Kupališna sezona na otvorenim bazenima SRC Šalate i Sportskog parka Mladost krenula je kao i svake godine krajem svibnja,  a cijene bazena ostale su iste kao i prošle sezone kada su po preporuci gradonačelnika Milana Bandića prepolovljene pa će najmlađi korisnici, umirovljenici i osobe s invaliditetom za cjelodnevni boravak na bazenu izdvojiti 5 kuna radnim danom a 10 kuna subotom i nedjeljom, dok će odrasli radnim danom ulaznice plaćati 10 kuna te 15 kuna subotom i nedjeljom.

Pored činjenice da su cijene karata prepolovljene ustanova Upravljanje sportskim objektima za korisnike je pripremila i niz paketa po posebno skrojenim cijenama pa je tako korisnicima, uz predočenje identifikacijskih dokumenata kojima se dokazuje kako se radi o članovima obitelji, omogućena i kupnja dnevne obiteljske ulaznice po cijeni od 30 kn koja uključuje dvije karte za odrasle te tri dječje karte.

U ponudi su i mjesečne ulaznice za odrasle po cijeni od 150 kuna te mjesečne ulaznice za djecu, umirovljenike i osobe s invaliditetom po cijeni od 100 kuna. Svi oni koji se vole kupati cijelu godinu bez obzira na godišnje doba mogu kupiti godišnje ulaznice za bazene koje će odrasle koštati 1500 kuna za jedan bazen ili 1600 kuna za sve bazene dok će djeca, umirovljenici i osobe s invaliditetom godišnje ulaznice za jedan bazen plaćati 800 kuna odnosno 900 kuna za ulaznicu koja vrijedi na svim bazenima. Moguće je kupiti i karnet za odrasle po cijeni od 130 kuna ili karnet za djecu, umirovljenike i osobe s invaliditetom po cijeni od 80 kuna.

S početkom sezone krenuli su i tečajevi plivanja na Šalati pa je moguće upisati program obuke neplivača za djecu od 6 do 12 godina starosti, program učenja i usavršavanja plivačkih tehnika za djecu od 6 do 11 godina te program obuke neplivača za odrasle.

Svima je dobro poznato kako je Ustanova za upravljanje sortskim objektima svojim raznovrsnim objektima i bogatim sadržajima zaslužna za zdravlje i dobru formu profesionalnih sportaša i rekreativaca, no gotovo jednako veliki interes za objektima pokazuju mnogi filmaši te foto i video kreativci sto su prepoznali njihovu fotogenicnost koju koriste u svojim projektima.

Takvo sto ne cudi zna li se kako su na objektima radili priznati arhitekti poput Marijana Hržića koji potpisuje KC Dražen Petrović, Vinka Penezića i Krešimira Rogine koji su autori bazena u SP Mladost (šarmu ovoga objekta doprinose i skulpture Plivačice Tomislava Ostoje i Žena Baneta Milenkovića) ili Vjera Bakić i Matthias Kulstrunk koji su za bazenski sklop na Sveticama nagrađeni i godišnjom nagradom ”Viktor Kovačić” Udruženja hrvatskih arhitekata za najuspješnije arhitektonsko ostvarenje u svim područjima arhitektonskog stvaralaštva u 2016. godini i nagradom ”Vladimir Nazor” za arhitekturu i urbanizam (njihovo se rješenje našlo i među najboljim europskim arhitektonskim projektima nominiranim za bijenalnu Europsku nagradu za suvremenu arhitekturu).

Pored atraktivnih objekata prepoznate su i prirodne ljepote jezera Jarun i Bundek ili Skijališta Sljeme čiji je dodatni plus činjenica da nude prirodni okoliš u srcu metropole što je zbog logistike itekako bitno produkcijama. I upravo stoga je u brojnim filmovima, serijama, dokumentarcima, reklamama ili glazbenim spotovima moguće prepoznati vizure nekog od objekta pod ravnanjem Ustanove.

Više informacija može se dobiti na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Najnovijim monitoringom kakvoće vode koji provodi Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ na jezerima Jarun i Bundek, utvrđeno je da je kakvoća vode na osam mjernih točaka izvrsna te na jednoj dobra.

