Nakon što su u Sesvetama, nakon dojave građana, na djelu uhvaćene osobe koje su odlagale građevinski otpad na ledini u blizini bivše mesne industrije Sljeme, gradonačelnik Milan Bandić sazvao je jučer na licu mjesta konferenciju za novinare na kojoj su bili predstavnici nadležnih službi, lokalne zajednice, Mjesnog odbora i Gradske četvrti te predstavnici PU Zagrebačke i Udruge Zelene i plave Sesvete.
 
-Rekao sam prekjučer da smo popisali sve divlje deponije u Zagrebu i da ćemo za dva tjedna izaći s planom sanacije, a u međuvremenu se dogodio ovaj presedan koji normalan čovjek ne može zamisliti – da se istovari 50-ak kamiona građevinskog materijala u kojem ima i azbesta- rekao je gradonačelnik.
 
-Ovo je, nažalost, postala praksa, a ne presedan u Zagrebu i to se više ne može tolerirati- dodao je gradonačelnik, napomenuvši da je ovo ujedno i primjer na kojem su položili ispit građani, gradska komunalna inspekcija i Policija, što je hvalevrijedno i poticaj za dalje.
 
-I dalje ćemo u suradnji s našim građanima, komunalnom inspekcijom, Policijom, ali i Inspekcijom zaštite okoliša budno motriti kako bi bile uhvaćene osobe koje nepropisno odlažu otpad. Upotrijebit ćemo i kamere gdje će biti moguće, a ako će trebati angažirat ćemo i zaštitarsku službu – nećemo štedjeti na rješavanju ovog problema- naglasio je Bandić.
 
Gradonačelnik je, također, dodao da će te „zločince“ javno prokazati ako će to po zakonu biti moguće jer, osim što nepropisno odlažu otpad, kada ih se uhvati na djelu samo se presele na druge lokacije tri do pet kilometara dalje u Dumovečki lug ili kod Lesnine u Ivanjoj Reki
 
-Zahtijevam i tražim od Inspekcije i Policije da postupaju po svakom ovakvom primjeru i da ti ljudi budu najoštrije sankcionirani. Kazna samo za odlaganje otpada na divlje odlagalište iznosi do 700 tisuća kuna i na to se naplaćuje sanacija odlagališta. Još jednom se zahvaljujem građanima, aktivistima Udruge Zelene i plave Sesvete i našoj komunalnoj inspekciji jer je ovo veliki uspjeh, a sada ćemo vidjeti koliko će biti brza i efikasna Inspekcija i Policija- rekao je gradonačelnik Bandić.

Uz nazočnost gradonačelnika grada Zagreba, Milana Bandića, koncertnu sezonu 2018./2019. Zagrebačke filharmonije predstavili su ravnatelj Zagrebačke filharmonije, Mirko Boch i šef dirigent orkestra, karizmatični maestro David Danzmayr, dok je Dražen Siriščević predstavio bogat koncertni program Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u sklopu njezina ciklusa Lisinski subotom.      

Ravnatelji su predstavili grandiozno otvaranje sezone obiju kulturnih institucija – dvije  izvedbe „Simfonije nad simfonijama“- Mahlerove Simfonije tisuće pod ravnanjem maestra Dmitrija Kitajenka, uz mnoštvo izvođača – zborova i vokalnih solista koje će biti pravi uvod u bogatu glazbenu sezonu koja nas, sudeći prema najavljenom, očekuje od jeseni u Zagrebu.

Nastup mladog hrvatskog pijanista Ivana Krpana kojem predviđaju sjajnu glazbenu budućnost  na Konferenciji za medije otkrio nam je samo dio glazbene poslastice koju nam ovaj pijanist priređuje na čak dvama koncertima u Lisinskom, najprije sa Zagrebačkom filharmonijom, a onda i s Belgijskim nacionalnim orkestrom.

 JER NISTE ČULI SVE! – slogan je pod kojim je Zagrebačka filharmonija predstavila novu koncertnu sezonu 2018./2019.

-148 godina orkestra i još niste čuli sve– uz smijeh je rekao Mirko Boch, ravnatelj Zagrebačke filharmonije, na Konferenciji za medije održanoj povodom predstavljanja nove sezone.   

