Vlasta Toth je na društvenima mrežama poručila kako je ponižena i revoltirana dočekom Vatrenih. Sukus jednog ogorčenog statusa je da se nije spomenuo Zagreb, niti mu se itko zahvalio.

-Kao rođena Zagrepčanka, osjećam se poniženo. Nitko od nogometaša, organizatora, i sveg ostalog svijeta koji je blokirao grad od 10 ujutro nije se sjetio pozdraviti i zahvaliti stanovnicima Zagreba. Ni riječju, ni kakvom pjesmom. Pjevalo se Dalmaciji, Zagori, Hercegovini, zlatnoj Slavoniji, a Zagreb koji ih je sve ugostio ostao nespomenut. Mi kao nismo Hrvatska, mi im dođemo kao pozornica, kulise gdje će doći, izdivljati se, ponapiti, i urlati od nostalgije za svojim kamenjarem, zaključila je revoltiranodonosi Zagreb.info

Krenimo od očite neistine, pošto sam bio na dočeku, a vjerujem i ogromna većina vas koji ovo čitate, s punom odgovornošću tvrdim da je Zagreb spomenut, da su se Vatreni s pozornice zahvalili i građanima i gradonačelniku. Gdje je bila i što je Vlasta Toth radila teško je utvrditi, a niti bi to ikoga trebalo zanimati. Nekad je sudjelovala u radu stranke ORAH, znate one koja je svojevremeno osvojila cijeli jedan mandat na izborima za EU parlament, a pretendirala je preoteti lijevo biračko tijelo SDP-u, Živi zid prije Živog zida u neku ruku. Kao pojedinka nije ostavila značajniji trag u javnom životu Hrvatske i da ju nije prenio jedan zagrebački portal vrlo vjerojatno ni ja ne bhi znao tko je. No, sada kada se maća lača to jest tipkovnice, red je da joj se razmjerno odgovori.

Ono što možemo vrlo izvjesno reći je da Vlasta Toth ili nije bila na dočeku Vatrenih ili naprosto nije pratila program. Osim što se spomenulo Zagrepčance i gradonačelnika Grada Zagreba pjevala se pjesma, za nju omraženog Thompsona koji njenim riječima 'reva' (očito je postala glazbena kritičarka za svjetskog prvenstva), a radi se o Lijepa li si. Pjesma koja spominje sve krajeve u kojima Hrvati žive, koja svojim tekstom dira svakog Hrvata u srce je bila dovoljan dokaz da se radi o događaji koji je Hrvatskog karaktera. Ovo je važno jer ovo nije bio 'zagrebački doček' ovdje su došli svi reprezentativci i izbornik zajedno, ovo je bio hrvatski doček. Hrvatski doček!

No, ni to očito nije bilo jasno, moralo se napasti Hrvate iz krajeva koji nisu zagrebački. Pa se tako dići 'rođena Zagrepčanka', što je dokaz da nije rođena u nekoj drugoj bolnici. Uzmimo za primjer da dvije osobe koje žive zajedno u Zagrebu i od kojih je jedna trudnica odu u npr. Makarsku na more, i gle sretnog čuda trudnica rodi. Naravno ona nije rodila 'u Zagrebu'. Čini li to dijete Zagrepčana manje zagrebačkim od Vlaste Toth? Ovo je očiti šovinizam i pokušaj podređivanja drugih sebi na osvnovi mjesta rođenja. I ja sam rođeni Zagrepčanin pa od toga ne radim frku i zna da tko pjeva zlo ne misli. Zašto je to tako bitno Vlasti Toth? Zar bez toga ne bi bila 'dovoljno velika' purgerica? Ne znam, niti me zanima, ali na retoričkoj razini je porazila samu sebe i pokazala da nije u stanju tolerirati drukčije, a to je tužno. Tužno jer se dičila strankom koja je trebala propagirati toleranciju i suživot, ali očito je to samo za jednu arenu, onu političku.

Nisam ovaj tekst pisao da bi Vlasti Toth nanio štetu, nelagodu ili je uvrijedio. Samo želim ispraviti neistinu izrečenu u njenoj objavi koju su neki mediji odlučili 'pogurati' i upozoriti da ovaj stil govora samo zaguđuje prostor javnog diskursa. Bio bi najsretniji kada bi i Vlasta Toth mogla jednog dana živjeti toleranciju sa svima koji su jučer pljeskali kada se zahvalilo Zagrebu.

