Delegacija makedonske manjine Zagrebačke županije predvođena Rubinom Zemonom koji je imenovan savjetnikom premijera Zorana Zajeva za multikulturalna pitanja posjetila je danas predsjednika Skupštine Zagrebačke županije, kako bi mu se zahvalili na svemu onome što on sam, ali i Zagrebačka županija čini za njih u cjelini.

-Vi ste oduvijek bili korektni prema nama i ne znam kako da vam se odužimo, jer Hrvatska je puno napravila za naš identitet- rekao je Rubin Zemon.

Predsjednik Skupštine Zagrebačke županije istaknuo je kako se njegov stav po tome pitanju zna.

-Oko različitosti se trebamo svi zajedno potruditi. To donosi benefite, jer ovdje u Hrvatskoj svakome treba biti ugodno. Uostalom, zajednički rječnik rezultat je toga- ponovio je Mikuljan.

Lena Đapić, predstavnica makedonske manjine u Zagrebačkoj županiji istaknula je zadovoljstvo suradnjom sa Zagrebačkom županijom, jer stvorena je dobra percepcija rada.

-Na takav način doprinosi se gradnji prijateljstva, a to se osjeti pogotovo kod mladih- zaključila je Lena Đapić.

Nakon što je Grad Dugo Selo prije dva tjedna Dugoselskom komunalnom i poduzetničkom centru predao strojeve za uređenje Grada koji su obuhvaćali flakserice, kosilice, traktorsku kosilicu, utpuhivače za lišće te škare za živicu. Nabavka i opremanje dolaskom višenamjenskog stroja vrijednog gotovo pola milijuna kuna sada zgotovljena.

Novi stroj koji će složiti osim za košnju zelenih površina, moći će se koristiti i druge svrhe od čišćenja ulica do posipavanje kolnika. Kako stroj radi, koji je od milja nazvan „crveni Ferrari“ iskušao je i gradonačelnik Nenad Panian prilikom današnje košnje igrališta Nogometnog kluba Dugo Selo.

-Sada imamo sve. Pred nama je sada da ljude krenemo učiti o recikliranju koje nas očekuje. Također čekamo i natječaj za nabavku kanti. Posla je puno no odlučno idemo prema naprijed- rekao je gradonačelnik Nenad Panian.

Nakon uzbudljivih natjecanja u graničaru i atletici i poznatih državnih finalista u tim disciplinama, na red su došli kvalifikacijski turniri u ostalim sportovima Plazma Sportskih igara mladih. Prvi će na terene istrčati tenisačice i tenisači na Hrvatska pošta Cupu, koji će se u Zagrebu održati ove subote na terenima teniskog kluba Futur na Ravnicama s početkom u 10 sati.

Igrat će se u dvije kategorije: djevojčice i dječaci, 2003. godište i mlađi. Prijave su slobodne i neovisne o mjestu stanovanja i moguće su na LINKU, ili na sam dan turnira direktno na terenima s ispunjenom prijavnicom.

Turnir će se igrati kup sistemom, a pobjednici će se plasirati na državnu završnicu u kolovozu u Splitu.

Mještani Selnice i Petine prosvjedovali zbog nedostatka autobusne stanice Mještani naselja Selnica i Petina kod Velike Gorice prosvjedovali su zbog nedostatka autobusne stanice jer do najbliže moraju pješačiti tridesetak minuta.

-Ovo ovdje je slije crijevo i tako će uvijek izgleda i biti. Ovo je žalosno. Nema s čime putovati- bile su tek neke od poruka nezadovoljnih mještana.

Kako je bilo pogledajte u VIDEU.

