Po pitanju odlazaka gradonačelnika Milana Bandića u Rim, oglasio se i zagrebački HNS koji je izdao priopćenje. U njemu, među ostalim piše:

Gradonačelnikovo ponašanje i odnos prema građanima i novcima kojima bi u njihovo ime trebao racionalno raspolagati, govori da on više nije osoba koja bi trebala voditi Grad Zagreb. Putovanja u Rim na račun građana Zagreba obavijena tajnama očito su samo skroman detalj na gomili netransparentnih poslova gradonačelnika Grada Zagreba.

Naravno da sva nadležna tijela i inspekcije trebaju raditi svoj posao i provjeriti način rada gradske uprave na čelu s gradonačelnikom, ali mi želimo podsjetiti na ono ključno o čemu se treba govoriti kada se govori o (ne)kvaliteti rada trenutnog gradonačelnika. A to su projekti, odnosno sve ono što se nije ostvarilo, niti je na vidiku, a obećavalo se svih ovih silnih godina.

I njih se može nabrojati desetine, i 27 i 62, ali posljedice njihova nečinjenja su puno veće i ozbiljnije, a kao posljedicu imaju smanjenje kvalitete života u našemu gradu.

HNS Grada Zagreba podsjeća na neka od njih:

 1. Svetice
 2. Zagrepčanka na Heinzelovoj
 3. Badel na Kvatriću
 4. Gredelj
 5. Paromlin
 6. Stadion u Maksimiru
 7. Opera
 8. Gradska knjižnica
 9. Kongresni centar
 10. Okretište Črnomerec
 11. Remiza
 12. Žičara
 13. Hospicij
 14. Domovi umirovljenika
 15. Denivelacija željeznice
 16. Zagrebački model stanogradnje – najskuplji model ikada
 17. Branimirova
 18. Baštijanova
 19. Ulica Črnomerec
 20. Ulica Prisavlje
 21. Jarunski most
 22. Rotor Remetinec
 23. Tvornica Sljeme u Sesvetama
 24. Semafori i regulacija prometa na gradskim prometnicama
 25. Korištenje EU fondova
 26. ZET i pravedna naplata vožnje
 27. Nove tramvajske pruge
 28. Jakuševec
 29. Propadanje tržnica
 30. Vodoopskrbna mreža
 31. Kanalizacijska mreža
 32. Velesajam
 33. Nove škole i vrtići
 34. Fasade
 35. Dom sportova …

I tako bi se moglo nabrajati još jako puno, jer je jako puno nikad realiziranih obećanja.

I zato, očekujući da nadležna tijela rade svoj posao, vratimo se na bit priče – građani Zagreba će bolje živjeti samo ukoliko se projekti namijenjeni njima realiziraju, dok od obećanja i neracionalnog ponašanja gradonačelnika nastaje samo šteta.Nogometaši Intera netom završenu sezonu 1. HNL okončali su kao sedmoplasirani sastav. I dok igrače i stručni stožer čeka zasluženi odmor, na igralištu u Zaprešiću bit će radno budući da su započeli radovi na obnovi terena Interova stadiona, kojeg čeka temeljita rekonstrukcija.

Ovi radovi obuhvaćaju postavljanje nove drenaže, sustav navodnjavanja, sustav grijanja te hibridni travnjak, koji će biti mješavina umjetne i prirodne trave. Također, na odgovarajući način bit će uređen i okoliš terena. Projekt je vrijedan gotovo milijun eura, HNS radove sufinancira u iznosu od 5,6 milijuna kuna, dok će se ostatak podmiriti iz gradskog proračuna.

Radovi će potrajati do drugog dijela srpnja, kako bi novi teren bio spreman za predstojeću sezonu, koju će nogometaši Intera nakon više od 50 godina, dočekati na besprijekornom travnjaku.

Gradska organizacija HNS-a Grada Zagreba poziva na tribinu „Kako visoko obrazovanje i znanost staviti u funkciju rasta gospodarstva?“, koja će se održati sutra u prostoru Tribine Grada Zagreba, Kaptol 27, s početkom u 18 sati.

Gošća tribine i predavačica je ministrica znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Blaženka Divjak.

Zagrebački HNS izdao je priopćenje u svezi stanja gradskih fasada, koje prenosimo u u cijelosti.

HNS Grada Zagreba želi podsjetiti na jedan od najrazvikanijih projekata gradske uprave Grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem posljednjih godina, obnovu fasada; 
2014. i 2015. godine tadašnja gradska uprava na velika je zvona najavljivala revitalizaciju i obnovu Donjega grada, odnosno ulaganja u donjogradske blokove u iznosu većem od 1,5 milijardu kuna; 2017. godine gradonačelnik i gradska uprava pompozno su najavili zagrebački New Deal, ulaganja veća od dvije milijarde kuna u obnovu fasada, zapošljavanje više od 10 tisuća ljudi, obnovu više od 5000 zgrada i 2018. godine- na prste jedne ruke mogu se izbrojati obnovljene fasade, a novaca za to u proračunu praktično nema!