Zagrebačka filharmonija koncertnu sezonu otvorit će 27. rujna 2018. godine, koncertom pod ravnanjem jednog od najvećih dirigenata današnjice, maestra Dmitrija Kitajenka u uistinu grandioznom stilu.  Uz gostovanje Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić, Komornog zbora Ivan Filipović i Djevojačkog zbora Zvjezdice  te mnogih uglednih vokalnih solista, Zagrebačka će filharmonija izvesti velebnu Simfoniju tisuće Gustava Mahlera i tako „simfonijom nad simfonijama“ na impozantan način obilježiti početak nove sezone.

Crveni i Plavi ciklus i ove sezone najavljuju uistinu svjetska glazbena imena. Koncert kojim će ravnati bivši šef dirigent Zagrebačke filharmonije i miljenik zagrebačke publike, glasoviti Kazushi Ono, uz nastup već spomenutog Ivana Krpana, iznimno talentiranog mladog pijanista i dobitnika Nagrade Mladi glazbenik 2016. godine, jedan je od koncerata Crvenog ciklusa za koji će se zasigurno tražiti karta više.

Violončelist svjetskoga glasa Luka Šulić, senzacija je gdje god se pojavi, a njegovo ime i djelo dobro su znani široj javnosti. Upravo će virtuoz iz dua 2Cellos, pod ravnanjem maestra Dmitrija Kitajenka, uveličati jubilarni deseti po redu humanitarni Koncert za život u sjećanje na Anu Rukavinu i maestra Vjekoslava Šuteja. Luku Šulića čut ćemo u njegovom „klasičnom“ izdanju – svoj povratak klasičnoj glazbenoj literaturi, i to onoj iz skladateljskog pera Čajkovskog, ovaj violončelistički virtuoz pretvorit će u glazbeni spektakl ništa manje glamurozan od sjaja slave i pozornica na kakvima smo ga navikli viđati u popularnom duu sa Stjepanom Hauserom.       

Ljubitelji klavira u sezoni 2018./2019. također će doći na svoje. Dejan Lazić, Goran Filipec, William Wolfram te Claire Huangci, vrhunski su pijanisti koji će se predstaviti zagrebačkoj publici. Uz njih, u novoj sezoni očekuje vas i veliki broj istaknutih violinista, kao što su Alexandra Soumm, Ziyu He i osebujni Vadim Gluzman. Jedan od vrhunaca nove sezone nastup je i jednog od najboljih udaraljkaša svijeta, Colina Currieja.

Nakon iznimno uspješne sezone 2017./2018. i niza rasprodanih koncerata od Stjepana Hausera do Amire Medunjanin i od rock-opere Jesus Christ Superstar do slavne kantate Carmina Burana, Off ciklus Zagrebačke filharmonije i u novoj sezoni pruža puno dobih razloga da ponovno "isključite probleme" i "uključite" ono što svi najviše volimo - dobru glazbu!

Ima li boljeg načina da uđemo u novu sezonu Off ciklusa od najvećih hitova Pink Floyda, Deep Purple, AC/CD, Queena, Led Zeppelin i U2 u simfo-rock spektaklu "Rock the Opera"! Ili boljeg nastavka od gostovanja kultnoga kubanskog jazz pijanista Gonzala Rubalcabe, kojega slavni maestro Sir Simon Rattle naziva "jednim od najvećih pijanista svijeta"!

U OFF ciklusu očekuju nas i druge glazbene poslastice: nesvakidašnja izvedba kultnih "Slika s izložbe" ruskoga klasika M.P. Musorgskog - ali s rock bandom koji će predvoditi nitko drugi doli šef-dirigent ZF-a, maestro David Danzmayr, kao i Gala večer najljepših stranica filmske glazbe u "raskošnom simfonijskom ruhu" Zagrebačke filharmonije.

Nova sezona OFF ciklusa donosi i novi način personalizirane pretplate, u kojoj peti koncert iz ciklusa svi pretplatnici mogu odabrati prema vlastitoj želji i odabiru. A taj izbor neće biti nimalo lak, jer s jedne strane očekuje nas legendarni makedonski gitarist Vlatko Stefanovski, a s druge - slavni svjetski violinist Julian Rachlin. I stoga, puno je novih razloga da vaš izbor u novoj sezoni budu upravo koncerti iz Off ciklusa, dok njegov atraktivni, bogati i raznoliki program doista potvrđuje kako još uvijek - definitivno! - "Nismo čuli sve"!