Zajedničkim slavljem odbojkašice HOK Gorice proslavile su naslov prvakinja 3. Nacionalne odbojkaške lige. U premijernoj sezoni među seniorkama mlade odbojkašice trenerice Ines Rendulić bez većih su poteškoća pokazale tko je gazda na terenu. Jubilarnu 15 pobjedu u 16 odigranih susreta ostvarile su protiv Vivero Gline čije su igračice tek nakratko u trećem setu bile ravnopravan suparnik goričkim odbojkašicama, kojima su nakon tog susreta podijeljene medalje i pehar za osvojeno prvo mjesto čime je i službeno moglo započeti pripremljeno slavlje, jer prva seniorska titula sletjela je u vitrine mladog kluba, čije najveće bogatstvo leži u školi odbojci koja ima gotovo 170 djevojčica.

-Sezona je bila izvanredna, zlato je tu i svi smo sretni i zadovoljni. Idemo dalje, jer sada nas čeka sezona u Drugoj ligi za koju se iskreno nadam da će nam biti uspješna kao i ova- kaže nam predsjednica kluba Katarina Ćosić koja zajedno s ostatkom klupskog vodstva radi na pripremi nove sezone.

-To je veći izazov, no već sada smo se pojačali s nekim igračicama, no kako prijelazni rok još nije počeo ne želim govoriti o imenima- kaže nam zadovoljna predsjednica.

Klupski put već odavno je poznat i njega se svi odreda pridržavaju. Stručan rad i kvalitetan rad s mlađedobnim kategorijama glavne su smjernice HOK Gorice koja ne želi odstupati od toga, o čemu najbolje svjedoči i broj od gotovo 170 igračica.

Dario Cebić, umjetnik, glazbeni pedagog i skladatelj iz Dugog Sela, sa skladbom „Komorna simfonija br. 5 za ansambl“, osvojio je drugo mjesto na prestižnom natjecanju iz kompozicije „Concorso Internazionale di Musica Città di Stresa 2018.“ koje je održano po 26. put u organizaciji gradova Strese i Milana.

Ovo je još samo jedan u nizu od nagrada za Cebića, koji je do sada osvojio brojne nagrade i priznanja u Hrvatskoj i inozemstvu, a za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu, 2014. godine dobio je priznanje Zagrebačke županije.

Lijep prizor svakog se dana može vidjeti i doživjeti u kafiću Princ u Kupinečkom Kraljevcu, gdje je stalni gost i mini poni Juli. Kako je rekao ponosni vlasnik kafića, ali i ove umiljate životinje Ivica Radičević, Juli je stara godinu i pol.

Inače, u planu vlasnika je skorašnje uvođenje rehabilitacijskog jahanja, jer bi sljedećeg tjedna trebali doći veći konji.

-Vjerujem da će djeca uživati u tim konjima i druženju s ostalim životinjama u ovom prekrasnom ambijentu- kaže Radičević.

Kako to svakog dana izgleda u CB Princ pogledajte u VIDEU.

Umag će od sutra do nedjelje biti domaćin završnice Prvenstva Hrvatske za dječake rođene 2004. godine i mlađe na kojem će nastupiti dvadeset klubova raspoređenih u četiri skupine.

Mladi Rugvičani smješteni su u skupinu C zajedno s Feniksom, Splitom, Trsatom i Čakovcem. Odlazak u Umag, rukometaši Rugvice stekli su osvajanjem drugog mjesta na natjecanju po regijama u kojem su u 26 odigranih utakmica ostvarili 22 pobjede.

Uz Rugvicu, na završnici u Umagu sudjeluje i RK Rudar iz Ruda koji igra u skupini D zajedno s Trogirom, Porečom, Valpovkom i Varaždinom.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac danas je potpisala ugovore o sufinanciranju projekata u 2018. godini prema Programu pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova. Jedan od njih, vrijedan 100 tisuća kuna, potpisao je i načelnik Općine Križ Marko Magdić.

Novih 100 tisuća kuna Općina je od Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova dobila za izradu projekta za prenamjenu zgrade dječjeg vrtića u Križu u kulturni centar, a sve nakon što se izgradi novi dječji vrtić, na kojem radovi napreduju predviđeno dinamikom.

