Zagrebačka "Stara dama" svakim danom do 1. rujna povezuje Donji grad s Gornjim sve do ponoći. Najstarije prijevozno sredstvo organiziranoga javnog prijevoza putnika u Zagrebu, polaske ostvaruje svakih deset minuta, svakodnevno od 6.30 do 24 sata.

Radno vrijeme Uspinjače je produljeno do početka mjeseca rujna zbog velikog interesa sugrađana i brojnih posjetitelja Zagreba.

U usporedbi s ostalim žičanim željeznicama koje su namijenjene javnom prometu, s prugom dugom 66 metara, najkraća je na svijetu. Budući da je do danas u cijelosti zadržala prvobitni vanjski izgled i građevnu konstrukciju, a i većinu tehničkih svojstava koja su joj dali graditelji, zakonski je zaštićena kao spomenik kulture.

Nakon što su u Sesvetama, nakon dojave građana, na djelu uhvaćene osobe koje su odlagale građevinski otpad na ledini u blizini bivše mesne industrije Sljeme, gradonačelnik Milan Bandić sazvao je jučer na licu mjesta konferenciju za novinare na kojoj su bili predstavnici nadležnih službi, lokalne zajednice, Mjesnog odbora i Gradske četvrti te predstavnici PU Zagrebačke i Udruge Zelene i plave Sesvete.
 
-Rekao sam prekjučer da smo popisali sve divlje deponije u Zagrebu i da ćemo za dva tjedna izaći s planom sanacije, a u međuvremenu se dogodio ovaj presedan koji normalan čovjek ne može zamisliti – da se istovari 50-ak kamiona građevinskog materijala u kojem ima i azbesta- rekao je gradonačelnik.
 
-Ovo je, nažalost, postala praksa, a ne presedan u Zagrebu i to se više ne može tolerirati- dodao je gradonačelnik, napomenuvši da je ovo ujedno i primjer na kojem su položili ispit građani, gradska komunalna inspekcija i Policija, što je hvalevrijedno i poticaj za dalje.
 
-I dalje ćemo u suradnji s našim građanima, komunalnom inspekcijom, Policijom, ali i Inspekcijom zaštite okoliša budno motriti kako bi bile uhvaćene osobe koje nepropisno odlažu otpad. Upotrijebit ćemo i kamere gdje će biti moguće, a ako će trebati angažirat ćemo i zaštitarsku službu – nećemo štedjeti na rješavanju ovog problema- naglasio je Bandić.
 
Gradonačelnik je, također, dodao da će te „zločince“ javno prokazati ako će to po zakonu biti moguće jer, osim što nepropisno odlažu otpad, kada ih se uhvati na djelu samo se presele na druge lokacije tri do pet kilometara dalje u Dumovečki lug ili kod Lesnine u Ivanjoj Reki
 
-Zahtijevam i tražim od Inspekcije i Policije da postupaju po svakom ovakvom primjeru i da ti ljudi budu najoštrije sankcionirani. Kazna samo za odlaganje otpada na divlje odlagalište iznosi do 700 tisuća kuna i na to se naplaćuje sanacija odlagališta. Još jednom se zahvaljujem građanima, aktivistima Udruge Zelene i plave Sesvete i našoj komunalnoj inspekciji jer je ovo veliki uspjeh, a sada ćemo vidjeti koliko će biti brza i efikasna Inspekcija i Policija- rekao je gradonačelnik Bandić.

Proglašenje pobjednika natječaja „Knjiga nije hrana, ali je poslastica“ koji je organiziran u sklopu 11. Festivala dječje knjige održat će se sutra,u dvorani Centra za kulturu Trešnjevka s početkom u 11 sati.

Od gotovo tristo pristiglih radova raznolikih „žanrova i poetika“ stručno povjerenstvo u sastavu; Želimir Hercigonja, Enes Kišević, Ksenija Kušec, Dubravka Težak i Sonja Zubović proglasit će pobjednike i dodijeliti nagrade najboljima.

Uz proglašenje pobjednika dio programa je rezerviran je i za kartke nastupe škola, književnih sekcija, igrokaza, recitacija i drugih sličnih zabavno-edukativnih sadržaja.

