Znate li da uz Savu u Zagrebu imamo sunčalište i kupalište s kinom na otvorenom, terenima za nogomet, košarku i odbojku, kafićima, vježbalištima? Upravo je to bila tema današnje press konferencije Gradske organizacije HNS-a Grada Zagreba održane na nasipu kod okretišta Savski most. O “Zagrebačkoj plaži snova“ govorio je predsjednik Tomislav Stojak.

-Svaki veliki grad kao što je Zagreb ima te sadržaje na rijeci, no jedini problem ovdje je što mi to ne vidimo- kazao je Stojak.

Projekt kojim bi se svi ti sadržaji postali vidljivi stoji 20 milijuna kuna, jer kako je istaknuo Stojak Grad Zagreb ima u planu napraviti kupalište i sunčalište na Savi.

-To ovome gradu treba, no treba li to biti prioritet. 20 milijuna kuna su ogromni novci Zagrepčana, koji plaćaju najveći prirez u državi i koji očekuju od ovoga Grada da imaju komunalnu i prometnu infrastrukturu onakvu kakvu bi trebao imati jedan grad kao što je Zagreb- istaknuo je predsjednik zagrebačkog HNS-a.

Spomenuti projekt trebao je zaživjeti 1. lipnja, a kako smo ušli u drugu polovicu kolovoza sasvim je izvjesno kako se ovaj projekt neće ostvariti.

-Za taj projekt predviđeno je 20 milijuna kuna. To nisam rekao ja, niti netko od mojih drugih kolega oporbenih vijećnika. To je rekao gradonačelnik Zagreba, stojeći ovdje i obećavajući sve to. To je nešto što ne možemo nikako shvatiti da jedna populistička politika dovodi do toga da se građanima sve obećaje, a na kraju jako malo ostvari- nastavio je Stojak pozvavši gradonačelnika da se uozbilji.

-Gradonačelniče uozbiljite se i počnite voditi odgovornu i razumnu politiku u ovome gradu. Vaših obećanja je građanima previše, a pogotovo onih neispunjenih, njih je 90 posto. Mislim da je vrijeme da se takvoj politici kaže dosta te da se počne voditi ozbiljna i odgovorna politika, jer građani ovo jako skupo plaćaju. Pogledajte, mi ovdje stojimo na kupalištu i sunčalištu, koje nije u funkciji i neće biti, jer ga Grad Zagreb nije napravio. Potrošeni su silni novci da bi se ova zemlja u ovih par stotina metara između dva mosta maknula. Pitam vas za što? Da bi ponovno narastao korov, trava i raslinje. Čiji su to novci? To su novci Zagrepčana, zbog čega na kraju pitam di su pare- zaključio je Tomislav Stojak.

Zagrebački HNS izdao je priopćenje povodom radova na remetinečkom rotoru. Prenosimo ga u cijelosti.

"Nakon najnovije informacije da će radi rekonstrukcije remetinečkog rotora sugrađani u većem dijelu Novog Zagreba godinu i pol dana biti bez tramvaja prema središtu grada, još jedanput postavlja se pitanje kako se uopće planiraju projekti u Zagrebu? Jer, rekonstrukcija rotora je izuzetno važan prometni i infrastrukturni zahvat za čitav grad, pa se kod takvih projekata treba unaprijed znati što će se i kada točno vremenski napraviti, kako bi se prvenstveno građani mogli na vrijeme pripremiti i organizirati.

Ovako, kada svega nekoliko dana prije obustave tramvajskog prometa na tako dugi vremenski period građani saznaju pravu istinu, s pravom se još jedanput pitamo kakvo je to “strateško planiranje” u našem gradu i da li je gradska uprava do jučer uopće znala što sve treba i kako na rotoru napraviti?

Ako je to sada točna informacija, predlažemo gradonačelniku da svim stanovnicima Novog Zagreba omogući besplatno parkiranje idućih godinu i pol dana u centru Zagreba jer javnim prijevozom, na kojeg se on poziva da se koristi nakon drastičnog poskupljenja parkinga od neki dan, do centra grada oni ne mogu normalno doći!"

