Pametni razgovori, u organizaciji stranke Pametno, pod nazivom Glavni grad bez građanskog odgoja. Zašto!? održat će se u četvrtak, 24. svibnja u prostorijama MO Kralj Petar Svačić u 18 sati.

Predavači Lovorka Bačić i Dora Kršul, pokušat će odgovoriti na vrlo važno pitanje - zašto ne postoji interes za uvođenjem građanskog odgoja u škole glavnog grada Hrvatske, posebno nakon odličnih rezultata uvođenja GOO-a u riječke škole i kakve to posljedice može imati na obrazovanje mladih.

https://web.facebook.com/events/1030611513761958/

U petak, 18. svibnja, u Zagrebačkom kazalištu mladih, u 19 sati (FOYER) organizira se svibanjska tribina „Čitanje kazališta“ SCREEN – TO – STAGE posvećenu slavnome Federicu Felliniju i rujanskoj premijeri predstave “Proba orkestra”, koju prema istoimenom kultnom Fellinijevu filmu, za ZKM priprema glumac i redatelj Edvin Liverić.

Gosti tribine su filmolog dr.sc.Bruno Kragić iz Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža i dr.sc.Tomislav Brlek s Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Autor i voditelj tribine je kritičar i pisac Srđan Sandić.

Nikica Gilić u Filmskomu leksikonu o “Probi orkestra” ističe: ”Često tumačen kao film o političkim prilikama u Europi (s naglaskom na talijansku političku situaciju), od najtipičnijih ostvarenja struje političkog filma razlikuje se suptilnim, no grotesknim smislom za humor, najočitijim u ponašanju i izjavama nekih glazbenika –  jedan tako sluša nogometni prijenos na tranzistoru, drugome ubace kondom u trubu, a pijanistica se ispod svojega instrumenta upušta u erotski čin. Orkestar se može shvatiti kao prikaz društva u malom (sa sindikatima, sluganstvom i drugim prepoznatljivim fenomenima), pa je kritika u tom smislu tumačila i odnos svirača i dirigenta – isprva se glazbenici opiru stezi, a kada strašna crna kugla poruši zidove, pobuna prestaje. Za film je važan i kontrast između tradicije i suvremenosti, očit u usporedbi uvoda, u kojemu se dinamičnom kamerom i komentarom jednoga lika opisuje ljepota kripte s orkestralnim kaosom te sukobom - dijelom prouzročenim i dolaskom tv ekipe.”

Gradska organizacija HNS-a Grada Zagreba poziva na tribinu „Kako visoko obrazovanje i znanost staviti u funkciju rasta gospodarstva?“, koja će se održati sutra u prostoru Tribine Grada Zagreba, Kaptol 27, s početkom u 18 sati.

Gošća tribine i predavačica je ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak.

Europskog pokreta Hrvatska i Europskog doma Zagreb pozivaju na tribinu u seriji Europa u Zagrebu. Gost biti će veleposlanik Republike Azerbajdžana u Republici Hrvatskoj; Fakhraddin Gurbanov.  

Tema tribine su: suvremeni međunarodni odnosi – trendovi u diplomaciji – vanjska politika Azerbajdžana. Predavanje će biti na engleskom jeziku.

Tribina će se održati u četvrtak 3. svibnja u 11,00 sati, u Europskom domu.  

Tribina HNS-a Zagreb „Učenje za poduzetništvo u lokalnoj zajednici“ održat će se sutra u Europskom domu u Zagrebu, Jurišićeva 1, dvorana Bruxelles (1. kat), s početkom u 18:00 sati.

Predavačica na tribini biti će mr. sc. Maja Ljubić Čmelar, pomoćnica ravnatelja/ice, te voditeljica programa u Regionalnom centru za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje Jugoistočne Europe (SEECEL). Moderatorica tribine je Sanja Horvatić, voditeljica Odbora za odgoj i obrazovanje GO HNS-a Grada Zagreba.

Tko ima pravo na profit od umjetničke proizvodnje? Autor, producent ili javnost? Sputava li zaštita autorskih prava razvoj i širenje umjetnosti? Treba li u digitalnom medijskom okruženju redefinirati pojam "autorskog prava"? Koja je razlika između copyrighta i copylefta? Ako se bavite umjetnošću ili tek besplatno skidate filmove i muziku s interneta, ovo je tribina za vas!
 
Na posljednjoj tribini ovogodišnjeg proljetnog ciklusa tribina Politički leksikon o COPYLEFTU govore stručnjaci u polju autorskih prava i njegovog redefiniranja: Hrvoje Hribar (član Odbora za zaštitu autorskih prava pri Društvu hrvatskih filmskih redatelja), Marcell Mars i Tomislav Medak (voditelji projekta Javna knjižnica i suosnivači Multimedijalnog instituta).