 

Uz nazočnost gradonačelnika grada Zagreba, Milana Bandića, koncertnu sezonu 2018./2019. Zagrebačke filharmonije predstavili su ravnatelj Zagrebačke filharmonije, Mirko Boch i šef dirigent orkestra, karizmatični maestro David Danzmayr, dok je Dražen Siriščević predstavio bogat koncertni program Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u sklopu njezina ciklusa Lisinski subotom.      

Ravnatelji su predstavili grandiozno otvaranje sezone obiju kulturnih institucija – dvije  izvedbe „Simfonije nad simfonijama“- Mahlerove Simfonije tisuće pod ravnanjem maestra Dmitrija Kitajenka, uz mnoštvo izvođača – zborova i vokalnih solista koje će biti pravi uvod u bogatu glazbenu sezonu koja nas, sudeći prema najavljenom, očekuje od jeseni u Zagrebu.

Nastup mladog hrvatskog pijanista Ivana Krpana kojem predviđaju sjajnu glazbenu budućnost  na Konferenciji za medije otkrio nam je samo dio glazbene poslastice koju nam ovaj pijanist priređuje na čak dvama koncertima u Lisinskom, najprije sa Zagrebačkom filharmonijom, a onda i s Belgijskim nacionalnim orkestrom.

 JER NISTE ČULI SVE! – slogan je pod kojim je Zagrebačka filharmonija predstavila novu koncertnu sezonu 2018./2019.

-148 godina orkestra i još niste čuli sve– uz smijeh je rekao Mirko Boch, ravnatelj Zagrebačke filharmonije, na Konferenciji za medije održanoj povodom predstavljanja nove sezone.   

Zagrebačka filharmonija koncertnu sezonu otvorit će 27. rujna 2018. godine, koncertom pod ravnanjem jednog od najvećih dirigenata današnjice, maestra Dmitrija Kitajenka u uistinu grandioznom stilu.  Uz gostovanje Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić, Komornog zbora Ivan Filipović i Djevojačkog zbora Zvjezdice  te mnogih uglednih vokalnih solista, Zagrebačka će filharmonija izvesti velebnu Simfoniju tisuće Gustava Mahlera i tako „simfonijom nad simfonijama“ na impozantan način obilježiti početak nove sezone.

Crveni i Plavi ciklus i ove sezone najavljuju uistinu svjetska glazbena imena. Koncert kojim će ravnati bivši šef dirigent Zagrebačke filharmonije i miljenik zagrebačke publike, glasoviti Kazushi Ono, uz nastup već spomenutog Ivana Krpana, iznimno talentiranog mladog pijanista i dobitnika Nagrade Mladi glazbenik 2016. godine, jedan je od koncerata Crvenog ciklusa za koji će se zasigurno tražiti karta više.

Violončelist svjetskoga glasa Luka Šulić, senzacija je gdje god se pojavi, a njegovo ime i djelo dobro su znani široj javnosti. Upravo će virtuoz iz dua 2Cellos, pod ravnanjem maestra Dmitrija Kitajenka, uveličati jubilarni deseti po redu humanitarni Koncert za život u sjećanje na Anu Rukavinu i maestra Vjekoslava Šuteja. Luku Šulića čut ćemo u njegovom „klasičnom“ izdanju – svoj povratak klasičnoj glazbenoj literaturi, i to onoj iz skladateljskog pera Čajkovskog, ovaj violončelistički virtuoz pretvorit će u glazbeni spektakl ništa manje glamurozan od sjaja slave i pozornica na kakvima smo ga navikli viđati u popularnom duu sa Stjepanom Hauserom.       

Ljubitelji klavira u sezoni 2018./2019. također će doći na svoje. Dejan Lazić, Goran Filipec, William Wolfram te Claire Huangci, vrhunski su pijanisti koji će se predstaviti zagrebačkoj publici. Uz njih, u novoj sezoni očekuje vas i veliki broj istaknutih violinista, kao što su Alexandra Soumm, Ziyu He i osebujni Vadim Gluzman. Jedan od vrhunaca nove sezone nastup je i jednog od najboljih udaraljkaša svijeta, Colina Currieja.

Nakon iznimno uspješne sezone 2017./2018. i niza rasprodanih koncerata od Stjepana Hausera do Amire Medunjanin i od rock-opere Jesus Christ Superstar do slavne kantate Carmina Burana, Off ciklus Zagrebačke filharmonije i u novoj sezoni pruža puno dobih razloga da ponovno "isključite probleme" i "uključite" ono što svi najviše volimo - dobru glazbu!