Moramo biti sasvim jasni, jedina stranka koja je od početka do kraja bila protiv Plana o gospodarenju otpadom bio je HDZ. U skupštini su u više navrata glasali protiv svakog prijedloga plana koji je u sebi sadržavao ili spalionicu na Resniku (Gradska četvrt Pešćenica - Žitnjak) ili u posljednje vrijeme kompostanu u gradskoj četvrti Brezovica. Ostale stranke u Skupštini su uz izuzetak Zagreb je naš koji je plebiscitarno protiv skoro pa svakog prijedloga, bile vrludale s temom. Ili su je ponekad podržavali, a ponekad odbijali u Skupštini ili su jedno najavljivali u kampanji, pa onda glasali na drukčiji način.

Činjenica je da Grad Zagreb još nema Plan za gospodarenje otpadom. Plan koji je preduvjet i bez kojeg sigurno neće biti EU sufinanciranja za ijednu od potencijalnih spalionica, kompostana, pročistača, reciklažnih dvorišta i ostalih bitnih infrastrukturnih elemenata koji su neophodni za funkcioniranje reciklažnog sustava i sustava dugoročnog zbrinjavanja otpada.

U slučaju kada bi se reciklažni sustav financirao EU sredstvima on bi bio obvezan prvih 5 godina funkcionirati na de facto neprofitabilan način. Tu je niz regulativa koje ovo zahtijevaju, ponajviše jer želi onemogućiti preskakanje stepenica u procesu obrade otpada i tako prevenirati moguće loše upravljanje otpadom.

Isto tako, Zagrebu prijete financijske kazne ako sustavno ne riješi pitanje zbrinjavanja otpada. Recikliranje smanjuje količinu otpada i tako taj posao čini lakšim i izvedivijim, stoga recikliranje je poželjno. Svu razliku u otpadu moramo nekako zbrinuti. Zagrebački deponij na Jakuševcu je već godinama u sanaciji i vjeruje se da će ta sanacija biti završena kroz 2-3 godine. Stoga Zagreb može ili tražiti alternativne lokacije za odvoz otpada ili ga spaljivati. Nema potrebe za laganjem, spalionica bi bila ekonomski najisplativije rješenje i gledano u kvadraturi obuhvatila bi najmanji prostor. Naravno nitko ne želi spalionicu u svom dvorištu, ali činjenica je da će ju netko dobiti.

Da Resničanima spalionica ne smeta vidi se iz izbornog rezultata,gdje je stranka Milana Bandića dobila 4 od 5 mandata u Vijeću Mjesnog odbora, a HDZ jedno mjesto. Iako je HDZ godinama bio otvoreno protiv spalionice, a Bandić je na kraju jasno rekao da će ona tamo biti, iako je i sam nekoliko puta mijenjao ploču.

Teško je u kolotečini isprepletenih interesa oko zgrade Poglavarstva Grada Zagreba reći tko bi imao najveću financijsku korist od eventualnog nedonošenja Plana gospodarenja otpadom. No, jasno je da će svi Zagrepčani i Zagrepčanke snositi financijske posljedice ako rješenja ne bude. Sada je trenutak kada će se prosuđivati o etičnost postupaka svake stranke u Skupštini Grada. Hoće li i na ovomjesečnoj sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba Plan o gospodarenju otpadom ponovo pasti?

Iz nekoliko anonimnih izvora potvrđeno nam je kako su se na popisima članova s pravom glasa u SDP-u pojavila imena članova stranke BM365.

Početkom lipnja SDP Grada Zagreba provesti će svoje unutarstranačke izbore, ovo su prvi već izbori u SDP-u od donošenja novog Statuta. Prvi krug izbora održat će se 10. lipnja, a eventualni drugi krug 17. lipnja.

Prošli se tjedana vodila javna medijska bitka za opstanak nekih kandidata, a unutar zidova Iblera vodila se bitka za onemogućenje nekih kandidatura. O tome su dovoljno izvještavali mnogobrojni mediji. Konačna lista odobrenih kandidatura za predsjednika ili predsjednicu Gradske organizacije SDP-a Grada Zagreba bit će poznata 21. svibnja a do sada su se kandidirali Aleksandra Kolarić, Gordan Marasa, Denis Hrestak i Alen Čičak.

Prema informacijama koje su stigle iz organizacija u gradskim četvrtima sama baza članova koji ostvaruju pravo glasa je pod velikim upitnikom. Naime, do automatskog brisanja iz članstva doći će ako se član SDP-a nađe na listi konkurentske stranke. To je bio nerijetki slučaj na prošlogodišnjim lokalnim izborima kada su se mnogi članovi SDP-a i HDZ-a našli na listama stranke Milana Bandića. S tim danom oni su formalno prestali biti članovi svojih stranaka. Trenutne liste osoba s pravom glasa tj. onih koji su podmirili stranačku članarinu, sadrže imena i nekih od tih članova.