Tribinu organiziraju studenti, bivši studenti i profesori ADU, a održat će se u srijedu 11. travnaj u 20 sati u kazališnoj dvorani Akademije dramske umjetnosti (1. kat) na Trgu Republike Hrvatske 5 u Zagrebu. Svi su dobrodošli aktivno sudjelovati u raspravi ili je tek aktivno poslušati!

Hrvatsko društvo skladatelja i Vojo Šiljak pozivaju Vas na tribinu “Nota mog života” etno glazbenice, kantautorice Lidije Bajuk. Tribina će se održati u četvrtak, 12. travnja, s početkom u 18 sati u dvorani Hrvatskog društva skladatelja, Berislavićeva 9/PR, Zagreb.

Lidija Bajuk s obitelji živi u Zagrebu. Članica je Društva hrvatskih književnika, Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Hrvatskog društva skladatelja i Matice hrvatske. Diplomirana je učiteljica i knjižničarka te etnologinja i antropologinja. Doktorandica je poslijediplomskog studija hrvatske kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Radi kao asistentica u Institutu za etnologiju i folkloristiku. Za svoj književni i glazbeni rad primila je više državnih (Poznanovec 89, Goranovo proljeće 91, Zlatna plaketa Grb grada Čakovca 98, Josip Sever 99, Fran Galović 99; Famus 88, Radio Donat FM 97, POP Media Festival 98, Kaštela 99, Večernjakova ruža 01, Porin 06 i 15, Krapina 06, MEF 10) i međunarodnih nagrada (2. mjesto na 19. Međunarodnom festival Hucula 2011. u Kosivu). Objavila je 6 samostalnih zbirki pjesama (Osmijeh je moja najbolja obrana 1991, Besput 1992, Razgovor s tišinom 1995, Vučica 1999, Sandale na vodi 2000, Pipilotine pjesme 2004, Papirnati brod 2013) i 3 knjige proze (Z mojga srca ružica 1995, Kneja 1999, Kneja, vilinska šuma 2002).

Kao jedna od utemeljitelja suvremene hrvatske etno scene, 1994. je sudjelovala u stvaranju kultnog albuma Ethno Ambient Live/Arhaičnepjesme iz Hrvatske. Objavila je samostalne etno audio-albume Zora-djevojka (1997), Kneja (1999), Tira les (2001), Zipčica (2010), Matapur (2012) i Prelja (2015) te kantautorski Luna (2005).

Ne propustite

Stanovnici  Središća poručili „Da za park, ne za cestu“

Stanovnici Središća poručili „Da za park, ne za cestu“

Udruga građana Glog inicijator je peticije „Da za park, ne...

Na Bundeku otkriven spomenik bugarskom pjesniku Ivanu Vazovu

Na Bundeku otkriven spomenik bugarskom pjesniku Ivanu Vazovu

Spomenik bugarskom pjesniku Ivanu Vazovu otkriven je danas u Aleji...

Brojni posjetitelji pratili ceremoniju Velike smjene straže

Brojni posjetitelji pratili ceremoniju Velike smjene straže

Povodom obilježavanje 27. obljetnice formiranja Oružanih snaga RH, Dana Hrvatske...

Županija osigurala pet milijuna kuna za razvoj poduzetništva

Županija osigurala pet milijuna kuna za razvoj poduzetništva

Zagrebačka županija raspisala je javni natječaj vrijedan 5 milijuna kuna...

Kreće kupališna sezona na otvorenim bazenima i gradskim kupalištima

Kreće kupališna sezona na otvorenim bazenima i gradskim kupalištima

Kupališna sezona na otvorenim bazenima SRC Šalate kreće 28. svibnja,...

Platinasta nagrada KB Sveti Duh za kvalitetnu skrb o osobama s akutnim moždanim udarom

Platinasta nagrada KB Sveti Duh za kvalitetnu skrb o osobama s akutnim moždanim udarom

Klinička bolnica Sveti Duh dobila je platinastu nagradu za kvalitetu...

Znanstveno-stručni skup "Socijalno-demografska reprodukcija Hrvatske" ovoga utorka na Sveučilištu

Znanstveno-stručni skup "Socijalno-demografska reprodukcija Hrvatske" ovoga utorka na Sveučilištu

Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo organizira znanstveno-stručni skup...

Projekt Pomoćnici u nastavi provodit će se u 36 škola

Projekt Pomoćnici u nastavi provodit će se u 36 škola

U Osnovnoj školi Kajzerica danas je predstavljen projekt Pomoćnici u...