Monitoring kakvoće vode za kupanje gradskih kupališta Bundek i Jarun propisan je Uredbom o kakvoći vode za kupanje (NN, 51/14). Prema Uredbi, vodu za kupanje uzorkuje, ispituje, donosi rezultate ispitivanja i daje stručno mišljenje ovlaštena institucija - Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. Na osnovu toga donosi se ocjena kakvoće vode nakon svakog ispitivanja (trenutna ocjena) i ocjena kakvoće vode na kraju sezone kupanja (godišnja ocjena).

Trenutna ocjena kakvoće vode za kupanje objavljuje  se tijekom sezone kupanja na: informativnim ormarićima gradskih kupališta, web stranici Ustanove Upravljanje sportskim objektima, web stranici Nastavnog zavoda i na društvenim mrežama Ustanove.

 SRC Bundek

NAZIV PLAŽE/ BEACH NAME

KAKVOĆA VODE ZA KUPANJE/

BATHING WATER QUALITY

TEMPERATURA VODE ZA KUPANJE /TEMPERATURE OF BATHING  WATER

Veliko jezero, istočna obala/

The Great lake, east coast

Izvrsna/ excellent

26°C

Veliko jezero, zapadna obala/

The Great lake, west coast

Izvrsna/ excellent

26°C

Veliko jezero, južna obala/

The Great lake, south coast

Izvrsna/ excellent

26°C

 RSC Jarun

NAZIV PLAŽE/ BEACH NAME

KAKVOĆA VODE ZA KUPANJE/

BATHING WATER QUALITY

TEMPERATURA VODE ZA KUPANJE /TEMPERATURE OF BATHING  WATER

Otok Univerzijade/ The Univerzijada island

Izvrsna/ excellent

26°C

Otok Trešnjevka/ The Trešnjevka island

Izvrsna/ excellent

26°C

Veliko jezero jug/ The Great lake south

Izvrsna/ excellent

Dobra/ good

26°C

Malo jezero/ The Small lake

Izvrsna/ excellent

27°C

Otok veslača/ The rower's island

Izvrsna/ excellent

27°C

       
     

 

 

Prema propisima, spasilačka i liječnička služba obavezno moraju biti prisutne na plažama uređenih gradskih kupališta, u vrijeme trajanja sezone kupanja. Do lipnja 2018. godine, radno vrijeme plaža, odnosno radno vrijeme gore navedenih službi bilo je određeno da traje od 10 do 20 sati, za vrijeme trajanja sezone kupanja i sezone Plave zastave.

Od lipnja 2018. godine, uz suglasnost Gradskog ureda za sport i mlade, došlo je do izmjene radnog vremena spasilačke i liječničke službe na gradskim kupalištima, te ono sada traje radnim danom od 10 do 18 sati, a vikendom od 10 do 19 sati.

Kupališna sezona na otvorenim bazenima SRC Šalate kreće 28. svibnja,  otvoreni bazeni Sportskog parka Mladost počinju s radom tri dana kasnije 31. svibnja, a gradska kupališta Jaruna i Bundeka i ove godine počinju s radom 01. lipnja.

Početak sezone kupanja na gradskim kupalištima reguliran je važećim propisima o kakvoći vode i gradskim kupalištima. Prema godišnjoj ocjeni kakvoće vode za 2017. godinu, sve plaže na SRC-u Bundek ocjenjene su ocjenama izvrsna i dobra kakvoća vode za kupanje. Na RSC-u Jarun plaže na Otoku Trešnjevka i Otoku veslača ocjenjene su dobrom kakvoćom vode za kupanje dok su plaže Otok Univerzijade, Veliko jezero i Malo jezero ocjenjene nezadovoljavajućom ocjenom. Iz tog razloga, na posljednje tri navedene plaže bit će postavljena obavijesna ploča s natpisom: “Kupanje na vlastitu odgovornost“.