Iako se ovdje vjerojatno radi o grešci u vođenju baza članova otvara se prostor političkim špekulacijama koji će naškoditi procesu izbora unutar SDP-a. Same baze članova s pravom glasa, odnosno onih koji su platili članarinu, dostavila je središnjica SDP-a.

Razgovarali smo s Dominikom Krgom Kratofilom, članom Savjeta mladih Grada Zagreba koji je sudjelovao na nedavno održanom sastanku s predsjednikom Gradske skupštine Grada Zagreba Andrijom Mikulićem, na kojemu se razgovaralo o aktualnim temama bitnima za mlade.

Prošli tjedan održan je sastanak između vas kao predstavnika Savjeta mladih Grada Zagreba i predsjednika Gradske skupštine, gospodina Andrije Mikulića. Koje su bile glavne teme razgovora?

Jedna od glavnih tema razgovora bila je osnivanje Savjeta mladih Vijeća Gradskih četvrti. Radi se o inicijativi koju je pokrenuo Savjet mladih Grada Zagreba imajući na umu dvije stvari. Prva je pasivnost mladih, a druga je dubina i složenost Grada Zagreba koju čini glavnim dijelom podjela na 17 Gradskih četvrti. Naime, naša je ideja da unutar svakog Vijeća četvrti postoji Savjet mladih zadužen za problem mladih upravo na području koje pokriva određeno Vijeće. Samim time postigli bismo povećanje aktivnosti mladih u njihovom lokalnom okruženju. Prijedlog uključuje preko 150 mladih kroz 17 gradskih četvrti, gdje će se suočavati s izazovima lokalne politike i angažirati kao predstavnici mladih na svom području, a sve u koordinaciji sa Savjetom mladih Grada Zagreba.

Koje ste probleme mladih iznijeli Predsjedniku Skupštine i kako je on reagirao na njih?

Pasivnost mladih te načini rješavanja iste bile su glavne točke razgovora. Predsjednik je svjestan problema s kojima se suočavaju mladi te je voljan pomoći kako bismo došli do rješenja. Nadajmo se kako je prvi korak ka tome upravo inicijativa za osnivanjem Savjeta mladih vijeća četvrti, te kako ćemo u budućnosti uspjeti izrealizirati i ostale projekte koje imamo u vidu.

Uz problem pasivnosti, postoji niz problema mladih na koje smo se osvrnuli. Neki od njih su obrazovanje, sport i kultura. Savjet mladih Grada Zagreba ima namjeru sastajati se s klubovima zastupnika, gradonačelnikom te predsjednikom Gradske skupštine te raspravljati o izazovima koji se nalaze pred mladima.

Koje su planirane aktivnosti Savjeta u narednom periodu i kako komentirate nastavak raspuštanja, pa ponovnog sazivanja savjeta mladih u drugim gradovima?

U narednom periodu dogovoren je sastanak s predstavnicima Savjeta mladih Grada Splita s ciljem povezivanja, međusobne suradnje te razmjene dobre prakse i iskustava. Osim toga, u planu nam je i organizacija konferencija i tribina o aktualnim temama važnim za mlade u Gradu Zagrebu te nastavak stvaranja zajedničke web platforme za udruge mladih na području Grada Zagreba. Vjerujemo da svojim radom utječemo kako na Grad Zagreb, tako i na Savjete mladih drugih gradova i županija u Republici Hrvatskoj s kojima imamo odličan partnerski odnos, neovisno o njihovom sastavu. Vezano za nove sazive Savjeta mladih, važno je da se što prije novokonstituirani Savjeti mladih uključe u postojeće mreže i edukacije. Ukoliko će biti potrebno, mogu računati na našu pomoć.

Zbog puknuća vodovodne cijevi za promet će kroz dan biti zatvorene Ulice Divka Budaka od Branimirove do Svetice u smjer zapada te Ulica Svetice od Budakove do Maksimirske ceste u smjer sjevera.

Zbog oštećenja naponske mreže u zoni Selske ceste i Horvaćanske, tramvaji linija 5, 7, 14 i 17 trenutno prometovali su skraćeno do Savskog mosta. U prometu je bila izvanredna linija od Savskog mosta do Prečkog. No, u tijeku je normalizacija tramvajskog prometa prema Prečkom i Novom Zagrebu preko Jadranskog mosta. Autobusni promet redovit je na svim linijama.

Iz Grada očekuju normalizaciju prometa do 13 sati.