Maestro David Danzmayr  na Konferenciji nam je otkrio da će u svojoj trećoj  sezoni u ulozi šefa dirigenta orkestra poseban naglasak staviti na izvođenje djela hrvatskih skladatelja koji, kako kaže, „zaslužuju dobiti široku pozornost“.      

U suradnji s kinom Europa Zagrebačka filharmonija priprema nove filmske naslove u sklopu izrazito popularne Fil(m)harmonije, a nastavlja i s njegovanjem tradicionalnog Filharmonijskog bala uz još jedan doček Nove godine na balu iz snova.

Nova sezona donosi i nove svjetske turneje u zemljama i gradovima u kojima još nismo nastupali. Uz turneju orkestra u Italiji, dalekom Omanu i Kataru, orkestar Zagrebačke filharmonije očekuje, po prvi puta, gostovanje u Svetoj zemlji, gdje će naši muzičari nastupiti uz Jeruzalemski simfonijski orkestar.

Zagrebačka filharmonija u jesen će predstaviti i svoj drugi nosač zvuka u izdanju prestižne izdavačke kuće Oehms classics. Nakon CD izdanja na kojem je predstavljeno više raritetnih ostvarenja iz opusa velikog ruskog skladatelja Igora Stravinskog, pod vodstvom maestra Dmitirija Kitajenka, drugi nosač zvuka bit će još jedna posveta ruskoj skladateljskoj genijalnosti, ovaj put iz pera Čajkovskog i Glazunova. Još jedan nosač zvuka u izdanju ove cijenjene njemačke diskografske etikete još je jedan veliki i značajni korak u jačanju ugleda orkestra u međunarodnoj javnosti.

"KLJUČ BESKONAČNOG" su čak petnaest veličanstvenih koncerata predstavljenih u sklopu novog ciklusa Lisinski subotom.

Uz proslavu četrdeset i pete godišnjice koncertne dvorane Lisinski, na pozornici će se naći najveći svjetski orkestri, dirigenti, solisti i hrvatska glazbena reprezentacija za neprocjenjive glazbene doživljaje.

Ciklus 29. rujna spektakularno otvara Zagrebačka filharmonija pod ravnanjem maestra Dmitrija Kitajenka, uz gostovanje Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić  te mnogih uglednih domaćih solista koji će zajedno izvesti Simfoniju tisuće Gustava Mahlera.

Dvorana će ugostiti jednog od najčudesnijeg pijanista našeg vremena Daniila Trifonova 6. listopada, dok će 20. listopada SO i zbor HRT-a pod ravnanjem maestra Johna Axelorda te gostovanjem baritona Jubilanta Sykesa obilježiti 100. obljetnicu rođenja Leonarda Bernsteina izvedbom njegove "Mise".

Djela Bernsteina, ali ostale uspješnice američke glazbe dvadesetog stoljeća izvest će 17. studenoga SO i zbor Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu pod ravnanjem dirigenta Franza Antona Kragera. Jedan od najslavnijih, najznačajnijih i najizvrsnijih svjetskih simfonijskih orkestara, Kraljevski Concertgebouw orkestar gostuje 24. studenog, pod ravnanjem glasovitog i svestranog Philippea Herrewegha, što će zasigurno biti jedan od vrhunaca nove sezone.

Poznata bugarska sopranistica Krassimira Stoyanova uz SO HRT-a pod ravnanjem Tončija Bilića 22. prosinca izvest će neka od najpoznatijih opernih djela dok će katedralni orguljaš crkve Notre-Dame u Parizu, Vincent Dubois 19. siječnja zagrebačkoj publici demonstrirati svoje virtuozno iskustvo.

Uvijek rado viđen gost ciklusa Lisinski subotom, redovito iz Dvorane ispraćen gromoglasnim aplauzom, maestro Ivan Repušić 2. veljače dovodi Orkestar i zbor Minhenskog radija s kojima će izvesti djela dva velikana - Verdija i Wagnera.