I ove godine djelatnici ovlaštene institucije, tj. Zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar, uzimat će uzorke vode na svim točkama uzorkovanja na oba kupališta i provodit će se analiza tih uzoraka radi dobivanja relevantih rezultata kakvoće vode. Rezultati uzorkovanja vode za kupanje kupališta Jarun bit će objavljeni redovito na informativnim ormarićima, koji se nalaze na svakoj od jarunskih plaža i to će biti pojedinačna ocjena kakvoće vode za dotičnu plažu. Osim nje, na svakom od ormarića bit će dostupna i godišnja ocjena vode za kupanje za 2017. godinu, kao i ostali podaci vezano uz točke uzorkovanja.

Rezultati analize vode za kupanje za oba kupališta bit će objavljeni na web stranici ustanove Upravljanje sportskim objektima zajedno s izmjerenom vrijednosti temperature vode za kupanje. Također, rezultati svakog posljednjeg uzrokovanja moći će se vidjeti i na stranicama Zavoda za javno zdravstvo Dr. A. Štampar.

Što se tiče sigurnosti na plažama gradskih kupališta u vremenu od 10,00 do 20,00 sati dežurati  će kvalificirani spasioci te će na oba kupališta biti dostupna prva pomoć i dežurni liječnik.

Kad je riječ o bazenima cijene su ostale iste kao i prošle sezone kada su prepolovljene po preporuci gradonačelnika Milana Bandića pa će najmlađi korisnici, umirovljenici i  osobe s invaliditetom za cjelodnevni boravak na bazenu izdvojiti pet kuna radnim danom a 10 kn subotom i nedjeljom, dok će odrasli radnim danom ulaznice plaćati 10 kn te 15 kn subotom i nedjeljom.

Korisnicima je omogućena i kupnja dnevne obiteljske ulaznice po cijeni od 30 kn, mjesečne ulaznice za odrasle po cijeni od 150 kn te mjesečne ulaznice za djecu, umirovljenike i osobe s invaliditetom po cijeni od 100 kn. Svi oni koji se vole kupati cijelu godinu bez obzira na godišnje doba mogu kupiti godišnje ulaznice za bazene koje će odrasle koštati 1500 kn za jedan bazen ili 1600 kn za sve bazene dok će djeca, umirovljenici i osobe s invaliditetom godišnje ulaznice za jedan bazen plaćati 800 kn odnosno 900 kn za ulaznicu koja vrijedi na svim bazenima. Moguće je kupiti i karnet za odrasle po cijeni od 130 kn ili karnet za djecu, umirovljenike i osobe s invaliditetom po cijeni od 80 kn.

S početkom sezone kreću i tečajevi plivanja na Šalati

Kako kupališna sezona na gradskim bazenima počinje krajem svibnja tako s početkom nove sezone kreću i upisi u tečajeve plivanja na bazenu Šalata. Prvi tečaj plivanja na otvorenom plivalištu Šalata počinje već u ponedjeljak 18. lipnja, dok prijave i upisi za tečajeve kreću 04. lipnja 2018. godine. Moguće je upisati program obuke neplivača za djecu od 6 do 12 godina starosti, program učenja i usavršavanja plivačkih tehnika za djecu od 6 do 11 godina te program obuke neplivača za odrasle.

Informacije,  predbilježbe  i upisi u navedene programe mogu se obaviti na broj telefona: 46 16 300;  46 18 509 (radnim danima od 08:00 do 15:30 sati), putem maila: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.,  Facebooka na  www.facebook.com/sportskiobjektizagreb/  i www.facebook.com/srcsalata/ te weba www.sportskiobjekti.hr.

Već tradicionalno sa završetkom škole kreće i program Dječjeg ljetnog kampa ustanove Upravljanje sportskim objektima pa tako i ove godine svi školarci u dobi od 7 do 12 godina mogu rezervirati svoje mjesto u kampu i zabavati se uz bogato i raznovrsno osmišljen program. Dječji ljetni kamp kreće 18. lipnja i traje do 27. srpnja, a kao i proteklih godina osmišljen je kao dnevni boravak djece na objektima Ustanove koji uključuje bavljenje različitim sportsko-rekreativnim aktivnostima te pohađanje ekološke radionice,  radionice sigurnosti na vodi, radionice o zaštiti od sunca te male škole olimpizma.