Ima li boljeg načina da uđemo u novu sezonu Off ciklusa od najvećih hitova Pink Floyda, Deep Purple, AC/CD, Queena, Led Zeppelin i U2 u simfo-rock spektaklu "Rock the Opera"! Ili boljeg nastavka od gostovanja kultnoga kubanskog jazz pijanista Gonzala Rubalcabe, kojega slavni maestro Sir Simon Rattle naziva "jednim od najvećih pijanista svijeta"!

U OFF ciklusu očekuju nas i druge glazbene poslastice: nesvakidašnja izvedba kultnih "Slika s izložbe" ruskoga klasika M.P. Musorgskog - ali s rock bandom koji će predvoditi nitko drugi doli šef-dirigent ZF-a, maestro David Danzmayr, kao i Gala večer najljepših stranica filmske glazbe u "raskošnom simfonijskom ruhu" Zagrebačke filharmonije.

Nova sezona OFF ciklusa donosi i novi način personalizirane pretplate, u kojoj peti koncert iz ciklusa svi pretplatnici mogu odabrati prema vlastitoj želji i odabiru. A taj izbor neće biti nimalo lak, jer s jedne strane očekuje nas legendarni makedonski gitarist Vlatko Stefanovski, a s druge - slavni svjetski violinist Julian Rachlin. I stoga, puno je novih razloga da vaš izbor u novoj sezoni budu upravo koncerti iz Off ciklusa, dok njegov atraktivni, bogati i raznoliki program doista potvrđuje kako još uvijek - definitivno! - "Nismo čuli sve"!

Maestro David Danzmayr  na Konferenciji nam je otkrio da će u svojoj trećoj  sezoni u ulozi šefa dirigenta orkestra poseban naglasak staviti na izvođenje djela hrvatskih skladatelja koji, kako kaže, „zaslužuju dobiti široku pozornost“.      

U suradnji s kinom Europa Zagrebačka filharmonija priprema nove filmske naslove u sklopu izrazito popularne Fil(m)harmonije, a nastavlja i s njegovanjem tradicionalnog Filharmonijskog bala uz još jedan doček Nove godine na balu iz snova.

Nova sezona donosi i nove svjetske turneje u zemljama i gradovima u kojima još nismo nastupali. Uz turneju orkestra u Italiji, dalekom Omanu i Kataru, orkestar Zagrebačke filharmonije očekuje, po prvi puta, gostovanje u Svetoj zemlji, gdje će naši muzičari nastupiti uz Jeruzalemski simfonijski orkestar.

Zagrebačka filharmonija u jesen će predstaviti i svoj drugi nosač zvuka u izdanju prestižne izdavačke kuće Oehms classics. Nakon CD izdanja na kojem je predstavljeno više raritetnih ostvarenja iz opusa velikog ruskog skladatelja Igora Stravinskog, pod vodstvom maestra Dmitirija Kitajenka, drugi nosač zvuka bit će još jedna posveta ruskoj skladateljskoj genijalnosti, ovaj put iz pera Čajkovskog i Glazunova. Još jedan nosač zvuka u izdanju ove cijenjene njemačke diskografske etikete još je jedan veliki i značajni korak u jačanju ugleda orkestra u međunarodnoj javnosti.

"KLJUČ BESKONAČNOG" su čak petnaest veličanstvenih koncerata predstavljenih u sklopu novog ciklusa Lisinski subotom.

Uz proslavu četrdeset i pete godišnjice koncertne dvorane Lisinski, na pozornici će se naći najveći svjetski orkestri, dirigenti, solisti i hrvatska glazbena reprezentacija za neprocjenjive glazbene doživljaje.

Ciklus 29. rujna spektakularno otvara Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem maestra Dmitrija Kitajenka, uz gostovanje Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić  te mnogih uglednih domaćih solista koji će zajedno izvesti Simfoniju tisuće Gustava Mahlera.

Dvorana će ugostiti jednog od najčudesnijeg pijanista našeg vremena Daniila Trifonova 6. listopada, dok će 20. listopada SO i zbor HRT-a pod ravnanjem maestra Johna Axelorda te gostovanjem baritona Jubilanta Sykesa obilježiti 100. obljetnicu rođenja Leonarda Bernsteina izvedbom njegove "Mise".