Grad Zagreb nastavlja sklapati ugovore s podnositeljima zahtjeva koji su stekli pravo na novčanu naknadu za umanjenu kakvoću življenja na području mjesnih odbora Jakuševec, Hrelić i Mičevec.

U Mjesnome odboru Mičevec, Vatrogasnome domu Jakuševec te Mjesnome odboru Hrelić danas se potpisuju ugovori o dodjeli novčane naknade za 2018.

Već godinama sustavno isplaćujemo naknadu stanovnicima ovih naselja, to je najmanje što možemo napraviti za naše sugrađane koji žive u blizini tog deponija, a koji se nalazi tamo od početka 60ih godina prošlog stoljeća. Naknade će se uredno isplaćivati sve dok se ne otvori novi Centar za gospodarenje otpadom, a potom će se zatvoriti odlagalište na Jakuševcu, rekao je gradonačelnik Milan Bandić zahvalivši Mičevčanima, Jakuševčanima i Hrelićanima na strpljenju i razumijevanju.

Ugovori se potpisuju na temelju Zaključka o utvrđivanju iznosa dijela pojedinačne novčane naknade za umanjenu kakvoću življenja na području utjecaja građevine namijenjene zbrinjavanju otpada Prudinec – Jakuševec.

(Zagreb.hr)

Zagrebačkim je srednjoškolcima na svečanosti u palači Dverce gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić sa suradnicima uručio 81 gradsku stipendiju za izvrsnost.

Uz čestitke dobitnicima, njihovim profesorima i članovima njihovih obitelji, gradonačelnik Bandić je istaknuo da je ponosan što Grad Zagreb već 26 godina zaredom dodjeljuje stipendije najboljim učenicima i studentima, a 11 godina i studentima doktorskog studija. Želim da vam ova stipendija osigura što bezbrižniji nastavak učenja te još bolje rezultate u daljnjem obrazovanju, poručio je.

Ovu stipendiju prvenstveno doživljavamo kao nagradu za trud i za uspješno ispunjavanje školskih obveza, ali istovremeno i kao nagradu za različite izvanškolske i izvannastavne aktivnosti u koje smo uključeni. Ona nam je dodatni motiv i inspiracija za još veće dosege u budućnosti, uime stipendista rekla je Klara Bardač, učenica I. razreda gimnazije.

Grad Zagreb dodjeljuje stipendije u 6 kategorija i to za: izvrsnost učenike koji se obrazuju za deficitarna zanimanja u obrtništvu, srednjoškolce nagrađene na međunarodnim natjecanjima, učenike i studente slabijega socijalnog statusa, učenike i studente s invaliditetom te učenike i studente iz romske nacionalne manjine. Grad Zagreb godišnje izdvaja oko 50 milijuna kuna za stipendije.
Do sada su, uključujući i ovu školsku, odnosno akademsku godinu dodijeljene 3 652 stipendije: 1 614 učenicima, 1 980 studentima i 58 studentima doktorskog studija te je izdvojeno 295.000.000.00 kuna.

(Zagreb.hr)

U zagrebačkoj Gradskoj upravi gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima se sastao s Josipom Brozovićem i Zvonkom Matkovićem, načelnikom i predsjednikom Općinskog vijeća Općine Mrkopalj.

Nakon sastanka, Josip Brozović je medijima izjavio da su s gradonačelnikom razgovarali o mogućnosti razvoja turizma u njihovoj općini. Želimo se pozicionirati kao turistički kraj kako bismo zadržali naše mlade u Mrkoplju. Otvorena srca smo se obratili gradonačelniku da nas logistički podrži u ideji izgradnje sanjkališta koje ćemo po potrebi i zasnježivati.

Igor Žiljak, voditelj sljemenskog skijališta je naglasio da je dobro da se rade obiteljska skijališta. Mrkopalj je idealan jer ima puno bolje vremenske uvjete od Sljemena, a i gradonačelnikova je želja da im se logistički pomogne jer sad već imamo dosta iskustva.

(Zagreb.hr)

 

Na prošlotjednoj sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba postavilo se pitanje kandidiranja za dodjelu Nagrade Luka Ritz 'nasilje nije hrabrost' na koju se posljednjih godina prijavljuje iznimno nizak broj osnovnih i srednjih škola iz Grada Zagreba.

U svrhu promocije prijave za nagradu Luka Ritz zajedno s predsjednikom Gradske skupštine Grada Zagreba iz Savjeta mladih žele poručiti da NASILJE NIJE HRABROST! "Pozivamo sve ravnatelje i učenike da se prijave za nagradu i općenito sve mlade ljude da zajedno radimo na poštivanju i uvažavanju drugih. Pošaljimo jasnu i glasnu poruku kako nasilje nije dobrodošlo u našem gradu!" stoji na Facebook stranici Savjeta mladih Grada Zagreba.