Projektom se planira prenamijeniti spomenutu zgradu tako da se u nju preseli Knjižnica i čitaonica, ali i uredi nekoliko prostorija za udruge. Prema prvim procjenama vrijednost projekta bila bi oko milijun kuna.

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, Gabrijela Žalac potpisala je danas s predstavnicima lokalne samouprave ugovore za sufinanciranje projekata prema Programu pripreme lokalnih razvojnih projekata prihvatljivih za financiranje iz ESI fondova. Za tu namjenu za 12 projekata koje su prijavile jedinice lokalne samouprave Zagrebačke županije osigurano je 2 160 000,00 kuna.

Najveći iznos, 400 tisuća kuna dobio je Ivanić- Grad za rekonstrukciju i nogostupa i biciklističku stazu Posavski Bregi-Dubrovčak Lijevi. Općina Kravarsko za izradu projektne dokumentacije za izgradnju višenamjenskog objekta dobila je 320 tisuća kuna, dok je Općina Dubravica za izgradnju Kulturno turističkog centra dobila 300 tisuća kuna. Po 200 tisuća kuna dobili su Općina Marija Gorica te Brckovljani za rekonstrukciju i uređenje sportsko rekreacijskog centra Kraj Donji, dok je Općina Brckovljani ostvarila sufinanciranje za izgradnju dječjeg vrtića u Božjakovini.

Za izgradnju nogostupa u Ježevu duž Ježevečke ulice Općina Rugvica ostvarila je sufinanciranje u iznosu od 160 tisuća kuna, Općina Bistra za ljetnu pozornicu dobila je 120 tisuća kuna, dok je Općina Križ za prenamjenu i opremanje postojećeg dječjeg vrtića u Kulturni centar dobila 100 tisuća kuna, koliko je pripalo i Općini Pokupsko za izgradnju doma kulture Auguštanovec. Istim iznosom Općina Pušća će izvršiti rekonstrukciju Sportsko rekreacijskog centra u Donjoj Pušći.

Na popisu projekata koji će se sufinancirati našlo se i uređenje Područne škole Bukevje za što je Ministarstvo Općini Orle odobrilo sredstva u iznosu od 80 tisuća kuna, koliko je dobio i Grad Vrbovec za izradu glavnog projekta za energetsku obnovu zgrade na stadionu.

 

Ne propustite

Damir Mikuljan: Oko različitosti se treba potruditi

Damir Mikuljan: Oko različitosti se treba potruditi

Delegacija makedonske manjine Zagrebačke županije predvođena Rubinom Zemonom koji je...

Uspinjača do rujna radi do ponoći

Uspinjača do rujna radi do ponoći

Zagrebačka "Stara dama" svakim danom do 1. rujna povezuje Donji...

Gradonačelnik Bandić: Divlja odlagališta su zločin protiv okoliša

Gradonačelnik Bandić: Divlja odlagališta su zločin protiv okoliša

Nakon što su u Sesvetama, nakon dojave građana, na djelu...

Zagrebačka filharmonija i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog predstavile nove koncertne sezone

Zagrebačka filharmonija i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog predstavile nove koncertne sezone

Uz nazočnost gradonačelnika grada Zagreba, Milana Bandića, koncertnu sezonu 2018./2019....

Danas znanstveni simpoziji "Prevencija zloćudnih tumora kože, Grad Zagreb, primjer dobre prakse"

Danas znanstveni simpoziji "Prevencija zloćudnih tumora kože, Grad Zagreb, primjer dobre prakse"

Svečano otvorenje Znanstvenog simpozija „Prevencija zloćudnih tumora kože, Grad Zagreb,...

FPZ proveo projekt ''Sigurnost djece pješaka u zonama osnovnih škola''

FPZ proveo projekt ''Sigurnost djece pješaka u zonama osnovnih škola''

Na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu prekjučer je održan okrugli...