"Ciklus unutar ciklusa", veliki Ivo Pogorelić, 9. će veljače izvesti djela Mozarta, Liszta i Schumanna. Sir Andras Schiff ravnat će Orkestrom doba prosvjetiteljstva 16. ožujka, dok se legendarni "pjesnik violine", Joshua Bell s kultnim komornim sastavom Academy of St. Martin in the Fields na pozornicu penje 30. ožujka. Ciklus će u samoj završnici ugostiti jedan od najvećih svjetskih orkestara, Kremeratu Balticu, pod umjetničkim vodstvom Gidona Kremera.

Litvanski komorni orkestar pod umjetničkim vodstvom Sergeja Krylova na rasporedu je 13. travnja, a na koncertu Belgijskog nacionalnog orkestra 4. svibnja, pod ravnanjem maestra Hugha Wolffa, gostovat će mladi hrvatski višestruko nagrađivan pijanist Ivan Krpan. Ciklus Lisinski subotom 11. svibnja zatvara zanimljiv projekt "Ritmofonija" u kojem sudjeluje SO, zbor i Bing bang ansambl Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka te gostovanje solista Šimuna Matišića i Luisa Camacha Montealegre.

Uz potporu Grada Zagreba, gradonačelnika Milana Bandića te u suradnji s vrijednim sponzorima,  prijateljima i suradnicima iz kulturnog i društvenog života, Zagrebačka filharmonija i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog pozivaju Vas u svoju nove koncertne sezone 2018./2019.!  

Po pitanju odlazaka gradonačelnika Milana Bandića u Rim, oglasio se i zagrebački HNS koji je izdao priopćenje. U njemu, među ostalim piše:

Gradonačelnikovo ponašanje i odnos prema građanima i novcima kojima bi u njihovo ime trebao racionalno raspolagati, govori da on više nije osoba koja bi trebala voditi Grad Zagreb. Putovanja u Rim na račun građana Zagreba obavijena tajnama očito su samo skroman detalj na gomili netransparentnih poslova gradonačelnika Grada Zagreba.

Naravno da sva nadležna tijela i inspekcije trebaju raditi svoj posao i provjeriti način rada gradske uprave na čelu s gradonačelnikom, ali mi želimo podsjetiti na ono ključno o čemu se treba govoriti kada se govori o (ne)kvaliteti rada trenutnog gradonačelnika. A to su projekti, odnosno sve ono što se nije ostvarilo, niti je na vidiku, a obećavalo se svih ovih silnih godina.

I njih se može nabrojati desetine, i 27 i 62, ali posljedice njihova nečinjenja su puno veće i ozbiljnije, a kao posljedicu imaju smanjenje kvalitete života u našemu gradu.

HNS Grada Zagreba podsjeća na neka od njih:

 1. Svetice
 2. Zagrepčanka na Heinzelovoj
 3. Badel na Kvatriću
 4. Gredelj
 5. Paromlin
 6. Stadion u Maksimiru
 7. Opera
 8. Gradska knjižnica
 9. Kongresni centar
 10. Okretište Črnomerec
 11. Remiza
 12. Žičara
 13. Hospicij
 14. Domovi umirovljenika
 15. Denivelacija željeznice
 16. Zagrebački model stanogradnje – najskuplji model ikada
 17. Branimirova
 18. Baštijanova
 19. Ulica Črnomerec
 20. Ulica Prisavlje
 21. Jarunski most
 22. Rotor Remetinec
 23. Tvornica Sljeme u Sesvetama
 24. Semafori i regulacija prometa na gradskim prometnicama
 25. Korištenje EU fondova
 26. ZET i pravedna naplata vožnje
 27. Nove tramvajske pruge
 28. Jakuševec
 29. Propadanje tržnica
 30. Vodoopskrbna mreža
 31. Kanalizacijska mreža
 32. Velesajam
 33. Nove škole i vrtići
 34. Fasade
 35. Dom sportova …

I tako bi se moglo nabrajati još jako puno, jer je jako puno nikad realiziranih obećanja.

I zato, očekujući da nadležna tijela rade svoj posao, vratimo se na bit priče – građani Zagreba će bolje živjeti samo ukoliko se projekti namijenjeni njima realiziraju, dok od obećanja i neracionalnog ponašanja gradonačelnika nastaje samo šteta.Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uručio je u Palači Dverce 34 stipendije srednjoškolcima i 32 stipendije studentima slabijega imovinskog stanja za ovi školsku godinu. Grad Zagreb jedanaestu godinu zaredom učenicima i studentima slabijega socijalnog statusa dodjeljuje stipendije.