U ponedjeljak poskupljuje parking u Zagrebu. Tim povodom zagrebački HNS izdao je priopćenje. Prenosimo ga u cijelosti.

"Najnovija odluka gradske uprave i gradonačelnika Milana Bandića o poskupljenju naplate parkiranja u Zagrebu, prema kojoj će, recimo u prvoj zoni, parkiranje poskupiti 100% (sa šest na dvanaest kuna), najbolji je, i najbolniji dokaz da je populistička predizborna politika najgora politika, naravno i najskuplja, jer prije ili kasnije uvijek dođe na naplatu.

Ovakvo drastično poskupljenje parkinga u Zagrebu je neodgovorno, nepristojno i direktan šamar svim stanovnicima Zagreba. Ali, ono je i poslovno i ekonomski potpuno neopravdano, jer Zagreb parking ne posluje s gubitkom, dapače. Ali, ona je očito nužna gradonačelniku da pokrpa dio rupa u gradskom proračunu koje nastaju neracionalnom politikom koja građanima pred izbore obećava brda i doline, a nakon njih sve to naplati od njih.

Kao što su prije dva mjeseca poskupili domovi umirovljenika, pa naši zagrebački penzioneri skuplje plaćaju smještaj u domovima, a recimo u tramvajima i autobusima ZET-a više ne možemo kupiti najjeftinije karte od 4 kune (ZET koji posluje s gubitkom!), možemo se samo pitati – što je sljedeće poskupljenje?

Sva obećanja o „besplatnim“ uslugama sada pokazuju svoje pravo lice – ona uvijek dolaze na naplatu. Možda ne bi bilo loše da ubuduće ne nasjedamo više na takvu politiku, jednoga dana mora i njoj doći kraj."

Zagrebački HNS izdao je priopćenje glede odabira 25 srednjih trukovnih škola koje su postale regionalnim centrima kompetentnosti. S područja Zagreba odabrane su tri škole; Škola za medicinske sestre Mlinarska, Tehnička škola Ruđera Boškovića te Strojarka tehnička škola Fausta Vrančića. U svome priopćenju Gradska organizacija HNS-a izaržava zadovoljstvo tim činom.

"Nakon što je Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo popis od 25 strukovnih škola koje će djelovati kao regionalni centri kompetentnosti, sa ciljem povećanja kvalitete strukovnog obrazovanja, gospodarskog rasta i demografske obnove, HNS Grada Zagreba izražava veliko zadovoljstvo što i tri zagrebačke strukovne škole postaju izuzetno važan dio reforme obrazovanja u Hrvatskoj! Tehnička škola Ruđera Boškovića, Škola za medicinske sestre Mlinarska, te Strojarska tehnička škola Fausta Vrančića, tri su zagrebačke škole koje su odabrane za Regionalne centre kompetentnosti!

Škole su izabrane putem javnog poziva te sada imaju mogućnost uz pomoć EU fondova dobiti novu opremu, nove smještajne kapacitete za učenike i učitelje, više konkretne prakse za učenike, ulazak učenika u svijet rada, tijesnu suradnju s poslodavcima te edukaciju profesora. Odabrane škole sada će moći ulagati u infrastrukturu, kako bi učenici mogli raditi s najboljom opremom te uspostaviti kontakt s poslodavcima, tako da, kada završe školu, budu osposobljeni za buduća radna mjesta ili u nekim slučajevima za nastavak školovanja.

Zagreb je oduvijek bio obrtnički grad i ovo je prvi, ali izuzetno važan korak prema poticanju strukovnog znanja, ali i osamostaljenja i vrednovanja budućih obrtnika s tehničkim i kreativnim vještinama, utemeljenog na novim, modernim i suvremenim znanjima. Uvjereni smo da će sve tri škole svojim radom i programima dodatno potaknuti promjene na bolje u našem gradu i društvu u cjelini, pogotovo u segmentu povezanosti obrazovanja i gospodarstva, kao jedne od najbitnijih pretpostavki za bolji život svih građana.

Ovime se reforma obrazovanja konkretno pokazuje i dokazuje u stvarnosti, te time planirane  promjene koje provodi Ministarstvo znanosti i obrazovanja dobivaju svoju potvrdu u praksi!"