Djela Bernsteina, ali ostale uspješnice američke glazbe dvadesetog stoljeća izvest će 17. studenoga SO i zbor Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu pod ravnanjem dirigenta Franza Antona Kragera. Jedan od najslavnijih, najznačajnijih i najizvrsnijih svjetskih simfonijskih orkestara, Kraljevski Concertgebouw orkestar gostuje 24. studenog, pod ravnanjem glasovitog i svestranog Philippea Herrewegha, što će zasigurno biti jedan od vrhunaca nove sezone.

Poznata bugarska sopranistica Krassimira Stoyanova uz SO HRT-a pod ravnanjem Tončija Bilića 22. prosinca izvest će neka od najpoznatijih opernih djela dok će katedralni orguljaš crkve Notre-Dame u Parizu, Vincent Dubois 19. siječnja zagrebačkoj publici demonstrirati svoje virtuozno iskustvo.

Uvijek rado viđen gost ciklusa Lisinski subotom, redovito iz Dvorane ispraćen gromoglasnim aplauzom, maestro Ivan Repušić 2. veljače dovodi Orkestar i zbor Minhenskog radija s kojima će izvesti djela dva velikana - Verdija i Wagnera.

"Ciklus unutar ciklusa", veliki Ivo Pogorelić, 9. će veljače izvesti djela Mozarta, Liszta i Schumanna. Sir Andras Schiff ravnat će Orkestrom doba prosvjetiteljstva 16. ožujka, dok se legendarni "pjesnik violine", Joshua Bell s kultnim komornim sastavom Academy of St. Martin in the Fields na pozornicu penje 30. ožujka. Ciklus će u samoj završnici ugostiti jedan od najvećih svjetskih orkestara, Kremeratu Balticu, pod umjetničkim vodstvom Gidona Kremera.

Litvanski komorni orkestar pod umjetničkim vodstvom Sergeja Krylova na rasporedu je 13. travnja, a na koncertu Belgijskog nacionalnog orkestra 4. svibnja, pod ravnanjem maestra Hugha Wolffa, gostovat će mladi hrvatski višestruko nagrađivan pijanist Ivan Krpan. Ciklus Lisinski subotom 11. svibnja zatvara zanimljiv projekt "Ritmofonija" u kojem sudjeluje SO, zbor i Bing bang ansambl Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka te gostovanje solista Šimuna Matišića i Luisa Camacha Montealegre.

Uz potporu Grada Zagreba, gradonačelnika Milana Bandića te u suradnji s vrijednim sponzorima,  prijateljima i suradnicima iz kulturnog i društvenog života, Zagrebačka filharmonija i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog pozivaju Vas u svoju nove koncertne sezone 2018./2019.!  

Svečano otvorenje Znanstvenog simpozija „Prevencija zloćudnih tumora kože, Grad Zagreb, dobar primjer prakse“ u organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za zdravstvo, Gradskih ljekarni Zagreb, Klinike za kožne i spolne bolesti Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice, Referentnog centar za melanom Ministarstva zdravstva RH, Hrvatskog dermatovenerološkog društva Hrvatskog liječničkog zbora, Škole narodnog zdravlja “Andrija Štampar” Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Udruge za prevenciju zloćudnih tumora i drugih bolesti “Zdravi pod suncem” dogodit će se danas  u 12.00 sati u Školi narodnog zdravlja „Andrija Štampar“.

Na simpoziju će biti govora o utjecaju UV zračenja na kožu (fotostarenje), suvremenim dijagnostikama tumora kože i njegove prevencije, fotoprotektivnom ponašanju, ali i mnogim drugim temama.

Sudjelovanje na Simpoziju bit će vrednovano prema pravilniku Hrvatske liječničke komore, Hrvatske komore medicinskih sestara i Hrvatske ljekarničke komore. Kotizacija se ne naplaćuje!

U nedjelju 27. svibnja 2018. godine od 12 do 18 sati povodom otvaranja sezone Arheološkog parka Andautonija u Ščitarjevu, u organizaciji Arheološkog muzeja u Zagrebu održat će se manifestacija „Proljeće u Andautoniji“ i III. Festival eksperimentalne arheologije.