-Ovom gestom pokazujemo da vodimo računa o mladima jer su oni budućnost ovog grada i ove zemlje- rekao je gradonačelnik.

Istaknuvši da je stipendija nagrada za uloženi trud te ujedno i dodatni poticaj da usavršavanje znanja - u ime stipendista zahvalio je student Luka Batarelo.

Od 2007./2008. uručene su 463 stipendije, od čega 225 učeničkih i 238 za studente slabijega imovinskog stanja.

Na središnjem zagrebačkom trgu jučer je održan 7. VegeSajam što ga organizira Udruga za zaštitu i prava životinja Prijatelji životinja.
 
-Drago mi je da smo 7. put ovdje, na VegeSajmu kako bismo promovirali zdravi i ekološki način života u Zagrebu- rekao je na otvorenju sajma gradonačelnik Milan Bandić. 

Luka Oman pojasnio je kako je sajam ove godine otvoren ranije, jer je interes građana velik. Inače, građani su tijekom cijelog dana mogli degustirati delicije kojima se željelo pokazati da je veganska hrana zdravija za sve. 

-Ovaj VegeSajam nije samo za vegetarijance i vegane nego je za sve građane koji su zainteresirani za zdravu hranu i okoliš- rekao je Oman. 
 

U svezi s putovanjima Milana Bandića u Rim, Ured gradonačelnika Grada Zagreba izdao je priopćenje, koje prenosimo u cijelosti.

"Nastavno na odgovore koje smo pojedinim medijima dostavili 18. svibnja 2018.  te na dodatne upite želja nam je naglasiti da je NETOČNO da je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić putovao 62 puta u Rim te da na tim putovanjima nisu održani službeni sastanci. Naime, u razdoblju od 2011.-2016. Gradonačelnik je službeno putovao u Rim 25 puta, a u 2017. je službeno putovao dva puta u Rim. Među ostalim, možemo naglasiti da se Gradonačelnik sastajao sa svim svojim kolegama tijekom perioda od 2012.-2017. – gradonačelnici Gianni Alemanno, Ignazio Marino, Virginia Raggi. Osim s kolegama gradonačelnicima sastajao se i s hrvatskom zajednicom u Rimu, veleposlanicima, hrvatskim jezičnim manjinama, a isto tako održao je i sastanke u ministarstvu vanjskih poslova Republike Italije.

Na jednom u tih sastanka u Farnesini Gradonačelnik je dogovorio sudjelovanje na Svjetskoj izložbi Expo u Milanu. Također, želimo istaknuti, u Izjavi o namjeri između Grada Rima i Grada Zagreba, članak 2., koji je gradonačelnik potpisao s tadašnjim  gradonačelnikom Alemannom u Rimu, 14. ožujka 2012., stoji '' promocija hrvatskog jezika i kulture u Rimu'' te je u rujnu 2017. na temelju tog članka otvoren Odjel hrvatske književnosti u Europskoj knjižnici. Knjižnica je osnovana 2006. te do 2017. nije postojao Odjel hrvatske književnosti, a što je realizirano na temelju dogovora Gradonačelnika u Rimu. Također, u tijeku su pregovori o daljnjoj sličnoj suradnji o kojoj ćemo javnost, kao i uvijek do sada, pravodobno obavijestiti. Na temelju gore navedenog članka 2. Grad Zagreb pomaže u radu škole hrvatskog jezika u Rimu.

O svim putovanjima Gradonačelnika mediji su pravovremeno obaviješteni prije i poslije svakog službenog putovanja te se sve informacije mogu naći na web stranici www.zagreb.hr .

Budući da je upravni postupak u tijeku a prema predmetnom zahtjevu Povjerenstava za odlučivanje o sukobu interesa, te odluka Povjerenstva nije donijeta, radi sprječavanja ometanja rada tijela koje odlučuje nije moguće kopiranje, fotografiranje i snimanje spisa vezanih za službena putovanja gradonačelnika u Rim, ali kao što smo već najavili u dokumentaciju je moguće  izvršiti uvid u spis."