Dojmovi kod sudionika netom završenog Svjetskog prvenstva u Rusiji polako se sliježu. Još uvijek su nam svježe slike slavlja pobjeda koje su vratile kult reprezentaciji, koja nam je ovog ljeta donijela mnoštvo radosti i veselja. Spektakularni doček srebrnih Vatrenih ostat će trajno zabilježen i prepričavat će se generacijama. Jedan od onih koji je bio dio sjajne ruske priče je i aktualni predsjednik HNK Gorice te član Izvršnog odbora HNS-a Nenad Črnko s kojim smo odlučili popričati o brojnim nogometnim temama koje se proteklih dana protežu po gotovo svim relevantnim medijima.

Svi smo još uvijek pod velikim dojmom uspjeha reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji gdje su naši Vatreni osvojili srebrnu medalju zlatnog sjaja. Žal za porazom zasigurno postoji, no kako sada s odmakom od nekoliko dana Izvršni odbor HNS-a gleda na taj povijesni rezultat hrvatskog nogometa i sporta.

Rezultata koji je naša nogometna reprezentacija ostvarila vjerojatno ćemo postati svjesni tek nakon nekog vremena. Gledajući s aspekta sporta ovaj rezultat daje ogromnu motivaciju sportašima, klubovima i sportskim djelatnicima u Hrvatskoj s obzirom na činjenicu da je velika većina igrača odrasla kroz hrvatske klubove. Za Hrvatski nogometni savez ovo je potvrda da se i u onom logističkom dijelu od odabira izbornika u najtežim trenucima krajem godine, pa do osiguranja pripremnih utakmica na turneji u Americi i kasnije do Svjetskog prvenstva i u konačnici osiguranja uvjeta za našu reprezentaciju u Rusiji odradio dobar posao koji nikako nije nevažan kada slažete kockice. Ipak kapa do poda igračima koji su ostavili baš u svakoj utakmici srce na terenu i omogućili nam da u ovih mjesec dana živimo svoje snove, a cijelom stručnom stožeru i posebno izborniku veliki naklon, jer su odradili lavovski posao i ukomponirali pregršt vrhunskih instrumenata u prekrasnu melodiju koja će još dugo odzvanjati u svakom kutku svijeta.

Na nama u Savezu tek je sada velika obaveza da u sportskom segmentu iskoristimo sve marketinške i druge opcije te osiguramo još bolje uvjete za sve uzraste hrvatskih reprezentativnih selekcija kako bi nam nogomet i dalje išao uzlaznom putanjom.

Proveli ste uz reprezentaciju tih nezaboravnih mjesec dana, možete li nam iz prve ruke reći kakva je bila atmosfera u Rusiji u samoj reprezentaciji, ali i kod navijača? 

Mislim da još uvijek nemam kvalitetnih riječi kojima bi se opisalo doista neopisivo. Bio je to nezaboravan mjesec. Ja osobno koristim svaki trenutak da gledajući druge učim za svoj klub i nogomet uopće. Organizacija je bila doslovno savršena, stadioni i sve usputno bilo je na razini divljenja, a gostoprimstvo na svakom koraku neopisivo. Atmosferu u momčadi ne treba posebno opisivati jer igrači su sve govorili na terenu, a to je nemoguće bez čvrstog zajedništva, a naši navijači su još jednom potvrdili kako naša reprezentacija ima najbolje navijače na svijetu. 

Iako nismo postali svjetski prvaci, cijelom smo svijetu pokazali kako se dočekuju naši heroji. Slike prepunih trgova i ulica zasigurno će svima zauvijek ostati u lijepom i trajnom sjećanju.

Ako je u Rusiji bilo neopisivo, doček u Hrvatskoj bio je dosad neviđen i nedosanjan san. Nisam siguran da će se ikad više ponoviti, ali sam siguran da ako se ikad i ponovi da to može napraviti jedino – nogomet. Drago mi je da je Hrvatska potvrdila da može biti jedinstvena, a trenutno mi je jedina želja da takvi i ostanemo.

