

Datum završetka izgradnje mosta i njegovo puštanje u promet, s nestrpljenjem očekuju svi žitelji toga kraja, pa kada se to može očekivati?

Plan je da most bude drveni, kao i trenutni, oko 50 posto građevnog materijala je osigurano. Prema nekim našim planovima prvo vozilo preko mosta bi trebalo proći na proljeće 2019. godine.

U vašem je mandatu napravljena i punionica za električna vozila.

Tako je, uz pametnu klupu koja je već bila postavljena, u našem je mandatu izgrađena punionica za električna vozila i bicikle u Drnku. Kandidirat ćemo se i na europska sredstva kako bi izgradili još jednu punionicu. Krećemo u izgradnju četiriju zelenih otoka koji nam nedostaju u općini, čime se usklađujemo s novim Zakonom o prikupljanju otpada. Imamo planove u smjeru cikloturizma, tako da ćemo nastaviti s izgradnjom stanica za bicikliste. 

Koji su planirani koraci za razvoj cikloturizma?

Pripremamo sastanak s jednom udrugom iz Velike Gorice, te bi nam oni trebali dati neke konkretne smjernice. S njima u dogovoru išli bi u razvoj projekta. Dio smo nacionalne 'gree way' rute i Aglomeracije Zagreb. To je biciklistička trasa koja ide od Bregane do granice s Republikom Srbijom, a to je projekt koji će biti realizirani kroz dvije do četiri godine.

Proračun za ovu godinu je iznimno ambiciozan, on je čak 90 posto veći, od prijašnjeg. Koji su to projekti koji su ugrađeni u proračun?

Prvi značajni je most na Odri, sljedeći je revitalizacija Špekine ulice između Gornjeg i Donjeg Bukevja te revitalizacija ulice između Vrbova i Orla. Cilj je vratiti i nogometni klub nakon više od deset godina u sustav natjecanja. Tu smo počeli s realizacijom projekta kroz inicijalni sastanak. Uskoro će biti i radni sastanak, nakon kojega se kreće u izgradnju novih svlačionica kako bi se mogli uključiti u natjecanje u rujnu ove godine. 

Kako biste to mogli i ostvariti potrebna je dobra suradnja s Općinskim vijećem, pa kakva je Vaša suradnja s Vijećem?

Suradnja je odlična, sve ide „ko podmazano“. Imamo zajednička razmišljanja, jer nam je boljitak općine na prvom mjestu. Na kraju bij jedino poručio da idemo još jače i bolje, također volio bih da se svi uključe u rad Općine i da sve ideje koje imaju da ih iznesu, jer bit će saslušane i podržane, jer naša je želja da budemo biti servis građanima.

Ne propustite

Radovi na Remetinečkoj cesti uvjetuju izmjene u autobusnom prometu

Radovi na Remetinečkoj cesti uvjetuju izmjene u autobusnom prometu

Zbog sanacije kolnika Remetinečke ceste, na dijelu od ulice XIII....

U Podbrežju još 45 obitelji dobilo ključeve svojih novih domova

U Podbrežju još 45 obitelji dobilo ključeve svojih novih domova

Gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima, jučer je u naselju Podbrežje...

Saniran cjevovod u Vatikanskoj ulici

Saniran cjevovod u Vatikanskoj ulici

Zbog puknuća magistralnog vodoopskrbnog cjevovoda u Vatikanskoj ulici, jučer od...

Jelačić plac zablistao nakon dočeka Vatrenih

Jelačić plac zablistao nakon dočeka Vatrenih

Nakon dočeka Hrvatske nogometne reprezentacije, za vrijeme kojeg su Vatrene...

Velika blamaža Vlaste Toth kojoj smeta doček Vatrenih u Zagrebu

Velika blamaža Vlaste Toth kojoj smeta doček Vatrenih u Zagrebu

Vlasta Toth je na društvenima mrežama poručila kako je ponižena...

Obnovljena Ulica Oranice puštena u prometa

Obnovljena Ulica Oranice puštena u prometa

Gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnicima, rano je jutros u Rudešu...

S 2,4 milijuna kuna Županija olakšala gradovima i općinama put do EU fondova

S 2,4 milijuna kuna Županija olakšala gradovima i općinama put do EU fondova

Župan Stjepan Kožić potpisao je s predstavnicima 7 gradova, 9...