Gradski zastupnici Sandra Švaljek i Darinko Kosor, održali su jutros ispred zgrade Gradske uprave konferenciju za medije na kojoj su govorili o 62 putovanja gradonačelnika Bandića u Rim. Sandra Švaljek pozvala je gradonačelnika i gradske službe da daju sve informacije o ovom slučaju, podsjetila da Rim službeno nije grad prijatelj Zagreba te naglasila da građani imaju pravo znati zašto je gradonačelnik s pratnjom 62 puta odlazio baš u taj grad, trošeći njihov novac. Darinko Kosor je pozvao DORH da utvrdi istinu, a koalicijske partnere gradonačelnika, Neovisne za Hrvatsku i HDZ, da javno kažu toleriraju li 62 putovanja u Rim na trošak građana.

Sandra Švaljek pozvala je gradonačelnika i sve gradske službe koje imaju informacije o putovanjima u Rim da predaju sve dokaze i ne doživljavaju interes javnosti kao poseban „pik“ na gradonačelnika, jer je sasvim opravdano da se javnost pita zašto je gradonačelnik 62 puta putovao u grad koji nije niti grad prijatelj Zagreba. Istaknula je da se Rim posebno ne spominje u izvještajima o radu gradonačelnika i programima međunarodne i međugradske suradnje Grada Zagreba te  da se spominju se neki drugi gradovi, između ostalog Mainz i Lisabon, s kojima Grad ima tješnju suradnju.

-Gradonačelnik je u odgovoru novinarima rekao da on putuje na poziv drugih gradova, međutim ja nikad u pola godine koliko sam obnašala dužnost gradonačelnice nisam dobila niti jedan poziv iz Rima- naglasila je Švaljek.

Švaljek se zapitala i što su Zagrepčani imali od tih odlazaka u Rim. Istaknula je da tako velik broj putovanja sa sobom nosi i poveće financijske posljedice te napomenula da je licemjerno što gradonačelnik već peti put na dnevni red Gradske skupštine stavlja točku o smanjenju plaća pročelnika gradskih ureda i vlastitih savjetnika, umjesto da počne od sebe i štedi na sebi i svojim putovanjima, ili barem da dokaže da su ta putovanja bila poslovno opravdana.

-Nadam se da će Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, koje je za mandata Dalije Orešković doseglo visoki standard, detaljno istražiti ovu temu i po službenoj dužnosti ove informacije proslijediti dalje na istraživanje ostalim institucijama u pravosudnom sustavu- napomenula je Švaljek.

Švaljek smatra i da Hrvatska kao članica EU mora njegovati više demokratske standarde. U drugim zemljama EU je naime sasvim normalno da netko tko službenom karticom slučajno kupi čarape podnese ostavku na mjesto ministra  ili da predsjednik jedne države u službeni posjet Hrvatskoj leti u ekonomskoj klasi.

-S druge strane, u Hrvatskoj gotovo da toleriramo takvo rasipništvo - mislim da se kao zemlja i kao građani moramo zapitati zaslužujemo li to i želimo li to i dalje tolerirati- zaključila je.

Darinko Kosor  je gradonačelnikovih 62 putovanja u Rim komentirao citatom Mladena Delića „Ljudi moji je li to moguće?“. Smatra da je informacija očito točna jer nije bilo jasnog demantija iz Gradske uprave. Pozvao je gradonačelnika da svu dokumentaciju dostavi Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, ali i medijima, s obzirom na to da je to javna informacija budući da je trošio javni novac. Kosor smatra da, ako je istina da je 62 puta išao u Rim, u tome sigurno nema opravdanja u službenim posjetima. Gradonačelnika je pozvao da vrati novac građana Zagreba, ali je naglasio da ovaj slučaj, ako je točno da je 62 puta išao u Rim, nije posao samo za Povjerenestvo već i za DORH, kojeg je pozvao je da utvrdi pravu istinu uime građana Zagreba.

Osim toga, Kosor je pozvao je i koalicijske partenere gradonačelnika, Neovisne za Hrvatsku i HDZ , da javno kažu svoj stav o tome toleriraju li 62 puta u Rim na trošak građana. Pozvao je i građane Zagreba koji su glasali za Milana Bandića da razmisle o tome jesu li glasali za to da se njihov novac troši na ovaj način. Kosor je naglasio kako je ovo je velika afera i da je hitno treba raščistiti.