Brojni gradovi diljem Hrvatske nakon Zagreba priredili su dočeke za svoje Vatrene. Velika Gorica nažalost nije bila u njima, iako je doček bio najavljen. Vidimo da ste vi bili spona u pregovorima s obitelji Brozović i Gradom, možete li nam objasniti što se tu dogodilo, da su Velikogoričani ostali uskraćeni da pozdrave Marcela Brozovića?

Ako netko može reći da mu je žao zbog toga više od nekog drugog onda sam to ja sigurno. Ne želim govoriti o izboru lokacija za doček, jer ja u tome nisam sudjelovao, moj zadatak bila je ona posljednja komunikacija nakon što je Marcelo odbio doček. No, nažalost tu komunikaciju nisam uspio privesti u korist onih zbog kojih je taj doček i trebao biti organiziran, a to su brojni navijači u Velikoj Gorici. Meni osobno je još uvijek teško, jer mi nije ostavljeno ni milimetra prostora za daljnji nastavak dijaloga iako sam ja od samog početka inzistirao i svi su to prihvatili da se iz svega izmakne politika te da se pozornica isključivo prepusti Marcelu, glazbenicima i navijačima iz Velike Gorice. I dalje smatram da se komunikacija mora nastaviti i da dok postoji želja s obje strane da se građani Velike Gorice moraju dostojno zahvaliti Marcelu Brozoviću na promidžbi regije i kraja u kojemu je rođen i uvjeren sam da će se to i dogoditi. 

Uspjeh reprezentacije ponovno je u prvi plan gurnuo i izgradnju nacionalnog stadiona, Velika Gorica spominje se kao potencijalna lokacija. Koliko je izgledno da upravo Velika Gorica dobije tu čast da se na njezinom terenu izgradi stadion?

Već sam nekoliko puta govorio o tome. Ako ćemo gledati zemljopisno, uzimajući u obzir prometnu infrastrukturu i veličinu zemljišta Velika Gorica je najidealniji izbor i u Hrvatskoj nema boljeg. Čast Zagrebu i svim pozitivnim aspektima koje Zagreb nudi, ali ne razumijem da to ljudi gledaju toliko usko. Pa Velika Gorica je po svemu dio Zagreba osim administrativno i ne vidim niti jedan minus po nijednom pitanju od ekonomičnosti, pristupa, blizini smještajnih kapaciteta, prometnoj infrastrukturi ili aspektu budućeg širenja, da se to ne napravi ovdje. Gdje ćemo odmah pasti ako napravimo stadion na Kajzerici? Pa zar nam je normalno da se na utakmicu putuje 6 sati prije na udaljenost 15 ili 20 kilometara od stadiona i da prometno začepimo grad? Bili smo u Americi i sada u Rusiji. Devedeset posto stadiona je na periferijama. Velika Gorica ima pet pristupnih pravaca do stadiona i svi su u formatu autoceste odnosno višetračnih prometnica i pristup do budućeg stadiona bi bio doslovno u 20 minuta iz svakog pravca u krugu 15 kilometara. Meni osobno je to daleko najvažniji podatak, a hotelski kapaciteti su svi u krugu od 15 kilometara. Zračnu luku ne trebam ni spominjati. Ako zanemarimo te činjenice tada iskreno mislim da nam nacionalni stadion na koji nitko neće moći pristupiti automobilom u dane najvažnijih utakmica doista nije ni potreban.

Što sama izgradnja nacionalnog stadiona znači za HNS? 

Pa s obzirom na sadašnje stanje stadionske infrastrukture u Hrvatskoj jedan moderan stadion kapaciteta do 30.000 sjedećih mjesta bila bi revolucija. Ali, Hrvatska je vrlo emotivna zemlja i bojim se da bismo lokalno još više međusobno zamjerili sami sebi na centralizaciji stadiona na kojem igra reprezentacija. S druge pak strane dokazali smo da nam nije teško potegnuti ni do Brazila ili Moskve kad se radi o podršci nacionalne reprezentacije pa ni jedan nacionalni stadion ne bi trebao biti nikakav problem. Još kad bismo mogli preskočiti neke vlastite predrasude i održati jedinstvo kakvo smo imali ovih dana i okupiti se svi na dan utakmice pred stadionom i roštiljati i zabavljati se prije utakmice nacionalne selekcije, tada bi doista bilo svima svejedno gdje u Hrvatskoj imamo nacionalni stadion.