U okviru manifestacije posjetitelji će moći razgledati lokalitet i sudjelovati u raznovrsnim radionicama i igraonicama (rimske igre, izrada bula, keramičkih posuda, uljanica i nakita, klesanje, pisanje, rimska moda, mali arheolozi, gradnja zidova i dr.) te isprobati rimsku hranu i piće.

U sklopu programa održat će se radionica govorništva (pod vodstvom Denivera Vukelića) te predstava „Neće grom u Rimljane“ (umjetničke organizacije Točka na i). Predavanja će održati prof. dr. Ivor Karavanić (Europa u ledenom dobu) te spisateljica i arheologinja Rujana Jeger (Najstariji ukop ljudi sa psom - ljubimac ili nešto više?).

U suradnji s Centrom za eksperimentalnu arheologiju (CEXA) ove godine organizira se i III. Festival eksperimentalne arheologije: SINERGIJA DISCIPLINA. Saznajte što je to arheološki eksperiment, eksperimentirajte s nama!

U Interpretacijskom centru moći će se razgledati izložba Rimski mirisi, a posjetitelji će i sami moći izraditi uljne parfeme od sastojaka koje su koristili i Rimljani.

Tijekom manifestacije ulaz u Arheološki park je besplatan za sve posjetitelje, a dobrodošli su i kućni ljubimci. Sadržaji su prilagođeni slijepim i slabovidnim osobama te osobama s drugim oblicima invaliditeta, a organiziran je i besplatan prijevoz iz Zagreba za Ščitarjevo (polazna stanica: Zrinjevac - kod meteorološkog stupa).


Na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu prekjučer je održan okrugli stol naziva ''Sigurnost djece pješaka u zonama osnovnih škola''. Organizator je bio fakultetski Zavod za gradski promet koji je i proveo spomenuti znanstveno-istraživački projekt uz potporu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa (NPSCP) 2011.–2020. Republike Hrvatske. U prometnim nesrećama godišnje u svijetu smrtno strada milijun i 300.000 ljudi, preko 50 milijuna pretrpi ozljede, dok dnevno u svijetu u prometu pogine više od 500 djece. Navedeno dovodi do više stradavanja nego svi ratovi i terorizam zajedno, a prometne nesreće su vodeći ubojica mladih starosti od 10. do 25. godine.

Kao što i prethodni podaci navode, djeca predstavljaju iznimno ranjivu i osjetljivu skupinu, tako da je cilj projekta bio povećanje njihove sigurnosti u zonama osnovnih škola. Njegova je provedba trajala godinu dana, s početkom 1. travnja prošle godine, a obuhvaćeno je pet zagrebačkih osnovnih škola: grofa Janka Draškovića, Izidora Kršnjavoga, Retkovec, Savski gaj i Kustošija. Škole su birane po tome gdje je bilo najviše prometnih nesreća s djecom pješacima.

- Od aktivnosti smo educirali djecu, vozače i roditelje, istraživali njihovo ponašanje u prometu, analizirali i detektirali loša infrastrukturalna rješenja, mapirali žarišta prometnih nesreća, snimali video materijale i simulacije opasnosti. Organizirali razne radionice s djecom i vozačima školskih autobusa (ZET), a svi su bili zaista jako zadovoljni i ponosni smo na postignuto. Posebno smo ponosni i na izrađenu brošuru o projektu koja bi svima trebala biti od jako velike pomoći. Međutim, mi smo detektirali sve probleme, a na odgovornim osobama je da sve to provedu u praksi i pomognu djecu povećanjem njihove sigurnosti. Ne moramo baš uvijek čekati da se nešto loše dogodi, pa da tek onda reagiramo – rekao je Ljupko Šimunović s FPZ-a i dodao:

- Prometne nesreće su slučajni i složeni događaj, ali njima se može upravljati ako se znaju uzroci. Nerazumijevanje nastanka prometnih nesreća vodi prema ponavljanju nesreća. Svi članovi društva dijele odgovornost za sigurnost djece, a djeca trebaju poštivati prometna pravila. Sigurnost djece treba biti vodeća vizija u politici svake zemlje, samim time problematiku sigurnosti prometa treba ugraditi u školski kurikulum.