-Ako je gradonačelnik 62 puta službeno putovao u Rim neka nas u 24 sata demantira tako da medijima i državnim institucijama, od Povjerenstva do DORH-a, preda sve dokumente i kaže tko ga je pozvao i zašto je putovao- zaključio je Kosor.

Ove subote sa središnjeg zagrebačkog trga prema Prepuštovcu zaputila se kolona biciklista koji su se odazvali na 8. zagrebačku biciklijada koju je predvodio gradonačelnik Milan Bandić.
 
Biciklijadu dugu oko 20 kilometara organizirao je KUD Prepuštovec pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, a sve sudionike kao i prethodnih godina na cilju dočekao je bogati sportski, zabavni i glazbeni program, gastronomski užici te zanimljiv natjecateljski program.

Jučer su na Zagrebačkom velesajmu otvoreni sajmovi PRAVO DOBA, sajam za zrele generacije koji je službeno otvorio gradonačelnik Milan Bandić te DENTEX, međunarodni sajam dentalne medicine koji je otvorio ministar zdravstva RH Milan Kujundžić. Sajmovi se održavaju do 19. svibnja.

Četvrto izdanje sajma Pravo doba se održava u Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma i postao je nezaobilazni  događaj za sve koji su prešli pedesetu, ali i za cijele obitelji.

-Ovaj je Sajam  namijenjen našoj najmudrijoj generaciji kojoj i sam pripadam- našalio se gradonačelnik Bandić na svečanom otvorenju.

U suradnji s izlagačima, za cijelo vrijeme trajanja Sajma organizirane su brojne atrakcije za posjetitelje, degustacije i nagradne igre u kojima se mogu osvojiti bogate nagrade te besplatni mali sistematski pregledi. Pjesma i ples obilježit će Sajam svakodnevno od 16 do 18 sati, kada će se na glavnoj pozornici predstavljati kulturno umjetnička društva, udruge umirovljenika, ali i nešto mlađe osobe, a sve u duhu međugeneracijske interakcije.

Organizator PRAVOG DOBA je Zagrebački velesajam, a suorganizatori stručnog i popratnog programa su Grad Zagreb - Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i Zaklada Zajednički put. Radno vrijeme sajma PRAVO DOBA  je od 10,00 do 18,00 sati, a ulaz na sajam je besplatan!

U tri dana održavanja, Dentex nudi platformu za neposrednu komunikaciju poslovnih partnera, kontakte sa dentalnom strukom, demonstraciju rada opreme, dogovaranje buduće suradnje i razmjenu iskustava, a održava se s ciljem usavršavanja i upoznavanja s novitetima u dentalnoj industriji i praksi.

-Ovaj Sajam je mjesto susreta, znanja i izvrsnosti u dentalnoj medicini- naglasio je gradonačelnik izrazivši zadovoljstvo sinergijom između Grada i Vlade, odnosno Ministarstva zdravstva.

-Zadovoljstvo je jučer nazočiti ovakvome izložbenom skupu koji je potvrda vrhunske hrvatske medicine koja je prepoznata diljem Europe- rekao je ministar Kujundžić otvarajući sajam.

Na jubilarnom 5. izdanju sajma DENTEX posjetitelje očekuje 331 izlagač iz Hrvatske i 30 zemalja svijeta te preko 30 stručnih predavanja za doktore dentalne medicine, dentalne tehničare i asistente. U tu svrhu pripremljena su čak četiri edukacijska punkta: dvorana za kongres i simpozij, ordinacija za demonstracije uživo, tehnički laboratorij za prezentacije te radionica za okrugle stolove, preventivna i druga predavanja.

Dentex zajednički organiziraju Zagrebački velesajam i Hrvatska komora dentalne medicine, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva i Ministarstva turizma. Cijena ulaznice na Dentex je 30 kuna.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, u društvu suradnika, predstavio je u javnoj garaži na Langovom trgu novi sustav za automatsku naplatu parkinga u Zagrebu i centralno upravljanje javnim garažama te aplikaciju ZGpark.

-Pozdravljam ovaj uradak za 21. stoljeće. Prije 17 godina, zajedno s Tatjanom Holjevac, uveli smo plaćanje SMS-om. To je bilo revolucionarno. Sada, 17 godina nakon, to je nešto što se radi prvi put u ovom dijelu Europe i možemo ponuditi ovaj projekt našim gradovima-prijateljima. Uz minimalne dorade, ovo može biti baza koja će omogućiti sugrađanima plaćanje i drugih javnih usluga putem aplikacije- rekao je gradonačelnik i dodao kako su glavne prednosti ovog sustava smanjenje gužvi pri ulazu i izlazu iz javnih garaža i smanjenje štetnih ispušnih plinova.