Može li se na temelju ovog rezultata doprinijeti i daljnjem prosperitetu nogometa u Hrvatskoj, ali i sportu općenito?

Hrvatski sport je na granici izdržljivosti i ovo je prilika politici da poentira i da dokaže da put u Rusiju nije bio samo na razinama osobnih promidžbi. Problema u sportu je mnogo. Od financiranja stručnog rada, ulaganja u sportsku infrastrukturu, pa do oporezivanja sportaša. Netko to mora početi rješavati. Ideja je bilo mnogo, obećanja s jedne strane i očekivanja s druge. Ne smijemo zaboraviti ni na Opatijsku inicijativu koju su podržali svi granski sportovi i vjerujem da je ovo više nego pogodan trenutak da s riječi konačno pređemo na djela.

Posljednjih dana svjedoci smo i novinskih natpisa da Zlatko Dalić možda napušta kormilo reprezentacije, kakav je stav Izvršnog odbora HNS-a po tom pitanju, jer svi znamo koliko Daliću znači biti na čelu ove sjajne generacije.

Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza jednoglasan je u punoj podršci Zlatku Daliću. Unatoč Ugovoru koji imamo s našim izbornikom i nagradi koju će za ovaj rezultat podijeliti igrači i stručni stožer svi se slažemo da moramo učiniti sve te uložiti i dodatna financijska sredstva kako bi Dalić ostao do 2020. godine. I nemojte uopće sumnjati da to nećemo učiniti. No, mi smo mala zemlja, gospodarski gotovo nemoćna, genetika nam je velik problem jer javnost i mediji će vrlo brzo zaboraviti ovih nezaboravnih mjesec dana u Rusiji i prvi poraz možda neće, ali već drugi će krenuti kritike na račun Saveza, pa onda i izbornika. I to svi znamo i ja osobno razumijem Zlatka Dalića da će sve prespavati i donijeti najbolju moguću odluku. Ako ćemo zanemariti sve ponude koje će dobivati iz bogatih zemalja i klubova, kojima mi u HNS-u ne možemo konkurirati, a uzeti u obzir emocije i ponos Hrvatske koji je Dalić najviše od svih nas prvo izazvao, a onda i osjetio, ne bih se uopće iznenadio da Zlatko Dalić ostane na čelu naše reprezentacije ne pitajući za novac, a isključivo zbog navijača, cijele nacije i u konačnici reprezentacije. Pred nama je vrijeme, koje nam je uvjeren sam saveznik i ja osobno vjerujem da ćemo iz svega svi zajedno izaći još jači te da ova reprezentacija na čelu s Dalićem može ozbiljno konkurirati za europski naslov za dvije godine i da tu godine nekih naših igrača sigurno nisu prepreka.

I na kraju, znamo Vas kao predsjednika HNK Gorice koja će ove sezone po prvi puta zaigrati u prvoligaškom društvu. Bojite li se tih izazova, jer mnogi sa sumnjom gledaju na Goricu u 1. HNL. Za mnoge ste jedan od kandidata koji će se grčevito boriti za ostanak.

Pa, kad vidite u kakvoj konkurenciji igramo, normalno je da ćemo se grčevito boriti za ostanak. Onaj koji misli drugačije pili naopako. Nemamo iskustvo igranja 1. HNL, promijenili smo mnogo igrača, imamo najmanji proračun u ligi i ništa od navedenog nam u ovoj početnoj sezoni ne može biti plus već samo minus. No, ne bojimo se „potući“ s nikim i bit ćemo tvrd orah i skupo ćemo prodati svoju kožu. U svaki novi dan ulazimo ozbiljniji i čvršći, a mnogo toga će biti i na leđima naših navijača koje i ovom prilikom pozivam na stadion da nam daju podršku. Prvenstvo je dugo, a prognoze nikad nisu bile onakve kakve su mnogi predvidjeli, pa je tako i naša želja pokazati cijeloj Hrvatskoj da Gorica može, a ako već i moramo poginuti neka to bude hrabro.