Dakle, dok se u našem gradu održava deveti po redu „Zagrebački energetski tjedan“, u sklopu kojeg se razgovara o učinkovitom upravljanju energijom i zaštitom okoliša, u našem gradu fasade i nadalje propadaju iz dana u dan. Time gradska uprava pokazuje potpunu nesposobnost da rješava najvažnije gradske probleme, odnosno nebrigu za svoju imovinu, ali i imovinu svojih građana, dopuštajući da ona i nadalje propada i da svakim danom sve manje i manje vrijedi.

Istodobno, gradska uprava ponaša se kao svojevrsni „otok“ jer u najmanjoj mogućoj mjeri koristi sredstva koja se preko državnih institucija mogu iskoristiti za, recimo, energetsku obnovu zgrada javnog sektora, dakle bolnica, škola, vrtića, ambulanata … i to iz fondova Europske unije!

Na kraju, opravdano se može postaviti pitanje – gdje je zapelo, ne samo s obnovom fasada? Zna li ova gradska uprava uopće raditi kvalitetno svoj posao ili ne? Odgovor ne bi trebali dugo čekati, jer čekanja je previše!

HNS Grada Zagreba i podružnice HNS Grada Zagreba kako bi građane upoznali s vrstama i načinima upotrebe vatrogasnih aparata sutra oganiziraju akciju „Vatrogasni aparati- što, kako?“ uz vodstvo stručnjaka za zaštitu od požara i članova DVD-a Trnje. Cilj je građanima ukazati kako je kvalitetna obuka i obrazovanje, kao i pravilna upotreba vatrogasnih aparata, najvažniji segment uspješnog djelovanja u svim vatrogasnim intervencijama.

Akciji će biti nazočni predsjednik GO HNS-a Grada Zagreba i gradski zastupnik Tomislav Stojak, predsjednici podružnica te vijećnici HNS-a iz pripadajućih mjesnih odbora.

Akcija će se održati sutra od 10 do 12 sati na križanju Bakačeve ulice, Trga bana Josipa Jelačića, ulice Augusta Cesarca i Europskog trga.


Zagrebački HNS je danas izdao priopćenje. U njemu, među ostalim piše:

"Nastavno na dopis gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića od 27. travnja, a u vezi osnivanja radne skupine za izradu Plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba, predsjednik zagrebačkog HNS-a i gradski zastupnik Tomislav Stojak uputio je danas odgovor gradonačelniku i gradskoj upravi. HNS Grada Zagreba smatra da u radnoj skupini za izmjenu Plana gospodarenja otpadom, umjesto predstavnika političkih stranaka zastupljenih u Gradskoj skupštini kako predlaže gradonačelnik, trebaju biti predstavnici građana i građanskih udruga iz Brezovice, Podsuseda i Resnika.

Njihovim uključivanjem u radnu skupinu pokazalo bi se da gradska uprava i gradonačelnik istinski žele da se plan usvoji na dobrobit svih građana Grada Zagreba, te bi se iskazalo i prihvaćavanje argumentiranih prijedloga koje su sugrađani iznosili posljednjih mjeseci u javnoj raspravi o planu gospodarenja otpadom. Političke stranke zastupljene u Gradskoj skupštini ne bi trebale biti zastupljene u radnoj skupini iz razloga što će o dokumentu ionako raspravljati na sjednici Gradske skupštine, te se i izjašnjavati o njegovom prihvaćanju ili neprihvaćanju, a imaju mogućnost i intervencije na dokument kroz Poslovnikom Gradske skupštine predviđene mehanizme.

HNS Grada Zagreba svoje mjesto u radnoj skupinu za izmjenu Plana gospodarenja otpadom prepušta predstavnicima građana i građanskih udruga iz Brezovice, Podsuseda i Resnika, uvjereni da se u takvoj suradnji može pripremiti kvalitetan prijedlog Plana gospodarenja otpadom za usvajanje u Gradskoj skupštini, naravno uz izmjenu i drugih relevantnih prostorno-planskih dokumenata, kao što je Prostorni plan Grada Zagreba."

Gradska vlast u Zagrebu ne može računati na potporu HNS-a, iako su nekada bili u koalicijskim odnosima. "HNS Grada Zagreba neće podržati Plan gospodarenja otpadom u obliku u kojem je predložen za sutrašnju sjednicu Gradske skupštine Grada Zagreba. Jedan od najvažnijih razloga za takvu našu odluku je taj što Plan uopće ne uvažava zahtjeve sugrađana, odnosno njihove prijedloge u potpunosti ignorira. Ovakav Plan gospodarenja otpadom nameće rješenja koja su upitna i sa stručne strane i ne odgovara na ključna pitanja – koje tehnologije se planiraju upotrijebiti, te koliko sve to košta."

Pozivaju na povlačenje Plana gospodarenja otpadom. "Uostalom, nedopustivo je da se za kompostanu i skladištenje građevinskog otpada uopće nisu razmotrile, niti predložile, alternativne lokacije. Pozivamo gradonačelnika i gradsku upravu da Plan gospodarenja otpadom povuku sa sjednice Gradske skupštine, te da se ponovi javna rasprava koja će se provesti u suradnji s mjesnom samoupravom i sugrađanima. Jedino na takav način, u suradnji i argumentima, a ne nametanjima loših rješenja, možemo doći do kvalitetnog Plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba."