Krešimir Milinović iz Zagrebparkinga je objasnio da je sustav automatske naplate već funkciji u tri zagrebačke javne garaže - na Langovom trgu, u Petrinjskoj i na Rebru, a predviđeno je da se uvede i u ostale garaže pod ingerencijom Zagrebparkinga. 
 
-Sustav je koncipiran tako da se s jednog mjesta može nadzirati, kontrolirati i upravljati garažama. Mi sad postavljamo nadzorni centar iz kojega pratimo sve garaže, to je jedna veća razina sigurnosti i kontrole. Druga novost je što automatske blagajne, osim plaćanja gotovinom i SMS porukom, mogu primati i bankovne kartice, što je iznimno važno za turiste u Zagrebu- rekao je Krešimir Milinović.

Kamere postavljene na ulazima u garaže će prepoznati registraciju vozila i poslati informacije u centralni sustav koji će odrediti je li vozilo pretplaćeno ili ne, a kamere na izlazu će automatski otvarati rampe na temelju registracijske oznake vozila koje prilazi izlazu.
 
-Ovime će se skratiti vrijeme izlaska vozila iz garaže jer nakon plaćene karte više neće biti potrebno ubaciti karticu u terminal- dodao je Milinović.

Osim novog načina plaćanja, predstavljena je i mobilna aplikacija ZgPark koja je od jučer dostupna za besplatno preuzimanje na svim Android uređajima. Pomoću aplikacije mogu se kupiti satne, dnevne, tjedne, mjesečne i godišnje karte za sva javna parkirališta u Zagrebu.

-Ovo je prva aplikacija te vrste u Hrvatskoj. Od sada se parkiranje može platiti i u garažama i na vanjskim parkirališnim mjestima putem iste aplikacije– rekla je Ana Preost, voditeljica podružnice Zagrebparking.
Stranica 1 od 6

Ne propustite

Stanovnici Središća poručili „Da za park, ne za cestu“

Stanovnici Središća poručili „Da za park, ne za cestu“

Udruga građana Glog inicijator je peticije „Da za park, ne...

Na Bundeku otkriven spomenik bugarskom pjesniku Ivanu Vazovu

Na Bundeku otkriven spomenik bugarskom pjesniku Ivanu Vazovu

Spomenik bugarskom pjesniku Ivanu Vazovu otkriven je danas u Aleji...

Brojni posjetitelji pratili ceremoniju Velike smjene straže

Brojni posjetitelji pratili ceremoniju Velike smjene straže

Povodom obilježavanje 27. obljetnice formiranja Oružanih snaga RH, Dana Hrvatske...

Županija osigurala pet milijuna kuna za razvoj poduzetništva

Županija osigurala pet milijuna kuna za razvoj poduzetništva

Zagrebačka županija raspisala je javni natječaj vrijedan 5 milijuna kuna...

Kreće kupališna sezona na otvorenim bazenima i gradskim kupalištima

Kreće kupališna sezona na otvorenim bazenima i gradskim kupalištima

Kupališna sezona na otvorenim bazenima SRC Šalate kreće 28. svibnja,...

Platinasta nagrada KB Sveti Duh za kvalitetnu skrb o osobama s akutnim moždanim udarom

Platinasta nagrada KB Sveti Duh za kvalitetnu skrb o osobama s akutnim moždanim udarom

Klinička bolnica Sveti Duh dobila je platinastu nagradu za kvalitetu...

Znanstveno-stručni skup "Socijalno-demografska reprodukcija Hrvatske" ovoga utorka na Sveučilištu

Znanstveno-stručni skup "Socijalno-demografska reprodukcija Hrvatske" ovoga utorka na Sveučilištu

Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo organizira znanstveno-stručni skup...

Projekt Pomoćnici u nastavi provodit će se u 36 škola

Projekt Pomoćnici u nastavi provodit će se u 36 škola

U Osnovnoj školi Kajzerica danas je predstavljen projekt Pomoćnici u...