Uoči nedjeljne utakmice i finala Svjetskog nogometnog prvenstva uspjeli smo nakratko porazgovarati s direktorom natjecanja, infrastrukture i razvoja HNS-a, Marijanom Kustićem koji je s nama podijelio svoje dojmove o jednom od najvećih, ako ne i o najvećem uspjehu hrvatskog sporta- ulasku Hrvatske u finale Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji. Također, uvjeren je kako je ovo jedinstvo dobra podloga za daljnji napredak hrvatskog nogometa u cjelini.

-Još uvijek smo pod dojmom svega toga. To je zasigurno najveći uspjeh u povijesti Hrvatske. Još jednom upućujem čestitke izborniku Zlatku Daliću, stručnom stožeru i svim našim igračima. Ono što posebno veseli to je to jedinstvo ljudi koje se napokon osjeti na svakom koraku u Hrvatskoj, jer ovih dana svi dišemo kao jedan- započeo je razgovor Marijan Kustić.

Nedjelja i susret protiv Francuske jako su blizu. Prije dvadeset godinu Ćirinu su generaciju zaustavili upravo Francuzi u polufinalu, tko zna možda je ovo prilika da im se revanširamo za taj poraz.

Vjerujem kako je sve to sudbonosno tako i napravljeno, da moramo doći s Francuskom u finale. Ovo je idealan trenutak za taj revanš i da ih dobijemo u finalu. Igrači bez obzira na to što su igrali tri teške utakmice u nokaut fazi sačuvali su snage i za taj posljednji korak, iako su već sada napravili sjajnu stvar i veliki rezultat. Vjerujem kako ćemo se u nedjelju svi zajedno veseliti još jednom, kao što je to bio slučaj i prethodnih dana.

Upravo je ovaj rezultat napokon donio i to pozitivno ozračje i euforiju kada je u pitanju nogomet. Zasigurno Vam je to jedinstvo, kao i rezultat podloga za daljnje jačanje HNS-a, ali i kulta reprezentacije?

Ono što mi u Savezu stalno govorimo je to da ovaj rezultat nije slučajan, kao ni odabir Dalića i igrača koje je poveo u Rusiji. To je temelj za dugoročni rad HNS-a, a ono što me posebno veseli nakon toga jedinstva i rezultata su naznake izgradnje nacionalnog stadiona što je kazao i sam premijer Andrej Plenković. To je ono što nama treba i sretan sam zbog toga, kao i zbog svega što se događalo uz reprezentaciju u posljednjih mjesec dana.

Na jučer održanoj konferenciji za medije održanoj u Gradskoj skupštini Tomislav Stojak, gradski zastupnik i predsjednik zagrebačkog HNS-a, pozvao je gradonačelnika Milana Bandića i gradsku upravu da ponište odluku o poskupljenju usluga za smještaj u domove umirovljenika.

-Ozbiljno razmislite o odluci o poskupljenju domova umirovljenika, povucite je. Ako imamo novaca u proračunu za školske udžbenike jer su nam djeca bitna za budućnost, ako imamo novaca za roditelje odgajatelje, ako ima novaca za sponzorirane priloge o recikliranju otpada koji se šalju uz tjednike i mjesečnike, onda mora biti novaca i za naše umirovljenike. Poništite tu odluku, vratite cijene domova umirovljenika na dosadašnje iznose. Ukoliko ne znate kako, nudim Vam svoju pomoć u izradi prijedloga. Na 7,5 milijardi kuna, trinaest milijuna kuna troškova iz proračuna za domove umirovljenika i zagrebačke umirovljenika ne može i ne smije biti problem- rekao je Stojak.

Stojak je osvrnuo i na početak rada nove pročelnice za kulturu Ane Lederer.

-Javna je tajna sada poslala činjenica, a to da je preuzimanje Ureda za kulturu jedan od uvjeta suradnje Neovisnih za Hrvatsku s Milanom Bandićem. Zabrinjavaju njene izjave i etiketiranja ljudi samo zato što različito misle od nje, a najviše brine što javno priznaje da nema plan i program. A kada će ga imati? Na jesen? Bojim se da će na kulturnoj sceni na jesen početi kulturni, ideološki i svjetonazorski rat- kaže Stojak.