 

Tribina HNS-a Zagreb „Učenje za poduzetništvo u lokalnoj zajednici“ održat će se sutra u Europskom domu u Zagrebu, Jurišićeva 1, dvorana Bruxelles (1. kat), s početkom u 18:00 sati.

Predavačica na tribini biti će mr. sc. Maja Ljubić Čmelar, pomoćnica ravnatelja/ice, te voditeljica programa u Regionalnom centru za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje Jugoistočne Europe (SEECEL). Moderatorica tribine je Sanja Horvatić, voditeljica Odbora za odgoj i obrazovanje GO HNS-a Grada Zagreba.

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak u sklopu obilazaka županijskih organizacija posjetio je danas i GO HNS-a Zagreba te je tom prilikom ponovio važnost reformi i njihovog ubrzanja. Ubacivanje u petu brzinu Vrdoljak očekuje i od zagrebačkog HNS-a, s obzirom da Zagreb kao motor cijele Hrvatske treba jaki HNS i konkretna rješenja za probleme glavnog grada.

-Potaknut izvješćima Europske komisije, koje je HNS itekako ozbiljno shvatio, nedavno sam u sklopu team buildinga u Tuhelju pozvao i Vladu i koalicijske partnere da ubacimo u petu brzinu. Isto očekujem i od zagrebačkog HNS-a. U Zagrebu je u eksperimentalnu provedbu ušlo nekoliko škola, na što sam izuzetno ponosan, no moramo se svi zajedno, uključujući HNS pobrinuti da obrazovanje, kao temelj razvoja, kao odgovor na odlazak mladih, postane tema broj 1 u glavnome gradu- poručio je Vrdoljak.

Predsjednik Središnjeg odbora i GO HNS-a Grada Zagreba Tomislav Stojak upozorio je da je zbrinjavanje otpada veliki problem s kojim se bore Zagrepčani, no dodao je kako postoje rješenja koja se mogu primijeniti.

Postoje dobra rješenja kada je u pitanju zbrinjavanje otpada, što pokazuje primjer Međimurske županije, koju vodi HNS-ov župan Matija Posavec. U toj se županiji razvrstava više od 50 posto komunalnog otpada, a samo za usporedbu u Zagrebu se odvaja tek oko 10 posto- rekao je Stojak.  

Hrvatski nogometni savez, Veleposlanstvo Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj i Grad Zagreb povodom skorašnjeg nastupa hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji organizirali su u Cafe de Paris druženje za navijače. Okupljenima su se obratili predsjednik HNS-a Davor Šuker, veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj Anvar Azimov te gradonačelnik Zagreba Milan Bandić koji je tom prilikom najavio kako će na Trgu bana Jelačića biti organizirana fun zona gdje će se moći pratiti utakmice.

Veleposlanik Ruske Federacije u Hrvatskoj Anvar Azimov zaželio je Hrvatskoj ulazak barem u polufinale, čime je prema riječima predsjednika HNS-a Davor Šuker svima stavio vreću cementa na leđa.

-Idemo korak po korak, utakmicu po utakmicu. Najvažnije je da prođemo prvi krug- istaknuo je Šuker.

Svjetsko prvenstvo na rasporedu je od 14. lipnja do 15. srpnja.

 

Stranica 1 od 2

Ne propustite

Damir Mikuljan: Oko različitosti se treba potruditi

Damir Mikuljan: Oko različitosti se treba potruditi

Delegacija makedonske manjine Zagrebačke županije predvođena Rubinom Zemonom koji je...

Uspinjača do rujna radi do ponoći

Uspinjača do rujna radi do ponoći

Zagrebačka "Stara dama" svakim danom do 1. rujna povezuje Donji...

Gradonačelnik Bandić: Divlja odlagališta su zločin protiv okoliša

Gradonačelnik Bandić: Divlja odlagališta su zločin protiv okoliša

Nakon što su u Sesvetama, nakon dojave građana, na djelu...

Zagrebačka filharmonija i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog predstavile nove koncertne sezone

Zagrebačka filharmonija i Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog predstavile nove koncertne sezone

Uz nazočnost gradonačelnika grada Zagreba, Milana Bandića, koncertnu sezonu 2018./2019....

Danas znanstveni simpoziji "Prevencija zloćudnih tumora kože, Grad Zagreb, primjer dobre prakse"

Danas znanstveni simpoziji "Prevencija zloćudnih tumora kože, Grad Zagreb, primjer dobre prakse"

Svečano otvorenje Znanstvenog simpozija „Prevencija zloćudnih tumora kože, Grad Zagreb,...

FPZ proveo projekt ''Sigurnost djece pješaka u zonama osnovnih škola''

FPZ proveo projekt ''Sigurnost djece pješaka u zonama osnovnih škola''

Na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu prekjučer je održan okrugli...