U subotu održani prosvjed protivnika ratifikacije tzv. Istanbulske konvencije okupio je iznimno mnoštvo u centru Zagreba. No pitanje koje se još za trajanja prosvjeda nametnulo je koliko se doista ljudi skupilo.

Ovdje se nije sporilo da se skupio broj ljudi mjerljiv u tisućama, ali koliko ih se doista skupilo izaziva polemike i na početku ovoga tjedna. Prema policijskom izvještaju na prosvjedu je bilo oko 5000 ljudi, što se čini skoro nerealno kada pogledamo neke od slika. S druge strane organizatori tvrde da se na skupu okupilo barem 50 000, a neki tvrde i do 70 000 ljudi.

Krenimo redom.

Trg bana Josipa Jelačića ima ukupnu kvadraturu od 15 000 metara kvadratnih, kada se od tog broja oduzmu površine: kipa, kioska, terasa kafića, stepenice duž sjeverne strane trga i Manduševac, dobivamo brojku od 12 000 metara kvadratnih. Kada se radi o skupu na kojemu je veliki broj ljudi onda nabijenost mase može iznositi maksimalnih četiri osobe po metru kvadratnom.

Iz ovoga već vidimo da u slučaju da je trg bio dupkom pun, što nije bio slučaj, na njemu ne bi bilo više 48 000 ljudi. Stoga ideja da je na skupu bilo 70 000 ljudi nije točna.

Treba uzeti u obzir činjenicu da je približno 2000 metara kvadratnih taj dan otpalo na postavljen štandove na trgu. Stoga maksimalno se na trgu moglo taj dan okupiti 40 000 ljudi. Pošto trg nije bio pun možemo sa sigurnošću zaključiti da ni jedna od dvije procjene organizatora nisu bile točne. Ovime ne želim umanjiti značaj skupa, ali kada su brojke i činjenice u pitanju moramo biti realni i istiniti.

Jutros se na YouTubeu pojavio video, gdje računalni 'brojač glava' ustanovljuje brojku od svega 8000 ljudi uopće na trgu u tom trenutku. Sjetimo se da su u MUP-u izdali brojku od 5000 ljudi koji su bili na prosvjedu. Pošto je glavni gradski trg jedno protočno mjesto za pretpostaviti je da nisu svi tada zatečeni na trgu doista bili na prosvjedu.

Ponoviti ću, cilj ovoga teksta nije obezvrijediti ičije napore ili davati sud o valjanosti ideja. Jednostavno donosimo sve do sada poznate činjenice u ovoj raspravi.

Stranica 1 od 17

Ne propustite

Zagrebački HSS predlaže uvođenje aparata za kupnju karata na svakoj stanici

Zagrebački HSS predlaže uvođenje aparata za kupnju karata na svakoj stanici

Zagrebački HSS je izdao priopćenje povodom poskupljenje parkinga i nove...

Britanski glumac Dan Richardson na ZeGeVege festivalu

Britanski glumac Dan Richardson na ZeGeVege festivalu

Na ovogodišnjem ZeGeVege festivalu koji će na zagrebačkome Trgu bana...

Dvodnevni Forbidden Beach party u petak i subotu u Vintage Gardenu

Dvodnevni Forbidden Beach party u petak i subotu u Vintage Gardenu

Vintage Garden se vraća s nastavkom ljetovanja i za prvi...

Započeli radovi na Aveniji Dubrovnik

Započeli radovi na Aveniji Dubrovnik

Rano jutros, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić obišao je Aveniju Dubrovnik...

Velika Gospa obilježava se i u marijanskom svetištu u Remetama

Velika Gospa obilježava se i u marijanskom svetištu u Remetama

Od ranog jutra brojni hodočasnici dolazili su u marijanska svetišta...

Kravat pukovnija obilježava blagdan Velike Gospe

Kravat pukovnija obilježava blagdan Velike Gospe

Kravat pukovnija danas obilježava blagdan Velike Gospe svečanom Smjenom straže...

Izmjene na linijama 222, 295, 307 i 308

Izmjene na linijama 222, 295, 307 i 308

Autobusne linije 222 (Remetinec – Žitnjak), 295 (Zapruđe – Jakuševec...

Raskrižjem Opatička/Kamenita do 31. kolovoza nema prometa

Raskrižjem Opatička/Kamenita do 31. kolovoza nema prometa

Zbog potrebe izvođenja radova rekonstrukcije prometnice raskrižjem Opatička/Kamenita do petka...