Tendencija je takva da se u Hrvatskoj još više smanji broj poginulih osoba u prometu, da se 2020. godine dođe do brojke od 213. U prošloj je godini 331 osoba poginula, a prema NPSCP-u se očekivalo 277. Zanimljivo je da je početkom devedesetih godina bilo više od 1.300 poginulih u prometu, spomenuo je Damir Zorić, predsjednik Upravnog odbora Hrvatskog ureda za osiguranje.

Percepcija većine roditelja je da su njihova djeca ugrožena u prometu, tko da ih više nego ikada prije dovode automobilima do škola, a tako stvaraju dodatne gužve. Postoje razni primjeri prakse kako riješiti ovaj problem. Jedan od njih je da se roditelji međusobno dogovore pa da svaki dan netko drugi vodi djecu prema školi u grupi, dok u nekim školama odlično funkcionira prijevoz školskim autobusom.

- Rezultati u odabranim školama od 1. do 4. razreda kažu da 48 posto pješači do škole, 40 posto vozi netko u školu, dok 12 posto koristi javni prijevoz. Kod 5. do 8. razreda su rezultati drugačiji, pa njih 61 posto ide pješice, 26 posto javnim prijevozom, 10 posto automobilom, a ostali biciklom, romobilom ili sličnim prijevoznim sredstvom. Najčešća opasnost za djecu se događa zbog ljudske pogreške, prvenstveno zbog nesavjesnosti vozača, mnogi se u prometu ne ponašaju prikladno. Dakako da blizina opasne prometnice djeci predstavlja velike probleme, kao i nepropisno parkirana vozila – istaknuo je Božo Radulović s FPZ-a.

U ime MUP-a je bio nazočan Darko Grac, a posebno je istaknuo da velik problem predstavljaju roditelji koji se ne vežu pojasom, a isto to primijene i na djecu, na stražnjem sjedalu gotovo da i nećete vidjeti nekoga vezanog. Spomenuo je da MUP konstantno provodi aktivnosti kojima bi djeca imala veću sigurnost, od čega je posebno istaknuo kampanju Poštujte naše znakove za koju je većina građana i upoznata.

Pristup sprečavanju prometnih nesreća predstavlja krug sljedećih aktivnosti: inženjerstvo, kontrola, vrednovanje, ohrabrivanje i obrazovanje. Suradnja svih sudionika od iznimnog je značaja i to je nešto što su svako malo isticali svi govornici.

- Brojni roditelji, posebno u školama u centru grada, nemaju gdje parkirati automobil, a da potencijalno ne ugroze nekoga. Stoga bi vodeći se svjetskom praksom bilo idealno kada bi se izgradile K+R (kiss and ride) parkirališne površine, čija je namjena da roditelji mogu propisno stati s automobilom, pozdraviti dijete i nastaviti dalje bez dužeg zadržavanja – rekao je Julijan Jurak s FPZ-a uz još nekoliko podataka:

- Na području Zagreba nalaze se 162 osnovnoškolske ustanove, a samo njih 19 ima organiziranu školsku prometnu jedinicu. Prvi je korak je postavljanje prometnoga znaka oznake C31 ''Školska patrola''. Idući je korak zaduženje jednoga učitelja za voditelja školske prometne jedinice. Završni je korak nabava potrebne opreme. U sklopu projekta analizirane su razine osvijetljenosti područja oko pet odabranih osnovnih škola, a rezultati kažu da preko 40 posto rasvjetnih tijela ne zadovoljava projektantske standarde. Jednostavno moramo napraviti iskorake. Ponudili smo brojna rješenja, a iskreno se nadamo da će njih odgovorne osobe uzeti u obzir i u konačnici realizirati.

Iako je projekt obuhvatio samo zagrebačke škole, on je odlična baza za sve druge koje imaju za cilj povećati sigurnost djece. S FPZ-a su istaknuli da stoje na raspolaganju svim školama i da će svojom stručnošću pomoći, ali sve to neće vrijediti ako ideje ne realizira lokalna zajednica.

- Uopće je teško riječima opisati koliko nam je ovaj projekt pomogao. Prije smo znali pisati dopise na razne adrese. Odgovora ili nije bilo ili bi nas uputili na druge osobe i tako u krug. Problem je što sustav nije po tom pitanju sređen, ali sada imamo konkretne analize i bit ćemo još ustrajniji u našoj borbi za dobrobit djece – zaključak je iz škola koje su bile obuhvaćene.