Cijena programa je 500 kuna za pet dana kampa čiji se programi odvijaju na lokacijama SP Mladost, RSC Jarun i Hipodrom Zagreb, te uključuje ručak za sve polaznike, dok je cijena za drugo dijete 375 kuna.

Sadržaj programa čine različite sportsko-rekreacijske aktivnosti poput mini golfa, stolnog tenisa, badmintona, viseće kuglana, te različite elementarne i štafetne igre kao što su plivanje, nogomet, rukomet, odbojka, košarka, atletika, tenis, hokej na travi, karate... Kamp se, u odnosu na prethodne godine, održava i na novoj lokaciji pa će maleni polaznici kampa također posjećivati i razgledavati Hipodrom Zagreb gdje će imati priliku jahati konje ali i proći edukacijski program koji  će ih upoznati sa konjima i njihovim načinom života, njezi i hranjenju konja, njihovom čišćenju, osnovama jahanja itd.

Pored niza sportskih aktivnosti pripremljene su i brojne radionice poput ekološke radionice u kojoj se djeca upoznaju s biljnim i životinjskim svijetom RSC Jaruna, uče o nastanku jezera te odrađuju terenska mjerenja kakvoće vode ili radionice sigurnosti na vodi koja ih upoznaje s opasnostima na vodi i pravilima ponašanja u blizini vode. Kako se program odvija tijekom ljeta i uoči odlaska djece na more osmišljena je i edukacija o zaštiti od sunca koja upoznaje sa štetnostima predugog izlazganja sunčevim zrakama uz testiranje osjetljivosti kože te učenje o pravovremenoj zaštiti dječje kože od sunca.

Kako je program uvršten u godišnju proslavu Međunarodnog olimpijskog dana (MOD)  u organizaciji Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatske olimpijske akademije organizirana je i prigodna edukacija o olimpizmu – učenje o olimpijskom pokretu te nastupima profesionalnih sportaša na Olimpijskim igrama.

Dječji ljetni kamp odvija se svakog radnog dana od 07,30 do 16,30 sati, voditelji programa su diplomirani kineziolozi a grupe se slažu od minimalno deset do maksimalno 60 polaznika po terminu.

TERMINI ODRŽAVANJA: 18-06. – 21.06. (4 dana – 400 kn), 25.06. – 28.06. (4 dana – 400 kn), 02.07. – 06.07., 09.07. – 13.07., 16.07. – 20.07., 23.07. – 27.07.

Rezervacije mjesta i više informacija o programu na broj telefona 01 3658 503, web stranici Ustanove www.sportskiobjekti.hr te na facebook profilima www.facebook.com/rscjarun i www.facebook.com/spmladost.

Hipodrom Zagreb se prostire na površini od 47 hektara i svi dobro znaju kako je namijenjen smještaju konja i organizaciji sportskih konjičkih događanja uz mogućnost učenja jahanja u  školi jahanja no Hipodrom svojim korisnicima nudi i nekoliko edukativnih programa namijenjenih korisnicima vrtićkog, školskog i fakultetskog uzrasta.

Riječ je o radionicama koje se odvijaju u sklopu organiziranih posjeta a programi su prilagođeni različitim uzrastima. Tako postoji program za djecu predškolske dobi od 4 do 6 godina starosti, program za djecu školske dobi od 7 do 12 godina starosti te edukativni program za srednje škole i fakultete. Predviđeni broj polaznika svake grupe je 30 do 40, a cijena iznosi 30 kuna po osobi.

Program za djecu predškolske dobi se sastoji od dva dijela, edukativnog i sportsko-rekreativnog, i traje 60 minuta tijekom kojih se djeca upoznaju s konjima, njihovim načinom života, hranjenju i njezi ovih plemenitih životinja a klincima je također omogućeno jahanje ponija te fotografiranje s konjima.

Radionica za djecu školske dobi traje 30 minuta više a također nudi upoznavanje s konjima, upoznavanje s opremom, procesom čišćenja i sedlanja konja ali i jahanje uvježbanih školskih konja te prikaz dijela treningka konja i jahača u školi jahanja.