Istaknuo je da ga žalosti da fokus rada nove pročelnice nije nova scena HNK, nova zgrada gradske knjižnice, jačanje proračuna i pozicije nezavisne kulturne scene ili jača međunarodna suradnja s eminentnim umjetnicima, već obračun s neistomišljenicima.

Na kraju konferencije Stojak je istaknuo da su ove stvari, kao i najave raznih poskupljenja gradskih usluga dokaz nepostojanja ikakve strateški osmišljene gradske politike, te da je očito da je godina medenog mjeseca prošla i sada na naplatu dolaze sva nerealna i skupa obećanja Milana Bandića.

Zagrebački HNS izdao je priopćenje. Prenosimo ga u cijelosti.

"Nakon što je prije dva dana objavljen natječaj za zakup nekoliko kvartovskih sportskih igrališta, zagrebački HNS pita gradsku upravu – za koga se zapravo grade igrališta? Za stanovnike kvartova ili samo za odabrane?

Davanje u zakup pojedinih sportskih igrališta nije samo po sebi sporno. Ali, kada se radi o asfaltnom igralištu za košarku ili mali nogomet, koje je nerijetko jedino igralište u čitavom kvartu, onda s punim pravom pitamo gradsku upravu na koji to način štiti javni interes, odnosno interes i potrebu svojih građana da imaju nesmetan pristup igralištima za sportsku rekreaciju i bavljenje sportom. Ti isti građani su sva ta igrališta izgradili izdvajanjem svojih novaca u gradski proračun, te imaju pravo od svog grada očekivati da se brine za njihove potrebe, a ne za potrebe odabranih.

Natječajem kojim se sportski centri i igrališta na, recimo, Barutanskom brijegu, Gornjem Stenjevcu, Medvedgradu ili Tuškancu žele dati u zakup na 5 godina, opet se pojedinačni i privatni interesi stavljaju iznad javnog interesa i interesa i potreba građana Grada Zagreba, kao što je to učinjeno i na sportskom centru na Sveticama. Pri tome je zanimljivo primijetiti da se mjesnu samoupravu ništa ne pita, niti informira o namjerama, iako su gradonačelniku i gradskoj upravi puna usta o važnosti mjesnih odbora i gradskih četvrti za kvalitetu života građana Zagreba. Dapače, oni su zadnji koji saznaju da se njihova igrališta daju u zakup.

Stoga još jedanput ponavljamo pitanje – čija su zapravo kvartovska igrališta? "

Po pitanju odlazaka gradonačelnika Milana Bandića u Rim, oglasio se i zagrebački HNS koji je izdao priopćenje. U njemu, među ostalim piše:

Gradonačelnikovo ponašanje i odnos prema građanima i novcima kojima bi u njihovo ime trebao racionalno raspolagati, govori da on više nije osoba koja bi trebala voditi Grad Zagreb. Putovanja u Rim na račun građana Zagreba obavijena tajnama očito su samo skroman detalj na gomili netransparentnih poslova gradonačelnika Grada Zagreba.

Naravno da sva nadležna tijela i inspekcije trebaju raditi svoj posao i provjeriti način rada gradske uprave na čelu s gradonačelnikom, ali mi želimo podsjetiti na ono ključno o čemu se treba govoriti kada se govori o (ne)kvaliteti rada trenutnog gradonačelnika. A to su projekti, odnosno sve ono što se nije ostvarilo, niti je na vidiku, a obećavalo se svih ovih silnih godina.

I njih se može nabrojati desetine, i 27 i 62, ali posljedice njihova nečinjenja su puno veće i ozbiljnije, a kao posljedicu imaju smanjenje kvalitete života u našemu gradu.