Na kraju treba spomenuti i osobe koje stoje iza cijelog projekta: prof. dr. sc. Ljupko Šimunović, prof. dr. sc. Davor Brčić, doc. dr. sc. Marko Slavulj, dr. sc. Mario Ćosić, dr. sc. Diana Rupčić, mr. spec. Ljiljana Mikuš, prof. psih., Dubravka Svilar, prof., Dino Šojat, mag. ing. traff., Julijan Jurak, mag. ing. traff., Božo Radulović, mag. ing. traff., Matija Šimičić, student i Domagoj Dijanić, student.

U zagrebačkoj Galeriji Nova u sutra će se održati predavanje i razgovor Stefana Nowotnog, filozofa i profesora na Odsjeku za vizualnu kulturu na Goldsmithsu, i Borisa Budena, pisca i kulturnog teoretičara te jednog od najznačajnijih filozofa s ovih prostora. Rasprava pod nazivom Rad i jezik nakon prevodivih društava dio je dvogodišnjeg suradničkog projekta Oni su bili kakvo-takvo rješenje o fenomenu gastarbajterstva koji je u sklopu EU programa Kreativna Evropa inicirao kustoski kolektiv Što, kako i za koga/WHW u suradnji s Tensta Konsthall iz Stockholma, Centrom za mirovne studije iz Zagreba i European Institute for Progressive Cultural Policies/ EIPCP iz Beča.

Razgovor će se usredotočiti na lingvističke aspekte radne mobilnosti iz perspektive njezine povijesne transformacije: stari svijet gastarbajtera, onih koji se sele iz jedne države i jednog društva i njezinog zatvorenog, homogenog jezičnog prostora u drugi i natrag – svijet jasno omeđenih jezičnih granica i tradicionalnog koncepta prijevoda kao ekskluzivnog oblika njihova prelaženja je nestao. Radna mobilnost u svijetu globalnog kapitalizma odvija se u radikalno drugačijoj lingvističkoj stvarnosti. Ona podrazumijeva novi heterogeni prostor-vrijeme u kojem su jezične razlike mobilizirane u proliferaciji granica i postaju sredstvom kontrole, dominacije i eksploatacije. Raspravljat će se o utjecaju promjena na naše razumijevanje lingvističkih praksi te istražiti njihove društvene i političke učinke kao i teorijska ograničenja strukturalističke lingvistike naslijeđene od švicarskog lingviste Ferdinanda de Saussurea.

Stefan Nowotny je filozof koji živi u Londonu. Predaje na Odsjeku za vizualnu kulturu na Goldsmithsu, sastavnici Londonskog sveučilišta i član je nezavisnog istraživačkog instituta eipcp – Europski institut za progresivne kulturne politike. Od 2005. sudjelovao je u nekoliko istraživačkih projekata posvećenih prevođenju u sklopu kojih je izdano nekoliko publikacija na kojima je radio kao urednik te knjiga koju supotpisuje s Borisom Budenom - Übersetzung: Das Versprechen eines Begriffs (Beč/Berlin, 2008).

Boris Buden je pisac i kritičar kulture. Studirao je filozofiju u Zagrebu, a doktorat je stekao u polju kulturalne teorije na berlinskom Humboldt sveučilištu. Stalni je član Europskog instituta za progresivne kulturne politike u Beču. Njegovi eseji i članci obuhvaćaju teme iz filozofije, politike, te kulturne i umjetničke kritike. Recentne publikacije su Transition to Nowhere (izlazi u 2018.); Zone des Übergangs (Zona prelaska). O kraju postkomunizma, 2009); Der Schacht von Babel (Vavilonska jama. O (ne)prevodivosti kulture, 2004). Živi i radi u Berlinu.

"Sjednica zagrebačke Gradske skupštine, koja je u utorak popodne bila sazvana samo s jednom točkom dnevnog reda, o prijedlogu gradonačelnika Milana Bandića da se stavi izvan snage odluka Skupštine o otkupu dijela radničkih tražbina za trgovačka društva u stečaju, prekinuta je nakon tri sata rasprave zbog nedostatka kvoruma i nastavit će se u danas u 9 sati", javlja Večernjak.

Problem je bio u nedostatatku gradskih zastupnika, budući da su na sjednici ostalo njih 22, što je bio znak kako više nema kvoruma.