Sudionicima radionica namijenjenih srednjoškolcima i studentima također nudi razgledavanje objekta Hipodroma Zagreb, upoznavanje s konjima i njihovim načinom života, predavanje o njezi i hranjenju konja, upoznavanje s radom škole jahanja, upoznavanje sa svim granama konjičkog sporta na Hipodromu ali se i dodatno prilagođava potrebama đaka i studenata, ovisno o njihovom školskom odnosno fakultetskom usmjerenju (poljoprivredni, veterinarski i slično).

Svi programi se odvijaju pod vodstvom iskusnih instruktora škole jahanja Hipodroma Zagreb, a više o svemu moguće je doznati na web stranici www.sportskiobjekti.hr, Facebook profilu Ustanove @sportskiobjektizagreb ili pozivom na brojeve telefona 01 6422 391, 6422 392.

Na području RSC Jaruna izgrađeno je mnoštvo sportskih terena za profesionalne i rekreativne sportaše (regatna staza, biciklističko-rolerska staza, trim staze, igrališta za nogomet, košarku, boćanje, skate park itd...) no ovaj višenamjenski rekreacijsko-sportski centar kao stvoren je za sadržajan i aktivan cjelodnevni obiteljski boravak u prirodnom okolišu. Naime, pored već spomenutih terena na prostoru RSC Jaruna moguće je besplatno uživati na nizu terena i igrališta na kojima se uz sportske aktivnosti mogu družiti cijele obitelji. Tako je moguće besplatno zaigrati odbojku ili rukomet na pijesku, mini golf,  stolni tenis, badminton ili kuglanje u visećoj kuglani.

Pridodate li tome činjenicu da je uz obale Jarunskih jezera  uređeno dva i pol kilometra šljunčanih plaža, te da je cijeli prostor RSC Jaruna povezan kilometrima pješačkih i biciklističkih staza uz obilje prostranih livada i hladovitih šumaraka jasno je kako za kvalitetno provedeno vrijeme u prirodi ne trebate napuštati metropolu jer kompletnu ponudu možete pronaći  na Jarunu.

Dolaskom lijepog vremena počela je i sezona roštiljanja u zelenim gradskim oazama SRC Bundeka i RŠC Jaruna koji svim posjetiteljima nude besplatno korištenje postojećih betonskih roštilja i sjenica budući da paljenje vatre na travnatoj površini nije dozvoljeno.  Na Bundeku je korisnicima na raspolaganju 12  roštilja dok Jarun ima 30 sjenica s roštiljima smještenih na Velikom i Malom jezeru uz zelene površine što ih čini idealnima budući da omogućavaju Zagrepčanima da provedu dan na svježem zraku u prirodi ali bez napuštanja grada.  

Park Bundek omogućuje građanima Grada Zagreba boravak u prirodi, te različite vrste rekreacije i odmora uz šetnju, roštiljanje, sunčanje i ribolov. Površina parka iznosi 545 000 m² od čega 470 000 m² otpada na zelene površine (travnjake), 50 000 m² na vodene površine (jezera), te 10 000 m² na pješačke staze. Područje oko jezera uređeno je kao zabavno-rekreativni park s postavljenih 12 kompleta za roštilj (betonski roštilji s vrtnim klupama i stolovima) koji su na raspolaganju građanima. Oko jezera uređena je biciklističko – rolerska staza dužine 1650 m, pješačka staza, te tri dječja igrališta od kojih je jedno namjenjeno za djecu do 12 godina, drugo za djecu od 12 godina, a treće za djecu sa posebnim potrebama. Na istočnom dijelu Parka Bundek nalaze se dva terena za odbojku i rukomet na pijesku, a sa svim svojim sadržajem Bundek je idealan da bude oaza obiteljskog druženja.