HNS Grada Zagreba podsjeća na neka od njih:

 1. Svetice
 2. Zagrepčanka na Heinzelovoj
 3. Badel na Kvatriću
 4. Gredelj
 5. Paromlin
 6. Stadion u Maksimiru
 7. Opera
 8. Gradska knjižnica
 9. Kongresni centar
 10. Okretište Črnomerec
 11. Remiza
 12. Žičara
 13. Hospicij
 14. Domovi umirovljenika
 15. Denivelacija željeznice
 16. Zagrebački model stanogradnje – najskuplji model ikada
 17. Branimirova
 18. Baštijanova
 19. Ulica Črnomerec
 20. Ulica Prisavlje
 21. Jarunski most
 22. Rotor Remetinec
 23. Tvornica Sljeme u Sesvetama
 24. Semafori i regulacija prometa na gradskim prometnicama
 25. Korištenje EU fondova
 26. ZET i pravedna naplata vožnje
 27. Nove tramvajske pruge
 28. Jakuševec
 29. Propadanje tržnica
 30. Vodoopskrbna mreža
 31. Kanalizacijska mreža
 32. Velesajam
 33. Nove škole i vrtići
 34. Fasade
 35. Dom sportova …

I tako bi se moglo nabrajati još jako puno, jer je jako puno nikad realiziranih obećanja.

I zato, očekujući da nadležna tijela rade svoj posao, vratimo se na bit priče – građani Zagreba će bolje živjeti samo ukoliko se projekti namijenjeni njima realiziraju, dok od obećanja i neracionalnog ponašanja gradonačelnika nastaje samo šteta.Nogometaši Intera netom završenu sezonu 1. HNL okončali su kao sedmoplasirani sastav. I dok igrače i stručni stožer čeka zasluženi odmor, na igralištu u Zaprešiću bit će radno budući da su započeli radovi na obnovi terena Interova stadiona, kojeg čeka temeljita rekonstrukcija.

Ovi radovi obuhvaćaju postavljanje nove drenaže, sustav navodnjavanja, sustav grijanja te hibridni travnjak, koji će biti mješavina umjetne i prirodne trave. Također, na odgovarajući način bit će uređen i okoliš terena. Projekt je vrijedan gotovo milijun eura, HNS radove sufinancira u iznosu od 5,6 milijuna kuna, dok će se ostatak podmiriti iz gradskog proračuna.

Radovi će potrajati do drugog dijela srpnja, kako bi novi teren bio spreman za predstojeću sezonu, koju će nogometaši Intera nakon više od 50 godina, dočekati na besprijekornom travnjaku.

Stranica 1 od 3

Ne propustite

Završeni redovni godišnji servisi na bazenima Grada Zagreba

Završeni redovni godišnji servisi na bazenima Grada Zagreba

Radovi na bazenima SRC Šalata, Iver, Jelkovec i Zimsko plivalište...

Nastavak radova na Aveniji Dubrovnik mijenja trase autobusnih linija

Nastavak radova na Aveniji Dubrovnik mijenja trase autobusnih linija

U tijeku je druga faza uređenja sjevernog kolniku Avenije Dubrovnik,...

Izložba "Bunjevačko veliko ruvo" do 30. rujna u Etnografskom muzeju

Izložba "Bunjevačko veliko ruvo" do 30. rujna u Etnografskom muzeju

Izložba posvećena ženskoj tradicijskoj svečanoj odjeći "Bunjevačko veliko ruvo" svečano...

Privremena regulacija prometa na Aveniji Dubrovnik

Privremena regulacija prometa na Aveniji Dubrovnik

Za potrebe izvođenja radova uređenja sjevernog kolnika Avenija Dubrovnik na...

Ulica Orešje do 2. rujna bez prometa

Ulica Orešje do 2. rujna bez prometa

Za potrebe izvođenja radova sanacije javnog kanala ulica Orešje kod...

Prijavite se i započnite svoj startup izazov!

Prijavite se i započnite svoj startup izazov!

Ove godine Grad Zagreb spaja svoje najznačajnije projekte za razvoj...

U promet pušten rotor na križanju Sarajevske i Avenije Dubrovnik

U promet pušten rotor na križanju Sarajevske i Avenije Dubrovnik

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, sa suradnica, pustio je u promet...

Dužijanca u Zagrebu

Dužijanca u Zagrebu

U organizaciji Udruge bunjevačkih Hrvata Dužijanca iz Srbije, na središnjem...