-Zakazujem nastavak sjednice sutra u 9 sati, da budemo u roku od osam dana od donošenja ovog zaključka- rekao je Mikulić, koji je kasnije objasnio da je nastavak sjednice sazvao za sutra zbog toga što je rok za donošenje odluke temeljem zahtjeva gradonačelnika osam dana, a zahtjev je dao 15. svibnja.

-Dakle, vidjeli ste opet bahatost i bezobrazluk onih koji su izabrani od strane građana, a predstavljaju opoziciju. Vidjeli ste da kad shvate da nemaju argumenata, da njihovi zaključci i prijedlozi ne mogu proći, onda oni ruše kvorum- izjavio je Mikulić novinarima nakon prekida sjednice. 

-Na žalost oporbe sutra ćemo imati kvorum i donijet ćemo sve one zaključke za koje mislimo da bi ih trebalo donijeti- poručio je.

Lijevi blok isto nije bio zadovoljan. Tomislav Tomašević (Zagreb je naš!), predsjednik Kluba zastupnika Lijevog bloka, koji je bio predlagač spomenute skupštinske odluke koju Bandić želi staviti van snage, rekao je kako je očito da Skupština počinje raditi vrlo opasne presedane.

-Gradonačelnik jedan zaključak koji mu se nije svidio samo zato što ga on nije usvojio, jer ne može nitko biti socijalno osjetljiviji od njega i biti gazda u ovom gradu koji će nešto zadužiti gradonačelnika da napravi, a to je Skupština učinila, odlučio je sabotirati svaki način ovaj prijedlog... I na kraju je zloupotrijebio ovlasti i mimo Zakona o lokalnoj samoupravi, budući da se ovdje ne radi o općem aktu, odlučio ga obustaviti od primijene i tražio sjednicu Gradske skupštine. Zaključak gradonačelnika je protuzakonit jer Zakon o lokalnoj i područnoj samoupravi, na koji se poziva, daje mogućnost da obustavi od primjene zaključak za koji smatra da je protuzakonit samo ako se radi o općem aktu, a ovo je pojedinačni akt- istaknuo je Tomašević.

-U našem zaključku zadužuje se gradonačelnika da u roku od 30 dana predloži akt kojim će se riješiti slučaj radnika i otkupiti njihova potraživanja- kazao je.

Više o ovoj temi pročitajte OVDJE.

Zbog potrebe izvođenja radova sanacije kolnika nakon izgradnje plinovoda na raskrižju Bistričke i Zagrebačke, danas do 13,00 sati bit će zauzet dio kolnika na navedenom raskrižju, dok će se promet odvijati po preostalom slobodnom dijelu.

Za vrijeme navedenih radova promet će se odvijati, prema privremeno postavljenoj regulaciji.

Stranica 1 od 35

Ne propustite

Damir Mikuljan: Oko različitosti se treba potruditi

Damir Mikuljan: Oko različitosti se treba potruditi

Delegacija makedonske manjine Zagrebačke županije predvođena Rubinom Zemonom koji je...

Uspinjača do rujna radi do ponoći

Uspinjača do rujna radi do ponoći

Zagrebačka "Stara dama" svakim danom do 1. rujna povezuje Donji...

Gradonačelnik Bandić: Divlja odlagališta su zločin protiv okoliša

Gradonačelnik Bandić: Divlja odlagališta su zločin protiv okoliša

Nakon što su u Sesvetama, nakon dojave građana, na djelu...

Zagrebačka filharmonija i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog predstavile nove koncertne sezone

Zagrebačka filharmonija i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog predstavile nove koncertne sezone

Uz nazočnost gradonačelnika grada Zagreba, Milana Bandića, koncertnu sezonu 2018./2019....

Danas znanstveni simpoziji "Prevencija zloćudnih tumora kože, Grad Zagreb, primjer dobre prakse"

Danas znanstveni simpoziji "Prevencija zloćudnih tumora kože, Grad Zagreb, primjer dobre prakse"

Svečano otvorenje Znanstvenog simpozija „Prevencija zloćudnih tumora kože, Grad Zagreb,...

FPZ proveo projekt ''Sigurnost djece pješaka u zonama osnovnih škola''

FPZ proveo projekt ''Sigurnost djece pješaka u zonama osnovnih škola''

Na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu prekjučer je održan okrugli...