Rekreacijsko športski centar Jarun prostire se na 240 hektara od čega 30% otpada na vodene površine. Čine ga regatna staza duga 2250 m i dva jezera – Veliko i Malo, te šest otoka: Otok Univerzijade, Otok Trešnjevka, Otok Veslača, Otok Hrvatske mladeži, Otok Divljine i Otok Ljubavi. Uz obale Jarunskih jezera uređeno je 2500 metara šljunčanih plaža, a cijeli prostor rekreacijsko-športskog centra povezan je kilometrima pješačkih i biciklističkih staza. Prostrane livade i hladoviti šumarci obogaćeni s 30 sjenica i pripadajućim betonskim roštiljima na Velikom i Malom jezeru, vanjski sanitarni čvorovi (prilagođeni i za osobe s invaliditetom) i tuševi na plažama što posjetiteljima Jaruna omogućava sadržajan i aktivan kvalitetni cjelodnevni boravak u prirodnom okolišu čime se može pohvaliti rijetko koja europska metropola.

Prošlog četvrtka obavljeno je poribljavanje jezera Jarun, koje se odrađuje svakog proljeća i jeseni, a tom je prilikom u jezero pušteno tri tone različitih vrsta ribe nakon čega se dogodila uobičajena pojava ugibanja manjeg broj riba što su određeni mediji krivo interpretirali i nazvali pomorom ribe. Naime, to je normalna pojava kod poribljavanja gdje je bitno da broj uginulih jedinki riba ne prijeđe određeni postotak njihove unesene količine.

Do unosa tih vrsta u jezero, one se uzgajaju u ribnjaku gdje postoje određeni uvjeti temperature vode i uvjeti okoliša u kojima su se ribe razvijale. Od ribnjaka do jezera ribe se prevoze u tankovima gdje se nalaze u malom prostoru što je za njih svojevrstan stresk, a unosom u jezero  ribe prolaze kroz dodatni stres promjene okoline i postoji određeno vrijeme njihove prilagodbe. Tijekom tog razdoblja, neke od njih uspiju se dobro prilagoditi i prežive u novoj okolini, dok druge, slabije i manje prilagodljive, nažalost ugibaju što se dogodilo i ovaj put.

Jezero Jarun pripada ribolovnoj zoni i području za ribolov rijeke Save pa se iz tog razloga i radi održavanje ravnoteže među ribljim zajednicama i unutar ekosustava jezera te se jezero poribljuje određenim količinama i vrstama riba, različitog uzrasta. Te vrste su: bijeli amur, sivi glavaš, bijeli glavaš, pastrvski grgeč, smuđ a propisane su Ribolovno gospodarskom osnovom i Godišnjim planom poribljavanja.

Stranica 1 od 2

Ne propustite

Zagrebački HSS predlaže uvođenje aparata za kupnju karata na svakoj stanici

Zagrebački HSS predlaže uvođenje aparata za kupnju karata na svakoj stanici

Zagrebački HSS je izdao priopćenje povodom poskupljenje parkinga i nove...

Britanski glumac Dan Richardson na ZeGeVege festivalu

Britanski glumac Dan Richardson na ZeGeVege festivalu

Na ovogodišnjem ZeGeVege festivalu koji će na zagrebačkome Trgu bana...

Dvodnevni Forbidden Beach party u petak i subotu u Vintage Gardenu

Dvodnevni Forbidden Beach party u petak i subotu u Vintage Gardenu

Vintage Garden se vraća s nastavkom ljetovanja i za prvi...

Započeli radovi na Aveniji Dubrovnik

Započeli radovi na Aveniji Dubrovnik

Rano jutros, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić obišao je Aveniju Dubrovnik...

Velika Gospa obilježava se i u marijanskom svetištu u Remetama

Velika Gospa obilježava se i u marijanskom svetištu u Remetama

Od ranog jutra brojni hodočasnici dolazili su u marijanska svetišta...

Kravat pukovnija obilježava blagdan Velike Gospe

Kravat pukovnija obilježava blagdan Velike Gospe

Kravat pukovnija danas obilježava blagdan Velike Gospe svečanom Smjenom straže...

Izmjene na linijama 222, 295, 307 i 308

Izmjene na linijama 222, 295, 307 i 308

Autobusne linije 222 (Remetinec – Žitnjak), 295 (Zapruđe – Jakuševec...

Raskrižjem Opatička/Kamenita do 31. kolovoza nema prometa

Raskrižjem Opatička/Kamenita do 31. kolovoza nema prometa

Zbog potrebe izvođenja radova rekonstrukcije prometnice raskrižjem Opatička/Kamenita do petka...